وزير نفت در آيين آغاز عمليات اجرايي ساخت پتروشيمي انديمشک:

بـرای افتتـاح آمـدم چـون بـه ایـن منطقـه دیـن دارم

مشعل   عمليات اجرايي ساخت پتروشيمي انديمشک (طرح اتيلن اکسايد) پنج شنبه 16 اسفند ماه و در آخرين روزهاي سال و در هواي بهاري شهرستان دزفول با حضور بيژن زنگنه وزير نفت، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و جمع زيادي از مردم اين منطقه آغاز شد. وزير نفت به جاي کلنگ زني معمول اين مراسم ها در گودال سيمان اولين پايه هاي اين مجتمع به رسم محلي سکه انداخت. او که به گفته خودش معمولا براي مراسم کلنگ زني حضور ندارد، به صورت ويژه براي اين پتروشيمي در اين منطقه وقت گذاشت و حضور يافت تا حضورش تاکيدي بر اجراي سريع و به موقع اين پروژه باشد. عمليات اجرايي پتروشيمي انديمشک يک بار در سال هاي گذشته آغاز و خيلي زود در همان ابتداي کار متوقف شد، اما در اين مدت نماينده اين منطقه که رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي است و شخص وزير نفت، ادامه مجدد اين طرح را دنبال مي کنند و حالا قرار است هلدينگ خليج فارس با مجموع ظرفيت توليد سالانه 300 هزارتن اين مجموعه را اجرا کند.

بيژن زنگنه، وزير نفت در اين مراسم با اشاره به شرايط سختي که در آن قرار داريم و جز در خطر نبودن جان، همه شرايط جنگي را دارد، گفت: صنعت نفت ايران نوک پيکان حملات آمريکاست؛ آنها مي خواهند ما نفت نفروشيم و پول آن را هم جابه جا نکنيم، اما به لطف الهي آنها نتوانستند و در اين کار موفقيتي کسب نکردند، اگرچه امروز به نوعي آبروداري مي کنند. من از سال 62 وزير بودم و مسووليت هاي زيادي به عهده داشتم و روزهاي سخت آن دوران، دوران جنگ و بمباران را ديده ام، اما بايد بگويم که هيچ وقت فشار دشمن مانند امروز نبوده است. تنها تفاوت آن سال ها با امروز، اين است که  شهيد و زخمي و بمباران نداريم، اما شدت فشارهاي دشمن بسيار بيشتر است. وزير نفت گفت: مي گويند وزارت نفت برنامه اي براي مقابله با تحريم ها ندارد، اشکالي ندارد، ما را زياد تحريک مي کنند تا حرف بزنيم، اما ما چيزي نمي گوييم. من نمي توانم عدد و رقمي اعلام کنم، کارها را در شرايط سخت پيش مي بريم، اما نقشه ها و برنامه هاي مقابله با تحريم ها را افشا نخواهيم کرد. خود و همکارانم در وزارت نفت تحت فشار قرار مي گيريم تا ملت ايران سرافراز باشد. در همين مدت اتفاقات خوبي رخ داده و سرمايه گذار هم مي آيد، اما نمي گويم، زيرا دشمن سوءاستفاده خواهد کرد. درست است که به من و همکارانم در وزارت نفت فشار خواهد آمد، اما مگر خانواده شهدا عمري تحمل نکرده اند، ما هم تحمل مي کنيم. متاسفانه برخي نمي دانند و فشارهايي مي آورند که بعضي مسائل و موارد را به اصطلاح لو بدهيم، اما ما برنامه هاي مقابله با تحريم را افشا نمي کنيم تا آسيبي به ملت ايران وارد نشود.وي ادامه داد: مقدار توليد روزانه نفت در غرب کارون در سال 92، 70 هزار بشکه بود که اين رقم هم اکنون به 300 هزار بشکه در روز رسيده است و به زودي به 350 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. همچنين برداشت نفت خام از ميدان آذر تا پايان سال 98 از 30 هزار بشکه به 60 هزار بشکه در روز خواهد رسيد.وزير نفت با بيان اينکه در اوج تحريم، توليد محصولات پتروشيمي ما افزايش يافت، افزود: براي نخستين بار در سال آينده تامين خوراک بيش از نياز خواهد بود؛ کل ارزش توليد پتروشيمي هم اکنون 20 ميليارد دلار و مقدار آن 30 ميليون تن است که اين رقم ظرف دو سال با تکميل طرح هاي نيمه تمام به 45 ميليون تن محصول خالص براي عرضه به بازار مي رسد.

