چگونه به کودک  خود نهبگوييم؟

يکي از مهم ترين اصول تربيت، يادگيري مهارت «نه» گفتن به کودک است.  گاهي اوقات کودکان خواسته هايي دارند که قابل قبول نيست. بايد در اين شرايط به آنها «نه» بگوييم، اما «نه» گفتن روش خاصي دارد که در صورتي که درست از اين روش ها استفاده کنيم، زودتر به نتيجه مطلوب مي رسيم.

«نه» گفتن زياد، باعث مي شود که اين کلمه، بي اثر شود.

 بعضي متخصصان معتقدند، کودکاني که زياد کلمه «نه» را از زبان بزرگترها مي شنوند، کم کم اين کلمه را ناشنيده مي گيرند و يا تنها به صورت خشمگين شما در هنگام به زبان آوردن اين کلمه توجه مي کنند. پس يک مادر چه بايد بکند؟! آيا به کودکش اجازه دهد تا ديوانه وار بدود و هيچ محدوديتي براي او قائل نشود؟ نيازي به گفتن اين همه «نه» گفتن نيست. والدين مي توانند با روش بهتري براي کودکان محدوديت تعيين کنند، بدون اينکه به آنها اين همه «نه» بگويند. مي توان با «بله» گفتن هم همان کار را کرد، بدون اينکه پاسخ منفي به کودک دلبندتان بدهيد؛ البته در «بله» گفتن هم بايد تعادل داشت.

محيط امن و مناسب فراهم کنيد

کودکان نوپا دوست دارند راه بروند، بدوند، از پله بالا و پايين بروند و خلاصه محيط خود را بشناسند و چيزهاي تازه را تجربه کنند.  اگر شما دکوراسيون منزلتان را طوري بچينيد که وسايل شکستني و خطرناک در دسترس باشد، طبيعي است که مجبوريد مرتب براي فرزندتان از نکن، ندو، دست نزن و ... استفاده کنيد.بنابراين بهترين راه براي اينکه خود را از «نه» گفتن هاي مکرر و بيهوده خلاص کنيد، اين است که محيط منزل و دکوراسيون اتاق ها را طوري بچينيد که براي بازي و حرکات کودک امن و مناسب باشد.

«نه» را با جملات مثبت بگوييد

 کودکتان را براي خريد برده ايد و او مدام لباس شما را مي کشد و شکلات مي خواهد. شما هم به او مي گوييد قبل از شام نمي شود شکلات بخوري. او پاهايش را بر زمين مي کوبد و شما دوباره نه مي گوييد. او اين بار محکم تر پا مي کوبد و بلندتر جيغ مي زند.  تا شما به راهروي چهارم برسيد، او پنج بار قشقرق به راه مي اندازد تا به خواسته اش برسد. شما هم يا تسليم خواسته او مي شويد تا از شر سرو صداهاي او در فروشگاه خلاص شويد و يا محکم بر سر حرف خود مي ايستيد و سرخ و سفيد مي شويد که در هر دو حالت، شرايط براي شما و کودک سخت مي شود.  بعضي کودکان تنها با شنيدن کلمه «نه» نمي توانند علت بعضي از قوانين را بفهمند.  متخصصان روانشناسي خانواده معتقدند که مي توانيد با اين کودک، به گونه مثبت حرف بزنيد و به همان نتيجه برسيد.  مثلاً به جاي اينکه بگوييد قبل از شام نمي تواني شکلات بخوري، به او بگوييد بله تو اجازه داري شکلاتت را بعد از شام بخوري.

حق انتخاب بدهيد

کودک شما توپش را به سمت اتاق نشيمن شوت مي کند و شما در حالي که خودتان را براي شنيدن صداي شکستن آماده مي کنيد، داد مي زنيد: نه، توپ بازي در خانه ممنوع است؛  اما در عوض بهتر است بگوييد پسرم مي تواني با توپت روي فرش بازي کني تا چيزي نشکند، يا اينکه بروي در حياط بازي کني و با دادن حق انتخاب به کودک خود به او القا کنيد که بر شرايط مسلط است و مي تواند به خواسته اش برسد. حتي کودکان 1 تا 3 ساله هم با داشتن موارد ساده براي انتخاب، مي توانند حس استقلال و شايستگي را تجربه کنند.  البته يادتان باشد در اين سن، گزينه هاي انتخاب نبايد خيلي زياد باشد؛ تنها انتخاب از بين 2مورد کافي است.

ببينيد و راه جايگزين پيشنهاد کنيد

 کودک 2ساله شما دارد دست يا سر خواهر کوچکترش را فشار مي دهد. شما به او مي گوييد: نکن، اما او نمي تواند دست از اين کار بردارد، چون نمي داند در عوض اين کارچه بکند و چگونه محبت خود و علاقه اش براي بازي با خواهر کوچکش را نشان بدهد.

