نگاهی به روزهای پررونق فیلم های سینمایی و مستند

بشناسیم و ببینیم

این روزها که کرونا کم جان تر شده، سینما هم بیشتر رمق گرفته و علاقه مندان به فیلم های ایرانی با خیال راحت تری می توانند روی صندلی ها بنشینند و به پرده نقره ای خیره شوند. از سوی دیگر اوضاع و احوال سایت های پخش فیلم و سریال آنلاین هم بسیار خوب است و کرونا باعث شد سی دی ها و دی وی دی ها و فلش ها یکی یکی از زندگی مان بیرون بروند و با خریدن یک اشتراک ساده، روی تلویزیون ها، موبایل ها و لب تاپ هایمان به روزترین محصولات فرهنگی و هنری را ببینیم. این هفته با شما خواهیم بود تا هم سری به فیلم های اکران شده بزنیم و هم اینکه نگاهی به فیلم های مستند این روزها بیندازیم.

فیلم  های  در حال اکران

بعد از اکران فیلم هایی چون «قهرمان»، «گشت ارشاد 3»، «دینامیت»، «منصور»، «آتابای»، «پوست» و «درخت گردو» که حدود دو، سه ماه است اکران شده اند، در دو هفته گذشته هم فیلم های جدیدی روی پرده ها آمده و انتخاب ها را متنوع تر کرده اند. نمی گوییم که همه آنها ارزش دیدن دارند، این واقعا به خود شما و سلیقه تان بستگی دارد، اما می توانیم این را بگوییم که فیلم های تازه اکران شده عموما متوسط هستند و نمی توان گفت در میان آنها فیلم خیلی شاخصی وجود دارد. از «بی همه چیز» به کارگردانی محسن قرایی شروع کنیم، فیلمی اجتماعی که داستان آن استعاری است. بازی های خوبی دارد، اما پرویز پرستویی واقعا همان پرستویی همه این سال هاست. لحن و نگاه او هیچ تغییری نکرده و باز هم با همه تلاشی که می کند، نقش او به بار نمی نشیند. اگر فیلم دیگری نبود که ببینید، «بی همه چیز» گزینه خوبی است، اما اگر قرایی را می شناسید و کارهایش را دنبال می کنید، پس حتما این فیلمش را ببینید. او پیش از این فیلم، فیلم های «خسته نباشید» را سال 1391 و «سد معبر» را که انصافا فیلم خوش ساختی بود، در سال 1395 ساخته است و البته قرایی دست توانایی هم در فیلمنامه نویسی دارد. هدیه تهرانی، پرویز پرستویی، هادی حجازی فر، پدرام کریمی، مهتاب نصیرپور و باران کوثری، بازیگران اصلی این فیلم هستند. فیلم بعدی «گربه سیاه» است؛ فیلمی به کارگردانی کریم امینی که بازیگرانی چون بهرام رادان، ترلان پروانه و بهار کیان افشار در آن ایفای نقش دارند. در «گربه سیاه» هم با یک فیلم اجتماعی طرف هستیم. ماجرای آرزوهای جوانان و به دست آوردن پول و شهرت از مسیرهای بسیار کوتاه و سریع و درگیری های عاطفی پیچیده نسل جدید، مهمترین مسائل فیلم است. «گربه سیاه» هم به مجموع فیلم های ایرانی پیوسته است که درباره فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دست به نقد و نقادی زده اند. داستان پرکشش، اما بازی ها معمولی است و کارگردان نتوانسته آنچه در توان داشته را به میدان بیاورد. باز هم می گوییم که اگر فیلم های مورد علاقه تان را دیده اید و هنوز هم می خواهید سینما بروید، بهترین گزینه «گربه سیاه» است. «صحنه زنی» به کارگردانی علیرضا صمدی نیز از دیگر فیلم های اجتماعی اکران شده این روزهای سینمای ایران است. فیلم بازی های خوبی دارد و داستان آن اگرچه به ذهن و زبان ها آشناست، اما در قد و قامت فیلمنامه اش خوب نشسته و می تواند مخاطب را جذب کند. یک جوان آس و پاس برای خرجی درآوردن، مجبور است صحنه های تصادف صوری درست کند و به تلکه کردن مردم مشغول است تا اینکه زندگی اش در مسیر دیگری قرار می گیرد. مسیری بحرانی و فاجعه آمیز. این خلاصه ای کوتاه از داستان «صحنه زنی» است. بازی بهرام افشاری در این فیلم تماشایی است. فیلمی که می تواند انتخاب خوبی برای دیدن یک فیلم متفاوت اجتماعی باشد. بهرام افشاری، مجید صالحی، مهتاب کرامتی، لیندا کیانی، آتش تقی پور و محمد نادری بازیگران اصلی «صحنه زنی» هستند. دو فیلم جدی دیگر به نام های «اتومبیل» به کارگردانی علی میری رامشه و «عطر شیرین، عطر تلخ» به کارگردانی ناصر محمدی است که سخنی درباره آنها نداریم و توصیه می کنیم پیش از دیدنشان حتما سوالی درباره کیفیتشان داشته باشید. در پایان باید اشاره کنیم که یک فیلم کمدی به نام «ازدواج جنجالی» به کارگردانی اصغر نصیری و بازی های یوسف تیموری، خشایار راد و محمد شیری هم اکران شده است که شاید دقایقی شما را بخنداند.

سینمای  مستند

فوتبال برای سینمای مستند هم بسیار جذاب است و مستندسازان بسیاری تاکنون توانسته اند فیلم های خیلی خوبی درباره فوتبال بسازند. فیلم هایی مهیج و پر از دانستنی های جدید درباره باشگاه ها، بازیکنان، هواداران و فرهنگ خاص فوتبالی در مناطق مختلفی از دنیا. در اینجا هفت تا از بهترین مستندهای فوتبالی را به شما معرفی می کنیم. این هفت مستند عبارتند از: «لیونلمسیکبیر»، «اسم من فرانچسکو توتی است»، «ساندرلند تا زمانی که بمیرم»، «لیورپول: سی سال انتظار»، «روش یونایتد»، «روز بازی: درون باشگاه بارسلونا» و «همه یا هیچ: تیم میلی برزیل». شاید بیشترین و مورد علاقه ترین موضوع های مستندسازی، ساخت مستند درباره حیات وحش باشد. یادمان هست که دو دهه پیش، مستند «راز بقا» چه میزان علاقه مند را به سوی تلویزیون جلب و جذب کرده بود. به هر حال باید تاکید کنیم که با توجه به این میزان علاقه مندی مردم به مستندهای حیات وحش، مستندسازان نیز کم نگذاشته اند و زیباترین و جذاب ترین  مستندها را در این حوزه ساخته اند. مستندهایی که با دیدنشان حیرت زده خواهید شد، چراکه با توسعه فناوری تصویربرداری، جدیدترین و بهترین تصاویر از حیوانات مختلف قابل تهیه شده است. شش مستند از بهترین نوع این مستندها عبارتند از: «متولد چین: درباره پانداها»،  «گربه های آفریقایی»، «اقیانوس ها»، «انقراض کوسه ها»، «صخره دلفین» و«آتنبورو و اژدهای دریا».