کرونا چه میزان در فعالیت ها تاثیر داشته است؟

کرونا یک معضل و مشکل کشوری است و برای کارکنان ما نیز شرایط سختی ایجاد کرد. از ابتدای شیوع این ویروس سعی کردیم حمایت مناسب و همه جانبه از کارکنان خود داشته باشیم. تامین ماسک، مواد ضدعفونی کننده، افزایش سرویس ها، تغییر شیفت ها (از 8 به 12 ساعت رسیده است) از جمله اقدام هایی بود که در دستور کار قرار گرفت و خوشبختانه میزان ابتلا و فوت کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون  از نظر آماری در مقایسه با آمار شرکتی و کشوری بسیار پایین بوده است. نکته ای که باید به آن اشاره کنم اینکه با وجود شرایط سخت ایجاد شده ناشی از کرونا اجازه ندادیم کوچک ترین وقفه ای در روند تولید ایجاد شود و از ابتدا این برنامه را در دستور کار داشتیم که در صورت بروز مشکل برای هر کارخانه ای سناریوی جایگزین برای آن داشته باشیم.

 تحریم ها در چه بخشی از فعالیت ها تاثیر داشته است؟

در زمینه تحریم، با توجه به اینکه نفت تولیدی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون عمدتا پالایشگاهی است، از نظر تولید تعداد کمی چاه کاهش تکلیفی داشته ایم. در دوره تحریم هایی که تداوم دارد، میزان تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون حدود 500 هزار بشکه در روز و میانگین کاهش تکلیفی روزانه حدود 70 هزار بشکه و درمجموع تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در میان شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مناسب بوده است. هرچند با کمک شرکت های دانش بنیان عمده نیاز به کالا و قطعات مصرفی داخلی سازی شده است و این تهدید به فرصت تبدیل شده، اما باید توجه داشت که صنعت نفت، صنعتی خاص و متفاوت است و با وجود تمام تلاش سازندگان داخلی و همت کل کشور هنوز به دانش ساخت برخی از کالاها دست نیافته و وابسته به واردات هستیم.

  در تامین چه تجهیزاتی نیازمند واردات هستید؟

در بخش ماشین آلات، انواع کمپرسور، تلمبه درون چاهی و توربین نیازمند واردات هستیم، همچنین تجهیزاتی از جمله خطوط لوله خامی و لوله های مخصوص تزریق گاز مارون که امکان ساخت آن در داخل نیست. تامین این نوع کالا و تجهیزات با بخش ستادی (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) است.

 در حال حاضر سهم بومی سازی و تولید کالاهای ساخت داخل در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون چه میزان است؟

سعی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بر این بوده که با اتکا به توان داخلی قطعات مورد نیاز را تامین کنیم که در این زمینه امسال 3809 قطعه بومی سازی شده و توانستیم ماشین آلات و تجهیزات را سرپا نگه داریم تا وقفه ای در تولید ایجاد نشود. با این حال تاثیر تحریم در تامین برخی قطعات و افزایش قیمت آنها انکارناپذیر است.

 آمار تعداد کل تجهیزات بومی شده در این شرکت چه میزان است؟

از سال 97 تاکنون، از 1238 درخواست انجام شده، حدود 20 هزار قطعه مورد نیاز تجهیزات و ماشین آلات فرایندی را بومی سازی کردیم. با همکاری بخش خصوصی داخلی و عمدتا بومی استان خوزستان تحقق یافت.

 با شرکت های دانش بنیان هم همکاری دارید؟

همکاری مناسبی با شرکت های دانش بنیان برقرار است و دو پروژه مهم با آنها به ثمر نشسته است. شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، اولین شرکتی است که فناوری طرح های نمک زدایی پیش ساخته را مورد استفاده قرار می دهد که با توجه به کمبود ظرفیت موجود در بخش فرآورش نفت نمکی بهره گیری از این طرح های زودبازده بسیار موثر است. این فناوری در مارون 5 مورد استفاده و تست های پایلوت عملیاتی و منطقه ای با موفقیت انجام و کارهای اجرایی آن آغاز شده است که با انجام آن شاهد افزایش 20 هزار بشکه ای تولید خواهیم بود و با اجرای آن شاهد تحولی مناسب در دانش فراورش نفت نمکی ایجاد خواهد شد. 

همکاری دیگر با شرکت های دانش بنیان در استفاده از دستگاهی به نام پیزو سیستم های اندازه گیری فشار چاه هاست که دانش آن بومی سازی شده است. در بخش شیرآلات نیز پروژه ای به منظور بهره گیری در واحدهای بهره برداری در حال پیگیری است.

