معاون وزیر نفت در امور گاز:
نصب کنتورهای هوشمند گاز به بودجه کافی نیاز دارد

مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: نصب کنتورهای هوشمند در کشور نیازمند بودجه کافی است که بر اساس آن پنج تا ۲۰ سال به طول می انجامد. حمیدرضا عراقی، درباره اجرایی شدن طرح کنتورهای هوشمند گاز به «شانا» گفت: پیمانکاران اجرای طرح نصب کنتورهای هوشمند پس از ارزیابی، انتخاب شدند، برخی از آنان روش هایی را به شرکت ملی گاز معرفی و اجرا کردند و برخی دیگر نیز اکنون در مرحله نصب کنتورها هستند.اجرایی شدن این طرح در سراسر کشور به یک دوره زمانی طولانی مدت نیاز دارد، همچنین میزان بودجه ای که برای این طرح اختصاص داده شود، در سرعت اجرای کار تاثیر بسیاری دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه نصب کنونی کنتورهای هوشمند به صورت پایلوت از سوی پیمانکاران اجرا می شود، اظهار کرد: طرح آزمایشی در قالب پنج هزار کنتور برای هر پیمانکار اجرا می شود، پس از حصول نتیجه در صورتی که اجرای طرح موفقیت آمیز باشد، آنها وارد فهرست پیمانکاران شرکت ملی گاز می شوند که البته باید بودجه کافی نیز در اختیار آنان قرار گیرد.اکنون ۲۰ میلیون مشترک گاز در کشور هستند که کنتورهای هوشمند باید برای همه آنان نصب شود، این موضوع به میزان بودجه بستگی دارد؛ هر چقدر منابع مالی مناسب تری برای طرح کنتورهای هوشمند گاز در نظر گرفته شود تعداد مشترکان بیشتری در طول سال می توانند از مزایای این کنتورها بهره مند شوند، بنابراین اجرا و تکمیل می تواند پنج تا ۲۰ سال زمان را به خود اختصاص دهد. به گفته سعید مومنی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز، کنتورهای هوشمند گاز قادرند به وسیله تجهیزات داخلی و سیستم های ارتباطی که دارند، از طریق سامانه های الکترونیکی با مراکز ادارات گاز در شهرها و مناطق خود ارتباط برقرار کنند که به این ترتیب، قرائت کنتور نیز از راه دور امکان پذیر می شود. با نصب کنتورهای هوشمند، دیگر امکان دست کاری افراد متخلف وجود ندارد، همچنین درصد خطای قرائت ها از لحاظ مثبت و منفی بسیار کاهش می یابد، اما برای استفاده از این کنتورها باید صبر کنیم تا طرح پایلوت به پایان برسد تا بهترین کنتور برای مشترکان انتخاب شود.
  مطابق مصوبه شورای اقتصاد دریافت آبونمان در قبوض گاز قانونی است
 مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، مبلغ آبونمان با عنوان هزینه خدمات مستمر بدون افزایش قیمت جدید، به صورت قانونی در قبوض گاز درج می شود. حمیدرضا عراقی درباره برقراری دوباره هزینه آبونمان در قبوض گاز به «شانا» گفت: بر اساس قانون باید به مبلغ آبونمان در قبض های گاز، افزوده می شد اما بر اساس تصمیم دولت، همچنین تصویب شورای اقتصاد این مبلغ در قبض ها ثابت باقی مانده که با عنوان هزینه خدمات مستمر از سوی مشترکان باید پرداخت شود.دیوان عدالت اداری درباره قطع دریافت هزینه آبونمان به درستی حکم داده بود، زیرا این موضوع باید از سوی شورای اقتصاد مطرح و تصویب می شد، اما شورای هدفمندی با این که اجازه تصویب یا لغوی درباره آبونمان را نداشت، درباره آن تصمیم گیری کرده بود و دیوان عدالت اداری نیز به درستی نسبت به این موضوع معترض بود. معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان این که مطابق حکم دیوان عدالت اداری بلافاصله آبونمان از قبض های گاز حذف شده بود، تصریح کرد: تصمیم گیری نهایی درباره آبونمان بر عهده شورای اقتصاد است؛ بنابراین دوباره در شورا مطرح و تصویب شد که بر اساس مصوبه این شورا، دریافت آبونمان با عنوان هزینه خدمات مستمر ادامه دارد.
عراقی با بیان این که هزینه آبونمان یک سرویس خدمات عمومی است، توضیح داد: هزینه آبونمان یا خدمات مستمر برای حفظ، نگهداری، سرویس دهی، امدادرسانی، مقاوم سازی، پوشش، جلوگیری از خوردگی و ایمنی شبکه گاز سراسر کشور استفاده می شود. مدیرعامل شرکت ملی گاز با تاکید بر این که هزینه خدمات مستمر یا آبونمان در همه بخش های آب، برق و دیگر بخش های خدماتی وجود دارد، اظهار کرد: اکنون همه مشکلاتی که در زمینه دریافت آبونمان طی مدت اخیر پیش آمده بود، حل شده و این مبلغ بدون تغییر به صورت قانونی در قبوض پابرجا مانده است  وی با بیان این که این هزینه، تاثیری در اجرای پروژه های گازی ندارد، ادامه داد: در قبض های گاز بخشی با عنوان عوارض گازرسانی درج شده که ۲۰ درصد از آن در اختیار آموزش و پرورش برای گازرسانی به مدارس و تامین ایمنی گاز و گرمایش دانش آموزان قرار می گیرد و بقیه نیز صرف گازرسانی به روستاهای کشور می شود.  به گفته عراقی، مطابق قانون، ۱۰ درصد از مبلغ قبض های گازی که از مردم دریافت می شود، به عنوان عوارض گازرسانی منظور شده که آموزش و پرورش موظف است از محل ۲۰ درصدی عوارض، اقدام به گازرسانی ساختمان های مدارس، تامین وسایل گرمایش و استاندارد کردن مدارس قدیمی تر کند.