 اهميت پروژه انديمشک براي وزارت نفت

زنگنه در ادامه به دلايل حضور مستقيم خود در مراسم شروع به کار پتروشيمي انديمشک اشاره کرد و گفت: به انديمشک آمدم، زيرا از سال ها پيش ديني به مردم اين شهر داشتم که به تاخير افتاده بود، اما خوشبختانه با پيگيري هاي مستمر رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، عمليات اجرايي احداث طرح پتروشيمي انديمشک آغاز شد. اين طرح اقتصادي است و سودآوري خوبي به همراه خواهد داشت و وزارت نفت نيز براي توسعه طرح پتروشيمي انديمشک جدي است.وزير نفت با اشاره به اينکه 6.5 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنعت نفت را اجرايي خواهيم کرد که همه سرمايه آن از منابع داخلي تامين شده است، گفت: اقلامي را هم ذکر کرده ايم که نبايد از خارج خريداري شود، همچنين بخشي از منابع نيز صرف توسعه و عمران مناطق نفت خيز مي شود.زنگنه با اشاره به اينکه امسال 100 ميليون مترمکعب به توليد گاز کشور افزوده شده است، تاکيد کرد: ما ايستاده ايم و مقاومت مي کنيم، طرح هاي گازرساني مراحل پاياني خود را طي مي کند و مردم امسال اصلا متوجه نشدند که زمستان چطور آمد و رفت، در حالي که افت فشار و قطعي گاز نداشتيم. وزير نفت در پايان ضمن ابراز خوشحالي از سفر به انديمشک گفت: اميدوارم طرح احداث پتروشيمي انديمشک حداقل تا سه سال آينده پايان يابد.

 

 رابطه خوزستان و نفت ناگسستني است

فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي هم در اين مراسم با ناجوانمردانه خواندن تحريم ها عليه ايران گفت: دشمنان قصد داشتند به واسطه تحريم، صادرات نفت ايران را به صفر برسانند، اما افتتاح پروژه امروز نشان دهنده شکست سياست هاي تحريمي آمريکاست.وي با اشاره به اينکه صنعت نفت هم اکنون آماج تحريم هاي آمريکا قرار گرفته است، افزود: امروز فرمانده جنگ اقتصادي رئيس جمهوري است، دشمنان بدانند مسير انقلاب اسلامي منحرف و متوقف نخواهد شد، بلکه اين مسير با شتاب بيشتر طي مي شود.نماينده مردم انديمشک در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه دور زدن تحريم ها به معناي تزلزل نيست، تصريح کرد: امروز هم نفت خود را مي فروشيم و هم سرمايه گذاري مي کنيم.حسنوند ضمن قدرداني از اقدام هاي وزارت نفت براي اين منطقه عنوان کرد: رابطه خوزستان و نفت ناگسستني است، مردم اين ديار قدر مسوولان خود را مي دانند.

