قطار گازرسانی در خراسان رضوی به ایستگاه سبز رسید

مدیریت خدمت مدار

مشعل       زمستان امسال دوباره با سوغات برف و سرما آماده سفیدپوش کردن کشور عزیزمان ایران است. در این بین مردم با صفا و پر مهر خراسان رضوی که آوازه مهمان نوازیشان شهره عام و خاص بوده و است، آماده میزبانی از این نعمت الهی می شوند. زمستان این روزها اما با سال های دورتر تفاوت بسیاری دارد؛ چرا که به لطف همت و تلاش کارکنان سختکوش صنعت گاز، دیگر از آن سرمای استخوان سوز زمستانی و بوی نم و نفت و آتش خبری نیست. دورهمی های زمستانی خانواده های خراسانی که امسال با فراگیری ویروس منحوس کرونا کمی رنگ و بوی مجازی به خود گرفته، در کنار شعله های آبی گاز طبیعی، هنوز هم گرم و پر انرژی است. برای درک لذت بیشتر این نعمت خدادادی باید پای صحبت پیرمردها در گوشه گوشه این دیار آشنا از تربت حیدریه و گناباد تا نیشابور و سبزوار و سرخس و... بنشینیم. آنها مخزن خاطرات زمستان های سخت بی گازند؛ روزگاری که هیزم بود و دود و سرفه و...

خراسان رضوی دارای جمعیتی حدود ۶ میلیون نفر است. وجود حرم مطهر امام هشتم حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و آرامگاه مشاهیر بزرگی نظیر فردوسی، خیام و عطار، سالانه جمعیت این استان را در ایام خاص سال به حدود 25 تا 30 میلیون نفر می رساند. در شمال شرق خراسان رضوی منابع عظیم گاز وجود دارد. به همین دلیل این منطقه از قدیمی ترین مناطق بهره مند از گاز طبیعی در کشور به شمار می رود. عملیات گازرسانی در خراسان بزرگ از سال ۱۳۵۱ آغاز شد و در سال ۱۳۵۳ شبکه گازرسانی در بخشی از شهر مقدس مشهد به بهره برداری رسید. تا قبل از انقلاب اسلامی یعنی تا سال 1357 هیچ روستایی در این استان از نعمت گاز برخوردار نبود. در بخش شهری هم تنها شهر مقدس مشهد آن هم به صورت محدود با 1234 مشترک، گازدار شده بود. موضوع توسعه گازرسانی در خراسان رضوی در سایه نظام پربرکت جمهوری اسلامی ایران جهش قابل ملاحظه ای یافت. به طوری که تا سال 92، 1101 روستا و 71 شهر گازدار شد. این روند با طرح موسوم به بند «ق» که بعدا در قالب ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر گنجانده شد، با حمایت های بی دریغ مجموعه شرکت ملی گاز ایران از سال 92 به بعد با سرعت بیشتری ادامه پیدا کرد. مطابق آمار در هفت سال گذشته، به اندازه کل تاریخ انقلاب اسلامی، فعالیت توسعه ای در حوزه گازرسانی استان خراسان رضوی انجام شده است. در حال حاضر 79 شهر با ضریب نفوذ 100 درصد و 2309 روستا با ضریب 92 درصد گازدار هستد. در حال حاضر میانگین ضریب نفوذ گازرسانی استان 97 درصد است و از این نظر جزء استان های سبز کشور در حوزه گازرسانی هستیم و در پویش گازرسانی سبز که با ابتکار وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در سال جاری آغاز شده، به عنوان اولین استان این پویش، با حضور وزیر نفت، نایب رئیس اول مجلس شواری اسلامی و سایر نمایندگان و معاون وزیر ومدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از استان خراسان رضوی آغاز شد.    در ادامه این گزارش گفت وگو با حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی را می خوانیم.