 برای بازسازی و نوسازی تاسیسات برنامه عملی در حال انجام است؟

ابتدا این توضیح را بدهم که عمر کارخانه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به دهه 40 تا 50 بازمی گردد؛ این به معنای آن نیست که این بخش از تاسیسات قابل استفاده نیستند. بلکه هر چهار سال یک بار کار تعمیرات اساسی در آنها  انجام می شود و در صورت لزوم تعویض و تعمیر قطعات آنها انجام می شود. در استفاده از هر قطعه هم پس از تایید سیستم های بازرسی مجوز دریافت می شود. با این حال نکته مهم این است که در بخش هایی از این کارخانه ها در صورت بهره گیری از دانش روزآمد شاهد کارآمدی بیشتری خواهیم بود.

هر کارخانه و تجهیز عمر مفیدی دارد و در مقطعی دیگر نگهداشت آن هزینه بر است و نوسازی آن ضروری است. در بخش خطوط لوله نفت و گاز و شبکه تزریق گاز تمام پروژه های مورد نیاز تعریف شده است و بخشی نیز با طرح 28 مخزن پیش می رود، اما با توجه به مشکلات نقدینگی در کشور از نظر اجرایی زمانبر است. با این حال نوسازی کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در قالب پروژه ای جامع در دست پیگیری است.

 در زمینه عمل به مسئولیت اجتماعی چه رویکردی دنبال شده است؟

ابتدا باید این موضوع را یادآور شوم که منطقه ای که شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در آن فعالیت دارد، از نظر زیرساختی با مشکلات زیادی همراه است و در این مسیر باید این مساله را توجه داشته باشیم که جایگاه ما و جایگاه رفع این مشکلات کجاست که  بخشی از آن مانند آب، مدارس و ...را باید با بودجه های مصوب دولتی مرتفع و رسیدگی کرد. به هر رو شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در کنار وظیفه تولیدی خود هیچ گاه از موضوع مسئولیت اجتماعی غافل نبوده است و همواره خود را در کنار مردم می بیند. در سال های اخیر متناسب با بودجه شرکتی و مسؤولیت اجتماعی اقدام های خوبی انجام شده است. فعالیت های ما در این زمینه در چند بخش از جمله بازسازی و ساخت مدارس، بازسازی و ساخت مسجد و حسینیه ها انجام شده و تداوم دارد. در سال های اخیر 16 باب مدرسه و 20 مسجد و حسینیه ساخت یا بازسازی شده است.

امسال در اقدامی مناسب یک باب مدرسه برای روستای «چای ورشام»  که در آن  مدرسه ای نداشت و دانش آموزان در شرایط سختی درس می خواندند، در مدت زمان 6 ماهه ساخته شد. از دیگر اقدام های انجام شده در همسویی با مسؤولیت اجتماعی در سال جاری می توان به ساخت مسجد در شاخ کوپال، زمین چمن مصنوعی رامشیر، توزیع 4800 بسته های کمک معیشتی،  توزیع 3800 بسته کمک آموزشی و 20 هزار اصله نهال و همچنین توزیع ماسک و مواد ضدعفونی کننده که تقاضا برای آن زیاد است، اشاره کرد.

در بخش آبرسانی هم بخش نفت تامین کننده منابع مالی آن است که برای پروژه آبرسانی غیزانیه بخشی از نقدینگی (حدود 60 هزار میلیارد ریال) سهم شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پرداخت شده است. افزون بر آن مشارکت در آبرسانی موقت با تانکر به روستاها تداوم داشته است.

در زمینه جذب و تامین نیروی انسانی نیز بیش از 98 درصد پیمان ها از نیروهای  بومی ها انجام می شود و رویکرد ما در اجرای پروژه ها نیز استفاده از پیمانکاران داخلی است.

 برای کارکنان چه برنامه هایی در دست اجرا دارید؟

طبقه بندی مشاغل کارکنان ارکان ثالث به اتمام رسید. در حال انجام تبدیل وضعیت نیروهای ارکان ثالث و قراردادی فرزند ایثارگر هستیم. با توجه به بهبود شرایط پاندمی کرونا، دوره های آموزشی تخصصی حضوری با رعایت دستورعمل ها در برنامه قرار داده شده است. نیازهای استخدامی را به روزرسانی و به مناطق نفت خیز جنوب ارسال کردیم.