نگاه مديران به اهميت بيست و سومين نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

نمايشگاه؛ زمينه ساز افزايش انگيزه بخش خصوصي

برگزاري نمايشگاه هاي سالانه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به عنوان بزرگترين رخداد صنعتي و تجاري ايران، فرصت مناسبي براي رشد و توسعه همه جانبه صنعت نفت كشورمان ايجاد مي كند و در تحقق سياست هاي شركت ملي نفت ايران در حوزه توسعه ميادين مشترك نفت وگاز، جذب سرمايه و انتقال فناوري روزآمد به داخل كشور، نقش بي بديلي خواهد داشت. از آنجا که نمايشگاه سالانه صنعت نفت، دربرگيرنده تمام بخش هاي فعال در حوزه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي است، نمايندگان تمام بخش ها اعم از بالادست، ميان دست و پايين دست، در نمايشگاه حضور خواهند داشت و امکان تعامل چند جانبه ميان سازندگان تجهيزات، صادرکنندگان، پيمانکاران، سرمايه گذاران، شرکت هاي طراحي مهندسي و دانش بنيان، همچنين مديران بخش هاي دولتي و خصوصي صنعت نفت فراهم خواهد بود تا هريک ضمن رونمايي از توانمندي هاي مجموعه مورد فعاليت خود، از فناوري روزآمد دنيا نيز در حوزه هاي تخصصي مطلع و بهره مند شوند.

امسال در حالي به استقبال بيست و سومين دوره از نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي مي رويم که به فرموده رهبر معظم انقلاب، مزين به حمايت از کالاي ايراني است؛ اصلي بي بديل که از گذشته يکي از اولويت هاي کاري شرکت ملي نفت ايران بوده است و در خلال برگزاري نمايشگاه هاي بين المللي صنعت نفت، بيشتر مجال ظهور خواهد داشت.

توانمندسازي بخش خصوصي و کسب دانش و بومي سازي تجهيزات صنعت نفت، به همراه ايجاد مقدمات تعاملات بيشتر و همکاري هاي گسترده در صنعت نفت در عرصه بين الملل، هدفي است که در اين جهت دنبال مي شود و بدون شک در بطن نمايشگاه صنعت نفت، بيش از هر بخش ديگري امکان بروز خواهد داشت.

برگزاري نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي که جايگاه نخست نمايشگاهي خاورميانه و رتبه پنجم نمايشگاه هاي بين المللي در جهان را از آن خود کرده، از زاويه ديگري نيز حائز اهميت است؛ حضور نزديک به 2000 شرکت داخلي و خارجي و فراهم سازي زمينه لازم براي عقد قراردادهاي بازرگاني در زمينه مبادله کالا و خدمات و اطلاعات فني، ضمن گسترش تعاملات سياسي و اقتصادي با ساير کشورها و نيز رقابت با شرکت هاي نفتي مشابه در سطح جهان، گام بلندي در مسير توسعه اشتغال در عرصه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به شمار مي رود.

در اين گردهمايي جهاني که با حضور برخي از بهترين برندهاي صنايع نفت و گاز جهان برگزار مي شود، امکان مبادله اطلاعات مربوط به توسعه ميدان هاي نفت و گاز و فرصت هاي سرمايه گذاري در شرکت ملي نفت ايران وجود خواهد داشت؛ فرصتي مغتنم براي شرکت ملي نفت ايران که در مسير تحقق اهداف توسعه اي وزارت نفت و برنامه ششم توسعه، طرح ريزي شده است. پررنگ تر شدن جايگاه جمهوري اسلامي ايران در عرصه هاي سياسي و افزايش امکان چانه زني در مناسبات بين المللي در فضاي پرآشوب و پرتنش کنوني، رهاورد ديگري است که از افزايش سطح تعاملات سازنده با برندهاي برتر صنعت نفت جهان حاصل خواهد شد. بدون شک حضور گسترده شرکت ملي نفت ايران -به عنوان رکن اصلي توسعه و توليد در حوزه بالادست صنعت نفت- در بيست و سومين دوره از نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و نقش موثر آن در ايجاد انگيزه در جهت افزايش سهم بخش خصوصي براي سرمايه گذاري در صنايع نفت و گاز و توليد تجهيزات صنعتي مورد نياز اين صنعت عظيم در داخل كشور مي تواند تحقق بخش قابل توجهي از اهداف توسعه اي صنعت نفت را تضمين كند.

