تاسيس مرکز نوآوري  در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت

رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، از برنامه‎ريزي براي تاسيس مرکز نوآوري در اين مجموعه با هدف تکميل زنجيره توليد و تجاري سازي فناوري خبر داد.

جعفر توفيقي در نشستي با خبرنگاران اعلام کرد: حمايت از شرکت هاي دانش بنيان و «استارت‎آپ ها» در دنيا به بحثي جدي بدل شده است و از آنجا که ما تا مرحله توسعه فناوري پيش مي ‎رويم و تجاري سازي بايد با همکاري شتاب‎دهنده ها و شرکت‎هاي دانش بنيان دنبال شود، تاسيس يک مرکز نوآوري را در پژوهشگاه به منظور گسترش شبکه همکاري و تکميل زنجيره توليد، تجاري سازي و عرضه فناوري به بازار در دستور کار داريم.

وي افزود: پژوهشگاه با برخورداري از شبکه همکاري با دانشگاه‎ها و پژوهشگاه‎ها و شرکت‎هاي داخلي و خارجي، وظايف خود را انجام مي دهد و ماموريت اصلي خود را تجهيز صنعت نفت به دانش‎ها و فناوري‎هاي نو مي‎داند تا سبب خلق ارزش افزوده بيشتري براي کشور شود و همان طور که صنعت نفت در عرصه توليد نفت و گاز حضور دارد، بتواند در عرصه خلق فناوري ها نيز در جهان حضور يابد.

توفيقي گفت: نزديک به 60 سال سابقه و برخورداري از سرمايه هاي فکري، تجهيزات پيشرفته و برنامه هاي راهبردي در دست اقدام پژوهشگاه صنعت نفت، اين مجموعه را به مرکز تحقيق و توسعه پيشرو و مطرح در سطح ملي و منطقه اي تبديل کرده است و نقطه اتکايي براي صنعت نفت ايران به عنوان صنعت کليدي و حياتي به شمار مي رود.

به گفته وي، پژوهشگاه صنعت نفت تاکنون در توسعه دانش فني مورد نياز صنعت نفت خدمات ثمربخش ارائه کرده و با فعاليت در بخش اعظمي از زنجيره ارزش صنعت نفت، اعم از بالادست و پايين دست، آمادگي دارد به عنوان مرکز تحقيق و توسعه پيشرو در همکاري با صنعت نفت توانمندي هاي خود را بيش از پيش به عرصه بياورد و مشکلات اين صنعت را حل کند.

توفيقي افزايش تعامل با صنعت نفت و انجام پژوهش هاي مقدماتي و بنيادي براي توسعه فناوري ها و انتقال آن به صنعت نفت کشور را از اهداف پژوهشگاه صنعت نفت برشمرد و گفت: با توجه به اين که پژوهشگاه صنعت نفت امروز برخلاف گذشته در محيطي به شدت رقابتي قرار گرفته است، بايد در کيفيت کالاها و خدماتي که عرضه مي کنيم بسيار دقت کنيم و با بالاترين سرعت و پايين ترين هزينه، خدمات رساني کنيم.

 

بهره‎مندي از ظرفيت‎هاي مشترک

رئيس پژوهشگاه صنعت نفت از امضاي 10 تفاهم نامه همکاري با دانشگاه ها و مراکز پژوهشي کشور در 6 ماه گذشته خبر داد و گفت: پژوهشگاه بنا ندارد تمام توانمندي ها را درون خود متمرکز کند. مراکز پژوهشي در دنيا به سمت ايجاد شبکه هاي همکاري حرکت مي کنند و در ايران هم شرکت هاي توانمندي در حال گسترش هستند که پژوهشگاه در مسير آينده خود حتما بايد با اين شرکت ها تعامل داشته باشد؛ اين تنها راهي است که مي توانيم با حداقل هزينه و بالاترين کيفيت، وظايف خود را در سطح ملي انجام دهيم. به طور طبيعي مقرون به صرفه و حتي عملي نخواهد بود که پژوهشگاه بخواهد در مقابل يک صنعت عظيم و حائز اهميت، به تنهايي پيش رود و اثرگذاري بر صنعت نفت از نظر دانش و فناوري، بي ترديد نيازمند بهره مندي از ظرفيت هاي داخلي و خارجي و هم‎افزايي توانمندي هاست؛ با اين رويکرد حتي مي توانيم به پروژه هاي بين المللي ورود کنيم.