شما مي توانيد با گفتن يک جمله کوتاه، راه جايگزين را به او نشان دهيد و به جاي «نکن» بگوييد: «خواهرتو ببوس، نازش کن»!  با اين کار او ياد مي گيرد که براي بازي با يک نوزاد مي تواند چه بکند. براي اينکه کودکان کوچک تر بتوانند خواسته شما را درک کنند، بهتر است خودتان عملي به آنها نشان دهيد که چه مي خواهيد.

مثلاً وقتي کودک شما جوجه اي را مي زند و در دستانش فشار مي دهد، مي توانيد به او نشان دهيد که به جاي اينکه حيوان را فشار دهد، آن را آرام ناز و نوازش کند و به او دانه بدهد.

وقتي او چند بار ببيند که شما اين کار را به آرامي و بدون آزار حيوان انجام مي دهيد، ياد مي گيرد.

اين را بدانيد که خيلي از کارهاي کودکان عمدي نيست، مثلاً وقتي در ماشين، پشتي صندلي شمارا با لگد فشار مي دهد، قصد او آزار شما نيست؛ بلکه بسياري از کودکان که فعال هستند، نياز دارند اين انرژي خود را به طريقي خالي کنند و تکان دادن يکي از اندام ها بدون توجه و قصد خاص، يکي از راه هاي تخليه اين انرژي است.  در اين موارد کافي است توجه کودک را به کاري که مي کند، جلب کنيد تا آرام بگيرد يا اينکه راه جايگزين به او نشان دهيد، مثلاً به جاي اينکه سرش داد بزنيد: «پاهاتو تکون نده»، مي توانيد به او بگوييد: «يک مسابقه! ببينم دخترم مي توني با پاهات دايره هاي کوچک روي زمين بکشي، طوري که پاهات به صندلي ها نخورن؟ اگه پات به صندلي بخوره، مي بازي! در مورد بچه کوچک تر مي توانيد به جاي اينکه دستورتان را مدام تکرار کنيد، دستتان را آرام روي پاهايش بگذاريد و به سادگي بگوييد: پا ها مجسمه بشن!  اگر کودک شما با اين کارها آرام نمي گيرد و مدام در خانه اين طرف و آن طرف مي دود، بهتر است به جاي گفتن فعل «نکن»، ساعاتي از روز او را به محلي امن و مناسب براي بازي کردن و دويدن ببريد تا بتواند انرژي اش را خالي کند، وگرنه نشستن در خانه و مرتب «نکن» گفتن، تنها کودک را لجبازتر و شما را خسته تر مي کند.

مي توانيد به کودکتان کمک کنيد به جاي کاري که نبايد انجام دهد، يک فعاليت لذتبخش ديگر انجام دهد.

مثلاً اگر کودک نوپاي شما يک جعبه برشتوک را روي زمين خالي کرده و دارد با آن بازي مي کند، مي توانيد حواس او را به يک سرگرمي يا بازي مورد علاقه اش پرت کنيد.

وقتي شما با کودک در ارتباط باشيد و به لذت و کنجکاوي او اهميت بدهيد، او هم بهتر با شما همکاري خواهد کرد و به خواسته ها و دستورات شما توجه بيشتري نشان خواهد داد. با اين کار وقت کافي خواهيد داشت که زمين را سر فرصت تميز کنيد.

 

غذاهايي فوري براي شرايط خاص

  لازم نيست بگوييد که زياد هم اهل آشپزي نيستيد. غذاهايي که در اين سه صفحه به شما معرفي مي کنيم، خيلي سخت نيست، فقط به کمي حوصله و سليقه نياز دارد. با توجه به اينکه ذائقه شما ممکن است به خوردن غذاهاي بيرون عادت داشته باشد، سعي کرديم در معرفي اين غذاهاي مجردي، از چيزهاي ساده و البته مزه هاي آشنا استفاده کنيم. يادتان باشد اين غذاها، فست فود نيست، ولي کمتر از سفارش دادن يک غذاي خارج از خانه، وقت و هزينه شما را مي گيرند.

  نان سيـر

 براي يک نان سير خوشمزه بايد از نان هاي حجيمي استفاده کنيد که مغز آن پس از خروج از فر، ترد باشد و طعم سير و روغن زيتون را در آن بچشيد. اگر روي نان سيرتان پنير مي ريزيد، بهتر است 3 تا 4 دقيقه آن را در فر بپزيد، سپس خارج کرده و پنير را روي آن بپاشيد و تا زماني که پنير طلايي شود، در فر کباب کنيد.

 مواد لازم:

   هر نوع نان حجيم: يک عدد، ورقه ورقه

  روغن زيتن بکر: يک سوم پيمانه

  سير: 2 حبه

  نمک، فلفل و آويشن: به ميزان لازم

 روش تهيه:

 1 - سيرها را نصف کرده و روي نان ها بماليد تا عطر سير به خود بگيرند.

 2 - روغن را با نمک، فلفل و آويشن، مخلوط و با قلم مو نان را به آن آغشته کنيد.

