گفت وگو با بانویی موفق در شرکت ملی گاز ایران:

هوش عاطفی تحول آفرین است

سمــیه راهــپیما بدون مشارکت زنان در اقتصاد، توسعه و سازندگی ناممکن است، به ویژه اینکه زنان زودتر از مردان پا به عرصه فعالیت های اقتصادی گذارده و در جوامع اولیه نیز نقشی بارزتر از مردان در اقتصاد داشته اند. قدرت دادن به زنان و برداشتن موانع فراروی آنان، باعث بهبود وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آنها در جامعه می شود که این جریان می تواند زمینه ساز رشد و توسعه پایدار باشد، از این رو برنامه ریزی در خصوص حضور فعال این سرمایه مهم انسانی و بهره برداری مطلوب جامعه از توانایی آنها، مسیر دستیابی به اهداف توسعه بازارهای مالی را در کشورهای در حال توسعه، ممکن و آسان تر می سازد. یکی از بانوان موفق در وزارت نفت، به ویژه در شرکت ملی گاز ایران، سمیه باصری، رئیس مرکز آمار و اطلاع رسانی، مدیریت پژوهش و فناوری، این شرکت است که در ادامه گفت وگوی «مشعل» با وی را می خوانید.

    چه عواملی باعث شده تا شما به عنوان بانویی موفق در صنعت شناخته شوید؟

موفقیت در زندگی فردی و اجتماعی به عوامل مختلفی بستگی دارد، عواملی مانند شرایط خانوادگی و ویژگی های شخصیتی یا ترکیبی از این عوامل در سایه سختکوشی، می تواند زمینه ‍‍‍‍‍‍‍ ساز موفقیت باشد. از عوامل دیگری که می توانم به آن اشاره کنم، استقبال از تجربیات نو و پذیرفتن بدون واهمه مسوولیت های جدید و چالشی است.

   از وضعیت تحصیلی و روند پیشرفت خود در صنعت نفت بگویید. از کجا شروع و چه مراحلی را طی کرده اید؟

مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد را در رشته های آمار و آمار ریاضی به ترتیب از دانشگاه های فردوسی مشهد و شیراز اخذ کردم و پایان نامه کارشناسی ارشدم به عنوان پایان نامه برتر کشور انتخاب شده است. پس از فارغ التحصیلی، به دلیل علاقه به فضای علمی و پژوهشی، برای چند سال مشغول تدریس در دانشگاه های مختلف از جمله دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شیراز و دانشگاه پیام نور بودم. با تالیف یک کتاب و چاپ چند مقاله در مجله های معتبر علمی بین المللی و ارائه نتایج مطالعات خود در کنفرانس های مختلف، موفق به اخذ پذیرش و بورسیه کامل تحصیلی برای مقطع دکترا از چند دانشگاه مطرح خارجی از جمله Queen Mary University of London و... شدم، اما در نهایت به دلیل علاقه به ادامه فعالیت در صنعت نفت کشور، تصمیم گرفتم تحصیلات خود را در مقطع دکترا در ایران ادامه دهم و هم اکنون دانشجوی دوره دکترای مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر هستم.

در سال 1390 از طریق جذب فارغ التحصیلان ممتاز مفتخر به اشتغال در صنعت نفت شدم و کار خود را در مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران آغاز کردم و پس از کسب تجارب لازم، در سمت رئیس مرکز آمار و اطلاع رسانی به ایفای مسوولیت پرداختم و در حال حاضر باارتقای شغلی و حفظ سمت، مشغول به کار هستم. 6 سال عضو کمیته تدوین و بازنگری دستورعمل های جشنواره های پژوهش و فناوری وزارت نفت و نماینده شرکت ملی گاز ایران در شورای راهبردی جشنواره های پژوهش و فناوری وزارت نفت بوده ام. همچنین عضو کمیته مسوولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران و جزو ترویج کنندگان اخلاق حرفه ای شرکت ملی گاز ایران هستم و در انجمن های علمی و تخصصی مختلفی نیز عضویت داشته ام. از سال 1393 نیز به عنوان مسوول کارگروه پژوهش امور زنان و خانواده شرکت ملی گاز ایران و نماینده شرکت در کارگروه پژوهش امور زنان و خانواده وزارت نفت همکاری داشته ام و پیگیری جاری سازی و نظارت بر روند اجرای پروژه های پژوهشی وزارت نفت در حوزه زنان و خانواده در شرکت ملی گاز ایران را نیز به عهده دارم.