توفيقي امضاي تفاهمنامه هايي با شرکت‎هاي چيني و کره جنوبي در حوزه ال ان جي و بررسي روش هاي نوين شيرين سازي گاز با همکاري شرکتي روسي را از همکاري هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد.

وي تقويت بازاريابي را حائز اهميت برشمرد و افزود: بر بازارسازي نيز تاکيد داريم، به اين معنا که با حضور در صنعت نفت و شناسايي بيشتر ابعاد آن، نسبت به تحليل و شناسايي چالش‎ها اقدام کرده، سپس با هدف برون‎رفت از آن چالش‎ها، تمهيدات مقتضي را در برنامه قرار دهيم.

 

در پژوهشگاه نفت به روي دانشجويان باز است

توفيقي راهبرد ديگر را مقررات زدايي خواند و گفت: در دنيا در مراکز پژوهشي از ساختارهاي سلسله مراتبي و عمودي پرهيز و بر ساختارهاي چابک با حداقل بوروکراسي تاکيد مي شود که اين تحول را با جديت دنبال مي کنيم.

وي با اشاره به اقدام خوب وزارت نفت در متوقف کردن روند جذب دانشجو در پژوهشگاه صنعت نفت از چند سال گذشته تاکنون ادامه داد: در عين حال بايد امکان بهره مندي دانشجويان مقاطع کارشناسي ارشد و دکتراي دانشگاه هاي تراز اول کشور از ظرفيت هاي پژوهشگاه صنعت نفت فراهم شود که به اين منظور، تسهيلاتي در مقررات ورود و خروج و ... اعمال کرده ايم و بر افزايش تعامل بين اين مجموعه با دانشجويان تاکيد داريم. همه پرديس ها در اين زمينه آمادگي دارند و تفاهمنامه هايي نيز به اين منظور با برخي دانشگاه هاي کشور امضا شده است.

رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه به پايان برخي طرح‎ها از جمله «مرواريد خليج فارس» اشاره کرد که به برآورد انباشت‎هاي هيدروکربوري جديد در خليج فارس منجر شده است. وي همچنين از اجراي مراحل نهايي پروژه مرکاپتان زدايي کاندنسيت‎هاي پارس جنوبي خبر داد. توفيقي با اشاره به برنامه‎هاي متعدد پژوهشگاه صنعت نفت در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي صنعت نفت، گفت: نمايشگاه براي ما فرصت مغتنم خواهد بود تا توانمندي هاي خود و پژوهش هايي را که منتهي به توليد فناوري شده است، عرضه و تفاهم نامه هايي با شرکت هاي داخلي و خارجي امضا کنيم.

 

بررسي روش‎هاي ازدياد برداشت از ميدان اهواز

پژوهشگاه صنعت نفت در مسير اجراي قرارداد پژوهشي امضا شده با شرکت ملي نفت ايران با موضوع توسعه فناورانه در ميدان اهواز، انتخاب بهترين روش ازدياد برداشت را براي پياده‎سازي در اين ميدان در دست اقدام دارد.

منصور بزمي، معاون فناوري و روابط بين‎الملل پژوهشگاه صنعت نفت نيز در اين نشست خبري گفت: فاز نخست اجراي اين قرارداد که معطوف به تهيه نقشه راه بود، پايان يافته و پژوهشگاه در حال آزمايش روش‎هاي مختلف ازدياد برداشت به منظور انتخاب بهترين روش است. وي افزود: اين قرارداد طبق برنامه در حال پيشرفت است و پژوهشگاه، گزارش‎هاي مرتبي از روند کار به شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ارائه مي دهد.

معاون فناوري و روابط بين‎الملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به فعاليت‎هاي پژوهشگاه صنعت نفت با همکاري مديريت اکتشاف در شناسايي منابع نامتعارف هيدروکربوري در مناطقي از جمله لرستان و درياي عمان گفت: اگرچه برداشت منابع نامتعارف فعلا در دستور کار صنعت نفت ايران قرار ندارد، اما شناسايي اين ذخاير را دنبال مي کنيم و در اين زمينه پس از پايان بررسي منابع هيدرات هاي گازي درياي عمان، در حال تعريف فاز دوم اين پروژه به منظور تعيين مقادير اين ذخاير هستيم.

