ابتدا اشاره کنید که در دوره تحریم با چه فراز و نشیب ها و مشکلاتی روبه رو بوده و هستید؟

عمده مشکل آن است که به میزان تولید نفت، امکان صادرات و ارز آوری وجود ندارد. تحریم در این دوره بسیار سخت و پیچیده تر است. مشکلات مالیِ تامین تجهیزات نیز در صنعت نفت هم همچون سایر بخش های کشور وجود دارد. البته ما به ساخت داخل تکیه کردیم و در این مدت اقدام های مهمی در همکاری با سازندگان داخل انجام و اقلام مهمی ساخته شده است، اما طبیعی است که نمی توان منکر مشکلات ناشی از تحریم شد. اما ما هرگز دست و پا بسته نبودیم.

  دست و پا بسته نبودن ناظر به چه فعالیت ها و اقدام هایی است؟

اولاً تولید خوراک پالایشگاه ها به صورت کامل و بدون لحظه ای توقف، تداوم داشته است، افزون بر آن ما برای ساخت داخل در ادامه فعالیتهایی که از سالیان قبل آغاز شده بود، نزدیک به ۱۵ هزار کالا را با شرکت های داخلی بومی سازی کردیم. البته مشکلاتی برای برخی از کالاها که باید از خارج تامین می شد، وجود داشت. اما نکته اصلی این است که تحریم کنندگان به هدفشان نرسیدند و من فکر می کنم تحریم در گذر زمان به سمتی می رود که در آینده نزدیک کارکرد خود را از دست خواهد داد.

البته تحریم ها یک جنگ تمام عیار اقتصادی است و هدف این جنگ اقتصادی صفر کردن صادرات نفت ایران بوده و هست. ما در این جنگ با وجود آنکه مصایب و مشکلات زیادی داشتیم، اما توانستیم آن هدف را ناکام بگذاریم. کسانی که در خط مقدم تولید در صنعت نفت بودند، با مجاهدت شبانه روزی و همچنین اتخاذ سیاست های مناسب در وزارت نفت و دستگاه دیپلماسی کشور باعث شد دشمن ناکام بماند. من معتقدم سربازان خط مقدم این جنگ با فرماندهی مناسب حوزه وزارت در این جنگ سربلند بودند.

  آیا شما به رفع تحریم ها امیدوار هستید؟

ما همیشه امید داریم. تحلیل شخصی بنده این است که آینده خوبی را شاهد خواهیم بود. امید زیادی داریم تحریم ها در آینده مرتفع شود و شاهد حداکثر تولید و صادرات و بازپس گیری حق مان در اوپک باشیم.

  برای بازگشت به تولید حداکثری نفت به عنوان بزرگترین شرکت تولیدکننده آمادگی دارید؟

ما توان افزایش تولید را در این سال ها حفظ کردیم و برای بازگشت به سقف تولید مصوب وزارت نفت آمادگی کامل داریم.

  با تصمیم کمیته اقتصادی دولت، وزارت نفت باید تولید و فروش متناسب با ظرفیت موردنظر را ظرف سه ماه آینده به کار بگیرد، با این اوصاف شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب برای بازگشت به تولید حداکثری در نزدیکترین زمان هم مشکل و مانعی ندارد؟

شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب اقدام های مورد نیاز برای بازگشت به تولید را آغاز کرده است. البته باید اشاره کنم که این اقدام ها در گذر زمان همیشه در حال انجام بوده است و با توجه به سیاست جدید دولت و وزارت نفت این مساله با شدت و سرعت بیشتری در دستور کار قرار گرفته و در حال انجام است.

   اشاره کردید که اقدام های بازگشت به تولید حداکثری همیشه در حال انجام است، در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟

شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با وجود کاهش تولید دوره تحریم ها، براساس وظیفه ذاتی خود همواره درپی تولید حداکثری بوده و این آمادگی همواره مدنظر و در برنامه کاری ما بوده است. در این راستا براساس یک برنامه پایشی و مدون از سوی ستاد شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب، شرکت های بهره بردار و مدیریت ها و ادارات ستادی پیگیر این موضوع بوده ایم و در این مسیر یکسری اقدام ها و پروژه ها در دستورکار قرار گرفت که به واسطه این فعالیت ها اکنون در وضعیتی هستیم که هر زمانی که ماموریت بازگشت به تولید حداکثری داده شود، به محض ابلاغ توسط وزارت نفت، تقریبا همه تولید پیش از تحریم، قابل تحقق خواهد بود.

   قدرت تولید چه میزان نفت را دارید؟

ما این امکان را داریم که در کوتاه ترین زمان ممکن به میزان تولیدی که قبل از تحریم ها یعنی در اردیبهشت ۹۷ داشتیم، دست پیدا کنیم.

   این برنامه پایشی که مورد اشاره قرار دادید، در دوره تحریم گذشته هم وجود داشت؟

بله این برنامه پایش در دوره قبل هم بود؛ گرچه در آن دوره از تحریم، فشار کمتر بود. در این دوره میزان فشارها و مشکلات روی صنعت نفت بیشتر بود. در واقع باید بگویم که تحریم های این مقطع با هیچ دوره ای حتی با جنگ تحمیلی هم قابل مقایسه نیست. اما براساس تمهیدات ویژه در برنامه پایشی توانایی بازگشت به تولید حداکثری را حفظ کردیم.