 لزوم آمادگی شرکت ها ی گاز استانی برای مدیریت بحران
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: همان طور که شرکت ملی گاز در زمان وقوع زلزله کرمانشاه، بحران را به درستی مدیریت کرد، باید در همه کشور چنین آمادگی برای مدیریت بحران داشته باشد. حمیدرضا عراقی، در نشستی یک روزه با مدیران صنعت گاز کشور که با هدف کسب آمادگی لازم و شناسایی و بررسی نقاط ضعف و قوت، تهدیدها و فرصت ها، تدوین و تشریح تمهیدات و راهکارهای لازم در مواقع بحرانی، برگزار شد، اظهار کرد: ما در زمان وقوع زلزله کرمانشاه، عملکرد مطلوبی داشتیم و از نظر سرعت عمل برای قطع جریان گاز، سپس رفع مشکلات به وجود آمده و وصل مجدد جریان گاز در بخش های مختلف خیلی سریع و مناسب عمل کردیم. وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران و شرکت ها ی معین استان کرمانشاه در زمره نخستین شرکت ها ی موفق در زمینه مدیریت بحران بودند، ادامه داد: با توجه به این که همیشه ممکن است در مواقع زلزله و بحران، حوادثی در حوزه گاز به وجود بیاید، لازم است بر اساس دستورعمل های تدوین شده پیشین و «در صورت نیاز، بازنگری و اصلاح آن»، عمل کنیم و با برگزاری مانورهای واقعی در هر شرایطی، آمادگی مطلوب برای مقابله با بحران و مدیریت آن را داشته باشیم و از فناوری های روزآمد (مانند کنتورهای هوشمند) نیز استفاده کنیم. عراقی در ادامه با اشاره به نقش نیروهایی که به صورت مستقیم با مردم سرو کار دارند، از جمله نیروهای امداد و گازبان، آموزش این بخش از همکاران را بسیار ضروری برشمرد و گفت: اعتماد از طریق یک نفر به وجود نمی آید بلکه با همت و تلاش همه کارکنان صورت می گیرد و سرعت عمل و کیفیت خدمات ما به مردم، بخش مهمی از این اعتماد است. معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهوری به استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: رئیس جمهوری شرکت ملی گاز را از افتخارات دولت نامید، این که چگونه یک مجموعه با عملکرد مناسب اعتماد بالاترین مسئول اجرایی کشور را به خود جلب کند، نشان دهنده آن است که اعتماد به وجود آمده، حاصل تلاش یک نفر نبوده، بلکه تمام مجموعه در آن دخیل بوده اند. مدیرعامل شرکت ملی گاز تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران با فضای آرام و پرکاری که دارد، هم در جامعه و هم در بین مردم اعتماد و اعتبار دارد و این مسئله جزء مهم ترین اموری است که باید آن را تقویت کرد. حمیدرضا عراقی ادامه داد: اعتمادی که در سازمان و در کشور به وجود می آید، حاصل عملکرد ماست؛ به عنوان مثال، یک کنتورخوان هرچه قدر کارش را بهتر و دقیق تر انجام دهد، اعتماد عمومی مردم به سازمان بیشتر خواهد شد. وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران جزء بهترین ها است و این اعتبار به دست آمده را باید به خوبی حفظ کرد، گفت: باید به آن فکر کنیم که چگونه از بهترین فناوری ها برای بالابردن کیفیت کار، بالا بردن اعتبار سازمان و همچنین مقابله با بحران ها استفاده کنیم؛ مثل حداقل زمان ممکن برای امدادرسانی و مدیریت حوادث که در زمان بحران اهمیت فراوانی دارد.