 علي کاردر

 معاون وزير نفت و مديرعامل شركت ملي نفت ايران

 

  پل ارتباطي با جهان

نمايشگاه، محلي براي تبادل و تلاقي اطلاعات گوناگون در زمينه آخرين دستاوردهاي كيفي و رقابت در سطح جهاني و بين المللي، به نمايش گذاشتن نتايج پژوهش هاي علمي و فناوري، شناساندن نوآوري ها و محصولات و توليدات جديد و پيشرفت هاي صنعتي، آشنايي با نظرها، ايده ها و محصولات جديد مشاركت كننده ها و بازتاب راهبردها و سياست هاي جلب سرمايه خارجي از طريق اعلام مشاركت فعال بخش هاي اقتصادي در نمايشگاه ها است؛ به همين دليل، نمايشگاه تخصصي و بين المللي صنعت نفت ايران، پل ارتباطي موثر بين كشورهاي صاحب نفت و گاز با جمهوري اسلامي ايران است.  نمايشگاه بيست و سوم، آوردگاهي است كه موجب حضور مديران، كارشناسان، محققان، توليدكنندگان، متقاضيان، تجار و بازرگانان شركت هاي نفتي كشورهاي مختلف جهان در تهران خواهد شد. در زمان حساس كنوني و با محدوديت هاي ارتباطي بين المللي پيش آمده، نمايشگاه بيست و سوم، يكي از كارآمدترين ابزارهاي ممكن براي توسعه مناسبات اقتصادي، صنعتي، سياسي، فرهنگي و ارتباطي جهان با ايران است؛ بنابراين بهتر است شرايطي فراهم شود تا شركت هاي توليد كننده، عملياتي، اجرايي و به عبارتي عرضه كنندگان و متقاضيان بتوانند در محيطي مناسب، همديگر را ارزيابي و با برقراري ارتباط موثر و تبادل اطلاعات به توافق هاي نهايي برسند. نمايشگاه بيست و سوم به يقين با اتخاذ سياست گذاري و برنامه ريزي هدفمند مي تواند نقش موثري در تقويت، توليد، توسعه بازاريابي و صادرات، قيمت گذاري صحيح محصولات، گسترش مناسبات اقتصاد خارجي، فرآهم آوردن زمينه اشتغال زايي بويژه براي جوانان و تحصيل كرده هاي دانشگاهي و كمك به توسعه صنعت گردشگري داشته باشد، چراكه بخش عمده اي از نمايشگاه ها آميخته به انواع برنامه هاي فرهنگي است؛ بنابراين با بهره گيري از اين امكان و برپايي مطلوب از نظر كمي و كيفي، مي توان فرصت ارزشمندي را براي سازمان ها و آژانس هاي برگزاركننده تورهاي ويژه نمايشگاهي براي جذب و جلب شركت كنندگان خارجي به منظور بازديد از اماكن تاريخي و موزه هاي صنعت نفت و نقاط عملياتي و ديدني كشور و آشنا كردن خارجي ها با فرهنگ، هنر، تمدن و صنعت نفت كشور فراهم كرد. مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران هم به عنوان يكي از مديريت هاي مهم و پيشگام در صنعت نفت، با تبعيت و حمايت از برنامه ها و راهبرد هاي وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران، همه ساله حضوري موثر و چشمگير در نمايشگاه هاي تخصصي و بين المللي نفت داشته و امسال نيز، با برنامه هايي مهم تر در نمايشگاه بيست و سوم حضور خواهد داشت.

  سيد صالح هندي

مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران

 

