پژوهشگاه صنعت نفت

واحد صنعتی ادورانت 2500 تنی طراحی و راه اندازی می شود

رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به پروژه ادورانت که چندی پیش به کارفرمایی شرکت ملی گازایران گفت: عملیاتی شدن این پروژه با ظرفیت 2500تن درسال با جدیت دنبال می شود.

اکبر زمانیان گفت: ادورانت ماده ای است که باهدف بودار کردن گازبه آن اضافه می شود و مصرف کننده را آگاه می سازد که در زمان نشت گازدرخط لوله با اقدام های مناسب به رفع آن بپردازد و ازبروز فاجعه جلوگیری کند.

وی بااشاره به خطوط لوله سراسری گازدرکشور واستفاده ازگازدرمصارف شهری، صنایع پتروشیمی، نیروگاه ها و پالایشگاه ها، استفاده از ادورانت رابرای بودارکردن گاز ضروری خواند.

رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: تا قبل از دستیابی به دانش فنی تولید ماده ادورانت درایران، تأمین آن برای خط لوله گاز از دوکشور اروپایی انجام می شد که هزینه های بسیار بالایی را به همراه داشت.

زمانیان به روش های دستیابی به ماده ادورانت اشاره و تصریح کرد: این ماده درکشورهای اروپایی از طریق سنتز به دست می آید، اما در روش دیگر که ایران نیز از آن بهره مند شده است، ادورانت ازمیعانات گازی تولیدی جدا می شود.

 وی تصریح کرد: پروژه تولید ادورانت ازسوی شرکت ملی گاز ایران تعریف و پژوهشگاه صنعت نفت نیزبه عنوان لایسنسور(تأمین کننده دانش فنی) و طراح کارخانه انتخاب شده اند.

زمانیان با تأکید براین که روسیه پیش از ایران از روش جداسازی ادورانت از میعانات برای تولید ماده ادورانت استفاده کرده است، ادامه داد: با توجه به وجود میعانات گازی بسیار در کشور، استفاده از این روش، راهکار مناسب تری برای تولید ادورانت به شمارمی رود، ضمن آن که به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه تر است.

رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت بابیان این که واحد تولید ادورانت با ظرفیت سالانه 800، تابستان97 درعسلویه راه اندازی شد، تصریح کرد: این پروژه به دلیل کمبود مرکاپتان و نواقص برخی تجهیزات ساخته شده با ظرفیت650 تن درسال، درپالایشگاه اول پارس جنوبی راه اندازی شد و پژوهشگاه صنعت نفت نیز در همه مراحل(بررسی خوراک، رفع مشکلات و راه اندازی واحد) درکنار کارفرما و بهره بردار قرار داشت.

زمانیان بااشاره به این که نیازکشوربه ماده ادورانت هم اکنون 1200تن درسال است، تصریح کرد: باراه اندازی واحدهای مختلف درمنطقه عسلویه، پیش بینی می شود این نیازبه 1600 تن افزایش یابد.

وی گفت: باتوجه به واحدهای درحال راه اندازی، امکان سنجی های مورد نظر، همچنین موضوع صادرات، تصمیم برآن شد که راه اندازی واحدی با ظرفیت 2500 تن درسال در دستورکار قرار گیرد.

زمانیان افزود: دراین پروژه مطالعات جامع، طراحی واحد، مطالعات محیط زیستی، تهیه اسناد مناقصه وبررسی های یوتیلیتی ازجمله مسائلی است که پژوهشگاه صنعت نفت آن راپیگیری می کند.

 

    شرکت ملی نفت ایران

مشکلات اجرایی تولید بار اول بررسی شد

نخستین نشست هم اندیشی «بررسی وآسیب شناسی مشکلات اجرایی تولید بار اول در شرکت ملی نفت ایران و راهکارهای بهبود انجام کار با استفاده از ظرفیت های قانونی و اجرایی موجود» در پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت برگزار شد.

این نشست هم اندیشی با تأکید محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و بر اساس تصمیم های ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان این شرکت مبنی بر در دستور کار قرار گرفتن کارگروه راهبری ساخت بار اول درهفته نخست اسفندماه با حضور دبیرکمیته تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مدیر پژوهش و فناوری، مدیر پشتیبانی ساخت و تأمین کالای نفت و مدیران پژوهش و فناوری شرکت های تابع نفت برگزار شد.

