آنچه از  امیکرون  باید بدانیم

 مشعل سازمان بهــداشت جــهانی بعد از واریانت های آلفا، بتا، گاما و دلتا، پنجمین واریانت کرونا را با نام اومیکرون در فهرست واریانت های نگران کننده (Variant of concern)  قرار داد. طبق اعلام کارشناسان این سازمان در روزهای ابتدایی شناسایی اومیکرون، این واریانت دارای تعداد زیادی جهش است که برخی از آنها نگران کننده هستند. در ادامه به بررسی ویروس اومیکرون، چگونه مقابله با آن و چند توصیه پزشکی پرداخته می شود که در ادامه می خوانید.

در 11 ژانویه، تنها هفت هفته پس از اولین گزارش سویه امیکرون، سازمان بهداشت جهانی نسبت به «موج جزر و مدی» عفونت از غرب به شرق در سراسر جهان هشدار داد. با گسترش روزبه روز کرونای امیکرون در سراسر جهان، گزارش هایی مبنی بر تفاوت علائم امیکرون با سایر انواع SARS-CoV-2  وجود دارد. وقتی همه گیری شروع شد، کووید-19 با فهرست طولانی از علائم بالقوه از تب گرفته تا ناراحتی معده و از دست دادن بویایی و چشایی همراه بود. کشورها باید با توجه به وضعیت اپیدمیولوژیک فردی، منابع موجود، وضعیت واکسیناسیون و زمینه اجتماعی- اقتصادی به بهترین شکل ممکن با سویه امیکرون کنار بیایند.

 پخش شدن امیکرون

ویروس کووید-19 از نوع امیکرون راحت تر از ویروس اصلی (سویه دلتا) پخش می شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها انتظار دارد هر فردی که عفونت امیکرون دارد، می تواند ویروس را به دیگران منتقل کند، حتی اگر واکسینه شده باشد یا علائمی نداشته باشد. قرنطینه در زمان مناسب و جلوگیری از انتشار عفونت از خود به سایر اعضای خانواده کلیدی است؛ به همین دلیل است که استفاده از تست های رپید تا حدودی کمک کننده است. حتی اگر تست رپید شما منفی باشد، ولی همچنان شک دارید، باید تست PCR  را حتما انجام دهید.  با انجام تست PCR برای کووید از وضعیت ابتلای خود به کرونا چه از نوع امیکرون و چه سایر انواع آن آگاهی پیدا می کنید.  بر اساس پروتکل ها وقتی علائم دارید و اگر مجبور به بیرون رفتن هستید، به درستی ماسک از نوع N95 بزنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید.

 کرونای شدید با ویروس امیکرون

به طور کلی عفونت با ویروس نوع امیکرون باعث بیماری با شدت کمتری نسبت به عفونت با انواع قبلی ویروس کووید-19 می شود. شواهد نشان می دهد که نوع امیکرون ممکن است باعث بیماری خفیف تری شود، اگرچه برخی از افراد ممکن است هنوز بیماری شدید داشته باشند، نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند و ممکن است در اثر عفونت با این نوع جان خود را از دست بدهند. حتی اگر تنها درصد کمی از افراد مبتلا به عفونت نوع امیکرون نیاز به بستری شدن داشته باشند، حجم زیادی از موارد می تواند سیستم مراقبت های بهداشتی را تحت تأثیر قرار دهد، به همین دلیل مهم است که اقدام های لازم را برای محافظت از خود انجام دهید.

 شایع ترین علائم امیکرون

از شایع ترین علائم امیکرون می توان به بدن درد، تب، سرفه، خستگی و آبریزش بینی اشاره کرد. در کنار آن علائم کمتر شایع امیکرون عبارتند از: گلودرد، سردرد، بدن درد، اسهال، بثورات پوستی، تغییر رنگ انگشتان دست یا پا،  قرمز شدن و سوزش چشم و حتی  از دست دادن چشایی یا بویایی، مشکل در تنفس یا تنگی نفس، از دست دادن تکلم یا تحرک، گیجی یا درد قفسه سینه از علائم جدی امیکرون هستند.

 چه تست هایی برای تشخیص امیکرون استفاده می شود؟

تست PCR روتین یا همان سواب های بینی و دهان که برای آزمایش های PCR  و تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ها فرستاده می شوند، می توانند ابتلای شما به عفونت امیکرون،Delta  یا سویه دیگر را نشان دهند. برخی آزمایشگاه ها دارای کیت های لازم برای تشخیص موارد مشکوک از سایر سویه ها هستند؛ از این رو شناخت نوع سویه درگیر فایده ای برای روند درمانی بیمار ندارد. به علاوه تأیید اینکه یک مورد مشکوک است نیاز به یک تجزیه و تحلیل ژنتیک کامل دارد که بین چهار تا پنج روز طول می کشد و این تاخیر برای فرد مبتلا ممکن است زیان بار باشد.

نگران امیکرون با علائم خفیف باشیم؟

در حالی که ابتلا به کرونا از نوع امیکرون ممکن است برای بسیاری از ما بیشتر شبیه سرماخوردگی باشد، اما همچنان می تواند افراد را در بیمارستان بستری کند و بکشد یا آنها را دچار علائم طولانی مدت کند که زندگی روزمره آنها را مختل می کند. همچنین، این واقعیت که امیکرون بسیار عفونی تر از دلتاست به این معناست که می تواند به سرعت گسترش یابد. هنگامی که تعداد موارد ابتلا واقعا بالا باشد، تعداد زیادی از مردم باید برای روزها در خانه ایزوله شوند، چیزی که در حال حاضر تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد و خدمات عمومی در دنیا و فراتر از آن دارد.

