رئيس جمهوري:

ايران آماده تامين گاز مورد نياز عراق است

رئيس جمهوري گفت: ايران آماده توسعه مناسبات در بخش هاي مختلف از جمله انرژي و تامين برق و گاز مورد نياز عراق و اتصال راه آهن ايران به اين کشور است. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، شامگاه دوشنبه (20 اسفندماه) در همايش مشترک تجاري ايران و عراق که در کاخ نخست وزيري عراق برگزار شد، با بيان اينکه گسترش روابط ميان تجار و فعالان اقتصادي به نفع دو ملت است، گفت: تاريخ، فرهنگ مشترک، قرابت ديني و فکري دو ملت، شرايط جغرافيايي و هم مرز بودن و همسايگي و امنيت ثبات، سبب توسعه فعاليت هاي تجاري و اقتصادي ميان ايران و عراق است.

وي مذاکرات هيئت هاي عالي رتبه ايران و عراق را مثبت ارزيابي کرد و افزود: توافق هاي بسيار خوبي ميان دو طرف حاصل شد که مي تواند زمينه خوبي براي فعاليت بيشتر تجار و فعالان اقتصادي دو کشور ايجاد کند. رئيس جمهوري با اشاره به تصميم مسئولان دو کشور در زمينه ايجاد شهرک هاي صنعتي در مرزهاي مشترک به منظور انجام سرمايه گذاري و فعاليت اقتصادي تصريح کرد: ايران آماده توسعه مناسبات در بخش هاي مختلف از جمله انرژي و تامين برق و گاز مورد نياز عراق و اتصال راه آهن ايران به عراق است که اين مي تواند گام بزرگي در توسعه روابط اقتصادي و گردشگري دو کشور باشد.

روحاني با تاکيد بر اينکه جمهوري اسلامي ايران مصمم به توسعه روابط تجاري و اقتصادي با عراق و افزايش حجم مبادلات از 12 ميليارد دلار به 20 ميليارد دلار است، گفت: تسهيل روابط بانکي و اجراي توافق ها مي تواند يک فرصت تاريخي بزرگ براي دو دولت، دو ملت و فعالان اقتصادي به وجود آورد.

عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق نيز در اين همايش با اشاره به مذاکرات و توافق هاي مثبت هيئت هاي عالي رتبه ايران و عراق همسو با توسعه همه جانبه مناسبات و همکاري هاي گوناگون به ويژه در زمينه اقتصادي و تجاري، گفت: مصمم به توسعه روابط همه جانبه با جمهوري اسلامي ايران هستيم و در اين خصوص از حضور و همکاري فعالان اقتصادي و سرمايه گذاران دو کشور حمايت مي کنيم.

 