سیدمهدیا مطهری، مدیر پژوهش وفناوری و دبیرستاد تحول وپیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران در این نشست با بیان اینکه یکی ازچالش های پیش رو درحوزه کالا، مواد و تجهیزات، نیازبه این موارد در تعداد و گستره ای مشخص است، گفت: باید سازوکاری منسجم فراهم شود تا زمانی که متقاضیان این موارد به شرکت ملی نفت ایران اعلام نیازمی کنند، دست کم بتوان برآوردی از بازار متصور شده این محصولات ارائه کرد.

وی درباره اهداف و انتظارهای موجود از برگزاری این نشست های هم اندیشی افزود: ضرورت دارد فهرست تجهیزات و اقلام مورد نیاز را به منظور رفع چالش های پیش روی تولید شرکت های تابع و بهره بردار، مشخص و تبیین کنیم.

دبیرستاد تحول وپیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران گفت: انتظار می رود فرآیندها درگروه های تولید بار اول به نحوی پایه ریزی شود که به تقاضای دانش بنیان بینجامد.

سیدحمزه حسنی، دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز دراین نشست با ابراز امیدواری ازدستاوردهای سازنده نشست های هم اندیشی، مهم ترین موانع ساخت بار اول یک محصول فناورانه را تشریح کرد.

برزو قنبری، سرپرست مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست با تأکید بر اینکه این مدیریت در سال های گذشته با تعریف پروژه های ده گانه همواره پیشران موضوع حمایت ازساخت داخل بوده است، افزود: در مسیر جدید تعریف شده نیز این مدیریت در زمینه حمایت از تولید بار اول، پیشگام خواهد بود.

 

   پالایشگاه  نفت بندرعباس

ساخت 7 هزار قطعه با تکیه بر توان داخل

مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به دستاوردهای چند سال اخیر این شرکت پالایشی و توجه به ساخت داخل در این سال ها، از بومی سازی هفت هزار قطعه مورد نیاز این پالایشگاه با تکیه بر توان سازندگان ایرانی خبرداد. هاشم نامور درحاشیه سومین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل درصنعت پتروشیمی گفت: این تعداد قطعه با استفاده از امکانات و ظرفیت های پالایشگاه نفت بندرعباس و با تکیه بر توان تولید کنندگان وسازندگان داخلی برای نخستین بار و با مهندسی معکوس، بدون نقشه اولیه ساخته شده است. به گفته وی، ساخت هفت هزارقطعه مورد استفاده درپالایشگاه نفت بندرعباس، 1236 میلیارد ریال صرفه جویی همراه داشته است. وی افزود: مطابق باحرکت درمسیر سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی و با اعتماد به سازند گان داخلی برای تأمین قطعات و کالاهای مورد نیاز، تاکنون 23 هزار و 500 قلم کالا از تولید کنندگان وسازندگان داخل کشورخریداری شده که سه هزار و 746میلیارد ریال صرفه جویی اقتصادی ایجاد کرده است. مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس بابیان این که حمایت ازتوان ساخت داخل، از راهبردهای داخلی این پالایشگاه است، اظهارکرد: این پالایشگاه همچنین برحفظ منابع وصیانت از سرمایه های ملی، انتخاب روش های مؤثر درمسیر تحقق اقتصاد مقاومتی وجهش تولید تأکید فراوان دارد وبرهمین اساس، واحدپشتیبانی ساخت داخل نیز بانگاه بومی سازی تجهیزات و قطعات، باهدف رسیدن به خودکفایی وقطع وابستگی درپالایشگاه بندرعباس ایجاد شده است. نامور تصریح کرد: استمرار تولید فرآورده های نفتی باکیفیت از اهداف اصلی پالایشگاه نفت بندرعباس است ودراین زمینه برای مقابله با تحریم های ناعادلانه به ویژه دربخش صنعت نفت وگاز، حمایت از تولیدکنندگان وسازندگان داخلی با هدف انتقال وبومی سازی فناوری های مورد نیاز، ضروری است. وی اجرای پروژه های خلاقانه برای رفع موانع تولید، ارتقای فرآیندها و کاهش هزینه های تولید، حمایت از دانش بنیان ها در طراحی، ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهی و برقراری ارتباط صنعت و دانشگاه و حمایت از پروژه های دانشجویی مرتبط با فعالیت های پالایشگاه بندرعباس را از اقدام های شرکت پالایش نفت بندرعباس در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی و جهش تولید برشمرد.

 

    مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران

بازدید  امام جمعه تهران از بزرگ ترین گروه فراساحلی کشور

آیت الله صدیقی، مشاورعالی قوه قضائیه و امام جمعه موقت تهران از گروه مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران به عنوان بزرگ ترین گروه فراساحلی کشور بازدید کرد. محمدرضا زهیری، مدیرعامل گروه تأسیسات دریایی در جریان این بازدید با ارائه خلاصه ای از ظرفیت، توانمندی و دستاوردهای گروه گفت: گروه مهندسی و ساخت شرکت تأسیسات دریایی ایران از جمله دارایی های ارزشمند کشوراست. وی افزود: در زمان تحریم در روزگاری که هیچ کشوری حاضربه نصب سکوهای پارس جنوبی نبود، شناورجرثقیل داراین شرکت (بزرگترین شناورجرثقیل دارغرب آسیا) بیش از20 سکو با وزن بیش از 2500 تن را درجهت توسعه صنعت نفت کشور نصب کرد. زهیری بااشاره به میدان گازی پارس جنوبی، وسعت 9700 کیلومترمربعی این میدان و واقع بودن 3700 کیلومتر آن درحریم دریایی ایران افزود: دراین میدان گازی که 70 درصد گازکشور را تامین می کند، گروه مهندسی و ساخت شرکت تأسیسات دریایی ایران، بیش از70درصد تأسیسات دریایی آن را به همت مدیران و متخصصان انقلابی خود، طراحی، ساخته و راه اندازی کرده است. زهیری نیروی انسانی را مهم ترین دارایی این گروه خواند وافزود: افزون بر این دارایی مهم، شناوری با جرثقیل پنج هزارتن از جمله پنج شناور دارای جرثقیل فوق سنگین دنیاست که از دیگر دارایی ها به شمار می رود وبیشتر لوله گذاری های پارس جنوبی به وسیله آن انجام شده است و به زودی اجرای خط لوله فازهای 11 و 16 جدید و خط لوله انتقال گاز کیش –عسلویه نیز با این شناور انجام خواهد شد. آیت الله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران نیز دراین بازدید گفت: اسلام دین عدل وعقل و فرهنگ است و درهیچ شرایطی خداوند اجازه نداده است کافر بر مومن مسلط شود. مردم را در همه کارهای دولتی سهیم کنید؛ امام با این ایده پرچم را بلند کردند استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی. جمهوریت هر کاری انجام می دهید، با دست مردم انجام بدهید. امام جمعه موقت تهران گفت: انقلاب ما از ابتدا انقلاب دینی-توحیدی، انقلاب انسانیت است، می خواهیم آینه خدا، جمال الله، جلال الله شویم، هرجا دیدید کشوری ادعای اسلام دارد و زیر سلطه کافراست، یقین بدانید دروغ می گوید واسلام آمریکایی است. آیت الله کاظم صدیقی اظهار کرد: اسلام الهی، اسلامی است که امام پرچمش را بلندکرد، اقتدار سیاسی بدون اقتدار اقتصادی حرف متضادی است، می خواهیدحرف اول را در دنیا بزنید، باید دست نیاز در واردات به خارج نداشته باشید.

 

 

   انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران

اعلام برنامه تأمین خوراک  مینی پالایشگاه های نفت

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پالایش نفت ایران برنامه جدید تأمین پایدار و مطمئن خوراک مینی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های نفت و میعانات گازی از سوی وزارت نفت را تشریح کرد. ناصرعاشوری درحاشیه برگزاری سومین نمایشگاه حمایت ازساخت داخل درصنعت پتروشیمی با نگاهی به صنعت پالایش و پتروپالایش بابیان اینکه عضویت مینی پالایشگاه ها وپتروپالایشگاه ها باخوراک نفت خام ومیعانات گازی دراین تشکل صنفی آزاد شده است، افزود: براین اساس، درنخستین گام، شرکت پالایش نفت آفتاب به عنوان خصوصی ترین شرکت پالایشی کشور به عضویت انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت درآمده است. وی با تأکید براینکه تمام مینی پالایشگاه های نفت وپتروپالایشگاه ها باخوراک نفت و میعانات گازی امکان عضویت در این تشکل صنفی را دارند، تصریح کرد: هدف ازعضویت مینی پالایشگاه ها دراین تشکل، حمایت ازطرح هاو شرکت های مینی پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی است تا مشکلاتی مانند تامین منابع مالی وجذب سرمایه طرح هابرای ساخت و بهره برداری این مینی پالایشگاه ها برطرف شود. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران با تأکید بر اینکه انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران به عنوان تشکل صنفی تخصصی آمادگی دارد در تعامل با دولت، مجلس، پالایش و پخش فرآورده های نفتی، وزارت نفت و دیگر دستگاه های ذی صلاح شرایط تأمین خوراک این واحدها را فراهم کند، بیان کرد: تاکنون 6 شرکت مینی پالایشی و پتروپالایشی دیگرهم برای عضویت در انجمن تقاضا داده اند که بابررسی مجوز خوراک، پروانه ساخت، همچنین بازدید میدانی ودریافت مجوزهیئت مدیره، زمینه عضویت آنها در این تشکل تخصصی صنعت پالایش نفت فراهم می شود. عاشوری با اشاره به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی برتکلیف وزارت نفت برای تأمین خوراک مینی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های نفت کشور تصریح کرد: انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران، پیگیر اجرای این مصوبه مجلس برای حل مشکل خوراک مینی پالایشگاه ها خواهد بود.