 برای محافظت از خود و دیگران چه کنیم؟

دانستن و شناخت همه علائم هنگام ابتلا به کرونا با ویروس کووید از نوع امیکرون بسیار مهم است. علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سردرد و خستگی می تواند کووید باشد. اگر علائمی را تجربه کردید، آزمایش دهید و تا زمانی که نتیجه آزمایش خود را دریافت کنید، ایزوله شوید. این به جلوگیری از گسترش کرونا بسیار کمک می کند.

اگر در منطقه ای زندگی می کنید که نرخ بالای عفونت را تجربه می کند، در خانه بمانید و تماس اجتماعی را کاهش دهید. امیکرون یک واریانت از ویروس است که قدرت انتقال بسیار بالایی دارد، بنابراین وقتی صحبت از معاشرت به میان می آید، کمی محتاط تر بودن ایده خوبی است.

واکسن کرونا و ایمنی در مقابل امیکرون

واکسن ها موجب محافظت در برابر بیماری شدید و بستری شدن در بیمارستان پس از ابتلا به امیکرون به خصوص پس از تزریق سومین دز واکسن های از نوع mRNA می شوند.

 ارقام اولیه برای ابتلا به امیکرون نشان می دهد که واکسیناسیون با دو دز واکسن 30 تا 40 درصد محافظت در برابر عفونت و حدود 70 درصد محافظت در برابر بستری شدن در بیمارستان را ارائه می دهد. تزریق سومین دز واکسن، اثربخشی در برابر عفونت را تا حدود 75 درصد و برای بیماری های شدید 88 درصد افزایش می دهد.

  پس از ابتلا به امیکرون چه کار کنیم؟

امیکرون یک گونه جدید از ویروس کروناست و امروزه بیشتر مردم را درگیر خودش کرده است، به دلیل قدرت سرایت این بیماری بهتر است راه های درمانش را بدانید.

گرچه علائم امیکرون از دلتا خفیف تر است، اما قدرت سرایت آن بسیار بیشتر است. این روزها که بسیاری از افراد در کشور ما درگیر این نوع از ویروس کرونا هستند، در کنار مراجعه زودهنگام به پزشک درمان های خانگی هم بسیار مؤثر هستند. در این بخش از بهداشت و سلامت برخی از بهترین درمان های خانگی را آورده ایم که سبب بهبود سریع تر امیکرون می شود.

 قرقره آب نمک

قرقره آب نمک یک روش درمانی قدیمی برای سرماخوردگی بوده است که ممکن است در کنترل همه گیری کرونا و کاهش علائم مبتلایان مفید باشد. بیماران کرونایی در روزهای ابتدایی ابتلا دارای لود ویروسی زیادی در بزاق و حلق خود هستند، قرقره آب نمک برای کم کردن لود ویروس در ناحیه حلق بسیار اهمیت دارد و می تواند به طور قابل توجهی عفونت را در دستگاه تنفسی فوقانی کاهش دهد.

 نوشیدن مایعات کافی

اگر به امیکرون دچار شده اید برای بهبود هرچه زودتر مایعات کافی بنوشید. نوشیدن آب و مایعات نه تنها بدن را از عوارض کم آبی نجات می دهد بلکه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و دفع سموم آن می شود. اگر نمی توانید آب بنوشید، از نوشیدنی های دیگر مانند آبمیوه، چای کمرنگ، دمنوش و... استفاده کنید.

 مصرف غذاهای مقوی

بی اشتهایی یکی از مهم ترین علائم بیماران مبتلا به کروناست. برای رفع بی اشتهایی کرونا، توجه به رژیم غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری دارد. برای رفع بی اشتهایی تعداد وعده های غذایی روزانه را افزایش دهید و غذاهای مغذی در حجم کم بخورید. اگر به دلیل بی اشتهایی حجم غذایتان کم شده، بهتر است مفید غذا بخورید و از منابع پروتئینی و ریزمغذ ی ها استفاده کنید.

 مصرف میوه

مصرف میوه را در دوران ابتلا به امیکرون فراموش نکنید و اگر تمایل به خوردن میوه ندارید، از آبمیوه های طبیعی استفاده کنید. میوه هایی که ویتامین C دارند، نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند بلکه میزان التهاب ناشی از عفونت ویروس را نیز کاهش می دهند.

 خواب و استراحت کافی

در دوران ابتلا به بیماری از انجام فعالیت سنگین بپرهیزید و بیشتر استراحت داشته و بخوابید. داشتن خواب کافی و با کیفیت از نظر روحی و جسمی برای بدن مفید است. برای بهبود خواب کمتر از موبایل و وسایل الکترونیکی استفاده کنید و کافئین کمتر مصرف کنید.

 افزایش رطوبت خانه

استفاده از بخور در خانه برای تسکین علائم کرونا مؤثر است. بخور با ایجاد رطوبت، سبب تنفس بهتر، جلوگیری از تراکم بینی، تمیز کردن هوا از آلودگی و ویروس ها، کمک به مشکلات سینوسی و... می شود. اگر دستگاه بخور ندارید، یک کتری روی حرارت قرار دهید تا بخار آن در فضا پخش شود، استفاده از کتری و جوشاندن آب به باز کردن مجرای تنفسی و بهبود مشکلات سینوسی کمک می کند.

استفاده از دمنوش

اگر به اومیکرون مبتلا هستید، نوشیدن مایعات به ویژه نوشیدنی های گرم با خواص دارویی توصیه می شود. از دمنوش های گیاهی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و در پیشگیری از ابتلا به کرونا مؤثر هستند، می توان به آویشن، نعنا، شیرین بیان، گل گاوزبان، رزماری و بابونه اشاره کرد.