خود اتکايي با کالاي ايراني

صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران، قطب اصلي اقتصاد کشور و صنعتي پيچيده است که همواره با محوريت دانش روزآمد فني و مديريتي، پيش رفته و در سال هاي اخير، دستاوردهاي بزرگ خود را در سايه تعامل سازنده با دانش ورزان و صنعتگران داخلي محقق ساخته است. بستري بايد فراهم آيد تا بخش هاي مختلف صنعت نفت بتوانند با بخش خصوصي فعال در حوزه ساخت و تامين کالا و تجهيزات اين صنعت تعاملي سازنده تر داشته و علاوه بر تسهيم دانش، ارتباطات موثر و آينده سازي را برقرار کنند. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تا پايان سال 96، حدود 80 درصد کالا و تجهيزات فرايندي مورد نياز خود را از طريق همين تعامل سازنده با سازندگان داخلي تامين کرد و در حال حاضر، فرايند توليد را با اتکا به همين تعامل راهبري مي کند. به عنوان مثال، ساخت و بومي سازي يک توربين گازي کاملا ايراني به نام تيدا را مي توان نقطه عطفي در همکاري صنعت نفت و بخش خصوصي داخلي دانست که هم اکنون در مدار توليد قرار دارد. نمايشگاه هاي پيشين، تاثير مثبتي در شناسايي و برون سپاري ساخت تجهيزات مورد نياز، مناطق نفت خيز جنوب داشته و اميد مي رود در نمايشگاه بيست و سوم نيز اين روند ادامه يابد تا بتوان با حمايت از کالاي ايراني، به خوداتکايي کامل در حوزه کالا و تجهيزات صنعت نفت دست يافت.

بيژن عالي پور

 مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب

 

افق هاي روشن پيش رو 

شركت نفت فلات قاره ايران، بي شك در زمره پوياترين اجزاي صنعت نفت ايران قرار دارد كه با وجود همه فراز و نشيب هايي كه طي كرده، همچنين سختي ها و مشكلاتي كه براي مطلوب تر شدن در پيش رو دارد، از توان، مزيت و قابليتي سرشار براي توسعه هرچه بهتر و بيشتر برخوردار است.

شركت نفت فلات قاره ايران افزون بر تاثير چشمگيري كه در توليد نفت خام ايران دارد، در قالب پيشاني صنعت نفت ايران در عرصه رقابت هاي نفتي در منطقه راهبردي خليج فارس عمل مي كند. اين منطقه هم به دليل غناي ذخاير هيدروكربني و نيز به دليل جايگاه بي رقيب جغرافيايي، در زمره حساس ترين مناطق جهان به شمار مي آيد.

عملكرد شركت نفت فلات قاره ايران و به تعبيري كاركرد بخش دريايي صنعت نفت ايران تنها معطوف و محدود به توليد منابع هيدروكربني نيست و نمي توان تنها با متر و معيار ميزان توليد نفت و گاز، به سپهر فرداي فلات قاره ايران نگريست. در بيش از سه دهه گذشته به ويژه پس از پايان جنگ تحميلي 8 ساله كه آثار و خسارت هاي فراواني در زيرساخت هاي توليد نفت ايران در خليج فارس ايجاد كرده بود، كار بازسازي و نوسازي تاسيسات و تجهيزات نفتي ايران در مناطق عملياتي و سكوهاي بهره برداري با مشاركت شركت هاي داخلي و خارجي رونق گرفت و بسياري از ميادين آسيب ديده ايران در سال هاي جنگ بازسازي شد.

روند توسعه در شركت نفت فلات قاره ايران با وجود بازسازي ها و نوسازي ها، هرگز متوقف نشد و برنامه ريزي براي فعاليت هايي همچون فشارافزايي مخازن قديمي از طريق تزريق گاز و آب، توسعه ميادين كوچك و متوسط و از همه مهمتر توسعه ميادين مستقل گازي در كنار راهبردهايي همچون پايان دادن به سوختن گازهاي همراه نفت، از جمله اركان تشكيل دهنده ساختار توسعه آينده در صنعت نفت دريايي ايران است.

در كنار اين موارد، بايد به کوشش شركت نفت فلات قاره براي ارتقاي توانمندي هاي داخلي و استفاده حداكثري از ساختارهاي صنعتي بومي ايران در مسير عمل به فرمايش مقام معظم رهبري در «حمايت از کالاي ايراني» اشاره كرد كه در حقيقت تكميل كننده زنجيره توسعه جامع و فراگير صنعت نفت دريايي ايران است، چرا که مي دانيم وقتي براي هر نوع توسعه و پيشرفت نيازمند دانش و تخصص غير ايراني باشيم، نمي توان ا ز آن به عنوان توسعه حقيقي ياد كرد و اگرچه در اثر اين قالب از توسعه نيز، رشد اقتصادي و ارتقاي شاخص هاي توليد به ارمغان مي آيد، اما در هر حال، نوعي توسعه عاريتي محسوب مي شود.