    وضعیت فعلی استان از نظر تعداد شهرها و روستاهای بهره مند و تعداد مشترکان به چه صورت است؟

در حال حاضر 79 شهر با ضریب نفوذ 100 درصد و 2309 روستا با ضریب 92 درصد گازدار هستد. دو میلیون و 418 هزار مشترک جذب خدمات شرکت گاز استان شده اند که از این تعداد یک میلیون و 903 هزار مشترک شهری و 515 هزار مشترک روستایی هستند. گازرسانی به 278 روستا هم در حال انجام است که با تمام این طرح ها ضریب نفوذ گاز در بخش روستایی استان به 98 درصد ارتقا خواهد یافت. در حال حاضر میانگین ضریب نفوذ گازرسانی استان 97 درصد است و از این نظر جزء استان های سبز کشور در حوزه گازرسانی هستیم و در پویش گازرسانی سبز که با ابتکار وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در سال جاری آغاز شده، به عنوان اولین استان این پویش، با حضور وزیر نفت، نایب رئیس اول مجلس شواری اسلامی و سایر نمایندگان و معاون وزیر ومدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از استان خراسان رضوی آغاز شد.

   آمار گازرسانی سال 98 استان در بخش شهری و روستایی چگونه بود؟

در سال گذشته شهر بار به عنوان تنها شهر واجد شرایط فاقد گاز طبیعی استان به شبکه سراسری گاز کشور متصل شد. در مجموع 95 کیلومتر شبکه شهری و روستایی احداث و 6618 انشعاب شهری و روستایی هم نصب شد. همچنین 55189 مشترک جدید به تعداد مشترکان شهری استان اضافه شد. در بخش روستایی هم 158 روستا با 2664 کیلومتر شبکه، 31665 انشعاب و 51374 مشترک گازدار شدند. از ابتدای سال 99 تا پایان مهرماه 42337 مشترک جدید جذب خدمات شرکت گاز استان شده اند.

   تاکنون چه میزان شبکه گاز و انشعاب در استان خراسان رضوی اجرا شده است؟

تاکنون 35767 کیلومتر شبکه شهری و روستایی در این استان اجرا شده که 11 هزار کیلومتر آن شهری و 24 هزار کیلومتر روستایی است. همچنین 994880 انشعاب هم به متقاضیان واگذار شده و خراسان رضوی رتبه اول اجرای شبکه های گازرسانی کشور را دارد.

   مقایسه ای از وضعیت جایگزینی گاز طبیعی با سوخت مایع استان دارید؟

از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، 40834 میلیون مترمکعب حجم گاز جایگزین صنایع شد. این آمار در پایان اسفند سال گذشته، 94328 میلیون مترمکعب بود. عملکرد سال 97 این بخش هم 93141 مترمکعب است.

   میزان گاز مصرفی استان چقدر است؟ آیا سال 98 نسبت به 97 شاهد افزایش مصرف بوده اید؟

در سال گذشته، 12 میلیارد و 835 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در استان مصرف شد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال 97، 199 میلیون مترمکعب معادل 1.57 درصد افزایش داشته است. مصرف گاز طبیعی در سال 97 هم 12636 ميليون متر مكعب بود.

   چه اقدام هایی برای افزایش رضایت منابع انسانی در گاز خراسان رضوی انجام شده است؟

کارهای گسترده ای برای رضایتمندی همکاران انجام شده، یا در حال انجام است که از آن جمله می توان به توزیع یک مرحله بن کارت فرهنگی برای همه کارکنان در مهر امسال، اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی برای کارکنان بخش پیمانکاری، برگزاری نشست های تخصصی و چهره به چهره مدیرعامل و دیگر مدیران و روسا با کارکنان، ایجاد درگاه های گوناگون ارتباطی، پیگیری موضوع سمت های سازمانی و... اشاره کرد. تلاش می کنیم تا با این اقدام ها، سطح خدمت رسانی کمی و کیفی به همکاران را روز به روز افزایش دهیم.

