گفت و گوی «مشعل» با مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در آستانه سال نو

آماده برای یک شروع خوب

اسفند ماه به عنوان ماه پاياني سال براي ايرانيان رنگ و بوي ديگري دارد و حال و هواي خاصي بر آن حاکم است. در اين ماه، همه خود را براي استقبال از يک تحول مهم آماده مي کنند. استقبال از فصل سبز بهار و ورود به سال جديد، همراه با نوروز باستاني. اين حال و هوا بر بخش هاي خدمت رساني همچون شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز به نوعي ديگر حاکم است، اما باجنسي متفاوت.  کارکنان اين مجموعه خدمت رسان بنا بر مسووليتي که در حوزه تامين و توزيع انواع فرآورده نفتي به عهده دارند، با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، تلاش مضاعفي را براي ورود به سال نو آغاز کرده اند تا اين اطمينان را به مردم بدهند که هيچ مشکلي به ويژه در تامين سوخت سفرهاي نوروزي وجود ندارد.

آمادگي پاسخگويي به نياز مردم در خصوص تامين سوخت در روزهاي پاياني اسفند و عيد نوروز، دستمايه اي براي گفت و گو با سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با چاشني نوروزي شد.

روزهاي پايان سال، تعيين وقت براي انجام مصاحبه به ويژه با مديراني مانند سيدموسوي خواه که جنس کارشان ارتباط مستقيمي با مردم دارد، بسيار سخت است؛ به همين روي، به دليل کثرت مشغله، امسال امکان حضور در دفتر وي فراهم نشد و مصاحبه با مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، در زماني که عازم حضور در آيين گراميداشت روز درختکاري در انبارنفت کن  بود، در داخل خودرو انجام شد. تا انبارنفت کن راه نسبتا طولاني در پيش است و موسوي خواه با توجه به زمان رسيدن به مقصد (تقريبا 45 دقيقه) با شرح و تفصيل به سوال ها پاسخ مي دهد. در شروع از او به عنوان فردي که سکاندار تامين و توزيع سوخت کشور است، درباره آمادگي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به ويژه در ايام نوروز که روزهاي پرمشغله براي کارکنان اين شرکت و زمان مناسبي براي رفتن به سفر است، مي پرسم که پاسخ مي دهد: در وهله نخست، پيشاپيش عيد نوروز را به همه هموطنان در سراسر ايران تبريک مي گويم و براي آنها سالي پر از موفقيت با مشکلاتي کمتر آرزو مي کنم. وي ادامه مي دهد: اميدوارم در سال 98 دولتمردان و مجلسيان نيز تلاش خود بيشتري کنند و با رفع برخي نابساماني هاي اقتصادي، از مشکلات مردم بکاهند تا اوضاع معيشت آنها بهبود يابد. موسوي خواه درباره آمادگي و تمهيدات پيش بيني شده براي ورود به سال نو نيز مي گويد: تلاش کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با توجه به مسووليتي که درحوزه تامين و توزيع سوخت به عهده دارند، محدود و منحصر به زمان خاصي نمي شود. آنها هميشه آماده هستند، اما اين آمادگي در موسمي مانند نوروز بايد بيشتر باشد که البته همين طور هم هست. در مجموع همه چيز براي يک شروع خوب آماده است.

اقدام هاي ويژه براي ورود به سال نو

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با بيان اينکه در حوزه تامين سوخت براي ورود به سال 98 اقدام هاي بسيارخوبي، پيش بيني، مدون و عملياتي شده است، ادامه مي دهد: نکته مهم در چنين ايامي، ذخيره سازي مناسب سوخت در بخش حمل و نقل (جاده اي، هوايي، ريلي و دريايي) است و اين مهم به نحو مطلوب انجام شده است.

هماهنگي ميان جايگاهداران و رانندگان حمل مواد سوختي به عنوان دو حلقه مهم زنجيره سوخت، نکته ديگري است که موسوي خواه به آن اشاره و تصريح مي کند: با برگزاري نشست هاي هم انديشي، هماهنگي خوبي ميان اين دو بخش با شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايجاد شده است تا زنجيره تامين سوخت، به بهترين نحو ممکن عمل کند.

وي همچنين از تشکيل گروه هاي نظارتي براي توزيع هرچه بهتر سوخت در جايگاه هاي عرضه سوخت خبر مي دهد و اظهار مي کند: براي ورود به سال جديد، گروه هاي نظارتي متعددي را بيش از هر سال ديگر بسيج کرده ايم تا تغييرات در حوزه سوخت رساني و عرضه آن براي مردم نسبت به سال قبل محسوس تر باشد. اعزام تيم هاي عملياتي از ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به محورهاي مواصلاتي براي کنترل عملکرد مناطق و رفع نواقص احتمالي در مجاري عرضه سوخت به ويژه در روزهاي پاياني اسفند، موضوع ديگري است که موسوي خواه به آن اشاره دارد.