 

   شرکت ملی گاز ایران

هوشمند سازی کنتورهای گاز ازاوایل 1401

سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گازایران ازهوشمند سازی کنتور های گاز با اولویت مشترکان پرمصرف از اوایل سال 1401 خبرداد. سیدجلال نورموسوی گفت: شرکت ملی گازایران بارفع ایرادهای اعلام شده ازسوی واحدهای پژوهش و فناوری و فناوری اطلاعات (آی تی) به دنبال انتخاب پیمانکار خواهد بود تا نصب کنتورهای هوشمند را دربخش مشترکان جزء وعمده با اولویت پرمصرف ها از اوایل سال آینده عملیاتی کند.  وی هزینه نصب کنتوربرای افراد زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی(ه) و بهزیستی را رایگان اعلام واظهارکرد: برای افراد دیگری که از طریق نهادهای حمایتی معرفی شوند، امکان پرداخت به صورت اقساط وجود دارد. نورموسوی گفت: پرداخت هزینه کنتورهای غیرهوشمند نیزبا توجه به مصوبه شرکت ملی گاز، اشتراک پذیری کنتورهای باظرفیت 6 و10مترمکعبی فقط برای افراد نیازمند با تشخیص شرکت های گاز استانی قابل اجراست، اما برای انبوه سازی ومجتمع سازی که امکان پرداخت تقسیطی را دارند، مجاز نیست. نورموسوی بابیان این که پایلوت های مختلفی برای آزمون عملکردی کنتورهای هوشمند در کشوراجراشده است، نصب پنج هزارکنتور رابرای مشترکان جزء(خانگی وتجاری)در منطقه بازار تهران ازجمله موارد انجام شده عنوان کرد. سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: تاکنون کارهای بسیار خوبی در زمینه هوشمندسازی و پایش مصارف عمده مانند نیروگاه ها، پتروشیمی ها، صنایع فولاد و. . . انجام شده که این موضوع مطابق با تأکید صریح قانون در بند «د» تبصره 15قانون بودجه سال 1400، مبنی بر اولویت دهی بر هوشمندسازی مصارف عمده است. بر اساس بند «د» تبصره 15 قانون بودجه سال 1400، پرداخت اقساطی هزینه نصب کنتورهای گاز، فقط برای کنتورهای هوشمند امکان پذیر است که آن هم هنوز در مرحله پژوهشی قرار دارد، ضمن آنکه اقساطی بودن پرداخت هزینه نصب کنتورهای هوشمند گاز در لایحه بودجه 1401 نیز تکرار شده است.

پایان محدودیت گازرسانی به نیروگاه ها

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در ابلاغیه ای خطاب به سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی دستور داد که محدودیت مصرف گاز در صنایع پایان یابد. در این ابلاغیه محمدرضا جولایی بااشاره به شرایط مصرف گاز درکشور و اعمال تغییرات لازم درشبکه توسط این مدیریت، پایان محدودیت گازرسانی به صنایع 7 صبح هشتم اسفند ماه اعلام شده است.

برپایه ابلاغیه مدیردیسپچینگ شرکت ملی گازایران، سرپرست مدیریت گازرسانی این شرکت باهماهنگی شرکت های گازاستانی، به رفع کامل محدودیت گازرسانی به صنایع سیمان، فولاد و پتروشیمی با شرکت های گاز استان، اقدام کرده است.