رئيس جمهوري تاکيد کرد: لزوم حمايت همه دستگاه ها از ابتکارهاي وزارت نفت

رئيس جمهوري در جلسه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي بر لزوم حمايت همه دستگاه ها از ابتکارهاي وزارت نفت و تقويت بانک مرکزي تاکيد کرد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري، روز شنبه (24 شهريورماه) در جلسه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي که با حضور اعضا تشکيل شد، تاکيد کرد: با توجه به اقدام هاي خصمانه دولت آمريکا براي کاهش فروش نفت ايران و کارشکني در مناسبات بانکي خارجي، از همه دستگاه ها مي خواهيم که در جهت حمايت از ابتکارهاي وزارت نفت و تقويت بانک مرکزي اقدام کنند.

اعضاي شوراي عالي هماهنگي اقتصادي همچنين پيشنهادهاي وزارت نفت درباره تنوع روش هاي عرضه و فروش نفت را بررسي و تصويب کردند.

گزارش مربوط به ساماندهي بانک ها و مؤسسه هاي اعتباري نيز در اين جلسه ارائه و همسو با اصلاح نظام بانکي کشور و صيانت از سپرده هاي مردم، تصميم هاي لازم گرفته شد.

در آمدزایی از منابع گازی در اولویت کمیسیون انرژی

با برنامه ريزي هاي انجام شده، در آمدزايي از منابع گازي کشور مانند منابع نفتي در اولويت کميسيون انرژي مجلس خواهد بود.

فريدون حسنوند، رييس کميسيون انرژي مجلس، در آيين گازرساني به دو شهر قلعه رئيسي و ديشموک از توابع استان کهگيلويه و بويراحمد که با حضور سعيد مؤمني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران، عدل هاشمي پور نماينده مردم کهگيلويه، بهمئي، چرام و لنده و رحمان خادم، مديرعامل شرکت گاز استان، برگزار شد، با بيان اين مطلب اظهار کرد: درآمدزايي از تمام ذخاير و منابع گازي کشور با چشم انداز 20 تا 50 ساله در حال برنامه ريزي است. وي اعلام کرد: افزون بر گازرساني به همه منازل مسکوني، استفاده از اين منبع بزرگ براي درآمدزايي بيشتر نيز در اولويت کاري دولت و مجلس قرار دارد.

حسنوند وابسته شدن صنايع کشور به حوزه گازرساني را ضروري خواند و گفت: در صورت اجراي اين طرح، افزون بر افزايش ارزش افزوده و ارزآوري، درآمد گازي کشور مانند درآمد نفتي افزايش چشمگير خواهد يافت.

وي در پايان با اشاره به اينکه 18 هزار واحد صنعتي در کشور ظرفيت گازسوز شدن را دارند، گفت: با اجراي اين طرح، 2.7 ميليارد ليتر سوخت مايع صرفه جويي خواهد شد.

بازار تحمل صفر شدن صادرات نفت ایران را ندارد

نماينده ايران در هيئت عامل اوپک اعلام کرد: بازار بيش از آن با محدوديت عرضه رو به رو است که بتواند هدف آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران را تحمل کند.

به گزارش خبرگزاري رويترز از لندن، حسين کاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيئت عامل اوپک، جمعه ( 23 شهريورماه) اعلام کرد: قطع کامل صادرات نفت ايران براي آمريکا دشوار خواهد بود، زيرا بازار نفت اکنون با محدوديت عرضه رو به رو است و توليدکنندگان نفت رقيب ايران نمي توانند کمبودهاي بازار را جبران کنند.

وي با اشاره به اين که کمبود عرضه در بازارهاي جهاني به معناي آن است که آمريکا نمي تواند به هدف صفر کردن صادرات نفت ايران دست يابد، گفت: هيچ ظرفيت مازادي در هيچ کجا وجود ندارد.

پس از تصميم اوپک براي جبران کمبود عرضه نفت خود و پايبندي 100 درصدي به سهميه توليد، عربستان توليد خود را کمتر از برآوردهاي اوليه افزايش داده است. کاظم پور درباره توانايي ديگر توليدکنندگان نفت براي افزايش بيشتر توليد، ابراز ترديد کرده است.

