پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت حفاری
نماد بوميسازي و توسعه ساخت داخل

مشعل  پانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري ( يکشنبه، سوم ديماه 96 ) با حضور قائم مقام وزير نفت، مديران صنعت نفت و مسئولان استاني در اهواز آغاز به‎کار کرد. اين نمايشگاه با مشارکت 120 واحد معتبر در قالب شرکتهاي سازنده قطعات و تجهيزات، تامينکننده تجهيزات و خدمات مرتبط با صنعت حفاري در 6 هزار مترمربع فضاي مسقف و باز برگزار شد. از مجموع شرکتهاي حاضر در نمايشگاه پانزدهم صنعت حفاري، 72 درصد از استان خوزستان و 28 درصد از استانهاي تهران، اصفهان، خراسان رضوي، فارس، کرمان، آذربايجان شرقي و غربي حضور داشتند.  پانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري پس از گذشت اين سالها جايگاه خوبي در بين نمايشگاههاي استاني پيدا کرده و با استقبال بسيار خوب سازندگان مواجه شده است، به طوري که 85 شرکت از ميان سازندگان قطعات و تجهيزات صنعت حفاري، 10 شرکت تامينکننده و 5 شرکت خدماتي امسال در آن حضور يافتند.

صنعت حفاري، عامل توسعه  ساخت داخل
پانزدهمين نمايشگاه تخصصي ساخت تجهيزات صنعت حفاري، با حضور مرضيه شاهدايي، قائم مقام وزير نفت افتتاح شد.  وي با اشاره به اين که صنعت حفاري، يکي از مهم‎ترين و موثرترين صنايع در شکوفايي اقتصاد کشور و توسعه ساخت داخل است، گفت: برگزاري اين نمايشگاه‎ها ميتواند به بحث بازاريابي کمک شاياني کند و سبب حضور بيشتر متخصصان و دستدرکاران فعال در حوزه ساخت تجهيزات صنعت نفت شود.  وي افزود: هم‎اکنون بيش از 70 درصد تجهيزات و سازه‎هاي صنعت نفت، دستاورد مشاوران، پيمانکاران و سازندگان ايراني است. قائم مقام وزير نفت با اشاره به وجود هسته‎هاي خودکفايي در شرکتهاي اصلي وزارت نفت افزود: ما در مذاکرات خود با شرکتهاي خارجي با تکيه بر توان داخلي شرکتهاي پيمانکار ايراني، خواهان واگذاري حداکثري کار به شرکت‎هاي داخلي مي‎شويم. شاهدايي، اجراي قراردادهاي جديد نفتي و توسعه ميادين نفت و گاز را با استفاده از سرمايه شرکتهاي بينالمللي از مهمترين اهداف وزارت نفت عنوان کرد و گفت: هدف ما حضور شرکاي ايراني در کنار شرکتهاي بينالمللي است تا از ظرفيت‎ها و تجهيزات ايراني استفاده بهينه شود.  وي ادامه داد: از ديگر برنامههاي ما در وزارت نفت، توسعه ساخت داخل تجهيزات و کالاهاي پرمصرف است که در اين زمينه مي‎توان به طرح بوميسازي 10 گروه خانواده کالاهاي صنعت نفت اشاره کرد. به گفته شاهدايي، استقرار نظام صدور گواهينامه کيفيت محصولات و خدمات صنعت نفت، کدينگ کالا، سامانه الکترونيکي تامين کالا و پروژههاي توانمندسازي ظرفيتهاي داخلي در قراردادهاي نفتي از جمله موارد توسعه بهره‎مندي از ظرفيت‎هاي ايراني است که بايد مورد توجه قرار گيرد.

 

ساخت 68 درصد تجهيزات حفاري در داخل
در ادامه سپهر سپهري، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اعلام اين که تاکنون بالغ بر يک هزار تجهيز پرمصرف صنعت حفاري در کشور بومي‎سازي شده است، گفت: شرکت ملي حفاري ايران، حدود 68 درصد نياز خود به قطعات پرمصرف اين صنعت را از محل توليدات ساخت داخل تامين‎ مي‎کند. وي با اشاره به اين که تعداد کالاهاي مورد نياز صنعت حفاري حدود 65 هزار قلم است که ارزش آن بيش از 230 ميليارد تومان برآورد مي‎شود، افزود: از اين تعداد، تاکنون 4 هزار قلم کالا بوميسازي شده است. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران درباره کالاهاي پرمصرف صنعت حفاري گفت: در مجموع، حدود 4 هزار و 300 قلم کالاي پرمصرف در اين صنعت مورد استفاده قرار مي‎گيرد که از اين ميان، تاکنون يک هزار قلم کالا در کشور بوميسازي شده است.  سپهري درباره رويکرد ساخت داخل در شرکت ملي حفاري ايران، با بيان اين‎که حدود 68 درصد تجهيزات پرمصرف مورد نياز اين شرکت در داخل کشور ساخته مي‎شود، ابراز اميدواري کرد که ظرف سه سال آينده، خودکفايي کامل در اين زمينه حاصل شود. وي، حجم خريد داخلي شرکت ملي حفاري را حدود 80 ميليارد تومان در سال عنوان کرد و افزود: با توجه به اينکه خريد داخل از خروج ارز از کشور جلوگيري ميکند، از اهميت زيادي برخوردار است و نشان دهنده گام برداشتن در مسير تحقق سياست‎هاي اقتصاد مقاومتي است. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به روند افزايشي تعداد سازندگان داخلي در صنعت حفاري گفت: تعداد سازندگان فعال در اين صنعت، طي سالهاي 92 تا 96 از 80 شرکت سازنده به 300 شرکت افزايش يافته است، اين در حالي است که 67 درصد از اين تعداد سازنده، در استان خوزستان مشغول به کار هستند.