تکميل زنجيره پايين دستي

جعفر ربيعي، مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس نيز در اين مراسم از اجراي طرح هاي توسعه اي اين شرکت به ارزش 8 ميليارد و 500 ميليون دلار و افتتاح سه پتروشيمي بيدبلند2، اوره و آمونياک لردگان و الفين ايلام در سال 98 خبر داد. او همچنين در اين مراسم و در حضور وزير نفت از نهايي شدن قرارداد جمع آوري گازهاي همراه نفت با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خبر داد و گفت: اين پروژه که وزير نفت سال هاست به دنبال آن است، از سال آينده آغاز مي شود. امروز صنعت پتروشيمي به کمک شرکت ملي نفت ايران آمده است تا گازهاي مشعل که بسيار ارزشمند هستند، اما هم اکنون سوزاندن آنها آلودگي به همراه دارد، به طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس و يادآوران منتقل شود. با خاموش کردن تعداد زيادي از مشعل ها، خوراک پايين دست پتروشيمي هاي گچساران و خوزستان تامين مي شود.ربيعي با اعلام اينکه سال آينده پتروشيمي هاي بوعلي، نوري و بندر امام وارد بورس مي شوند، اعلام کرد: هلدينگ خليج فارس در بازار بورس پنج شرکت دارد، به طوري که از نظر ارزش 12 درصد بورس را در اختيار داريم.وي با اعلام در حال اجرا بودن 8 ميليارد و 500 ميلون دلار طرح هاي توسعه اي پتروشيمي در اين شرکت گفت: سه طرح شاخص پالايش گاز بيدبلند، اوره و آمونياک لردگان و الفين ايلام به ارزش بيش از 4 ميليارد دلار سرمايه گذاري، سال آينده افتتاح مي شوند.وي عنوان کرد: طرح اتيلن اکسايد انديشمک پايين دست اتيلن است که سودآوري بيشتري هم نسبت به پلي اتيلن دارد و تلاش مي کنيم با راه اندازي پتروشيمي جديد انديمشک گامي براي اميدواري مردم به آينده و اشتغال زايي برداريم. تمرکز صنعت پتروشيمي تاکنون بيشتر بر صنايع ميان دستي بوده و اکنون بايد به سمت بخش پايين دست صنعت پتروشيمي گام برداريم.

 

شاخص های رو به رشد شرکت نفت فلات قاره در سال 97

مشعل   مديرعامل شرکت نفت فلات قاره با اشاره به امضاي قرارداد سه پروژه از بسته نگهداشت و افزايش توليد در ميدان هاي رسالت، رشادت و سيري گفت: آخرين بسته در اين زمينه مربوط به ميدان فروزان نيز تا پايان خرداد ماه نهايي مي شود. حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره، در نشست خبري، با گراميداشت سالروز ملي شدن صنعت نفت با توضيح درباره اين قراردادها اعلام کرد: شرکت پتروايران، برنده مناقصه ميدان سيري فعاليت خود را آغاز کرده است. دومين قرارداد مربوط به ميدان رشادت با قرارگاه خاتم الانبيا در مرحله امضاي قرارداد است و برنده سومين بسته مربوط به رسالت نيز تا پايان فروردين ماه اعلام مي شود.  به گفته وي، آخرين بسته در اين زمينه مربوط به فروزان است و تا پايان خرداد ماه نهايي مي شود. وي ارزش مجموع اين قراردادها را حدود 800 تا 900 ميليون دلار اعلام کرد و گفت: اين اقدام با توجه به تنگناهاي اقتصادي و فشارهاي بين المللي در نوع خود قابل توجه است.

تحقق توليد 101 درصدي

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره در ادامه با تشريح گزارش عملکرد سال 97 اين شرکت اظهار کرد: امسال در تمام شاخص هاي توليد، فني و... رشد چشمگيري داشتيم و با وجود تنگناهاي اقتصادي و فشارهاي بين المللي تلاش شرکت نفت فلات قاره مضاعف شد. وي با اشاره به ثبات توليد شرکت نفت فلات قاره در سال 97 گفت: تحقق توليد در سال 97 در ميدان هاي نفتي شرکت نفت فلات قاره، بالاتر از برنامه و ميزان تحقق آن نسبت به برنامه مصوب 101 درصد بوده است. به گفته وي، تحقق توليد نسبت به برنامه مصوب در منطقه خارگ 101 درصد ، منطقه بهرگان 108 درصد، سيري 98.3 درصد، لاوان 100.3 درصد، قشم 97.2 درصد و کيش 87.1 درصد بوده است.