بزمي با اشاره به قرارداد پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت ملي نفتکش با هدف کاهش ميزان گوگرد در سوخت مازوت مصرفي اين شرکت، ادامه داد: فاز نخست اين قرارداد نيز، اجرايي شده و در حال مذاکره براي امضاي قرارداد در فاز دوم کار هستيم تا پروژه را در سطوح بالاتر عملياتي کنيم.

وي به ميزان پيشرفت کار قرارداد بين پژوهشگاه صنعت نفت و سازمان انرژي اتمي هم اشاره کرد و درباره سه شرکت دانش بنيان پژوهشگاه صنعت نفت گفت: يکي از اين شرکت ها حتي در پروژه هايي در سطح بين المللي حضور دارد و در ايران نيز، با پالايشگاه هايي از جمله پالايشگاه تبريز به صورت مشترک همکاري مي کند.

بزمي  ابراز اميدواري کرد که پژوهشگاه در چند سال آينده، شاهد محصولات اين شرکت هاي دانش بنيان باشد.

 

بيمارستان شهداي صنعت نفت دشت آزادگان به بهره‎برداري رسيد

پروژه ساخت بيمارستان شهداي صنعت نفت دشت ‎آزادگان در شهرستان سوسنگرد به همت وزارت نفت اجرا شد و به بهره‎برداري رسيد. اين بيمارستان که با زيربناي 24 هزار متر مربع در زميني به وسعت 81 هزار و 500 متر مربع به کارفرمايي دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز و از سوي وزارت نفت احداث شده است، يکشنبه)نهم ارديبهشت) با حضور حسن قاضي‎زاده هاشمي، وزير بهداشت، محسن اميريان، مدير نظارت بر طرح‎هاي عمراني مناطق نفتخيز وزارت نفت و مسئولان استاني به بهره‎برداري رسيد. تکميل اين بيمارستان با اعتبار 1100 ميليارد ريال صورت گرفته است؛ بيمارستاني که ساختمان اصلي آن 16 هزار متر مربع مساحت دارد و داراي چهار بخش اصلي شامل اورژانس و درمانگاه، بخش بستري 128 تخت‎ خوابي و بخش‎هاي مراقبت ويژه، بخش جراحي و زايمان و بخش دياليز و تالاسمي است (در مجموع تعداد تخت‎هاي آن به 175 تخت مي‎رسد)؛ همچنين چهار ساختمان جنبي با مجموع مساحت 6285 متر مربع شامل ساختمان مسکوني پزشکان، ساختمان مهدکودک، ساختمان بانک و ساختمان مسجد در آن تعبيه شده است. محسن اميريان، مدير نظارت بر طرح‎هاي عمران مناطق نفتخيز وزارت نفت درباره اين پروژه توضيح مي‎دهد: زمين براي احداث بيمارستان دشت آزادگان در سال 1374 واگذار شده بود که پس از 12 سال، در سال 1387 و به دستور هيئت وزيران، پروژه تکميل اين بيمارستان به وزارت نفت واگذار شد. به گفته وي، شرکت مهندسي و توسعه نفت به عنوان متولي اين پروژه، پيشرفت آن را در سال‎هاي 1388 تا سال 1393 به حدود 40 درصد رساند و اين پروژه که روند اجراي آن به علت مشکل مالي و افزايش قيمت‎ها کند بود، شهريور 1394 به منظور تکميل به مديريت نظارت بر عمران مناطق نفتخيز واگذار شد و به اين ترتيب با ثبت پيشرفت 60 درصدي در 18 ماه، بيمارستان در پايان سال 96 در آستانه بهره‎برداري رسمي قرار گرفت. اميريان با اشاره به اختصاص سالانه حداقل 500 ميليارد تومان اعتبار به طرح‎هاي مسئوليت اجتماعي صنعت نفت در برنامه ششم توسعه، خاطرنشان مي‎کند: وزارت نفت خود را موظف مي‎داند که پيامدهاي حضور خود را در مناطق نفتخيز  با اجراي مسئوليت‎هاي اجتماعي در بخش‎هاي مختلف توسعه‎اي، زيرساختي و عمراني به عنوان يک الزام جبران کند و اين موضوع نشان مي‎دهد که وزارت نفت به وظايف CSR خود همانند بسياري از نهادهاي بزرگ نفتي در جهان توجه ويژه دارد.