وزیر نفت در مراسم آغاز عملیات حفاری نخستین چاه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی:

گاز بسختی تولید می شود؛ بی انصافی است هدر رود

وزیر نفت برداشت و تولید گاز را بسیار سخت، دشوار و پرهزینه دانست و گفت: از مردم دعوت می کنم بهینه مصرف کنند؛ زیرا بسیار بی انصافی است گازی که بسختی به دست می آید، هدر رود.بیژن زنگنه روز دوشنبه (۲۴ آذرماه) در آیین آغاز عملیات حفاری نخستین چاه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی از طریق ویدئوکنفرانس اظهار کرد: ما در دوران تحریم ثابت کردیم و نشان دادیم که از تلاش دست نمی کشیم. هر راهی را که بر ما بستند، ما تلاش کردیم با ابتکار، خلاقیت و مجاهدت همکارانمان راه دیگری پیدا کنیم و نگذاریم توسعه صنعت نفت کُند یا متوقف شود.وی با اشاره به اینکه صادرات نفت ایران با اینکه زیر شدیدترین فشارها از سوی دولت ترامپ قرار داشت، متوقف نشد، افزود: ما نشان دادیم که زنده هستیم، مقاوم هستیم و با قدرت کار می کنیم. افزون بر شدیدترین تحریم ها که مرتب و روزانه بر ایران تحمیل شد و این فشارها در مدت زمان شیوع ویروس کرونا شدت گرفت، باز هم توانستیم با قدرت بیشتر کار خود را پیش ببریم. انشاء الله روزی که گزارش اقدام های خود را به ملت ارائه می کنیم، ملت از ما و اقدام های ما راضی باشند.

 امضای قرارداد کمپرسور؛ بزودی

وزیر نفت با اشاره به طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و با بیان اینکه دوستان در شرکت نفت و گاز پارس و پتروپارس قول دادند که برای زمستان سال آینده روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز (معادل روزانه ۱۴ میلیون مترمکعب) از این فاز برداشت کنند، افزود: طرح ابتکاری که هم اکنون در حال اجراست، بسیار جالب است. بر اساس این طرح، هم اکنون حفاری با پنج حلقه چاه آغاز می شود.زنگنه با بیان اینکه یکی از اهداف ما در قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بحث فشارافزایی بود، تأکید کرد: فشارافزایی برای ما موضوعی حیاتی و ضروری است. در واقع حفظ تولید پارس جنوبی برای ما ضرورت دارد.وی با یادآوری اینکه پس از کناره گیری پیمانکاران درجه یک خارجی از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، ما مطالعات فشارافزایی در دریا و خشکی را انجام دادیم که اکنون در مرحله نهایی و تصمیم گیری است، افزود: یکی از تصمیم های ما این است که برای نخستین بار کمپرسور و توربین برای فشارافزایی ازسوی شرکت ایرانی توربو کمپرسور نفت (OTC) ساخته شود بزودی قرارداد ساخت چند توربین و کمپرسور با این شرکت نهایی می شود.

 ضرورت نگهداشت برداشت گاز در پارس جنوبی

وزیر نفت با بیان اینکه گزینه های مختلف برای حفظ و نگهداشت برداشت گاز در پارس جنوبی روی میز است و مذاکرات زیادی در این زمینه انجام شده، افزود: ایران هم اکنون روزانه بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت می کند و به عبارت دیگر رقم تولید در پارس جنوبی طی هفت سال گذشته ۲.۵ برابر شده است.زنگنه با اشاره به اینکه مجموع تولید روزانه گاز کشور به هزار میلیون مترمکعب رسیده است، تصریح کرد: در فصل زمستان مصرف گاز به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی بالا می رود، امسال نیز به دلیل شیوع کرونا مصرف بیشتر هم شده است، از این رو از مردم دعوت می کنم بهینه مصرف کنند.وی با اشاره به دو مصوبه مهم دولت در آذرماه گفت: یکی از مصوبه های مربوط به طرح محاسبه رایگان گاز است که بر اساس آن گازبهای ۳۰ درصد مشترکان واحدهای مسکونی از یکم دی ماه صفر می شود، یعنی هر مشترکی که بتواند رقم مصرفی خود را به زیر عدد اعلامی دولت برساند، گازبهایش صفر خواهد بود.وزیر نفت ادامه داد: این برنامه تشویقی برای دیگر مصرف کنندگان خواهد بود که مصرف خود را کاهش دهند.