دور تازه تلاش شركت نفت فلات قاره ايران براي همكاري با سازندگان و پيمانكاران ايراني، بيشتر از آن رو پراهميت است كه بدانيم اين همكاري افزون بر پيشبرد توسعه صنعت نفت دريايي ايران، به اعتلاي نظام مهندسي، ساخت و پيمانكاري ايران خواهد انجاميد كه با اين وصف نيز، اثر آن بر شريان توليد و توسعه صنعت نفت ايران قابل رصد خواهد بود.

واقعيت اينجاست كه ماهيت و بلوغ نظام پيمانكاري در ايران به گونه اي آشكار با توسعه صنعت نفت ايران پيوند خورده است، تجربه بلوغ صنعتي در شركتي همچون مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي كه به تعبير برخي فعالان اقتصادي ايران، مولود نوسازي سكوي نفتي ابوذر در خليج فارس بوده، مصداقي بر اين واقعيت است كه با توسعه يافتن صنعت نفت و به ويژه در بخش دريايي، صنعت نفت ايران، مدارهايي پيوسته از توسعه و پيشرفت در گوشه و كنار اقتصاد ملي ايران به جريان افتاده و رگ هاي اقتصاد ايران را نيرو مي بخشند. خوشبختانه در سال 1396 با وجود همه محدوديت هايي که صنعت نفت دريايي ايران با آن روبه رو بود، روند توسعه و بالندگي در اين صنعت حتي براي لحظه اي متوقف نشد و به لطف همت بلند و اراده مثال زدني کارکنان شرکت نفت فلات قاره ايران، چندين طرح و پروژه مهم و اثرگذار به بهره برداري رسيد.

بهره برداري رسمي از تاسيسات فرآورش گاز ميدان هنگام در منطقه قشم که به جلوگيري از سوزاندن و هدر رفت روزانه 80 ميليون فوت مکعب گاز منجر شد، از افتخارهاي ممتاز سال 96 شرکت نفت فلات قاره ايران است و سرعت و کيفيت اجراي اين طرح ملي به ايجاد الگويي موفق در عرصه بهره برداري از ثروت ملي به ويژه در ميادين مشترك تبديل شد.

همچنين تامين موفق نيازمندي هاي فني و تعميراتي در شش منطقه عملياتي، پايداري ارتقاي كيفي ساختار سازماني، توانمندتر کردن منابع انساني از طريق هزاران نفر - ساعت آموزش تخصصي، برنامه ريزي منسجم تر سيستمي مطالعه ميادين و پيش بيني بهره دهي چاه ها، توسعه و به روزرساني زيرساخت ها به ويژه در ناوگان دكل هاي حفاري، توجه شايان به برنامه هاي صيانت و حفاظت از محيط زيست دريايي در خليج فارس و... از انبوه افتخارها و گوشه اي از کارنامه پربار کارکنان متعهد شرکت نفت فلات قاره ايران در سال 96 بوده است.  

 

  کانال معرفي توانمندي صنعت نفت

بيست و سومين  نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي  درحالي برگزار مي شود که بيش از يک قرن  از کشف و استخراج نفت در ايران مي گذرد. ايران هم اکنون  دارنده حدود 9 درصد ذخاير نفت جهان به ميزان بيش از 157 ميليارد بشکه است  و در بخش گاز طبيعي دارنده 18 درصد از ذخاير گاز طبيعي جهان به ميزان حدود 34 هزار ميليارد مترمکعب است. در اين رابطه تا پايان برنامه ششم توسعه در سال 1400  براي رسيدن به توليد روزانه 5/4 ميليون بشکه نفت، حدود 900 هزار بشکه ميعانات گازي و يک ميليارد و 100 ميليون مترمکعب گاز طبيعي به سرمايه گذاري 134 ميليارد دلاري در بخش بالادستي و 67 ميليارد دلاري در بخش پايين دستي نياز است.  صنعت نفت در اين مدت طولاني حيات خود به عنوان تامين کننده انرژي و نيرو محرکه اقتصاد کشور به حساب آمده است و با توسعه در بخش هاي اجتماعي، سياسي، فرهنگي و اقتصادي کشور گره خورده است.  برپايي نمايشگاه هاي صنفي، يكي از راه هاي معرفي توانمندي واحدهاي توليدي و خدماتي است. اقتصاد دانان، ايجاد نمايشگاه هاي بين المللي داخلي و خارجي را کاري زير بنايي براي رونق بخش اقتصادي مطرح کرده اند و اکنون برگزاري نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به عنوان يکي از کانال هاي معرفي توانمندي صنعت نفت، پيمانکاران و سازندگان ايراني و شرکت هاي بين المللي است که مي تواند نقش بسيار موثري در فرآيند توسعه صادرات ايفا کند.  نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي  تهران، عامل برقراري ارتباط نزديک در ميان فعالان عرصه صنعت نفت، موجب توسعه و رونق اقتصادي در بين کشورهاي فعال حاضر در آن مي شود. توسعه اقتصادي در هرکشوري افزون بر رشد کمي توليد  با به کارگيري ظرفيت هاي فيزيکي، انساني و اجتماعي، ظرفيت هاي توليدي را دگرگون مي کند و به افزايش ظرفيت هاي توليد منجر مي شود.   صنعت نفت به عنوان نيرو محرکه اقتصاد و توسعه کشور، نيازمند تحول بيشتر همسو با اهداف بلند و چشم انداز ترسيم شده براي آن است و با توجه به نياز جهان به بازار انرژي هاي فسيلي و جايگاه ويژه ايران در اين عرصه، حضور فعال در بازار جهاني، همچنين فرصت هاي بسيار براي سرمايه گذاري در اين بخش، آماده همکاري با سرمايه گذاران و شرکت هاي داخلي و خارجي است.