   موضوع مسؤولیت اجتماعی از مسائل مهمی است که مورد تایید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران است. در این حوزه چه اقدام هایی انجام داده اید؟

از عمده ترین کارهایی که در سطح کلان ایفای وظیفه مسؤولیت اجتماعی در گاز خراسان رضوی انجام شده، می توان به فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی برای گروه های مختلف، تدوین دو كتاب كار آموزشي مقاطع ابتدايی با عناوين تحقيق پرماجرا و نجات زمين، اجرای طرح سفیران ایمنی (دانش آموزان همیار گاز) و تهيه بازی موبايلی «رازمتان» اشاره کرد. همچنین حضور مستمر در رسانه ها، تدوین و ساخت مستند ترش و شيرين به عنوان سند تامین انرژی گاز در استان بخش دیگری از اقدام های انجام شده از سوی گاز خراسان رضوی در حوزه مسؤولیت اجتماعی است. به طور کل اقدام های انجام شده را می توان در دو بخش محیط زیستی و اقتصادی و اجتماعی تقسیم بندی کرد. در بعد محیط زیستی می توان از اجرای طرح ارتقای بازده موتورخانه ها در سطح استان، استفاده از سامانه های تجدیدپذیر در تامین برق ساختمان های اداری و اندازه گیری پارامتری فیزیکی و شیمیایی در فاضلاب بهداشتی نام برد. در بعد اجتماعی و اقتصادی هم مشارکت در طرح ضربتی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، ایجاد مناطق جدید به منظور تسریع در خدمت رسانی و کاهش هزینه ها، واگذاری 73 هزار انشعاب رایگان به مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره)، حضور در بیمارستان های مشهد و خداقوت به کادر درمان ویژه بیماران کرونایی، ایجاد سامانه 1894برای پرداخت گازبهای مشترکان و تسویه حساب آنلاین، حضور در میز خدمت، به کارگیری روش های جدید بو زدایی از بشکه های Odorant و کاهش صوت محیط زیستی ایستگاه های تقلیل فشار بخشی از اقدام های صورت گرفته از سوی گاز خراسان رضوی محسوب می شود.

   چه اقدام هایی در زمينه خودكفايی ساخت اقلام و تجهيزات در گاز خراسان رضوی انجام شده است؟

یکی از کارهای شاخص در شرکت گاز استان خراسان رضوی، ساخت و بازسازی ايستگاه ها و هيترها با استفاده از كالاهای مازاد و راكد موجود در انبار این شرکت یا ساير شركت های گاز استانی و پالايشگاهی است. این مهم با تکیه بر توان داخلی در روزهای اوج تحریم انجام شد که نشان دهنده خدمت جهادی کارکنان و نماد اقتدار و مقاومت محسوب می شود. بخشی از این اقدام ها به شرح زیر است:

ساخت 8 دستگاه ايستگاهTBS 30 هزار

ساخت 5 دستگاه ایستگاه TBS 10 هزار (در دست اقدام)

 ساخت 81 دستگاه ایستگاه اندازه گیری 400-60-60 (در دست اقدام)

 ساخت 1 دستگاه ایستگاه 50 هزار CGS

 تغيير ظرفيت 13 دستگاه ايستگاه 400-15-250 به ايستگاه های پركاربرد 400-60-250

بازسازی 17 دستگاه ايستگاه 1000-60-250

تغيير ظرفيت 2 دستگاه ايستگاه 2500-250-250 به ايستگاه پركاربرد 2500-60-250

 تغيير ظرفيت 5 دستگاه ايستگاه 5000-250-250 به ايستگاه پركاربرد 2500-60-60 (در دست اقدام)

 بازسازی يك دستگاه هيتر با ظرفيت 60 هزار Scmh

 بازسازی 2 دستگاه هيتر با ظرفيت 50 هزار

بازسازی يك دستگاه هيتر با ظرفيت 5 هزار