بدنه اين توربين از هم پاشيده، قطعات دوار آن خارج و تيغه ها تعويض و بالانس مي شود. به عبارت ديگر، با اين اقدام، تعميرات اساسي اين نوع از توربين هم به شکل کامل انجام مي شود.

تعمير شيرهاي ايمني

يکي ديگر از اقدام هايي که در اين کارگاه انجام مي شود، تعمير شيرهاي ايمني است که به گفته صالحي سلمي، سالانه بيش از پنج هزار شير ايمني در اينجا تعمير و تست شده و گواهينامه صادر مي شود.

او درباره اهميت اين تجهيز توضيح مي دهد: شير ايمني، تجهيز مهمي است که در تاسيسات نفتي از آن استفاده مي شود. اگر فشار يک مخزن يا واحد بيش از اندازه شود، آن شير ايمني عمل مي کند و مانع از انفجار مي شود که در اين کارگاه، کار تعمير و تست آن انجام شده و در مناطق نفت خيز مشابه آن وجود ندارد.

سختي کار هم هست

دماي بالاي کارگاه مسقف 15 هزار مترمربعي با ارتفاع 10 متر شرايط کار را بسيار سخت کرده که بدون شک خنک کردن چنين فضايي، کاري دشوار است، بخصوص در شرايطي که نيروها پشت دستگاه ها مشغول کار هستند و لباس کار، کلاه و کفش ايمني با وزن بالا را هم متحمل مي شوند. رئيس کارگاه با اعلام اين مشکل، به کمبود نيرو هم اشاره کرده و مي گويد: حجم کار بيشتر؛ اما تعداد نيروها کمتر شده است. درخواست او اين است که در بخش عمليات نفت، نيازمند نگاه ويژه تري هستيم؛ چون عمليات، خط مقدم هر بخش است.

در بخش ديگري از کارگاه مرکزي اهواز با ملک حسين مکوندي، رئيس تعميرات توربين گفت وگو مي کنم. پشت يکي از دستگاه ها همراه با مهندسان مشغول فعاليت هستند. 40 سال سابقه کار دارد و وقتي از او درباره اين کارگاه سوال مي کنم، مي گويد: من از تعبير «دانشگاه مرکزي اهواز»، براي اينجا استفاده مي کنم. افتخار اين را داشتم که هم در دانشگاه مرکزي آغاجاري و هم در دانشگاه مرکزي اهواز خدمت کنم. اقدام هايي که در اينجا انجام مي شود، با خطراتي همراه است. توربين کار حساسي بوده و هر خطايي که صورت گيرد، باعث مي شود اتفاق بدي براي دستگاه يا همکاران در سايت رخ بدهد، از اين رو بايد يک نفر تمرکز داشته و گوش به زنگ باشد تا اتفاقي نيفتد. براي همين، اين کار نيازمند آسودگي خاطر بيشتر است.

مطالبات را هم ببينيم

مکوندي مي گويد: ما شرايط حساس کشور را حس کرده و تا آخرين لحظه کاري و توان خود، از توليد پشتيباني مي کنيم. در کنار آن خواسته هايي داريم که خيلي دور از دسترس نيستند. همکاران ما در دماي بالاي 60 درجه با گرد و غبار و سختي هاي زياد مشغول فعاليت هستند. درخواست داريم نيروهاي عملياتي به عنوان خط مقدم توليد، بهتر ديده شوند. ما هم با همه وجود تلاش مي کنيم ميزان توليد نفت درنظرگرفته شده را در بالاترين شکل پوشش دهيم.

نقش حياتي توربين ها

ملک حسين مکوندي به عنوان رئيس تعميرات توربين درباره اهميت اين اقدام، توضيحات بيشتري ارائه مي کند و مي گويد: کار توربين، در واقع محرکي است براي پمپ هايي که نفت را جابه جا مي کنند و يا کمپرسورهايي که گاز را متراکم کرده و انتقال مي دهند. اگر توربين نباشد، پمپي هم نيست و اگر پمپ و توربين نباشد، نفتي نمي تواند جابه جا شود.

به گفته او، در کارگاه مرکزي اهواز همه قسمت هاي توربين، افزون بر بازسازي پوسته توربين ورکسپور، قطعات دوار آن هم تعمير و بازسازي مي شود. در هشت سال گذشته، کار بازسازي هشت دستگاه توربين روتور به طور کامل انجام شد که شامل پوسته توربين، قطعات ثابت و محورهاي گردنده آن است. به گفته او، بازسازي توربين خارجي، با توجه به کارکرد قوي (راندمان بالا) براساس مطالعات و تجربه کار روي دستگاه ها انجام شده است.