اين نمايشگاه، فرصتي براي ايجاد زمينه  فعاليت در قالب همکاري هاي تجاري، فني و تکنولوژيک بين پيمانکاران و سازندگان داخلي و خارجي براي اجراي طرح ها و پروژه هاي صنعت نفت فراهم مي سازد.  همچنين براي شرکت هاي داخلي يا  خارجي  که در زمينه ساخت تجهيزات و قطعات صنعت نفت کار مي کنند، يا شرکت هاي تجاري  وارد کننده قطعات و دانش فني و بخش خصوصي نيز، فرصت آن که تجهيزات و توليدات خود را در معرض ديد مديران نفت قرار دهند، فراهم مي سازد. توسعه همکاري هاي اقتصادي، افزايش توليد، ايجاد رقابت هاي سالم داخلي و بين المللي، تبادل اطلاعات و دانش فني، انتقال فناوري، توسعه و گسترش ارتباطات بين المللي و توسعه و گسترش صادرات کالا وخدمات، از ديگر کارکردهاي مهم اين گونه نمايشگاه هاي تخصصي است که به اختصار به شرح برخي از آنها  مي پردازيم.  با سرمايه گذاري هاي مشترک ميان شرکت ها، زمينه اشتغال براي مردم فراهم مي شود.  اين موضوع به ثبات و توسعه اقتصادي کشور مي انجامد.  نمايشگاه، مرکز مهم مبادله اطلاعات و آگاهي هاي بازرگاني و صنعتي است، زيرا  توليدکنندگان و صادرکنندگان را با استانداردهاي جهاني کالاها و قيمت جهاني محصولات آشنا و آنان را قادر مي کند تا با رعايت استانداردها با صنايع پيشرفته جهان به رقابت برخيزند و امکانات لازم را براي رقابت مزبور، در وسعت زياد فراهم کنند. نمايشگاه همچنين با برگزاري سمينارهاي آموزشي معرفي محصولات و عملکرد کالاهاي شرکت ها، سبب افزايش اطلاعات تخصصي شرکت کنندگان، کارشناسان و صاحبان صنايع مي شود. در برنامه چشم انداز ششم توسعه،  اهميت ويژه براي سرمايه گذاري در بخش هاي بالادست و پايين دست صنعت نفت تعريف شده است. جذب سرمايه هاي خارجي، اجرا و راه اندازي فازهاي باقيمانده پارس جنوبي و ديگر ميدان هاي مشترک نفتي و گازي، تمرکز و توجه جدي به سازندگان ايراني، حمايت از آنها، استفاده از کالا هاي توليدي آنها، ايجاد شرکت هاي دانش بنيان و حضور آنها در عرصه هاي بين المللي، از ضرورت هاي کاري  صنعت نفت است.  همچنين با توجه به نام گذاري امسال از سوي مقام معظم رهبري به سال «حمايت از کالاي ايراني» و  تاکيد وزير نفت مبني بر حمايت از سازندگان داخلي و نياز صنعت نفت به سرمايه گذاري  سالانه 30 ميليارد دلاري، سازندگان داخلي با رعايت استانداردهاي کمي و کيفي مي توانند نيمي از اين سرمايه را به خود اختصاص دهند.

رامين حاتمي

 مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران