قرارداد ۸ طرح مهم به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با حضور وزیر نفت امضا شد

جمع آوری گازهای مشعل تا پایان دولت

مشعل هفته گذشته با رخداد مهم امضای هشت قرارداد به ارزش 470 میلیون یورو با حضور وزیر نفت در ماهشهر همراه بود که طی آن شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس همسو با اجرای طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هشت قرارداد به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با شرکت های ایرانی امضا کرد.  شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به عنوان سرمایه گذار بخش اعظم طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون روز پنجشنبه (۱۲ اسفندماه) 8 قرارداد EPCC (مهندسی، خرید و تأمین کالا، ساخت، اجرا و راه اندازی) با شرکت های ایرانی امضا کرد. این آیین با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شد.

بیدبلند خلیج فارس قراردادهای احداث ایستگاه های نمک زدایی و فشارافزایی مارون ۳ و ۵ و رامشیر را با شرکت های پترونیروصبا و خدمات مدیریت نورهان صنایع، احداث خطوط جمع آوری و انتقال گاز طرح جمع آوری گازهای مشعل را با شرکت های سکاف و سروش انرژی پویا، احداث واحد نمک زدایی و فشارافزایی آغاجاری ۲ و نمک زدایی پازنان ۱ را با شرکت های پتروسازه مبین و مشاور پارس، خطوط لوله گاز رگ سفید ۱ و ۲، لوله مایعات ان جی ال ۱۲۰۰ و خط لوله گاز بی بی حکیمه به سیاه مکان و لخته گیر سیاه مکان را با شرکت های صنایع ماشین سازی کاوه و مهندسان مشاور ستیران، احداث ایستگاه جدید تزریق گاز بی بی حکیمه و خطوط لوله مربوطه را با شرکت های پتروپایدار ایرانیان و پتروتدبیر پارس و احداث ایستگاه های نمک زدایی و فشارافزایی آغاجاری ۱، ۳، ۴ و ۵ را با شرکت طراحی و مهندسی صنایع پتروشیمی (پیدک)، برق رسانی به ایستگاه رگ سفید با شرکت های برق و تأسیسات داریان و مهندسی مشاور نیروی خراسان و احداث پست برق ایثار و ورود و خروج خط هوایی تک مداره امیدیه ۲- چغادک با شرکت توسعه پست های فشارقوی پارسیان امضا کرد.

طرح های جمع آوری گازهای مشعل با هدف جلوگیری از گازسوزی، رعایت ملاحظات زیست محیطی، ایجاد ارزش افزوده از گازهای سوزانده شده در شرق رودخانه کارون و تأمین خوراک پایدار شرکت های پتروشیمی تعریف شده است. به این منظور، دو قرارداد «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» شهریورماه ۱۳۹۷ میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون با مجموع سرمایه گذاری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار امضا شد.

قرارداد امضاشده با شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به ارزش یک میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار شامل ۲۷ طرح احداث ایستگاه های جمع آوری گازهای همراه، بهسازی ایستگاه های موجود و انتقال گازهای جمع آوری شده به پالایشگاه بیدبلند است. با اجرایی شدن این طرح ها حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه جمع آوری و به پالایشگاه منتقل و سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن C۲+ به خوراک پالایشگاه افزوده می شود که گامی بلند در مسیر رفع مشکل کمبود خوراک این پالایشگاه و صنایع پتروشیمی وابسته پایین دست به شمار می‎رود. با اجرای این طرح و فرآورش گازهای همراه، روزانه حدود ۴۰۰ میلیون فوت مکعب گاز سبک در اختیار شرکت ملی نفت ایران قرار می گیرد که برای تزریق به میدان های نفتی یا تأمین سوخت کشور استفاده می شود.

همزمان با سفر وزیر نفت، تأسیسات و مخازن ذخیره سازی محصولات صادراتی و اسکله مستقل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به بهره برداری رسمی رسید که با سرمایه گذاری ۲۷۰ میلیون یورو با ظرفیت صادرات سالانه ۲ میلیون تن محصولات ارزشمند پروپان، بوتان، پنتان پلاس در زمینی به مساحت ۶۴ هکتار ساخته شده است.