 

 

 با اتمام ۲ دوره دوساله فعالیت
 عادلی در جی یی سی اف دبیرکلی مجمع کشورهای صادرکننده  گاز تحویل یوری سنتورین شد
چهار سال فعالیت محمدحسین عادلی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) به عنوان دبیرکل، روز یکشنبه، ۳۱ دسامبر (دهم دی ماه) به پایان رسید و وی مجمع کشورهای صادرکننده گاز را به دبیرکل روسی این مجمع تحویل داد. اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) در نوزدهمین نشست وزارتی این مجمع در ۱۲ مهرماه (چهارم اکتبرماه) با اکثریت آرا یوری سنتورین روس را به عنوان دبیرکل جدید این سازمان برگزیدند، وی سوم ژانویه و پس از پایان تعطیلات کریسمس کارش را در دبیرخانه این مجمع آغاز می کند. دبیرکل ایرانی مجمع کشورهای صادرکننده گاز که در ۲ دوره دبیرکلی خود در این مجمع توانست این نهاد بین المللی را به دنیا معرفی کند، در چهار سال فعالیت خود اقدام های مهمی انجام داد که از جمله آنها می توان به ارائه سند چشم انداز بازار گاز جهان در دو هفته گذشته که پیش بینی بازار گاز را در میان و بلند مدت تا سال ٢٠٤٠ برآورد می کند، انتشار نخستین بولتن آمار سالانه در ماه دسامبر که آمار مربوط به حوزه گاز همه کشورهای عضو جی یی سی اف شامل می شود، اشاره کرد. با مدیریت دبیرکل ایرانی جی یی سی اف، نخستین سمینار بین المللی این مجمع نیز ۲۲ نوامبر ۲۰۱۷ با استقبال گسترده وزیران عضو جی‎یی‎سی‎اف در سانتاکروز بولیوی برگزار شد. محمدحسین عادلی درباره مهمترین برنامه های آینده این نهاد بین المللی به شانا گفت: همکاری بین کشورهای صادرکننده گاز در سه زمینه ایجاد شاخص قیمت گاز، راهبرد بازاریابی گاز و محیط زیست آغاز و جلسه های متعددی برای آن برگزار شده است. وی با بیان این که در هریک از زمینه های فوق به ویژه در چگونگی ایجاد شاخص قیمت، پیشرفت هایی صورت گرفته است، بر ضرورت توجه به این موارد تاکید و اظهار کرد: امیدوارم در این سه زمینه مجمع کشورهای صادرکننده گاز به نتیجه برسد و از این طریق بتواند اثر خود را بر بازار جهانی گاز دو چندان کند. اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۴ درصد از تولید گاز جهان، ٦٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ۶۴ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۶۶ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا و امارات، ١٢ عضو اصلی جی یی سی اف هستند و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو و آذربایجان به عنوان اعضای ناظر در نشست های مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند.

 

در ابتدای صحبت‎هایتان گفتید سه قول به وزیر نفت داده بودید.
بله. مهندس زنگنه در تمام مکالماتی که به منظور ارائه گزارش عملیات بینمان رد و بدل می‎شد، همواره تاکید می‎کردند مراقب باشید فقط در حین عملیات، خون از دماغ کسی نیاید. پس از مهار فوران و در جریان سفر ایشان به رگ سفید، گفتم من سه قول به شما داده بودم. یکی این بود که شانس خود را برای عملیات مهار از سطح امتحان کنیم که کردیم و اگرچه موفق نشدیم اما تلاشمان را به کارگرفتیم. دوم این‎که در کمتر از ۶۰ روز چاه مهار شود که آن هم خوشبختانه عملیاتی شد. سومین قول که نتوانستم به آن عمل کنم، همین بود که خون از دماغ کسی نیاید. متاسفانه یکی از نیروها دستش شکست و انگشت دست آقای ویسی‎آرا هم دچار حادثه شد. برایش خیلی ناراحت شدم. جالب است چند نفر از بچه‎های حفاری وقتی دیدند ناراحتم، برای این که فضا را عوض کنند، تک‎تک با خنده دستانشان را آوردند جلو و بعد دیدم که هر کدام از آنها، یک انگشت یا یک بند انگشت ندارند. عملیات حفاری در محیط فیزیکی و شرایط کاری سختی انجام می‎شود و از مشاغل بسیار پیچیده، پرریسک و حساس است.

