از نوفلرينگ تا توليد و توسعه در گفت‎وگو با مدير سرمايه گذاري شرکت ملي نفت

فعالیت‎های بالادستیصنعت نفت افزایش می‎یابد

  هانيه موحد   مدير سرمايه‎گذاري و کسب‎وکار شرکت ملي نفت ايران مي‎گويد: برخلاف خواست آمريکا، امسال حجم فعاليت‎هاي صنعت نفت در بخش بالادستي افزايش مي‎يابد و مي‎توانيم شاهد رونقي معقول و نه رويايي در نفت باشيم.

به تازگي اعلام شد شرکت ملي نفت ايران براي جلوگيري از سوزاندن روزانه حدود 22 ميليون متر مکعب گاز در منطقه شرق رودخانه کارون، برنامه دارد 2 قرارداد در مجموع به ارزش 2/1 ميليارد دلار با شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ خليج فارس) و پتروشيمي مارون امضا کند که به گفته مدير کسب‎وکار و سرمايه‎گذاري اين شرکت، با اجراي اين قراردادها ظرف 2 سال آينده، همچنين راه‎اندازي پتروشيمي بيدبلند 2 در سال 98، بهره‎برداري از سه طرح جمع‎آوري گازهاي مارون 3، مارون 6 و منصوري تا پايان امسال و اجراي توافق همکاري با پتروشيمي مسجدسليمان براي جمع‎آوري روزانه 100 ميليون فوت مکعب گاز مشعل در اين منطقه، معضل گازسوزي‎ در استان خوزستان (به استثناي منطقه غرب کارون) برطرف خواهد شد.

گفت‎وگو با محمد مصطفوي با محور به صفر رساندن سوزاندن گازهاي مشعل (نوفلرينگ) آغاز شد، اما به اين بحث محدود نماند. وي در بخشي از گفته هاي خود به اجراي بسته‎هاي سي وچهارگانه طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت و روزهاي پرکار پيش‎روي پيمانکاران فعال در صنعت نفت اشاره مي‏ کند و در شرايطي که هجمه دوباره تحريم‎هاي ظالمانه آمريکا به اقتصاد ايران آغاز شده، مي‎گويد: «با وجود همه محدوديت‎ها، برخلاف خواست آمريکا امسال مي‎توانيم شاهد رونقي معقول و نه رويايي در نفت باشيم.» چگونگي آن را در مشروح اين گفت‎وگو بخوانيد:

ابتدا اشاره‎اي به قراردادهاي بهسازي و نوسازي تاسيسات جمع‎آوري گازهاي مشعل مناطق نفت‎خيز جنوب داشته باشيد. اين 2 قرارداد چه زماني امضا مي‎شود؟

هر 2 قرارداد در جلسه اخير هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران تصويب شد و اميدواريم مردادماه امضا  ‎شود. در قالب اين قراردادها که بين شرکت ملي نفت ايران با هلدينگ خليج فارس و شرکت پتروشيمي مارون امضا مي‎شود، 30 طرح (غالبا کوچک‎مقياس) ظرف 2 سال اجرا خواهد شد. تامين خوراک پتروشيمي در حال احداث بيدبلند 2 و پتروشيمي مارون، افزايش توليد مايعات گازي شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب و افزايش خوراک پتروشيمي بندرامام، توليد گاز سبک و ارزآوري براي شرکت ملي نفت ايران و مهم تر از همه، بهبود محيط زيست مناطق شرق رودخانه کارون، از مزاياي عمده اجراي اين قراردادها خواهد بود.

 به نظر شما انتخاب هلدينگ خليج فارس و پتروشيمي مارون از همان سياست ذي نفع بودن پتروشيمي‎ها از راه‎اندازي واحدهاي ان‎جي‎ال براي تامين خوراک نشأت مي‎گيرد؟

دقيقا، زيرا اين مجموعه‎ها به دليل آن که مصرف‎کننده خوراک استحصالي از گازهاي مشعل هستند، انگيزه اقتصادي لازم را براي اجراي چنين طرح‎هايي دارند و از توان مالي و فني مناسبي هم برخوردارند.

اين رويکرد تاکنون بازخورد خوبي داشته است؟

بله. به طور نمونه، پروژه پتروشيمي بيدبلند2 که هلدينگ خليج فارس اجرا مي کند، پيشرفت مطلوبي دارد و سال آينده هم عملياتي مي شود، پالايشگاه پارسيان که ستاد اجرايي فرمان امام (ره) آنجا مشغول است، يا واحد استحصال اتان فاز 12 پارس جنوبي که از سوي پتروپالايش کنگان در حال اجراست، پيشرفت خوبي دارند.

 آيا   فرايند کار در ان‎جي‎ال 3200 کند پيش مي‎رود؟

هلدينگ از نظر تامين منابع مالي اين پروژه مشکلي ندارد، اما چالش‎هاي موجود بين اين شرکت و پيمانکار سابق هنوز به طور کامل رفع نشده و همين موضوع مانع سرعت گرفتن روند کار در اين طرح شده است. به هر حال پيشبرد طرحي که درصدي پيشرفت داشته و چند صد ميليون در آن هزينه شده، آسان نيست و بايد فرايندهايي طي شود تا طرح روي روال بيفتد که فکر مي‎کنم کندي روند فعلي کار در ان‎جي‎ال 3200 هم ناشي از اين موضوع باشد. اين نکته را هم يادآوري کنم که با امضاي الحاقيه قرارداد ان‎جي‎ال 3200 بين شرکت ملي نفت و هلدينگ خليج فارس، اين مجموعه به عنوان سرمايه گذار طرح، مالک واحد ان‎جي‎ال خواهد بود و شرکت نفت ديگر مالک اين واحد نيست.

 احتمال بازگشت طرح به شرکت ملي نفت ايران هم وجود ندارد؟

بر اساس سياست وزارت نفت، واحدهاي استحصال اتان مانند بيد بلند2، پتروشيمي پارس، مارون و... در حوزه پتروشيمي قرار مي‎گيرند و بازگشت اين واحدها به شرکت ملي نفت ايران بي‎معناست، بايد قبول کنيم واحدهاي استحصال اتان به دليل آن که خوراک واحدهاي پتروشيمي را تامين مي‎کنند براي صنعت پتروشيمي نقش حياتي دارند، اما براي شرکت ملي نفت ايران يک کار جنبي محسوب مي شود، بنابراين مجموعه‎هاي پتروشيمي جدي‎تر از شرکت ملي نفت پيگير واحدهاي استحصال اتان خواهند بود و از نظر منابع مالي هم که امروزه صنعت پتروشيمي ما وضع مطلوبي دارد، ضمن اين‎که ان‎جي‎ال 3200 يا ان‎جي‎ال خارک، طرح‎هاي ديروز و امروز نبوده‎اند که بگوييم پس اگر امروز پيشرفت خوبي ندارند، ناشي از سياست‎هاي کنوني است، يا فکر کنيم اگر شرکت ملي نفت متولي طرح شود، همه چيز درست خواهد شد. افزون بر اين، در غرب کارون استفاده از دستگاه‎هاي فرآورش سيار را هم در برنامه داريم که در تلاشيم نخستين دستگاه در ميدان آزادگان مستقر ‎شود. بدون ترديد، رفع آلايندگي‎هاي استان خوزستان براي صنعت نفت بسيار مهم است؛ هم در غرب کارون و هم در شرق کارون که آلايندگي‎هايش مردم مناطق شهري و روستايي استان خوزستان را بيشتر متاثر مي‎کند.   اميدواريم با طرح‎هايي که در حال اجراست، گازسوزي در شرق کارون طي 2 سال آينده تقريبا به صفر برسد و با راه اندازي ان‎جي‎ال 3200، گاز سوزي در غرب کارون نيز پايان يابد.

 از قراردادهايي که با تامکار گاز و هيربد نيرو براي واحدهاي پارسي، مارون و منصوري امضا شده، به جز پارسي، واحد ديگري در مدار قرار گرفت؟

چهار قرارداد در واحدهاي پارسي، مارون3، مارون6 و منصوري براي جلوگيري از سوزاندن روزانه حدود 44 ميليون فوت مکعب در مناطق نفت‎خيز جنوب امضا شد که از اين ميان همان طور که اشاره کرديد، ايستگاه جمع‎آوري گازهاي مشعل ميدان پارسي اوايل سال بهره‎برداري شد. طبق برنامه قرار است سه طرح ديگر هم امسال به بهره‎برداري برسند که فکر مي‎کنم مارون3 ظرف همين يکي دو ماه آينده عملياتي شود.

 توافقنامه‎اي هم با پتروشيمي مسجدسليمان براي جمع‎آوري روزانه 100 ميليون فوت مکعب گاز اطراف مسجدسليمان امضا کرده‎ايم و پتروشيمي بيدبلند2 هم که سال 98 به مدار مي‎آيد. با مجموع اين طرح‎ها و احتساب اجرايي شدن 2 قراردادي که در پيش است، هدف صفر شدن گازسوزي‎ها در شرق کارون محقق مي‎شود.

 کار در ان‎جي‎ال خارک بعد از قرارداد تکميل طرح که پارسال منعقد شد، چطور پيش مي‎رود؟

اميدواريم طي يک ماه آينده، اين طرح به سرمايه‎گذار تحويل شود و با اصلاحاتي که در آن لحاظ شده، کار خوب پيش رود.  ان‎جي‎ال خارک، يا ان‎جي‎ال سيري که با کمبود خوراک روبه رو است، از جمله طرح‎هايي بودند که از آغاز با طراحي غلط و ظرفيت‎هاي غيرواقعي و بالا کليد خوردند و به همين دليل با مشکل روبه رو شدند.

 تصور کنيد در طرح نخست ان‎جي‎ال خارک، 7/4 ميليارد دلار سرمايه‎گذاري براي جمع‎آوري 600 ميليون فوت مکعب گاز درنظر گرفته شد که ما اين طرح را کوچک کرديم و قراردادش به ارزش حدود 800 ميليون يورو براي جمع‎آوري حداکثر 300 ميليون فوت مکعب گازهاي همراه مناطق خارک و بهرگان که غالب آن هم به فروزان مربوط مي‎شود، امضا شد.