با تصويب در نشست شوراي اقتصاد

مصوبه طرح گازرساني به سيستان و بلوچستان اصلاح شد

اصلاح مصوبه طرح گازرساني به استان سيستان و بلوچستان با هدف افزايش تعداد خانوارهاي برخوردار از گاز از 300 هزار به 700 هزار خانوار در پنج شهرستان، امروز در نشست شوراي اقتصاد تصويب شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، نشست پاياني شوراي اقتصاد در سال 97 ، روز دوشنبه (20 اسفندماه) به رياست اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري برگزار شد. معاون اول رئيس جمهوري در اين نشست با اشاره به مشکلات اقتصادي سال 97 گفت: آمريکايي ها فشار سنگيني را به منظور فروپاشي اقتصاد کشور بر بخش هاي اصلي اقتصاد نظير بخش نفت و حمل ونقل وارد کردند، اما به فضل الهي اين اتفاق رخ نداد و ما توانستيم با برنامه ريزي، تلاش و ايستادگي مردم فشارها را پشت سر بگذاريم. وي با بيان اينکه مردم امسال با مسائل و گرفتاري هاي جدي روبه رو شدند، تصريح کرد: با وجود سختي هاي معيشتي که بر مردم تحميل شد، توانستيم امسال را نيز با موفقيت به پايان برسانيم و اميدوارم با تلاش و همت مسئولان بتوانيم مشکلات مردم را به حداقل ممکن کاهش دهيم. جهانگيري همچنين با ابراز اميدواري نسبت به اينکه دولت بتواند در سال 98 وضع اقتصادي کشور را بهبود بخشد، از اعضاي شوراي اقتصاد و اعضاي اقتصادي دولت که بار اصلي مديريت فضاي دشوار کنوني بر دوش آنهاست، قدرداني کرد. در اين نشست که وزيران نفت، نيرو، جهاد کشاورزي، تعاون کار و رفاه اجتماعي، رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور و معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري نيز حضور داشتند، درخواست هاي برخي دستگاه هاي اجرايي مطرح و پس از بحث و تبادل نظر تصميم هاي لازم گرفته شد. اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره موضوع طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت از ميدان هاي در حال بهره برداري و اصلاح مصوبه طرح گازرساني به استان سيستان و بلوچستان با هدف افزايش تعداد خانوارهاي برخوردار از گاز از 300 هزار به 700 هزار خانوار در پنج شهرستان از درخواست هاي وزارت نفت بود که در اين نشست تصويب شد.

 

     عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:

صنعت نفت نقشي کليدي در اقتصاد کشور دارد

عضو کميسيون انرژي مجلس گفت: صنعت نفت در اقتصاد کشور داراي نقش کليدي است و مي تواند به رونق کسب و کار و همچنين خروج از رکود اقتصادي بينجامد، به شرط آنکه به توانمندي ها و فناوري هاي روزآمد دنيا مجهز شود. سکينه الماسي، صنعت نفت را قديمي ترين صنعت کشور دانست و اظهار کرد: صنعت نفت، به معناي وسيع کلمه پايه گذار توسعه صنعتي کشور است، زيرا اين صنعت از ابتداي فعاليت خود، نقشي اساسي و کليدي در اقتصاد ايران داشته و البته اين نقش کماکان تداوم دارد.

وي افزود: صنعت نفت نقش محوري و نخست را در اقتصاد کشور دارد و مي تواند سبب رونق کسب وکار و همچنين خروج از رکود اقتصادي شود، به شرط آنکه به توانمندي ها و فناوري روزآمد دنيا مجهز شود. عضو کميسيون انرژي مجلس ادامه داد: در شرايط کنوني کشورهايي را مشاهده مي کنيم که از ذخاير انرژي از جمله نفت بي بهره اند و از نفت ما استفاده مي کنند، اما به دليل برخورداري از فناوري هاي صنعتي حتي از بسياري از کشورهاي داراي ذخاير عظيم نفت و گاز هم پيشرفته تر هستند، بنابراين صنعت نفت مي تواند با توسعه فناوري و فعال کردن زنجيره ارزش افزوده، رونق بسيار زيادي در بازار کسب وکار و بخش خصوصي ايجاد کند و حتي مي تواند پيشران توسعه فناوري در ديگر حوزه ها باشد. الماسي به موفقيت هاي وزارت نفت در عرصه هاي مختلف اشاره و تصريح کرد: بسيار خوشبين هستيم که صنعت نفت با توجه به نقش، جايگاه و اهميتي که در اقتصاد، علم و فناوري کشور دارد بتواند فصل تازه اي از سياستگذاري و برنامه ريزي خود را آغاز کند.

به گفته وي، البته نشانه هاي ايجاد اين فصل جديد ديده مي شود، به طور طبيعي مديران وزارت نفت از جمله مديران باتجربه و قوي به ويژه در صنعت نفت و گاز هستند و با تجربه اي که از وزير نفت سراغ دارم مي توانم عنوان کنم که عزمي جدي براي توسعه فناوري صنعت نفت ايجاد شده است. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: باوجود تحريم ها و کاهش صادرات نفت ايران، پروژه هاي متعددي در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به بهره برداري رسيد که اين موضوع نشان مي دهدتوسعه نفت توقف ناپذير است.