و بسیاری از نیروهای عملیاتی نفت از جمله در بخش حفاری، از نیروهای قراردادی هستند. مرحوم ارزانی و مرحوم سلیمی هم قراردادی بودند.
بله. اتفاقا در این مدت بچه‎ها در منطقه خیلی با من درد دل می‎کردند و از مشکلاتشان گفتند؛ حق هم دارند. اما وقتی این مسائل را با آقای وزیر در میان می‎گذاریم، می‎بینیم ایشان بسیار بسیار بیشتر از ما دغدغه این نیروها و مشکلاتشان را دارند. همان طور که می‎دانید، مدت‎هاست کارگروهی به این منظور تشکیل شده و مهندس زنگنه با جدیت این موضوع را پیگیری می‎کند. موضوع بسیار پیچیده‎ای است، اما پیگیری‎ها با تاکید شخص مهندس زنگنه ادامه دارد و مطمئنم با همه پیچیدگی‎ها، این کار به نتیجه می‎رسد.

آقای مهندس؛ دلیل حادثه مشخص شده است؟
در این ۵۸ روز، اولویت نخست ما مهار فوران بود، با وجود این بررسی‎هایی هم برای مشخص شدن دلایل اصلی حادثه به منظور پیشگیری از حوادثی این چنین در آینده انجام شد که باید تکمیل شود. نتیجه نهایی بررسی‎ها در قالب گزارشی به کمیسیون انرژی مجلس و نهادهای نظارتی ارائه می‎شود و حتما برای پیشگیری از حوادث مشابه، به طور جدی مدنظر قرار می‎گیرد.

برای چاه‎‎ها چه برنامه‎ای دارید؟ امکان تولیدی شدن چاه ۱۴۷ هست؟
مرور تجارب دو فوران قبلی رگ سفید در پیش از انقلاب نشان می‎دهد تعمیر چاه به منظور تولیدی شدن آن، ممکن بود به فوران دوباره چاه منجر شود؛ بنابراین به منظور ایمن‎سازی و با نظر همه کارشناسان ذیربط، چاه کاملا با سیمان پر شد، اما هر دو حلقه چاه امدادی، ان شاءلله تولیدی می‎شوند.

از میزان نفت و گازی که در این مدت سوخت، برآوردی دارید؟
کارشناسان مهندسی نفت و مدیریت فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، محاسبه دقیق این آمار را در دستور کار دارند. اما این اعداد و ارقام متفرقه‎ای که در این مدت اعلام شد، به هیچ وجه قابل اتکا نیست.

از نگاه شما، مهم‎ترین پیام عملیات مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید چه بود؟
مهمترین پیام، تکرار این واقعیت بود که نمی‎توان برای مهار فوران چاه، یک نسخه واحد تجویز کرد. به طور مثال، در فوران چاه در حالِ تولید، با آوار تجهیزات دکل روی چاه مواجه نیستیم و حتی در چاه‎هایی که هنگام فوران دکل بر روی آنها قرار دارد، بسته به شرایط چاه، روش‎های متفاوتی را برای مهار چاه باید مدنظر قرار داد. در رگ سفید، زاویه ۲۵ تا ۳۰ درجه شیر فوران‎گیر (BOP)، کار استینگررانی را بسیار دشوار کرده بود که قاعدتا مواجهه با فوران در این چاه با چاهی که فوران‎گیر آن از حالت معمول خارج نشده، بسیار متفاوت است. یا به طور مثال در فوران چاه ۲۴ نفتشهر، عمده هیدروکربوری که از چاه خارج می‎شد نفت بود و در رگ سفید با فوران گاز و نفت آن هم با فشاری بسیار بالا روبه‎رو بودیم. وضع عوارض طبیعی منطقه‎ای که فوران در آن روی می‎دهد، میزان دسترسی به منابع آبی، نوع سیال، فشار و دما و بسیاری از عوامل دیگر، در تعیین نحوه مقابله با چاه دخیل هستند.

اگر بخواهید در چند جمله از مهارگران قدردانی کنید، چه می‏‎گویید؟
مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید، عملیات سخت و پیچیده و در عین حال بسیار پراسترسی بود. پس از مهار فوران، دو جا عمق فشار روحی و روانی این عملیات بیشتر نمود پیدا کرد؛ یکی در بغض آقای عالیپور و دیگری در لبخند آقای وزیر. از این بابت خدا را شکر می‎کنم؛ یاد و خاطره ۲ جانباخته این حادثه تلخ را گرامی می‎دارم و به تیم عملیاتی رگ سفید می‎گویم، قهرمانان اول و آخر این عملیات شما بودید که با تلاش شبانه‎روزی، دل مردم و کارکنان صنعت نفت را شاد کردید. تلاش و غیرت مثال‎زدنی‎تان را فراموش نمی‎کنم چون ثابت کردید در روزهای سخت، از پس کارهای سخت برمی‎آیید و ثابت کردید می‎توانید. دستتان را می‎بوسم و برای یکایکتان احترام ویژه قائلم .
منبع:شانا
گفت و گو ازهانیه موحد