بوشهر؛ قطب گاز ایران

استان بوشهر به پایتخت انرژی ایران شهره است. بیش از 600 کیلومتر مرز دریایی با خلیج فارس دارد و به همین خاطر از اهمیت راهبردی و اقتصادی قابل توجهی برخوردار است. قطب گاز ایران که به عسلویه تعلق دارد از شهرهای این استان جنوبی است که اهمیت و جایگاه آن را نه تنها در میان دیگر استان ها بلکه در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز دو چندان کرده است. استان بوشهر نیز همانند دیگر استان های نفت خیز و گازخیز کشور از نگاه مدیران نفتی دور نمانده و فعالیت های عام المنفعه قابل توجهی در قالب مسؤولیت اجتماعی در زمینه های زیرساختی، عمرانی، آموزشی، درمانی، ورزشی و شهرسازی در این استان اجرایی شده است.  بر این اساس، شرکت ملی نفت ایران در مدت زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا پایان آبان ماه در استان بوشهر ۱۶ پروژه مسؤولیت اجتماعی را با 4/6 میلیارد تومان اعتبار تکمیل کرده است که در این میان، چهار پروژه با ارزش حدود ۵ میلیارد تومان در حوزه ورزش و جوانان استان، ۹ پروژه با اعتبار 3/1 میلیارد تومان در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) استان و سه پروژه با اعتبار ۱۵۰ میلیون تومان در حوزه علوم پزشکی استان اجرایی شده اند. قول مساعد برای تامین اعتبار تیم فوتبال پارس جنوبی، تعریف و پیگیری 700 میلیارد تومان پروژه مسؤولیت اجتماعی، قول تخصیص 70 میلیارد تومان اعتبار برای تامین آب شهرک های توحید و تندگویان، تقبل هزینه های پشتیبانی و حفظ و نگهداشت پدافند غیرعامل فرودگاه جم و تخصیص 10 میلیارد تومان اعتبار دیگر به طرح احداث جاده ریز به دژگاه بوشهر از اهم دیگر اقدام های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در دو ماه نخست دولت سیزدهم در این استان است.

 کهگیلویه و بویراحمد؛ با هشت دهه فعالیت در گچساران

صنعت نفت گچساران كه سابقه بیش از هشت دهه فعالیت دارد، در جنوب استان كهگیلویه و بویراحمد واقع است. این شهر به عنوان يکي از 10 ميدان نفتي بزرگ جهان به شمار مي آيد. وزیر نفت دولت سیزدهم، نهم مهرماه در سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد، به گچساران رفت و بر حمایت از ارتقای توان جوانان بومی تاکید کرد. اوجی در این سفر درباره حمایت از اشتغال نیروهای بومی نیز با یادآوری اینکه وزارت نفت با هدف پرورش و استفاده از نیروهای ماهر از راه اندازی آموزشگاه فنی و حرفه ای و ارتقای سطح علمی و تخصصی جوانان منطقه حمایت می کند، عنوان کرد: برای بهره مندی حداکثری از توان جوانان منطقه باشت، درخواست کردیم با سازمان فنی و حرفه ای استان و منطقه باشت ارتباط برقرار شود که وزارت نفت دوره های آموزشی برگزار کند تا پتروشیمی ها به دست جوانان منطقه راهبری شوند و همچنین ایجاد پارک پلی اتیلن در مناطق محروم نیز جزو برنامه های ماست. بر این اساس، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در مدت زمان آغاز بکار دولت سیزدهم در استان كهگیلویه وبویراحمد، هفت پروژه مسؤولیت اجتماعی را با اعتبار 6/3 میلیارد تومان تکمیل کرد که بخش اعظم آن یعنی ۳میلیارد تومان برای تکمیل ۶ پروژه در حوزه بنیاد مسکن (طرح هادی) صرف شده است. پروژه دیگر نیز با ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار در حوزه نوسازی مدارس استان تکمیل شده است. از دیگر اقدام های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در دو ماه نخست دولت سیزدهم را می توان به مواردی از جمله تعریف و پیگیری ۶۲ پروژه در حوزه های آموزشی، بهداشتی و رفاهی با اعتبار 114 میلیارد تومان، اعطای 5 میلیارد تومان اعتبار به استانداری کهگیلویه و بویراحمد و تقبل هزینه های لوله کشی گاز 900 خانوار کمیته امداد و بهزیستی اشاره کرد.

 هرمزگان؛ حیاتی ترین گذرگاه آبی

استان هرمزگان به لحاظ موقعیت جغرافیایی از استان های جنوبی کشور و در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد. این استان از ظرفیت و قابلیت بالایی برای تبدیل شدن به قطب اصلی نفت و گاز کشور برخوردار است. تنگه هرمز یکی از حساس ترین و حیاتی ترین گذرگاه های آبی عصر حاضر است که در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد. طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره در استان بوشهر به جاسک در سواحل مکران نیز در این استان واقع شده است. پروژه خط لوله نفتی گوره به جاسک گام بلند شرکت ملی نفت ایران در انجام مسؤولیت های اجتماعی است که می تواند با ایجاد توسعه پایدار، به محرومیت زدایی و افزایش سطح امنیت اجتماعی و رفاه خانوار در منطقه جاسک و استان های همجوار هرمزگان منجر شود. همچنین منطقه جاسک ظرفیت های بالایی در امر توسعه اقتصادی و اجتماعی مردمان مناطق همجوار دارد که در صورت محقق شدن این ظرفیت ها می توان شاهد بهبود نسبی معیشت و ایجاد سازوکارهای توانمندسازی مردم نواحی استان هرمزگان بود. از مجموع پروژه های مسؤولیت اجتماعی اجراشده در استان هرمزگان، ۹ پروژه با بیش از 6/5 میلیارد تومان اعتبار در مدت زمان دو ماه نخست دولت سیزدهم تکمیل شده که بخش عمده آن یعنی ۴ میلیارد تومان صرف تکمیل پروژه ای در حوزه آبفای استان شده است. باقی اعتبار نیز به تکمیل هشت پروژه در حوزه ورزش و جوانان استان اختصاص یافته است.

 فارس؛ نخستین خاستگاه طرح های پتروشیمی

استان فارس با مرکزیت شهر شیراز به عنوان نخستین خاستگاه طرح های صنعت پتروشیمی شناخته می شود. این استان ظرفیت های بی شماری در تولید محصولات پتروشیمی دارد به نحوی که پتروشیمی شیراز به عنوان قدیمی ترین پتروشیمی کشور پس از پنج دهه فعالیت مستمر همچنان در استان فارس فعال است. زیرساخت های اقلیمی و جغرافیای توسعه نفت، گاز و پتروشیمی در این استان نشان از توانمندی و قابلیت بالای این استان در توسعه منطقه ای و اقتصاد خانوار مناطق پیرامونی دارد. بر اساس اعلام مدیریت نظارت بر عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در حدود ۱۰۰ روز فعالیت دولت سیزدهم، ۱۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی را نیز با تخصیص بیش از 5/3 میلیارد تومان در استان پهناور فارس تکمیل کرده که تمامی این ۱۷ پروژه در حوزه ورزش و جوانان استان اجرا و بهره برداری شده است. همچنین وزیر نفت در ادامه سفرهای استانی، ۲۲ مهرماه وارد استان فارس شد و ۱۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار از سوی وزارت نفت به طرح های مسؤولیت اجتماعی این استان اختصاص داد. این اعتبار برای پروژه های رفاهی، آموزشی، بهداشتی و راه سازی در نظر گرفته شده که ۸۰۰ میلیارد تومان آن برای احداث جاده ها و ۲۵۰ میلیارد تومان آن نیز برای ۲۵۰ پروژه رفاهی، آموزشی و فرهنگی از جمله کمک به بیمارستان زینبیه شیراز و مجتمع حوزه فناوری (۱۵ میلیارد تومان) در نظر گرفته شده است. در این سفر همچنین تصویب شد ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای افراد زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد و لوله کشی گاز خانوارهای زیر پوشش این سازمان ها اختصاص یابد. وزیر نفت همچنین در سفر به استان فارس اعلام کرد اتصال ۱۰۰ روستا و ۴۶۰ واحد صنعتی فارس به شبکه گاز تا پایان ۱۴۰۰ اجرایی خواهد شد و تا نیمه نخست سال آینده، استان فارس جزو استان های سبز گازرسانی کشور می شود و هیچ روستایی در این استان از نعمت گاز بی بهره نمی ماند. 

 ایلام؛ دارنده منابع عظیم گازی

استان ایلام با وجود داشتن  ذخایر غنی نفت و گاز، می تواند نقش بسیار تعیین کننده ای در توسعه پایدار اقتصادی، انسانی و اشتغال استان داشته باشد.   از منابع عظیم گازی برخوردار است که با سرمایه گذاری روی این ذخایر غنی و به کارگیری نیروهای متخصص و کارآمد بومی می توان ظرفیت تولید گاز کشور را افزایش داد. این استان ظرفیت ها و قابلیت های بی نظیری دارد؛ به گونه ای که   به تنهایی از کل قاره اروپا یا تولیدکنندگان بزرگی مانند برزیل، الجزایر و آنگولا ذخایر نفتی اثبات شده بیشتری دارد. با توجه به ظرفیت های بالقوه استان ایلام، ایجاد پالایشگاه های گازی و نفتی و در کنار آنها، توسعه صنایع پتروشیمی و پایین دستی باید در این استان با رعایت ضوابط آمایش سرزمینی مدنظر قرار گیرد. ضمن اینکه ایلام، یک استان مرزی است و انجام چنین فعالیت های توسعه ای، سبب رونق کسب وکار میان مردم و به تبعیت از آن، افزایش امنیت مرزی کشور نیز خواهد شد. وزیر نفت مهرماه امسال در جریان سفر به استان ایلام و در حاشیه بازدید از طرح توسعه میدان نفتی آذر از برنامه ریزی برای حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادست صنعت نفت در این استان خبر داد که با توجه به اینکه ۲ میلیارد دلار پروژه نیز در بخش های پایین دست تعریف شده است، به این ترتیب در مجموع ۴ میلیارد دلار در طرح ها و پروژه های صنعت نفت ایلام سرمایه گذاری می شود. در استان ایلام نیز طی مدت زمان 100 روز از فعالیت دولت سیزدهم، ۴۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی با تخصیص بیش از ۲۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار تکمیل و اجرا شده است که بخش عمده آن به تکمیل ۴۱ پروژه بنیاد مسکن (طرح هادی) استان مربوط می شود. دو پروژه نیز به ارزش بیش از 3/1 میلیارد تومان در حوزه ورزش و جوانان این استان تکمیل شده است. تعریف و پیگیری 117 پروژه مسؤولیت اجتماعی با اعتباری بالغ بر 200 میلیارد تومان و تلاش برای توسعه اشتغال در ایلام با تصویب خواهی چنگوله از دیگر اقدام هایی است که در سال های آینده از سوی وزارت نفت محقق خواهد شد.

 کرمانشاه؛  100 سال پیشینه نفتی

شهر كرمانشاه كه در مجاورت مرز ايران و عراق قرار دارد، قدمت فعالیت های نفتی آن به ۱۰۰ سال قبل بازمی گردد. میادین نفتی و گازی این استان از ظرفیت بزرگی برخوردار است و توسعه طرح های انرژی بر وضعیت اشتغال آن تاثیر چشمگیری داشته است. نفت شهر از جمله میادین نفتی شناخته شده این استان به شمار می آید که در ۶۰ کیلومتری قصر شیرین واقع شده است. در حال حاضر میدان نفت شهر، تنها میدان نفتی در حال تولید استان کرمانشاه بوده که دارای ۶۹۲ میلیون بشکه ذخیره نفت خام و مقادیری گاز طبیعی است. از آنجا که این میدان، با میدان نفت خانه عراق مخزنی مشترک دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نفت این میدان پس از فراورش، شیرین سازی، نمک زدایی به تلمبه خانه و از آنجا به ایستگاه تقویت فشار پاتاق و سپس به پالایشگاه کرمانشاه منتقل می شود. به این منظور بیش از ۱۰ میلیارد تومان اعتبار مدیریت عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران نیز در این مدت به تکمیل دو پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان کرمانشاه اختصاص یافته است که اعتبار دو پروژه به طور تقریبی یکسان و هر یک حدود ۵ میلیارد تومان بوده است. یک پروژه در حوزه علوم پزشکی استان و دیگری در حوزه ورزش و جوانان استان تکمیل و اجرا شده است.

 خراسان؛ توسعه گازرسانی پایدار

استان خراسان به عنوان یکی از وسیع ترین استان های کشور با مرکزیت شهر مشهد و همچنین همجواری با کشورهای ترکمنستان و افغانستان از لحاظ موقعیت معنوی و جغرافیایی حائز اهمیت است. وجود میادین و مخازن گازی متعدد از جمله خانگیران، گنبدلی، شوریجه، مزدوران و غیره این استان را به یکی از راهبردی ترین استان های کشور تبدیل کرده است. این استان به دلیل وجود مراکز مهم گازی، در سال های اخیر توانسته است پیشرفت های مطلوبی در زمینه تولید، انتقال و گازرسانی پایدار را برای مردم نواحی منطقه حاصل کند. بر اساس اعلام مدیریت عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران اعتباری بالغ بر 1.8 میلیارد تومان به طرح های مسؤولیت اجتماعی این استان اختصاص داده شده است که در این زمینه 3 پروژه ورزشی و دو پروژه نیز در حوزه بنیاد مسکن(طرح هادی) تکمیل و اجرا شده است. بر اساس این گزارش، در حدود ۱۰۰ روز مورد اشاره، 4 پروژه مسؤولیت اجتماعی با اعتبار 5.7 میلیارد تومان نیز در دیگر حوزه های کم برخوردار دیگر استان های کشور تکمیل شده است.

 هزینه کرد به تفکیک حوزه ها

به این ترتیب در ۱۰۰ روز آغاز به کار دولت سیزدهم و از محل اعتبارات مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، در مجموع ۷۷ پروژه بنیاد مسکن (طرح هادی) با ۳۳.۶ میلیارد تومان اعتبار در سطح پنج استان خوزستان، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی و کهگیلویه وبویراحمد تکمیل و ۵۹ پروژه نیز با تخصیص بیش از ۳۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه ورزش و جوانان در سطح ۱۱ استان کشور اجرا شده است. در این مدت بیش از ۴۴ میلیارد تومان اعتبار نیز به تکمیل و اجرای سه پروژه در حوزه آبفای استان های خوزستان و هرمزگان اختصاص یافته، حدود ۷.۵ میلیارد تومان صرف تکمیل پنج پروژه در حوزه علوم پزشکی استان های بوشهر، خوزستان و کرمانشاه شده و بیش از ۶ میلیارد تومان اعتبار نیز برای اجرای ۶ پروژه نوسازی مدارس در استان های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد هزینه شده است.