 جمع آوری گازهای مشعل یکی از آرزوهاست

در این آیین، جواد اوجی سرمایه گذاری در صنعت نفت را از نان شب واجب تر خواند و گفت: قول می دهیم در پایان این دولت، گازهای مشعل غرب و شرق کارون و حوزه خارگ جمع آوری شود.

سخنان وزیر نفت در طول این مراسم با محورهای مهمی درباره افزایش صادرات نفت با چراغ سبز مذاکرات وین، ضرورت سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت، نیروی انسانی و امضای قرارداد خطوط لوله فرآورده نفتی همراه بود.

جواد اوجی روز پنجشنبه (۱۲ اسفندماه) در آیین بهره برداری از تأسیسات و مخازن ذخیره سازی و اسکله شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و امضای هشت قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل، گاز را انرژی پاک، سازگار با محیط زیست، قابل دسترس و ارزان تر از دیگر سوخت های مایع فسیلی عنوان کرد و افزود: در گزارش های ارائه شده در کمیته های فنی و نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) بیان شد که عصر طلایی گاز آغاز شده و این روند تا سال ۲۰۵۰ صعودی است.

وی با بیان اینکه روند رشد گاز در سبد انرژی نسبت به سایر سوخت های فسیلی بالاتر است، یادآوری کرد: در آخرین نشست اوپک پلاس قیمت هر مترمکعب گاز ۲ دلار و ۲۰ سنت عنوان شد که البته بخشی به دلیل مسائل اوکراین و روسیه است که پیش بینی شد هر مترمکعب گاز به ۳ دلار هم برسد، اما در ایران گاز به قیمت ۲۰ سنت به پتروشیمی ها و حدود یک تا دو سنت نیز به مردم با توجه به یارانه بالایی که به آن تعلق می گیرد، عرضه می شود. وزیر نفت تکمیل زنجیره پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس را بسیار دلچسب عنوان کرد و گفت: جمع آوری گازهای مشعل، یکی از آرزوهاست.

اوجی با اشاره به اینکه این نگاه واگذاری به بخش خصوصی در دولت و وزارت نفت وجود دارد و بن بستی برای ما نیست، تصریح کرد: امروز بالاترین خدمت در صنعت نفت و گاز، سرمایه گذاری در این صنعت است. باید از افت فشار و به دنبال آن افت تولید در میدان های نفت و گاز جلوگیری کرد؛ اگر سرمایه گذاری نشود، اگر امسال ۲۵۰ میلیون مترمکعب کسری گاز داشتیم، سال های آتی این شرایط نامناسب تر خواهد شد و چه بسا که مجبور به واردات گاز و فرآورده شویم.

وی تأکید کرد: به همین دلیل عرض می کنم که سرمایه گذاری در صنعت نفت از نان شب هم واجب تر است. از طرفی نیز پایین ترین ریسک سرمایه گذاری و بالاترین سودآوری در حوزه صنعت نفت و گاز کشور است.

وزیر نفت با تأکید بر ضرورت جمع آوری گازهای مشعل و تولید ارزش افزوده از آن گفت: باید از سوزاندن این سرمایه ها جلوگیری کرد و به آقای رئیسی، قول می دهیم که در پایان این دولت، گازهای مشعل غرب و شرق کارون و حوزه خارگ جمع آوری شود که راهکار دارد و می شود.

 افزایش صادرات نفت با چراغ سبز مذاکرات وین

وزیر نفت با بیان اینکه بارها عنوان کردم منتظر و معطل مذاکرات وین نمی مانیم و قول می دهم به محض روشن شدن چراغ سبز وین ظرف یکی، دو ماه به بالاترین ظرفیت صادرات نفت برسیم، تصریح کرد: ما در کنار مذاکرات وین که در جریان است، فعالیت ها و سرمایه گذاری را به صورت جدی شروع و در ۶ ماه اخیر ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد امضا کردیم.