 

حضور چشمگير شرکتهاي دانش بنيان
محمدرضا تاکايدي، قائم مقام مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران گفت: برگزاري اين رويداد اقتصادي زمينه هم افزايي ميان شرکتها، شناخت توانمنديهاي داخلي و حضور شرکتهاي جديد را در فضاي رقابت فراهم آورده است.  وي افزود: سازندگان نيز در اين رخداد نمايشگاهي ضمن ارائه توانمنديهاي خود، با نيازهاي شرکتهاي متقاضي آشنا مي شوند و درباره کيفيت و کميت ساخت و طرحهاي در دست اجرا با متخصصان صنعت حفاري به رايزني ميپردازند. تاکايدي با بيان اين که اين نمايشگاه فرصت مناسبي است که به طور منسجم توانمنديها، قطعات و تجهيزات ساخته شده را مورد ارزيابي کارشناسان قرار دهد، گفت: با مغتنم شمردن اين فرصت ضمن آشنايي با يک سري توليدات جديد، قرار شد پس از پايان کار نمايشگاه در بازديدهاي کارگاهي، توان اين سازندگان بررسي شده و در جلساتي ضمن تبادل نظر، نحوه همکاري و استفاده از ظرفيتهاي بالقوه آنان در دستور کار قرار گيرد. قائم مقام مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران ادامه داد: برخي شرکتهاي دانش بنيان نيز درباره بازسازي و ساخت برخي قطعات ويژه صنعت حفاري پيشنهاداتي ارائه کردند و شماري نيز در موضوع فايناس مذاکره داشتند.

 

همکاري شرکت ملي حفاري با 300 سازنده داخلي
مهدي عرشيان، مدير پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران در حاشيه بازديد از نمايشگاه، از همکاري اين شرکت با حدود 300 شرکت سازنده داخلي به منظور تامين تجهيزات و قطعات مورد نياز اين شرکت خبر داد. وي ادامه داد: تاکنون 68 درصد اقلام پرمصرف شرکت ملي حفاري که قابليت ساخت داخل دارند، بومي‎سازي شده است و برنامه‎ريزي شده که تا سه سال آينده، اين اقلام به صورت 100 درصد توليد داخل شود. عرشيان، ارزش قطعات و تجهيزات بوميسازي شده را 210 ميليارد ريال عنوان کرد و گفت: تعداد قطعات و تجهيزات ساخت داخل در سال 95 نسبت به سال 94 با 26 درصد رشد همراه بود و پيشبيني ميشود امسال نيز شاهد رشد 20 درصدي اين اقلام در قياس با سال گذشته باشيم. مدير پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به همکاري اين شرکت با 300 شرکت سازنده داخلي ادامه داد: 67 درصد از اين شرکت‎ها از استان خوزستان و 33 درصد از ديگر استانهاي صنعتي کشور هستند. عرشيان با بيان اينکه در 2 سال گذشته افزون بر 75 درصد از قراردادهاي ساخت داخل به سازندگان بومي واگذار شده است، عنوان کرد: درباره ارتقاي کيفيت ساخت داخل برنامهريزي مناسبي در سه سال گذشته صورت گرفته است. وي ادامه داد: براساس اقدامهاي انجام شده از قبيل بازنگري دانش فني و نقشههاي ساخت و همچنين تخصصي کردن ساخت داخل از سوي سازندگان با امضاي قراردادهاي باز، گزارش عدم انطباق و عدم کيفيت در سال 96 نسبت به دو سال پيش کاهش چشمگيري داشته است.


بازنگري در فعاليت شرکتهاي سازنده با هدف گروهبندي تخصصي
بهنود منصور نژاد، رئيس اداره مهندسي و فناوري ساخت مديريت پژوهش، فناوري و ساخت شرکت ملي حفاري ايران در حاشيه نمايشگاه، از بازنگري فعاليت شرکتهاي سازنده با هدف گروهبندي تخصصي خبر داد و گفت: در اين زمينه تاکنون ضمن دريافت درخواست بازديد از 80 شرکت سازنده در سطح کشور، فعاليت41 شرکت بررسي و در 13 جلسه کميته بررسي منابع مطرح و تصميمگيري شد. وي افزود: اين نگرش بر اساس يک رويکرد سيستمي است که در آينده با تکيه بر شاخصهاي استاندارد ساخت قطعات و تجهيزات حفاري، شرکتهايي که داراي اين استانداردها باشند، در گروههاي تخصصي به همکاري خود با اين شرکت ادامه ميدهند. رئيس اداره مهندسي و فناوري ساخت مديريت پژوهش، فناوري و ساخت شرکت ادامه داد: اين اداره با توجه به رويکرد بنگاهداري اقتصادي با تعدادي از شرکتهاي فعال در بخش حفاري، مکاتبات اوليه را انجام داده است.