از او درباره نيروهاي شاغل در اين کارگاه سوال مي کنم، توضيح مي دهد: بيشتر نيروهاي شاغل در اين کارگاه، تحصيلکرده و داراي مدرک تحصيلي ليسانس و فوق ليسانس در رشته هاي فني و مکانيک و با تجربه بالايي هستند.

احساس غرور مي کنم

احمد شوميل زاده، ليسانس مکانيک دارد و در بخش بالانس توربين کارگاه مرکزي اهواز مشغول فعاليت است. از او درباره اهميت کار در اين حوزه سوال مي کنم، مي گويد: احساس غرور مي کنم که سهمي در بازسازي قطعات و تجهيزات و نقش کوچکي در اين جنگ اقتصادي که راه افتاده، داشته باشم و بتوانيم براي آباداني کشور تلاش کنيم. سعي مي کنيم با حداقل امکانات، حداکثر بازدهي را داشته باشيم و به سهم خودمان آجر کوچکي روي اين بناي نفت بگذاريم. تلاش ما در اين گرما و با اين شرايط آب و هوايي، ناشي از انگيزه ما براي جنگيدن، به دست آوردن و رسيدن کشورمان به حق خود است.

با اطلاعات بومي کارهاي بزرگي انجام داديم

علي گوهر نتاج زاده، معاون کارگاه مرکزي اهواز است، با 22 سال سابقه کار و مدرک فوق ليسانس مکانيک. از سختي کار که مي پرسم، توضيح مي دهد: سختي کار در يک کارگاه فني، بيشتر به دماي بالا و کار با قطعات سنگين مربوط مي شود. يکي از مشکلات همکاران ما ديسک کمر يا آرتروز گردن است. همين عوامل باعث مي شود بيشتر نيروها، بعد از چند سال کار، درخواست انتقال بدهند. با مدرک و اطلاعات بالا مي آيند، ولي امکانات مورد نظر را دريافت نمي کنند و به همين دليل درخواست انتقال مي دهند. نگه داشتن نيروي کارشناس، از سختي کار مديران است.  او اشاره مي کند: با اين حال با اطلاعات بومي و دانش متخصصان خودمان توانستيم کارهاي بزرگي انجام دهيم. خيلي از توربين هايي را که مي گفتند قابل راه اندازي نيستند، توانستيم به جريان بيندازيم. نياز داريم که کار علمي، فکر و ايده ما بيشتر ديده شود و در اين صورت، هيچ تحريمي کارساز نخواهد بود و مي توانيم کارهاي بزرگي انجام دهيم.

کارگاه مرکزي اهواز در خدمت صنعت نفت

فعاليت ها و اقدام هاي کارگاه مرکزي اهواز، تنها به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب منحصر نشده و سفارش ساير بخش هاي صنعت نفت هم در اينجا انجام مي شود که صالحي سلمي به مواردي از شرکت هاي فلات قاره و نفت مرکزي اشاره مي کند.

او مي گويد: امکانات فني موجود در کارگاه مرکزي اهواز، در ساير شرکت ها وجود ندارد. اين قابليت علمي، فني و تجهيزاتي که براي تعميرات اساسي در اينجا وجود دارد، در خدمت ساير بخش ها هم قرار دارد و ما سفارش هاي زيادي داريم. لوله هاي کيسينگ در اين کارگاه وجود دارد. انجام تعميرات مولدهاي برق هم انجام مي شود. 430 ديزل ژنراتور در توان هاي مختلف از 50 کيلووات تا 800 کيلو وات است که در سراسر مناطق نفت خيز، تعميرات اساسي آنها در اين کارگاه انجام مي شود.

کمبود نيرو را دريابيم

آنچه در حرف هاي بسياري از آنان شنيده مي شود، اين است که اگر چه کارگاه از 30 سال گذشته تاکنون امکانات فراواني از نظرماشين آلات براي ساخت و تعمير قطعات داشته، اما به تدريج از نيروي انساني  کاسته شده و گفته مي شود که با  کمبود  در این بخش مواجه است.

بازديدمان از کارگاه مرکزي اهواز پايان يافته و شرايط سخت کار در فضاي مسقف و باز و همچنين اهميت و حساسيت اقدام مهمي که در اين بخش در حال انجام است را شايد نتوان در يک گزارش و عکس به شکل کامل به تصوير کشيد؛ اما کارکنان نفت مثل هميشه با ايده و تلاش، در حال انجام اقدام هاي مهمي هستند.