وي مي گويد: کشيک هاي نوروزي همانند سال هاي قبل در مناطق سي و هفت گانه و ستاد فعال خواهند بود و بر روند سوخت رساني، نظارت دقيق خواهند داشت.

افزايش مسافرت هاي داخلي در نوروز امسال

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران يک نکته مهم ديگر را هم يادآورمي شود و ادامه مي دهد: با توجه به نرخ ارز وافزايش بليت هواپيما، پيش بيني مي شود امسال تعداد مسافرت هاي داخلي افزايش يابد، به همين خاطر مي طلبد براي خدمت رساني به مردم در حوزه تامين و توزيع سوخت، همچون سال هاي گذشته آمادگي 100درصدي وجود داشته باشد تا خدمات خوبي به مردم ارائه شود.

مرور برخي فعاليت ها درسال 97

موسوي خواه گريزي هم به فعاليت هاي سال 97 شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي زند و مي گويد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به لطف پروردگار و تلاش کارکنان، چه درستاد و چه در مناطق عملياتي، از نوروزامسال تاکنون در حوزه تامين و توزيع سوخت، به خوبي عمل کرده است. اين مجموعه توانسته است در تابستان با وجود رشد مصرف بي رويه و در زمستان با وجود سرماي زياد، سوخت مورد نياز همه بخش ها به ويژه نيروگاه ها را به خوبي تامين و توزيع کند و کارنامه موفقي از خود به جاي بگذارد.

فعال سازي کارت هوشمند سوخت

يکي از فعاليت هاي مهمي  که مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به آن اشاره مي کند و تاکيد دارد، فعال سازي دوباره کارت هاي هوشمند سوخت است. وي در ادامه مي گويد: با اطلاع رساني هاي گسترده در اين زمينه، همچنين ايجاد درگاه هاي اينترنتي و پاسخگويي به پرسش هاي مردم از طريق سامانه 09627، صاحبان خودرو و موتور که به هر دليلي(مفقود شدن، جاماندن در ادارات پست و...) کارت سوخت وسيله نقليه خود را در اختيار نداشتند، بستري برايشان ايجاد شد تا بتوانند کارت هوشمند سوخت دريافت کنند.

ابطال 200 هزار کارت سوخت مهاجر

يکي ديگر از موضوعاتي که مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به آن اشاره دارد، پيگيري ابطال کارت هاي سوخت مهاجر با هدف کنترل چرخه توزيع سوخت و جلوگيري از قاچاق سوخت است.

او مي گويد: درباره اين موضوع يک سالي است که کار مي شود و با توجه به داده کاوي بسيار خوبي که در حوزه شناساسي کارت هاي مهاجر و نقاط استفاده از آن، همچنين روند مصرف سوخت انجام شده، تاکنون بيش از 200 هزار کارت سوخت مهاجر ابطال شده است.

موسوي خواه با بيان اينکه روند ابطال کارت هاي سوخت مهاجر بي هيچ تبعاتي انجام شده است، نبود تبعات يا اعتراض را نشانه درستي انجام کار مي داند و ادامه مي دهد: ابطال کارت هاي سوخت مهاجر با شدت ادامه خواهد داشت و به زودي تعداد زيادي از آنها از چرخه خارج خواهند شد. وي با بيان اينکه برنامه هايي در دست تهيه است که هيچ کارت سوختي نتواند مهاجرت کند، اضافه مي کند: روش هايي نيز در نظرگرفته شده است که اگر کارت سوختي هم مهاجرت کند، امکان سوختگيري نداشته باشد.

سيستم سازي با هدف حذف کامل تخلف

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سيستم سازي با هدف حذف نيروي انساني و تخلفات احتمالي رايکي از مهم ترين فعاليت هاي شرکت ملي پخش برمي شمارد و ادامه مي دهد: حذف فردمحوري  و جايگزين کردن سيستم يا به عبارتي،سيستم سازي، يکي از مهم ترين   فعاليت هاي سال 97 است. وي ادامه مي دهد: وقتي نيروي انساني، محورهمه فعاليت ها باشد، احتمال تخلف نيز افزايش مي يابد، اما سيستم با حذف محوريت فرد، از بروز اين تحلف جلوگيري مي کند.

موسوي خواه با بيان اينکه براي استقرار اين سيستم مراحل مختلفي مثل شناسايي نقاط آسيب، حذف نفراز سيستم فروش، حذف نفر در تعيين قيمت فروش فرآورده و... انجام شده است، مي افزايد: اين سيستم سازي در بخش هاي مختلف مانند فروش و انبار پياده شده است و هدف و نهايي آن در چرخه سوخت رساني، حذف کامل تخلف به صورت سيستمي است؛ سيستمي که قائم به فرد نيست.

وي مي گويد: تجهيز انبارهاي نفت به نرم افزار ويندوز نيز، يکي از فعاليت هاي مهم است که از بروز تخلف جلوگيري مي کند و اين يکي ديگر از ديگر مزيت هاي سيستمي کردن چرخه سوخت رساني است.