 

عرضه کالاهاي شرکت پخش فرآورده هاي نفتي در بورس انرژي

رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران، روز دوشنبه (20اسفند) شاهد عرضه کالاهاي متنوع شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است. به گزارش بورس انرژي، روز سه شنبه (21 اسفندماه) کالاهاي آيزوريسايکل و آيزوفيد پالايش نفت تبريز، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، پنتان پلاس پتروشيمي پارس، متانول پتروشيمي زاگرس و متانول پتروشيمي شيراز در رينگ داخلي و سوخت هوايي (اِي تي کي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اراک به مقصد ارمنستان، گاز مايع پالايش نفت شازند، گاز مايع پالايش نفت شازند به مقصد ارمنستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اصفهان به مقصد افغانستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اهواز به مقصد عراق، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت تبريز به مقصد ترکيه، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت تبريز به مقصد عراق، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت کرمان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت کرمان به مقصد افغانستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت مشهد به مقصد افغانستان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي عرضه مي شوند. روز دوشنبه (20 اسفندماه) کالاهاي آيزوريسايکل و حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، برش سنگين شرکت پتروشيمي اميرکبير، حلال 402 پالايش نفت کرمانشاه، حلال 502 پتروشيمي بيستون، سي او پالايش نفت آبادان، ميعانات گازي پالايش گاز خانگيران در رينگ داخلي و ميعانات گازي مجتمع گاز پارس جنوبي در رينگ بين الملل بازار فيزيکي عرضه شدند.

 

در کميسيون انرژي اتاق تهران بررسي شد:

جذب سرمايه هاي خصوصي براي توليد بايو اتانول سوختي در ايران

کميسيون انرژي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران امکان سرمايه گذاري بخش خصوصي را در توليد بايو اتانول سوختي در کشور بررسي کرد.

آخرين نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران در دوره هشتم هيئت نمايندگان، اواسط هفته گذشته برگزار و در آن چالش هاي پساب در توسعه صنعت انرژي کشور و همچنين امکان سرمايه گذاري بخش خصوصي در توليد بايو اتانول سوختي در کشور نقد و بررسي شد.

در ابتداي اين نشست رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران گفت: در سال هاي آينده، الگوي نظام انرژي در جهان متحول مي شود و گونه هاي انرژي در جهان به 55 نوع مي رسد. در ادامه، اعضاي کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران درباره تغيير و تحولات قابل پيش بيني در حوزه انرژي جهان در دهه هاي آينده بحث و تبادل نظر و تاکيد کردند که بايد بتوانيم صنعت گاز را جايگزين نفت کنيم.

در اين نشست همچنين عضو انجمن صنفي توليدکنندگان اتانول ايران در گزارشي به ضرورت سرمايه گذاري بخش خصوصي براي توليد بايو سوخت هاي زيستي در کشور پرداخت.

پيروز پروين با بيان اينکه نخستين واحد توليدي بايو اتانول سوختي کشور در استان کرمانشاه در حال ساخت است، گفت: سرمايه گذاري اين طرح به ظرفيت 200 هزار تن در سال را سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران به طور کامل انجام داده است و با توجه به تجربه موفق در اين بخش و ظرفيت بالاي توليدي آن در کشور، زمينه حضور بخش خصوصي به اين صنعت و سرمايه گذاري بيشتر براي احداث واحدهاي توليدي توسط بخش خصوصي در کشور فراهم است.

وي از توسعه کاشت گياهان انرژي زا در برخي استان هاي کشور از جمله کرمانشاه و هرمزگان خبر داد و افزود: انجمن صنفي توليدکنندگان اتانول ايران در حال تدوين برنامه کاري براي سرمايه گذاري بخش خصوصي در اين حوزه است و مشارکت اتاق تهران و کميسيون انرژي و محيط زيست اين اتاق در اين زمينه را خواستاريم.