 3 - فر را روي 180 درجه سانتي گراد، داغ و نان ها را 8 دقيقه در آن کباب کنيد تا برشته شوند.

 چند نکته

 1 - مي توانيد روي نان، سير رنده شده بپاشيد.

 2 - اگر سير در دسترس نيست، پودر سير روي نان بپاشيد و روغن بماليد.

 3 - به جاي روغن، از کره آب کرده استفاده کنيد.

 4 - نان سير را با فلفل دلمه اي قرمز کبابي، سس گوجه فرنگي و ژامبون هم مي توانيد همراه کنيد.

خوراک گوشت چرخ کرده

 اصولا ايراني ها عاشق مخلوط بوي پياز و گوشت هستند، چه روي منقل باشد و چه روي تابه. اين يک روش متفاوت براي لذت بردن از طعم و بوي گوشتي است که با پياز و فلفل دلمه اي و ساير مخلفات و ادويه ها مخلوط شده است.

 مواد لازم:

   گوشت چرخ کرده: 200 گرم

  پياز خردشده: يک عدد کوچک

  فلفل دلمه اي: 3برش

  ادويه کاري: يک قاشق چاي خوري

  سير يا پودرسير: يک قاشق مرباخوري

  سيب زميني استانبولي خردشده: 3 عدد کوچک

  دانه ذرت: 2 قاشق غذاخوري

 طرز تهيه:

 گوشت چرخ کرده را داخل ماهيتابه مي ريزيم و پياز را به آن اضافه مي کنيم. بعد از تغيير رنگ گوشت، نمک، فلفل و ادويه جات به آن اضافه مي کنيم و خوب تفت مي دهيم. سيب زميني استانبولي را در آب قرار داده و پخته، سپس سيب زميني و فلفل دلمه اي رنگي را به همراه ذرت به گوشت چرخ کرده خود اضافه مي کنيم. حالا ما يک خوراک گوشت داريم که بسيار دلچسب است و از اينجاي کار به بعد، انتخاب با شماست که آن را با چه ناني يا با چه سسي ميل کنيد؟ ولي مطمئنا يک ضيافت عصرانه بي نظير دونفره را مي توانيد رقم بزنيد.

  سيب زميني شکم پر

 به قول شاعر در اندرون من خسته دل ندانم کيست! اما اين سيب زميني پخته احتمالا خسته، محتوياتي دارد که شما از آن باخبريد. نکته مهم در پخت سيب زميني، تنوري کردن آن و البته استفاده از پودرهايي است که به آن طعم بهتري مي دهند.

 مواد لازم:

    ژامبون گوشت يا مرغ: 2برگ قطعه قطعه

  فلفل دلمه اي رنگي: 4 برش

  سس مايونز: 2 قاشق مرباخوري

  جعفري خردشده: 2 قاشق غذاخوري

  هويج خردشده: يک عدد کوچک

  ذرت دانه: 2 قاشق غذاخوري

  سيب زميني بزرگ: يک عدد

  نمک و فلفل: به ميزان لازم

 طرز تهيه:

 ابتدا سيب زميني را داخل فر بگذاريد تا در دماي 400درجه فارنهايت به مدت 20دقيقه بپزد، سپس سيب زميني را از وسط نصف کنيم و با قاشق گوشت آن را بگيريد.  مابقي مواد را با هم مخلوط کنيد و به شکل سالاد درآوريد و روي سيب زميني نصف شده قرار دهيد و به دلخواه تزئين کنيد.  اين ميان وعده بسيار راحت و در عين حال خوشمزه و قابل دسترس است که مي تواند در بعضي موارد، جاي شام را هم براي شما بگيرد. 

 

 خوراک نان و بادمجان

  مواد لازم:

    نان سبوس دار: يک عدد بزرگ 

  فيله مرغ: 100 گرم 

  قارچ خردشده: 4 عدد متوسط 

  فلفل دلمه اي: 4برش

  پنير رنده شده: 3 قاشق غذاخوري

  بادمجان: يک عدد بزرگ 

  گوجه فرنگي: يک عدد بزرگ

  پيازچه خردشده: 2 قاشق غذاخوري

 طرز تهيه:

 فلفل دلمه اي، قارچ و پيازچه را به مدت 10دقيقه تفت دهيد، سپس فيله مرغ را که به شکل دلخواه درآوريد، به همراه بادمجان حلقه حلقه شده و گوجه فرنگي روي کباب بگذاريد و به مدت 8 دقيقه تا زماني که خوب پخته شوند، قرار دهيد، سپس اين مواد را داخل نان قرار دهيد و پنير رنده شده را روي آن بريزيد و به مدت 3 دقيقه در مايکروفر قرار دهيد تا پنير روي مواد آب شود. حالا يک عصرانه راحت و مقوي آماده براي خوردن خواهيم داشت. سرو اين غذا هم بايد با کارد و چنگال و با برش هاي عرضي انجام شود.