آمادگی بخش خصوصی برای بهره برداری از گازهای همراه 

در بيست ويکمين نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران، وضع جمع آوري گازهاي همراه مشعل در مناطق نفت خيز کشور و برنامه هاي دولت براي اين طرح ها بررسي شد. روح الله مهدوي، مدير موسسه مطالعات انرژي سبحان در اين باره گفت: مناطق نفت خيز جنوب کشور بهترين مکان براي بخش خصوصي از نظر جمع آوري گازهاي همراه مشعل است. حدود سه ميليون بشکه در روز نفت توليد مي شود که ميزان سوزاندن گازهاي همراه در اين حوزه نزديک به 17,5 ميليون مترمکعب در روز است. وي به طرح هاي اجرا شده شرکت ملي نفت ايران براي جمع آوري گاز مشعل اشاره کرد و افزود: اين شرکت 12 واحد NGL براي جمع آوري گازهاي همراه نفت به اجرا گذاشت که در سال 1390 تصميم گرفته شد اين واحدها به بخش خصوصي واگذار و فروش گازهاي مشعل به بخش خصوصي در قالب مزايده انجام شود. مهدوي تصريح کرد: هم اکنون واگذاري 40 طرح جمع آوري گازهاي مشعل به واحدهاي پتروشيمي از سوي دولت در حال بررسي است و حجم سرمايه گذاري در اين طرح ها از 700 ميليون تا دو ميليارد دلار برآورد مي‎شود. در ادامه جلسه کميسيون انرژي پارلمان بخش خصوصي، سيروس اميري، مديرعامل شرکت پالايش گاز ايلام نيز گفت: هم اکنون در کشور هفت پالايشگاه گازي وجود دارد که ميزان ضرايب گاز مشعل در پنج پالايشگاه از اين تعداد، کمتر از 1 و 0,8 است. رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران نيز با اشاره به اين که اين کميسيون، بيانيه اي با رويکرد ايجاد گفتمان ملي در حوزه جمع آوري و بهره برداري از گازهاي همراه مشعل صادر خواهد کرد، گفت: کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران همچنين بسته پيشنهادي اقدام هاي دولت و مجلس به منظور کاهش هدرروي و سوزاندن گازهاي مشعل را تدوين خواهد کرد و در اختيار مرجع تصميم گير کشور قرار خواهد داد.

 

سازوکار جديد همکاري  اوپک و متحدانش 

وزير انرژي روسيه اعلام کرد که انتظار دارد اساسنامه همکاري گسترده تر اوپک و متحدانش از يکم ژانويه 2019 (11 دي ماه امسال) اجرايي شود.

به گزارش پايگاه خبري پلاتس از ولاديوستوک، الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه، باور دارد که سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش در توافق جهاني کاهش توليد نفت، بايد توافق براي همکاري گسترده تر را در ماه دسامبر امسال امضا کنند تا بتوانند سازوکار جديد همکاري خود را از آغاز سال 2019 ميلادي اجرايي کنند.

وي گفت: مورد انتظار است اين توافق در آغاز ماه دسامبر امسال امضا شود تا از يکم ژانويه به اجرا درآيد.

اوپک و متحدانش قصد دارند اتحاد کنوني خود را که از اواخر سال 2016 ميلادي آغاز شد، نهادينه و هميشگي کنند. توافق کنوني کاهش توليد که از آغاز سال 2017 ميلادي اجرايي شد، کمک کرد که افت دو ساله قيمت نفت، متوقف شود.

نواک در پاسخ به پرسشي درباره امکان تمديد کاهش توليد نفت در سال 2019 ميلادي اعلام کرد: همکاري گسترده تر، يک مرحله تکاملي براي توافق کنوني کاهش توليد است.

وي گفت: اينها مرتبط هستند؛ توافق همکاري گسترده تر، توسعه توافق کنوني همراه با تغييراتي در سازوکارهاست.

وزير انرژي روسيه همچنين با اشاره به احتمال اصلاح توافق جهاني کاهش توليد نفت گفت: اکنون لازم است نتايج مربوط به سه ماه سوم 2018 و همچنين پيش بيني هاي مربوط به سه ماه چهارم اين سال و سه ماه نخست 2019 را تحليل کنيم؛ پس از آن درباره پيشنهادهاي قطعي بحث خواهيم کرد.

 

تکذيب خروج پتروشيمي ها از بورس کالا

در توافق هاي انجام شده با تشخيص وزارت صمت تنها تعداد محدودي از مصرف کنندگان مهم مواد پتروشيمي مانند شرکت هاي داروسازي که توليد آنها براي کشور ضروري است، ‏براي تهيه نيازها خود از پتروشيمي ها از رقابت در بورس معاف مي شوند.

  در پي انتشار گفت وگويي با مديرعامل هلدينگ خليج فارس با تيتر «خروج محصولات پتروشيمي از بورس کالا تاييد ‏شد»، اين خبر تکذيب مي شود.‏  در جوابيه منتشر شده از سوي روابط عمومي و امور بين الملل هلدينگ خليج فارس آمده است: متاسفانه در گفت وگوي ‏منتشر شده بورس نيوز با جعفر ربيعي، مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) انتخاب تيتري غلط، سبب برداشت هاي ‏اشتباه مبني بر خروج پتروشيمي ها از بورس کالا شده است.‏

همان طور که در متن گفت وگو نيز اشاره شده مجددا تاکيد مي شود، در توافق هاي صورت گرفته با تشخيص وزارت صمت، تنها تعداد محدودي از مصرف کنندگان مهم مواد پتروشيمي مثل شرکت هاي داروسازي که توليدات آنها براي کشور ضروري است و جزء کالاي اساسي هستند، ‏براي تهيه نيازهاي خود از پتروشيمي ها از رقابت در بورس معاف مي شوند. بر اساس توافق انجام شده، اين تعداد محدود که از سوي دستگاه هاي مسئول شناسايي و معرفي خواهند شد، مي توانند به ‏صورت مستقيم مواد پتروشيمي مورد نياز پتروشيمي خود را با امضاي قرارداد مستقيم با پتروشيمي ها ‏و با قيمت بورس، خريداري کنند.‏

بار ديگر تاکيد مي شود تمهيد انديشيده شده براي تعداد محدودي از شرکت هاي توليدکننده کالاهاي راهبردي کشور به معناي خروج ‏پتروشيمي ها از بورس کالا نيست و عرضه محصولات پتروشيمي کماکان در بورس کالا ادامه خواهد يافت.