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سيستمي  کردن بخش مالي در حوزه سوخت رساني را از ديگر فعاليت هاي مهم برمي شمارد و مي افزايد: به اين موضوع توجه ويژه اي شده؛ به طوري که امکان هرگونه تخلف در مجموعه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را به صفر رسانده است، اما در اين ميان بايديک نکته مهم را در نظر داشت و آن شفافيت  سازمان ها وبخش هاي درخواست کننده سوخ ت است.براي مثال اگر براي گلخانه اي که وجود خارجي ندارد، درخواست سوخت شود، مقصر اين تخلف، شرکت ملي پخش نيست، زيرا اين شرکت بر اساس مستندات اعلامي و ارائه شده، سوخت در اختيار متقاضيان قرار   مي دهد.

سرآمدي پخش در سالم سازي فرآيند هاي سيستمي

موسوي خواه تاکيد مي کند: زماني که براي عرض تبريک سال نو خدمت آقاي بيژن زنگنه، وزير نفت برسم، حتما اين را خواهم گفت که شرکت ملي پخش با توجه به فعاليت هايي که حوزه سوخت رساني انجام داده است، در سالم سازي فرآيندها، سرآمد است.

سربازان گمنام عرصه سوخت رساني

موسوي خواه همه حرف هاي خود را در يک جمله خلاصه مي کند و مي گويد: کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سربازان گمنام  هستند که بي ادعا و بدون هيچ تبليغ و هياهويي، در سنگر سوخت رساني تلاش مي کنند.

وي ادامه مي دهد: آرامش اين سنگر، مرهون تلاش اين سربازان  گمنام است، افرادي که در سرما و گرما تلاش مي کنند تا فرآورده هاي نفتي در جاي جاي اين مرز و بوم، به نحو مطلوب تامين و توزيع شود و کمتر کسي متوجه سختي کار آنهاست.

به کار کردن در صنعت نفت افتخار مي کنم

در لابه لاي صحبت، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به اينکه اهل اصفهان و دانش آموخته دانشگاه درهمين استان است، اشاره و تصريح مي کند: در سال 1371وارد صنعت نفت شده ام و ناحيه بم استان کرمان، نقطه آغاز فعاليتم بوده است. موسوي خواه با بيان اينکه در آن زمان هيچ تصوري از بم نداشته است، مي گويد: نزديک به 28 سال پيش وقتي وارد اين شهرستان شدم، تصميم به استعفا گرفته بودم، اما گفته هاي همسرم با اين مضمون که در مسيري که قدم گذاشته ام، بايد ثابت قدم بمانم، موجب شد شش سال از سال هاي کاري ام را با خانواده در اين شهر ساکن شوم. وي ادامه مي دهد: ازاين شهر و مردم آن که نجيب، مهربان و دوست داشتني هستند، خاطرات خوبي دارم و هيچ گاه آن دوران را فراموش نخواهم کرد.  مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همچنين از احساس خود به صنعت نفت مي گويد: به اين صنعت حس خوبي دارم و با گذشت سال ها کار در آن، اين احساس تشديد و به وابستگي از جنس ملي– ميهني بدل شده است. من خادم کوچکي از اين صنعت بزرگ هستم و به آن افتخار مي کنم.

فشار بالايي روي «پخش» است

موسوي خواه   درباره اينکه اگر زمان به عقب بازگردد، دوباره کار در صنعت نفت را انتخاب مي کرد يا نه، پاسخ مي دهد: راستش فشارکاري زيادي که روي اين بخش از بدنه صنعت نفت است وخيلي پيرم کرده است.  وي با بيان اينکه هزار و يک اتهام به ما زده شد و به سوءاستفاده از فرآورده متهم شده شده ايم، ادامه مي دهد: روزانه 220 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي عرضه مي شود و در اين فرآيند، حتما اشتباه مي شود، حتي ممکن است تخلفي هم صورت بگيرد، اما بايد بگويم هيچ بخشي مثل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران که وظيفه ذاتي اش، مبارزه با قاچاق نيست، با اين پديده مبارزه نمي کند. وي تصريح مي کند: اين درک بايد باشد که سوخت به همه مردم ايران تعلق دارد و با تمام وجود بايد از اين سرمايه ملي دفاع شود. شرکت ملي پخش در صحنه عمل حضور دارد و به جرات مي گويم که اگر اين شرکت نبود، فرآورده اين مملکت به تاراج ميرفت.

شرکت ملي پخش، شرکتي پوياست

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي گويد: با توجه به ترنوور مالي بالا، براي پيشگيري ازانحراف،هرسه يا چهار سال، جا به جايي در حوزه مديريت انجام مي شود و همين موجب شده تا شرکت پخش پويا باشد. موسوي خواه به حساسيت سازمان خود که مسووليت تامين و توزيع انواع فرآورده نفتي رابه عهده دارد، اشاره و تصريح مي کند: روزانه 220 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در کشورتوزيع مي شود بي آن که توقفي دراين چرخه مشاهده شود و اين يعني اينکه همه چيز سر جاي خودش