   اگر بنا به بازگشت تولید دوره پسابرجام باشد، کدام میدان های نفتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در اولویت بازگشت به سقف تولید قرار دارند؟

فرقی ندارد، با توجه به نیاز کشور و متناسب با نفت موردنیاز و باتوجه به ظرفیت تولید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و برنامه تولید مصوب شرکت ملی نفت ایران، میزان نفت مورد نیاز از تمامی میادین تولیدی قابل تامین خواهد بود.

  در دوره پسابرجام تجربه بازگشت سریع به تولید را در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب شاهد بودیم. چه شباهت هایی میان این دو برهه وجود دارد و چه میزان آن تجربه در شرایط موجود مفید است؟

در آن زمان کار مهمی انجام شد، اما تفاوت های زیادی در این دو مقطع شاهد هستیم. در دوره پس از برجام، ما در شرایط مناسب بازار و رونق فروش نفت کشور، تحریم شدیم و در واقع از یک ذخیره ارزی خوبی برخوردار بودیم، اما فشار جنگ اقتصادی و تحریم های اخیر که صنعت نفت را نشانه رفت، در تاریخ صنعت نفت بی سابقه بوده است. در این دور تحریم های ظالمانه، علاوه بر شرایط پیچیده و سخت ناشی از تحریم ، بیماری کووید ۱۹ و کاهش شدید تقاضای نفت و به تبع آن کاهش شدید قیمت هم بر مشکلات افزود و آن میزان صادراتی هم که انجام می شود ارزآوری کمتری دارد. اما با این وجود، حفظ و افزایش ظرفیت تولید با برنامه ریزی ها و اقدامات صورت گرفته تداوم پیدا کرد. در نتیجه در این دوره هم به ماننده دوره قبل این شرکت مهیای بازگشت به تولید حداکثری است.

   به طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت بپردازیم. از جمله اهداف این طرح ها با توجه به تحریم ها، افزایش ظرفیت تولید نفت کشور اعلام شد. آیا برای افزایش تولید در سال آینده می توان روی این طرح ها حساب باز کرد؟

طرح های افزایش و نگهداشت تولید، طرح های سرمایه ای هستند که در یک دوره زمانی مشخص جهت اجرا تعریف شده اند. در حال حاضر فعالیت بخشی از آن ها آغاز شده است و برای دو سال آینده ما ظرفیت بسیار خوبی برای افزایش تولید ناشی از اجرای این طرح ها را شاهد خواهیم بود. آثار تولیدی برخی از طرح های این مجموعه از جمله طرح های منصوری، کبود و نرگسی در دو سه ماه آینده محقق می شود. بخش عمده ای از آنها نیز در نیمه اول و دوم ۱۴۰۰ به تولید خواهند رسید و مابقی نیز در سال ۱۴۰۱ به سقف ظرفیت تولید مورد نظر خواهند رسید.

   در واقع بخشی از قدرت افزایش ظرفیت نفت برای ۱۴۰۰ می تواند از طرح های نگهداشت و افزایش تولید باشد؟

بله. بخشی از افزایش تولید در اثر اجرای این طرح ها و بخشی هم از توان تولید سایر میادین خواهد بود.

   به طرح ۲۸ مخزن بیشتر بپردازیم. چه روندی را طی می کنند؟ از پیشرفتشان رضایت دارید؟

طرح افزایش و نگهداشت تولید موسوم به ۲۸ مخزن شامل ۲۷ بسته قراردادی است که هم از حیث گستردگی و هم میزان اعتبارات و اهداف موردنظر از بزرگترین طرح های شرکت ملی نفت ایران است که با هدف افزایش و نگهداشت تولید نفت خام از میدان های در دست بهره برداری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تعریف شده است. البته اشتغال زایی به ویژه اشتغال بومی، تقویت نظام پیمانکاری بخش بالادستی صنعت نفت کشور، توجه حداکثری به ساخت داخل و تقویت نقش آفرینی سازندگان داخلی، توجه به مسئولیت های اجتماعی و افزایش ظرفیت تولید نفت کشور از دیگر اهداف این طرح است که در حال حاضر غیر از بسته گچساران ۱ و۲ که در مرحله مناقصه عمومی قرار دارد، تمام قراردادهای آن منعقد شده است. پیمانکاران سایر بسته ها مشخص و عمدتا فعالیتشان آغاز شده است. اجرای این کار برای نخستین بار نوعی نظم و نظام نوین در اجرای پروژه های بالادستی صنعت نفت است. البته تحریم و همچنین شیوع ویروس کرونا تا حدودی روند اجرای این طرح را کند؛ کرد اما با وجود موانع، با یک فعالیت شبانه روزی توسط همکاران در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، تمام قراردادها و بسته های کاری تعیین تکلیف شدند. امیدواریم با بهبود شرایط اقتصادی کشور اجرای این طرحها شتاب بیشتری پیدا کند.

   در کل چه درصد پیشرفتی می توان برای طرح ۲۸ مخزن درنظر گرفت؟

پیشرفت بسته های ۲۸ مخزن از ۱۴ درصد تا بالای ۶۵ درصد متغیر است.

  با توجه به این که برخی از شرکت های خارجی همین قراردادها را با شروع تحریم ها ترک کردند، آیا با تغییر فضای سیاسی از حضور آنها استقبال می کنید؟

صنعت نفت، یک صنعت پویاست که نیازمند سرمایه گذاری داخلی و خارجی قابل توجهی است. از حضور سرمایه گذاران و شرکتهای بین المللی استقبال می کنیم. در صنعت نفت کشور و به خصوص در بخش بالادستی ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی وجود دارد.