 

رئيس دفتر رئيس جمهوري اعلام کرد: گسترش همکاري ايران و ترکمنستان در زمينه سوآپ گاز

رئيس دفتر رئيس جمهوري توسعه همکاري ها در زمينه سوآپ گاز بين ايران و ترکمنستان را يکي از برنامه هاي خود سفر اخير خود به عشق آباد دانست و اعلام کرد که کميته نفت و گاز بين دو کشور تشکيل مي شود.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، محمود واعظي، پس از ديدار با قربان قلي بردي محمدف، رئيس جمهوري، رشيد مردوف، وزير امور خارجه و برخي ديگر از مقام هاي ترکمنستان در سفر اخير خود به عشق آباد در مصاحبه با تلويزيون ملي ترکمنستان گفت: اگرچه اين سفر کوتاه بود، اما دستاوردهاي خوبي داشت و اميدوارم زمينه هاي لازم براي توسعه همکاري و تعاملات گسترده بين دو کشور و ملت ايران و ترکمنستان هرچه سريع تر آماده شود.

وي در تشريح سفر خود به ترکمنستان با بيان اين که اين سفر همسو با محقق شدن برخي اهداف انجام مي شود که در ديدار اخير رؤساي جمهوري دو کشور تعيين شده بود، افزود: مسائل بسيار مهمي در ديدار با رئيس جمهوري ترکمنستان مطرح شد که مجموع اين مباحث مي تواند نقشه راهي براي اهداف دو کشور و اهداف دو رئيس جمهوري ارائه کند.رئيس دفتر رئيس جمهوري تصريح کرد: ارتقاي سطح روابط اقتصادي دو کشور تا حدود 60 ميليارد دلار يکي از اين اهداف است که با آماده شدن اين نقشه راه، در طول 10سال آينده دوکشور در حوزه صنعت و تجارت، حمل و نقل و خدمات فني مهندسي همکاري هاي پيشرفته اي خواهند داشت و از آن گذشته برخي از توافق هاي قبلي که تاکنون به مرحله عملياتي نرسيده بود نيز عملياتي خواهند شد.واعظي تاکيد کرد: به همين منظور و با هدف عملياتي کردن توافق‎هاي قبلي دو کشور، مباحث خوبي در مذاکرات دوم با وزير امورخارجه ترکمنستان و ساير مقام هاي مسئول اين کشور انجام و مقر شد کميته هاي تجارت و بانک، گمرک، نفت و گاز، همکاري هاي سياسي و اسناد، حمل و نقل و صنعت برق ميان دو کشور تشکيل مي شود.

وي اعضاي اين کميته ها را متشکل از مقام هاي مسئول ايراني که در اين سفر حضور داشتند دانست و ابراز اميدواري کرد که مسئولان اين دستگاه ها در ايران به همراه مسئولان دستگاه هاي مشابه در ترکمنستان که هنوز در حال مذاکره هستند، بتوانند به توافق هاي خوبي در اين مسير برسند.رئيس دفتر رئيس جمهوري همکاري هاي سوآپ گاز ميان دو کشور، توسعه همکاري هاي بانکي، خدمات فني و مهندسي را يکي ديگر از برنامه هاي خود در اين سفر اعلام کرد و گفت: مقرر شد پروژه بزرگ پل سرخس که هر دو کشور با هم انجام داده اند، در قسمت ريلي و جاده اي به بهره برداري برسد.

 

ادامه  بي ثباتي در بازار نفت 

نگراني درباره جنگ تجاري آمريکا و چين از يک سو و نگراني درباره تحريم هاي ترامپ ضد ايران از سوي ديگر سبب شد قيمت نفت در معاملات روز جمعه (24 شهريورماه) نوسان زيادي را تجربه کند.

به گزارش خبرگزاري رويترز از نيويورک، قيمت شاخص نفت خام برنت پس از جهش اوليه، سرانجام 9 سنت کاهش يافت و به 78 دلار و 9 سنت به ازاي هر بشکه رسيد.

با اين حال، قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا با 40 سنت رشد، به 68 دلار و 99 سنت براي هر بشکه رسيد.

هفته گذشته، شرکت هاي انرژي آمريکا شمار دکل هاي حفاري را افزايش دادند که نشان دهنده برنامه آنها براي افزايش توليد نفت در آينده است.

از سوي ديگر، مؤسسه مشاور پترومتريکس اعلام کرد: در پي تحريم هاي آمريکا ضد مشتريان نفت ايران، گمانه زني ها درباره قيمت نفت بالاي 80 دلار افزايش داشته است، اما تا کنون خريد شاخص نفت خام برنت با قيمت بالاي 79 دلار عمر کوتاهي داشته است.