 

حفر و تکميل 119 حلقه چاه نفت و گاز در 9 ماه امسال
در حاشيه نمايشگاه، ناصر قليپور، مدير برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران، از حفر و تکميل 119 حلقه چاه نفت و گاز در 9 ماه امسال از سوي ناوگان اين شرکت در مناطق خشکي و دريايي کشور خبر داد. وي گفت: از اين چاهها 51 حلقه چاه توسعهاي- توصيفي، دو حلقه اکتشافي و 66 حلقه تعميري تکميلي بوده است. قليپور افزود: از مجموع اين چاهها 86 حلقه در حوزه شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، 24 حلقه در پروژههاي شرکت مهندسي و توسعه نفت، هفت حلقه در شرکت نفت فلات قاره ايران و دو حلقه به سفارش مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران حفر شده است. وي متراژ حفاري چاهها از ابتداي فروردين تا پايان آذرماه را 196 هزار و 37 متر عنوان و اظهار کرد: در اين مدت همچنين 33 هزار و 195 متر حفاري جهت دار و يک هزار و 361 متر مغزه گيري با ايجاد 93 حفره به ثبت رسيد. مدير برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران ادامه داد: در مدت يادشده عمليات حفاري 19 حلقه چاه، 547 روز زودتر از برنامه پيشبيني شده از سوي کارفرما به پايان رسيد که از نظر اقتصادي ارزشمند است. قليپور با بيان اينکه ناوگان حفاري شرکت داراي 71 دستگاه حفاري خشکي و سه دستگاه حفاري دريايي است، تصريح کرد: بازسازي، نوسازي و روز آمد کردن دستگاههاي حفاري و ديگر تجهيزات بر اساس برنامه دنبال ميشود و تقويت ناوگان در دستور کار قرار دارد.  مدير برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي حفاري ايران گفت: نمايشگاه پانزدهم از نظر تنوع توليدات ساخت داخل قابل توجه و بيانگر ظرفيتها و توانمنديهاي سازندگان داخلي است.

 

نقش سازندگان خوزستاني در بوميسازي تجهيزات نفتي
همچنين نورالله حسن زاده، رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان در مراسم افتتاحيه نمايشگاه گفت: سازندگان استان نقش بسيار ارزنده اي در بومي سازي و ساخت قطعات و تجهيزات مورد نياز صنعت نفت و حفاري داشته اند. وي افزود: بالاي 90 در صد واحدهاي صنعتي در استان کوچک و متوسط هستند که به حمايت و پشتيباني نياز دارند. رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان اظهار کرد: به اين واحدها تاکيد شده که کيفيت و کميت توليدات را در اولويت کار خود قرار دهند و اقدامهايي نيز در باره استفاده از آزمايشگاه و کارگاه مشترک با مراکز دانشگاهي انجام شده است. حسنزاده همچنين از اجرايي شدن طرح ايجاد شهرک تخصصي پتروشيمي در آينده نزديک در استان خوزستان خبر داد.  

 

رونمايي از 2 قطعه ابزار درون‎چاهي
مهدي مهران، معاون مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران، با اشاره به رونمايي از 2 قطعه مربوط به ابزارهاي پيشرفته درون‎چاهي لوله مغزي سيار در اين نمايشگاه گفت: اين تجهيزات حاصل قرارداد پروژه پژوهشي ميان ملي حفاري و جهاد دانشگاهي صنعتي شريف است.  وي افزود: اين 2 سازه (موتور هد و اورشات) با نظارت و همکاري متخصصان مديريت خدمات فني حفاري و مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران بوميسازي شد. معاون مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري گفت: بر اساس اين قرارداد پژوهشي، تدوين دانش فني، فناوري طراحي و ساخت اين تجهيزات به صورت کامل و در يک فرايند زماني انجام شد و اين تجهيزات پس از آزمايش ميداني در جريان عمليات قرار گرفت. وي درباره موارد کاربست موتور هد توضيح داد: اين سازه، يک سيستم ايمني پيشگيرانه است که براي عمليات حفاري، فيشينگ و هر عمليات ويژه استفاده ميشود. مهران ادامه داد: فراهم کردن جريان سيال در مواقع انسداد ابزارهاي درون چاه، برقراري جريان سيال درون چاه، جداسازي ابزارهاي درون چاهي از لوله حفاري در شرايط اضطراري و ممانعت از جريان چاه به طرف بالا از کاربردهاي موتور هد به شمار ميآيد.