اوجی امضای قرارداد خط لوله تابش با بانک ملت، توسعه میدان های نفتی، حفظ و نگهداشت تولید و جمع آوری گازهای همراه مشعل را به عنوان بخشی از فعالیت صنعت نفت دولت رئیسی عنوان کرد و افزود: نگاه این دولت و وزارت نفت در بحث سرمایه گذاری به طور جد استفاده از هلدینگ های بزرگ و بانک های داخلی است. وی با بیان اینکه اگر صنعت نفت راه بیفتد، کشور در بخش های مختلف از جمله درآمد و اشتغال راه خواهد افتاد و اقتصاد رونق خواهد گرفت، تصریح کرد: به جرأت می گویم درآمد حاصل از فروش محصولات پتروشیمی با درآمدهای نفتی برابری می کند. ان شاءالله تا پایان سال ۱۲ میلیارد دلار حاصل از صادرات فروش محصولات پتروشیمی به سامانه نیما عرضه می شود. وزیر نفت، سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی را مطلوب و اقتصادی بیان کرد و گفت: با برنامه ریزی که برای بخش بالادست و پایین دست با استفاده از ظرفیت داخلی و خارجی صورت گرفته است، شاهد رونق بیشتر در صنعت نفت خواهیم بود.

اوجی بر ضرورت سرمایه گذاری و توسعه در بخش های مختلف صنعت نفت تأکید کرد و افزود: اگر این اتفاق نیفتد، در سال های آینده واردکننده گاز و فرآورده نفتی خواهیم شد.

 چتر حمایتی وزارت نفت روی بخش خصوصی

وزیر نفت با اشاره به اجرای قرارداد 8 پتروپالایشگاه و تغییر قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی و موضوع تنفس خوراک گفت: وزارت نفت چتر حمایتی خود را برای بخش خصوصی باز کرده است و با توجه به ظرفیتی که این بخش دارد، آینده درخشانی خواهد داشت.

وی با بیان اینکه دومین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان نباید چنین وضعی داشته باشد، افزود: ان شاء الله با حمایت دولت و مجلس و همت کارکنان صنعت نفت و گاز تمامی اتفاق های خوب رقم خواهد خورد.

اوجی با قدردانی از دست درکاران این طرح، مدیران ارشد نفت و نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی، خطاب به استاندار این استان (صادق خلیلیان) اعلام کرد: وزارت نفت حمایت گسترده ای از این استان خواهد کرد و مسئولیت اجتماعی خود را به نحو احسن انجام خواهد داد.

 استفاده از ظرفیت هلدینگ و کنسرسیوم بانک ها

وزیر نفت گفت: وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده می کند.

اوجی در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران گفت: شاهد افتتاح پروژه تأسیسات مخازن مربوط به پالایشگاه گاز بیدبلند در منطقه مجیدیه بندر ماهشهر و اسکله شماره ۶ بودیم که به همت و تلاش بخش خصوصی و هلدینگ خلیج فارس انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس پارسال به بهره برداری رسید و با تلاشی که انجام شد، این مجموعه و تأسیسات مخازن مربوط به محصولات پروپان، بوتان و پنتان پلاس، همچنین اسکله بارگیری آن به بهره برداری رسید، تصریح کرد: این نشان می دهد خوشبختانه توانمندی بخش خصوصی کشور به ویژه هلدینگ هایی که در حوزه صنعت نفت و گاز کشور فعالیت می کنند، بالاست. وزارت نفت برنامه دارد تا از توان مجموعه پیمانکاران و هلدینگ های بزرگ و مختلفی که در کشور است، به منظور انجام پروژه هایی که مدنظر است در بخش بالادست و پایین دست با توان مالی خوبی که دارند، استفاده کند.

 امضای قرارداد خطوط لوله فرآورده نفتی

اوجی اظهار کرد: ما بنا داریم توسعه میدان ها و جمع آوری گازهای مشعل را به آنها (بخش خصوصی) واگذار کنیم که شروع این کار با پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس و پالایشگاه گاز بیدبلند انجام می شود. از این به بعد نیز برای سایر پروژه ها در بخش بالادست و پایین دست برنامه داریم و هفته آینده هم این نوید را می دهیم که توسعه خطوط لوله فرآورده های نفتی را به همت کنسرسیوم بانک ها انجام دهیم. وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک ها برای انجام پروژه ها استفاده می کنیم. وزیر نفت گفت: وزارت نفت در دولت سیزدهم فقط در حوزه بحث تنش های آبی و آب و فاضلاب استان خوزستان اعتباری بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان تخصیص داده است و ان شاءالله با توسعه میدان ها و پروژه های عمرانی که در حوزه صنعت نفت تعریف کردیم، حدود ۳ درصد از این منابع به مناطق و شهرستان های استان خوزستان اختصاص خواهد یافت.