 مشترکان پرمصرف ۱۵ درصد جریمه می شوند

زنگنه به مصوبه دیگر دولت برای مصرف بهینه گاز اشاره کرد و گفت: هر مشترکی که مصرف گاز خود را در ماه های سرد سال نسبت به میانگین مصرف در سال های ۹۶ و ۹۷، ۱۰ درصد کاهش دهد، مشمول کاهش ۱۵ درصدی گازبها خواهد شد. این اقدام بسیار مهمی برای بهینه سازی مصرف خواهد بود؛ البته کسانی که بیشتر مصرف کنند نیز ۱۵ درصد جریمه خواهند شد.وی با بیان اینکه طرح بهینه سازی موتورخانه ها نیز در شورای اقتصاد تصویب شده است، گفت: این طرح باید امسال فعال شود، هر کس که بخواهد موتورخانه خود را تنظیم و تعمیر کند، پول آن را دولت می پردازد، با این اقدام ها مصرف خانگی کاهش می یابد.وزیر نفت با اشاره به مصوبه تخفیف گازبها و برنامه ای که برای اداره های دولتی در نظر گرفته شده، گفت: چنانچه اداره های دولتی مصرفشان نسبت به میانگین سال های ۹۷ و ۹۸ افزایش یابد ۵۰ درصد در رقم گازبها افزایش اعمال می شود، به آن معنا که اگر مصرفشان ۵ درصد افزایش یابد ۵۰ درصد گازبهای آن بیشتر می شود که جریمه سنگینی است. زنگنه با تأکید بر اینکه اهمیت موضوع بر این است که مصرف گازی که با زحمت زیاد و در شرایط سخت، حفاری و تولید می شود، کاهش یابد، تصریح کرد: هر چاه گاز بیش از هزار میلیارد تومان هزینه دارد و مراحل سختی برای ارسال گاز به شبکه خانگی صرف می شود و ما آن را هدر می دهیم، واقعا بی انصافی است. در صورتی که باید به مصرف خوراک کارخانه ها و صنایع برسد.وی گفت: ۹۵ درصد جمعیت کل کشور هم اکنون زیر پوشش گازرسانی قرار گرفته اند و این یک نعمت الهی و بسیار مفید است که مردم استفاده می کنند.

توسعه بلال و فرزاد را آغاز کنید

وزیر نفت با بیان اینکه ما بتازگی تصمیم گرفتیم اکتشاف گاز در مناطق حاشیه ای پارس جنوبی را تقویت کنیم، تصریح کرد: ما از شرکت نفت و گاز پارس و پتروپارس انتظار داریم که توسعه میدان های مشترک گازی فرزاد و بلال را آغاز کنند.زنگنه با اشاره به اینکه توسعه صنعت نفت و نگهداشت و همچنین بازسازی میدان های کشور، جزو اولویت های نفتی کشور است که به منابع مالی نیاز دارد، اظهار کرد: اگر برای توسعه گاز کار نکنیم، دو سال دیگر در کشور کمبود گاز خواهیم داشت و در زمستان گرفتار می شویم.وی به مصوبه اخیر شورای عالی انرژی در زمینه سند توسعه صنعت گاز تا افق ۱۴۲۰ بر مبنای بهینه سازی مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: برآوردمان این است که برای طرح های فشارافزایی و حفظ تولید در پارس جنوبی به ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است.وزیر نفت در پایان از همه دست درکاران این پروژه؛ شرکت های مپنا، پتروپارس، شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملی نفت ایران قدردانی کرد.

 برای افزایش تولید نفت از کسی اجازه نمی گیریم

وزیر نفت در جمع خبرنگاران با تأکید بر اینکه صادرات روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت عملی است، گفت: افزایش تولید نفت حق ایران است و برای افزایش آن از کسی اجازه نمی گیرد.زنگنه درباره اینکه آیا صادرات روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ قابل تحقق است، اظهار کرد: اگر تحریم نباشد و منابع محدودی که برای احیای چاه هایی که تولیدشان به دلیل تحریم کم شده، تأمین شود، صادرات روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت تحقق یافتنی است.وی با بیان اینکه به عنوان وزیر یک دستگاه، هرگز کاری را که نمی توانم انجام دهم، نمی گویم و برای خود تعهد ایجاد نمی کنم، تصریح کرد: صادرات روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت عملی است و بازار آن هم وجود دارد و به نظر من، قیمت نفت هم کاهش نمی یابد.وزیر نفت ادامه داد: معتقدم اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) حساسیت و تعهد لازم را برای حفظ قیمت نفت دارد و سازوکار لازم هم تعبیه شده است. باید دید عاقبت تحریم ها چه خواهد شد، فعلاً نمی توان در این باره اظهارنظر کرد.زنگنه درباره اینکه در شرایط کنونی که در اوپک بحث کاهش تولید مطرح است، چطور ممکن است ایران تولیدش را اضافه کند و اوپک اجازه این کار را بدهد، گفت: اجازه نمی خواهد، افزایش تولید نفت حقمان است و بازار آن وجود دارد. ما برای افزایش تولید از کسی اجازه نخواهیم گرفت، اما باید صبر کرد.وی به این پرسش که در صورت بازگشت آمریکا به برجام آیا با شرکت های خارجی وارد مذاکره خواهید شد، افزود: بگذارید برگردد؛ بعد.

 بار مالی رایگان شدن گازبها کمتر از ۴۰۰ میلیارد تومان است

وی با اشاره به مصوبه دولت درباره رایگان شدن گازبهای حدود ۳۳ درصد از مشترکان خانگی از ابتدای دی ماه امسال اظهار کرد: بار مالی تأمین این طرح کمتر از ۴۰۰ میلیارد تومان است و بیشتر نمی شود و به ما گفته شده که پس از ۶ ماه می توانیم برای جبران آن، پیشنهادهایی به دولت ارائه کنیم.وزیر نفت تأکید کرد: این هزینه ممکن است از مشترکانی که مصرف بالاتری دارند، جبران شود؛ البته امکان دارد دولت چنین طرحی را هم تصویب نکند؛ ۴۰۰ میلیارد تومان هم در هزینه های کلان انرژی کشور رقم بزرگی نیست.زنگنه با اشاره به افزایش مصرف گاز در کشور اظهار کرد: خواهشی که از مردم دارم، این است که اسراف نشود و به حد نیاز مصرف کنند، خانه ها را به حدی گرم نکنند که پنجره ها باز شود، اگر موتورخانه ها را هم تعمیر و بهینه سازی کنند، ما با سازوکاری که در نظر گرفتیم، مبلغ آن را پرداخت می کنیم، به این دلیل که اتلاف انرژی زیادی از طریق موتورخانه ها انجام می شود. با این حال اگر صرفه جویی شود، ما هم ناچار به محدود کردن گاز صنایع نخواهیم شد.

 کمیته نظارتی اوپک پلاس تصمیم گیرنده نیست

وی با اشاره به نشست آینده کمیته نظارتی اوپک پلاس گفت: آنها وضع مراعات ها را بررسی می کنند و تصمیم گیرنده نیستند؛ فقط درباره نحوه مراعات اعضا گزارش می دهند. مراعات هم در مجموع خوب بوده و آنچه بعضی اعضای اوپک به حق انتظار داشتند، این است که کشورهایی که در ماه های گذشته تولید خود را به اندازه کافی کاهش ندادند، تا مارس ۲۰۲۱ به اندازه آن مقدار کاهش دهند و این مهم ترین کاری است که کمیته وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک (JMMC) باید درباره آن گزارش دهد.وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که پیش فروش ۷۰ هزار میلیارد تومان اوراق نفتی در بودجه ۱۴۰۰ از چه طریق امکانپذیر است، تصریح کرد: پیش فروش مطلق در لایحه بودجه نیست، نوشته شده است «فروش اوراق مالی یا پیش فروش»، این هم سازوکاری است و اگر مجلس تصویب کرد، دولت هم می تواند اجرایی کند.

 برنامه ای برای توسعه میدان جدید نفت و گاز نداریم

زنگنه درباره توسعه میدان های جدید گازی و نفتی گفت: فعلاً برنامه ای برای توسعه میدان های جدید نداریم. در بخش گاز تمرکز ما روی میدان های بلال، فرزاد، پارس جنوبی و کیش است و در بخش نفت، غرب کارون، جفیر، سپهر و میدان های ایلام است.وی درباره آغاز عملیات حفاری نخستین چاه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی ادامه داد: در نیمه نخست سال ۹۶ قراردادی برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بستیم که سه ضلع داشت، توتال، سی ان پی سی آی (شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین) و شرکت پتروپارس ایران که توتال با تحریم آمریکا از این قرارداد خارج شد، سهم آن به سی ان پی سی آی انتقال یافت که آن هم بعد خارج و کار به عهده پتروپارس گذاشته شد.وزیر نفت افزود: پتروپارس چند ماه پیش جکت را نصب کرد، دکل مستقر و امروز حفاری چاه نیز آغاز شد که کار بهره برداری از این میدان از پنچ حلقه چاه آغاز می شود و با سکوی آماده ای که در اختیار داریم، نصب می شود و خط لوله دریایی کوتاهی هم کشیده می شود؛ آنها قول دادند که زمستان سال آینده روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به شبکه تزریق می شود، این فاز پالایشگاه ندارد، فشارافزایی دارد که آن هم بیش از نصف هزینه ۴ میلیارد دلاری قرارداد را دربرمی گیرد.

 دولت آینده برای تمدید قرارداد گازی با ترکیه وقت دارد

زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره تمدید قرارداد گازی با ترکیه اظهار کرد: فعلاً همین را انجام می دهیم. انشاءالله دوستان دولت بعد برای تمدید آن وقت دارند.وی با تأکید بر توسعه پارک های علم و فناوری در کشور گفت: سرمایه گذاری پارک فناوری ری انجام می شود و همزمان تأسیس مراکز نوآوری آن در دانشگاه ها (نفت، تهران، شریف، امیرکبیر، شیراز و ...) در حال پیگیری است. از سویی امسال برای نخستین بار در لایحه بودجه تبصره ای گذاشتیم که به شرکت های تابع وزارت نفت اجازه می دهد ۸۰۰ میلیارد تومان از منابع داخلی خود برای توسعه فعالیت های فناورانه، شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها هزینه کنند، چه به صورت کمک بلاعوض و چه با دادن تسهیلات.وزیر نفت با بیان اینکه پتروپارس هم یک شرکت دانش بنیان است که توانایی مدیریت و پیشبرد پروژه را دارد، تصریح کرد: در مجموع شرکت های اکتشاف و استخراج همه از منظر دانش بنیانی بررسی شدند، نه از نظر داشتن سرمایه و تجهیزات و امکانات. اکنون نیز پیرو سخنان اخیر رهبری که فرمودند توسعه صنعت نفت و گاز با تکیه بر شرکت های دانش بنیان دنبال شود، در حال تهیه سندی هستیم که بزودی تقدیم دولت و ایشان می شود که این کار با جدیت بیشتری دنبال شود.

 تامین ۷۰ میلیون دلار سرمایه برای فاز ۱۱ پارس جنوبی

معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز گفت: تاکنون ۱۵ میلیون دلار در طرح فاز ۱۱ پارس جنوبی هزینه شده و تا پایان سال ۷۰ میلیون دلار دیگر نیز تأمین می شود.رضا دهقان اظهار کرد: توسعه میدان های مشترک بویژه میدان مشترک پارس جنوبی برای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران اهمیت ویژه ای دارد.وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر شاهد راه اندازی پی در پی فازهای میدان پارس جنوبی بودیم، تصریح کرد: نتیجه این مهم آن بوده که تولید روزانه گاز طبیعی میدان گازی مشترک پارس جنوبی از ۲۸۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به رقم کنونی بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده و از قطر پیشی گرفتیم.معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه همه بلوک های میدان پارس جنوبی غیر از فاز ۱۱ تولیدی بوده و گاز از دریا به پایشگاه ها ارسال می شود، افزود: هدف از طرح توسعه فاز ۱۱ این بود که فشارافزایی هم در دستور کار باشد و ما برای نخستین بار استفاده از آن را با بهره گیری از فناوری های روزآمد دنیا انجام دهیم.دهقان یادآور شد: قرارداد توسعه فاز ۱۱ با این نگاه سال ۹۶ با شرکت های توتال فرانسه، شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی آی) و پتروپارس در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی امضا و بعضی از کارهای اجرایی آن انجام شد؛ اما با خروج آمریکا از برجام شرکت های بین المللی کار را ادامه ندادند.وی با بیان اینکه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با توجه به پیش بینی هایی که در قرارداد صورت گرفت، به شرکت ایرانی پتروپارس واگذار شد، افزود: شرکت پتروپارس در طول یک سال گذشته اقدام های مختلفی انجام داد، فعالیت های مهندسی تکمیل تر شد، ۴۰ بسته بزرگ و کوچک کاری تعریف و مناقصه همه آنها انجام شد.معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه جکت فاز ۱۱ پارس جنوبی خرداد امسال نصب و با استقرار دکل، کار حفاری امروز به طور رسمی آغاز شده است، اظهار کرد: این دکل حفاری نزدیک به مرز ایران و قطر است و گاز تولیدی به پالایشگاه فاز ۱۲ منتقل می شود؛ زیرا طرح توسعه فاز ۱۱ پالایشگاه ندارد.دهقان با بیان اینکه قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با هدف انتقال فناوری و جذب سرمایه خارجی امضا شده بود، اظهار کرد: با توجه به اینکه سرمایه گذاری خارجی محقق نشد، شرکت ملی نفت ایران به دنبال تأمین مالی این پروژه رفت و توانست این سرمایه را از منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران و اوراق مشارکت تأمین کند.به گفته وی، تاکنون ۱۵ میلیون دلار در این طرح هزینه شده و تا پایان سال ۷۰ میلیون دلار دیگر نیز تامین می شود، انشاءالله سال آینده بیشتر برای توسعه فاز ۱۱ هزینه خواهیم کرد.معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد: انتظار می رود سال آینده سکوی این جکت نصب شود و تا یک سال آینده نخستین گاز تولیدی از فاز ۱۱ به ساحل منتقل می شود و پس از آن نیز سکوی دوم و تأسیسات فشارافزایی را خواهیم داشت.