 

تداوم روند کاهشي سهم اوپک از بازار نفت تا ميانه دهه 2020 ميلادي

آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد که توليد نفت شيل آمريکا تا ميانه دهه 2020 ميلادي همچنان سهم اوپک از بازار نفت را تصاحب خواهد کرد. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد: با توجه به کاهش توليد نفت برخي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، سهم اين سازمان از بازارهاي جهاني نفت کاهش مي يابد و با توجه به رشد رقيبان اين سازمان، تقاضاي جهاني براي نفت اوپک به ميزان پيش از سال 2016 ميلادي باز نخواهد گشت. اين آژانس همچنين در گزارش ميان مدت خود اعلام کرد توسعه انرژي آمريکا ادامه خواهد يافت و 70 درصد رشد ظرفيت توليد جهاني را تا سال 2024 ميلادي به خود اختصاص مي دهد. طبق اعلام اين نهاد، تا دوره ياد شده آمريکا خواهد توانست روزانه 9 ميليون بشکه نفت توليد کند که از ظرفيت صادرات نفت روسيه بيشتر خواهد بود. آژانس بين المللي انرژي با استناد به رشد توليد نفت آمريکا، همچنين افزايش عرضه برزيل، نروژ و گويان، برآورد رشد توليد نفت کشورهاي غير عضو اوپک در سال 2024 ميلادي را به 3 ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش داد. اين نهاد همچنين اعلام کرد ظرفيت توليد نفت اوپک تا سال 2024 ميلادي به 34 ميليون و 530 هزار بشکه در روز مي رسد.

 

کاهش صادرات نفت عربستان در آوريل

يک مسئول عربستاني اعلام کرد که اين کشور در ماه آوريل سال 2019 ميلادي صادرات نفت خود را کاهش مي دهد. به گزارش خبرگزاري رويترز از دوبي، يک مسئول عربستاني روز دوشنبه (20 اسفندماه) اعلام کرد که اين کشور قصد دارد صادرات نفت خود در ماه آوريل را کمتر از 7 ميليون بشکه در روز و توليد خود را پايين تر از 10 ميليون بشکه در روز نگه دارد. به گفته مسئول ياد شده، اختصاص نفت شرکت سعودي آرامکو در ماه آوريل امسال، 635 هزار بشکه کمتر از درخواست مشتريان است. وي همچنين اعلام کرد که صادرات نفت عربستان در ماه مارس سال 2019 ميلادي نيز کمتر از هفت ميليون بشکه در روز خواهد بود. در ماه دسامبر سال 2018 ميلادي، سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش توافق کردند از آغاز سال 2019 ميلادي به مدت 6 ماه، توليد نفت خود را در مجموع يک ميليون و 200 هزار بشکه نسبت به ماه دسامبر سال 2018 ميلادي کاهش دهند.

 

 افزايش قيمت نفت با استمرار کاهش توليد اوپک

قيمت نفت روز دوشنبه (20 اسفندماه) در پي استمرار کاهش توليد نفت اعضاي اوپک و کاهش شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا افزايش يافت. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، در ساعت 6 و 53 دقيقه روز دوشنبه (20 اسفندماه) قيمت شاخص نفت خام برنت با 30 سنت افزايش به 65 دلار و چهار سنت و قيمت شاخص دبليو تي آي آمريکا با 32 سنت افزايش به 56 دلار و 39 سنت براي هر بشکه رسيد.  با وجود اين افزايش قيمت، آمار نگران کننده اشتغال در آمريکا که نشان مي دهد ممکن است رکود اقتصادي آسيا و اروپا به آمريکا هم سرايت کند، سبب شد رشد قيمت نفت محدود باشد. بنجامين لو، از کارشناسان مؤسسه فيليپس فيوچرز، گفت: بازنگري کاهشي سازمان توسعه و همکاري هاي اقتصادي (اويي سي دي) و بانک مرکزي اروپا درباره پيش بيني هاي رشد اقتصاد جهاني، رشد قيمت نفت را محدود کرد.