کاهش هزينه هاي حفاري

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره در ادامه اين نشست خبري، با اعلام اينکه 65 تا 75 درصد هزينه هاي اين شرکت مربوط به حفاري است، گفت: در تحريم هاي گذشته، هزينه حفاري ما بسيار زياد بوده که اين هزينه اکنون به يک سوم رسيده است. وي از برنامه ريزي اين شرکت براي 9 دکل حفاري با هدف نگهداشت توان توليد در سال آينده خبر داد. بورد اقدام هاي انجام شده اين شرکت در حوزه پژوهشي را بسيار قابل توجه خواند که طي آن چند پروژه به مرحله قرارداد رسيد.

رشد بالاي 100 درصدي در مسائل رفاهي

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره همچنين از برنامه ريزي و پيگيري اصلاح سقف حقوق نيروهاي اقماري، ترميم حقوق غواص ها، سازماندهي مجدد مسائل رفاهي و همچنين گريدها خبر داد و گفت: در زمينه مسايل رفاهي در مقايسه با قبل بيش از 100 درصد رشد داشته ايم.

رشد شاخص هاي اچ اس اي

به گفته او، با توجه به فعاليت شرکت نفت فلات قاره در حوزه دريا، اهميت اچ اس اي نسبت به خشکي دوچندان و سختگيري اين شرکت نيز بيشتر است که شاخص هاي اچ اس اي در مقايسه با قبل رشد داشته است. وي به بومي سازي فعاليت ها در دريا در شرکت نفت فلات قاره اشاره کرد و گفت: ناوگان دريايي و عمده شناورهاي ما تجهيز شده و بومي هستند.

روند مناسب ان جي ال خارگ

به گفته او، پروژه ان جي ال خارگ نيز از ماه هاي گذشته با استقرار پيمانکار آغاز شده و روند اجرايي آن مناسب است و اولين برج آن اوايل سال آينده حمل و نصب خواهد شد.

برنامه ريزي براي سال 98

وي از برنامه ريزي براي ايمن سازي چاه ها، بازسازي و بهينه سازي تاسيسات و تجهيزات در سال 98 خبر داد و گفت: اميدواريم سال آينده در اين مسير حرکت کنيم. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره با اشاره به دريافت 6 مجوز براي مطالعات مخازن شرکت نفت فلات قاره، شامل به روز رساني مطالعات مخزن گفت: در اين زمينه براي هفت ميدان، برنامه ريزي و تمامي آنها تعيين تکليف شده است.  وي اين ميدان ها را شامل درود، ابوذر، بهرگانسر، هنديجان، فروزان، هنگام و نوروز دانست و گفت: ميدان اصلي و بزرگ شرکت نفت فلات قاره شامل فروزان، ابوذر و درود به پيمانکاران واگذار شده است و برنده چهار ميدان باقيمانده در ابتداي سال جديد مشخص و اعلام مي شود.

کتاب نفت در خليج فارس

بورد در ادامه با اشاره به رونمايي از کتاب «تاريخ نفت در خليج فارس» که شامل تاريخ اکتشاف و استخراج نفت از اين آبراهه تاريخي و چگونگي شکل گيري و فعاليت شرکت نفت فلات قاره ايران از گذشته تاکنون است، گفت: اين کتاب حاصل تحقيقات ميداني طولاني، ساعت ها مصاحبه و بويژه خاطرات و گفته هاي ارزشمند بازنشستگان اين شرکت است که مي تواند منبع و مرجعي موثق و قابل اتکا براي پژوهشگران باشد. کتاب «تاريخ نفت در خليج فارس» افزون بر 760 صفحه است و شامل بررسي تاريخي چگونگي استخراج و اکتشاف نفت در خليج فارس، خروج شرکت هاي چندمليتي از ايران، شکل گيري شرکت نفت فلات قاره ايران، همچنين مصاحبه با مديران و کارکنان بازنشسته اين شرکت است که مي تواند مرجع مهمي براي دانشجويان و پژوهشگران باشد.