  در زمینه کار و فعالیت اجتماعی، چه کسی را سرلوحه خود قرار داده اید؟

در واقع به جای اینکه شخص خاصی را سرلوحه خود قرار دهم، به اصول و معیارهایی در کار و فعالیت های اجتماعی پایبند بوده ام و این نگرش را مهم ترین عامل کارآمدی عملکرد و الگوی مطلوب برای کسب موفقیت می دانم. اگر بخواهم حاصل تمامی مطالعات بیوگرافی بزرگان و افراد موفق را که از دوره نوجوانی به آن علاقه مند بوده ام در یک جمله خلاصه کنم، می توانم بگویم؛ خود را بزرگ ترین رقیب خود بدانید و همواره سعی کنید نسخه بهتری از خود را توسعه دهید.

   محيط كار چه نقشي در موفقيت كاركنان دارد؟   

به طور کلی کیفیت و شرایط محیط کار یکی از عوامل اصلی تعیین کننده سطح انگیزه، عملکرد کارکنان و بهره وری سازمان است. به این معنا که در یک محیط کار خوب، کارکنان رضایت بیشتری از کار دارند و با تعهد و انگیزه بیشتری برای انجام ماموریت سازمان تلاش و همکاری می کنند. به عبارت دقیق تر، در کنار ویژگی های شناخته شده یک محیط کاری مطلوب (آرامش و...)، محیط کاری خوب، محیطی است که حتی المقدور با رویکرد بهره گیری از حداکثر توانایی ها و نقاط قوت کارکنان و بالفعل کردن پتانسیل های کاری و حرفه ای آنها طراحی شده باشد. در چنین محیطی با طراحی فرآیندهای مناسب، نه تنها سازمان از افزایش بهره وری منتفع می شود، بلکه کارکنان نیز با احساس پیشرفت و ارتقای عملکرد خود، تعلق خاطر روزافزونی نسبت به سازمان پیدا می کنند که قطعا یکی از بزرگ ترین دارایی های هر سازمان است.

   حمایت های پدر و مادر چه نقشی  در موفقیت های تحصیلی و شغلی شما داشته است؟

پدر و مادرم اولین و مهم ترین نقش را در رشد و پیشرفت های تحصیلی و شغلی من داشته اند. خدا را شاکرم از اینکه در سایه پرمهر ایشان محیط خانه سرشار از امنیت و آرامش بوده و همواره ضمن تشویق به کار و تحصیل در تمامی مراحل زندگی از من حمایت همه جانبه کرده اند، از این رو اگر شایسته عنوان «بانویی موفق» باشم، در درجه اول، اعتبار و شیرینی این افتخار را متعلق به پدر و مادرم می دانم.

   به نظر شما آيا زمينه پيشرفت بانوان در كشور ما فراهم است؟

خوشبختانه براي كسب دانش تخصصي به عنوان يكي از ابزارهاي لازم، زمينه براي پيشرفت بانوان در كشور ما فراهم است و اين موضوع به استناد آمارهای قبولي و فارغ التحصیلی دانشگاه ها برحسب جنسيت تاييد مي-شود. با وجود این طبق آمارهاي رسمي، نرخ بيكاري خانم ها بيشتر است و كمتر جذب بازار كار متناسب با تحصیلات خود شده اند. به عبارتي در زمينه جذب در بازار كار محدوديت هايي برای پیشرفت خانم ها بوده و هست، اما مهم اين است كه زنان با وجود اين محدودیت ها و مشكلات توانسته اند در بسیاری از زمينه ها خود را اثبات كنند. امروز در همه حوزه هاي تخصصي، زنان دوشادوش مردان در جامعه كار مي كنند.

   چه توصیه ای به بانوان دارید؟

خانم ها با اتکا به هوش عاطفی قابل توجه خود که تحول آفرین است و با کسب دانش کافی، ارتقای سطح اطلاعات در حوزه های مدیریتی و توسعه مهارت های فردی در سایه خودباوری و استقامت می توانند نقش موثرتری را در صنعت نفت و به طور کل در جامعه داشته باشند.

   در پایان چه سخنی با خوانندگان دارید؟

اعتلای جایگاه مجموعه وزارت نفت کشور مستلزم همدلی و مشارکت همه کارکنان، فارغ از کلیشه های جنسیتی است. این همدلی و مشارکت خودبه خود ایجاد نمی شود و نیازمند یک برنامه راهبردی و عملیاتی است که خوشبختانه اقدام های موثری به منظور اجرای چنین برنامه هایی انجام شده است. در هر بخشی از صنعت که مشغول به کار هستیم، آن را نقطه شروع دیگری برای یادگیری مهارت های جدید تخصصی و توسعه فردی در نظر بگیریم و با تلاش در مسیر عمل به تعهدهای حرفه ای، نقش خود را در رشد و شکوفایی هر چه بیشتر این مجموعه عظیم ایفا کنیم.