 

شروع رقابتی پرسود با کاتالیست SAC500

مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اشاره به موفقت آميز بودن تست هاي کاتاليست SAC500 گريد لوله PE-100 پلي اتيلن سنگين، از توليد هفت کاتاليست پرمصرف و راهبردي ديگر در سال آينده خبرداد و گفت: به اين ترتيب اجازه نمي دهيم کاتاليست ها، گلوگاه و عاملي براي فشار تحريم به کشور و پتروشيمي ها باشند.

علي پژوهان روز چهارشنبه (22 اسفند) در نشستي خبري که براي رونمايي از اين کاتاليست برگزار شد، با اشاره به انحصاري بودن دانش فني توليد کاتاليست SAC500 براي چند کشور اروپايي در توضيح روند ده ساله توليد اين کاتاليست گفت: لوله هاي پلي اتيلن، کاربرد بسياري در لوله هاي انتقال پرفشار آب و گاز دارد و براي توليد اين لوله ها به کاتاليست هاي خاص نياز است؛ با توجه به حساسيت اين محصول، آزمون هاي بسياري روي آن انجام شده و تاييديه هاي لازم را دريافت کرده است. اواخر سال 96 قرارداد واگذاري دانش فني کاتاليست SAC500 امضا و هفته گذشته، اين کاتاليست در راکتور پتروشيمي شازند تزريق شد و هم اکنون گريد لوله PE-100 پلي اتيلن با کاتاليست بومي در حال توليد است.

وي با تاکيد بر اينکه توليد اين کاتاليست افزون بر جنبه اقتصادي براي کشور، سبب توليد و بهبود کيفيت لوله پلي اتيلن مي شود، افزود: مصرف سالانه مجتمع هاي پتروشيمي از اين کاتاليست حدود 40 تا 50 تن است که در حال حاضر به قيمت حدود 300 تا 400 يورو براي هر کيلو وارد کشور مي شود، اما قيمت تمام شده اين کاتاليست براي پتروشيمي شازند به ازاي هر کيلو 50 دلار است و مي تواند سالانه حدود 15 ميليون يورو صرفه جويي ارزي به همراه داشته باشد.

پژوهان با اشاره به اينکه شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي امسال 14 قرارداد تجاري با شرکت هاي مختلف امضا کرده که هفت مورد آن در حوزه کاتاليست بوده است، اظهار کرد: سال آينده شاهد توليد هفت کاتاليست پرمصرف و راهبردي خواهيم بود. وي با تاکيد بر اينکه دانش فني دنيا در دانش فني کاتاليست ياد شده انحصار ايجاد کرده اند، گفت: هرگز نمي توانيم دانش فني پيدا کنيم که فرآيند توليد کاتاليست خود را به فروش برساند؛ با وجود اين توانستيم اين فناوري را به دست بياوريم و قطعاً سال آينده نمونه جديدي از اين کاتاليست را ارائه مي کنيم و محصول PE-100 پلي اتيلن سال آينده نسبت به امسال با کيفيت تر است.  وي يادآور شد: با توجه به شرايط تحريمي، امکان بررسي دانش فني خارجي را نداريم، اما اين کاتاليست همه استانداردهاي لازم موسسه استاندارد و ديگر استانداردهاي نفت را دارد.

کاتاليست SAC500 براي توليد گريد لوله PE-100 پلي اتيلن سنگين براي نخستين بار با همکاري شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي و پتروشيمي شازند بومي سازي و به توليد و بهره برداري صنعتي رسيده است.  پس از پژوهش هاي گسترده در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در چند سال گذشته و گذراندن مراحل کسب دانش فني از مقياس آزمايشگاهي تا پايلوت و سرانجام توليد گريدهاي مورد نظر در واحد نيمه صنعتي، دانش فني کاتاليست با نام SAC500 حاصل شد. تامين کاتاليست مناسب براي توليد گريدهاي مختلف پلي اتيلن سنگين بخصوص گريد لوله PE-100 از مشکلات واحدهاي توليد اين محصول است و شرکت هاي توليدکننده کاتاليست يادشده انحصار شديدي درباره فروش اين کاتاليست به ايران ايجاد کرده اند.