گزارش «مشعل» از ترمیم و راه اندازی توربوکمپرسور آلمانی از سوی متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

خلق  فرصت  از دل  تحریم

مشعل     : با آنکه این روزها، زمزمه رفع تحریم ها و مذاکرات فشرده در وین برای فصل متفاوتی از برجام در جریان است؛ باید بدانید که کارشناسان و متخصصان نفتی، هنوز دست از تلاش و کوشش برای مقابله و مبارزه با این تحریم ها برنداشته و دست به اقدام های مهمی زده اند؛ فعالیت هایی که بدون شک شرکت های خارجی را هم حیرت زده می کند. یک نمونه از این اقدام ها مرتبط با توربوکمپرسور آلمانی است که شرکت سازنده، تنها به تحویل آن اکتفا و با آمدن اسم تحریم، کارشناسان خود را از ایران خارج کرد و نه اطلاعاتی در ایران گذاشت و نه پاسخ ایمیل ها و سوالات را داد؛ اما نفتی ها دست روی دست نگذاشتند و راه جدیدی را خلق کردند. صحبت از SGT-500 از به روز ترین توربوکمپرسورهای دنیا با برند زیمنس است که در سال های اخیر وارد شرکت ملی مناطق نفت خیز شده است؛ از قضا ورود آن مصادف با تحریم های همان دوره می شود و کار نصب و راه اندازی آن معطل می ماند. با این حال متخصصان ایرانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دست به اقدام مهمی زدند و در غیاب خارجی ها در دوره تحریم، آستین ها را بالا زدند و توربوکمپرسور زیمنس را تعمیر، نصب و راه اندازی کردند.

این فعالیت مرتبط با ايستگاه تزريق گاز ۷۰۰ پارسی، یکی از ایستگاه های راهبردی  تزريق گاز در سطح شركت ملی مناطق نفت خيز جنوب است كه امكان تزريق گاز در ميدان نفتی پارسی را فرآهم می آورد. اين رديف، دارای تنها توربين سه محوره در سطح مناطق نفت خيز جنوب است كه ظرفيت ايستگاه تزريق گاز ۷۰۰ پارسی را حدود ۴۰ درصد افزايش داده و امكان تزريق در ميدان پرنج را نيز فرآهم آورده است. در این اقدام که اگر تا پایان گزارش همراه باشید، به شرح آن پرداخته می شود، با استفاده از توان نيروهای متخصص و متعهد، بسياری از سيستم های توربوكمپرسور و قطعات آن بازطراحی يا تغيير طراحی شد و نقص های اين ماشين، با تكيه بر دانش فنی و مهندسی موجود در سطح مناطق نفت خيز جنوب بر طرف شد و در ابتدای سالی كه به نام «توليد، پشتيبانی ها و مانع زدایی ها» نامگذاری شده است، راه اندازی و بدون اشكال در سرويس عملياتی قرار گرفت.

اگر می خواهید اطلاعات دقیق تری از این دستاورد مهم داشته باشید و بدانید که دقیقا چه اتفاقی رخ داده؟ ابتدا باید به معرفی 2 میدان مهم در شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بپردازیم؛ میدان های نفتی پارسی و پرنج که در موقعیت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری قرار دارد. میدان نفتی پارسی در فاصله ۴۰ کیلومتری از جنوب شرقی شهرستان رامهرمز و در فاصله ۱۳۰ کیلومتری از شمال شرقی اهواز، در استان خوزستان قرار دارد که این میدان با طول ۳۶ کیلومتر و عرض ۷ کیلومتر، از غرب به میدان نفتی پرنج و میدان نفتی کرنج، از شمال به میدان نفتی ماماتین، از جنوب به میدان نفتی آغاجاری و از شرق به کوه بنگستان محدود شده است. میدانی که سال ۱۳۴۳ کشف و سال ۱۳۴۵ هم بهره برداری از آن آغاز شد و در حال حاضر از ۴۹ حلقه چاه فعال، به طور متوسط روزانه ۵۸ هزار بشکه نفت خام تولید می شود. میدان پرنج هم در فاصله ۳۰ کیلومتری از شمال غربی شهرستان بهبهان قرار دارد. این میدان، همجوار میدان نفتی پارسی و میدان نفتی کرنج قرار دارد. میدان نفتی پرنج در سال ۱۳۸۶ از سوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران کشف شد و عملیات توسعه این میدان نیز توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به اجرا درآمد و در همان سال هم با میانگین ۳ هزار بشکه در روز وارد مدار تولید شد؛ البته حجم ذخیره درجای نفت خام میدان پرنج، معادل یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه و ذخیره قابل برداشت آن معادل ۴۳۰ میلیون بشکه برآورد می شود که عملیات تولید نفت از آن از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام می شود. حال باید بدانید که با هدف افزایش ۴۰ درصدی تزریق گاز به ميدان نفتی پارسی و همچنين امكان تزريق در ميدان نفتی پرنج، يك دستگاه توربوكمپرسور با توان نامی ۱۷ مگاوات از نوع سه محوره از شرکت زیمنس خریداری شد که تحویل آن مصادف با آغاز تحریم های ظالمانه بود. از این رو راه اندازی و به كارگيری اين توربوكمپرسور به واسطه تحريم ها ميسر نشده بود و بسياری از سيستم ها و بخش های آن نواقصی داشت، به نحوی كه امكان راه اندازی و كاركرد مستمر آن بدون پشتيبانی فنی و قطعاتی سازنده اصلی آن بسيار مشكل و امكان ناپذير به نظر می رسيد.  روایت این اقدام را از سوی متخصصان و کارشناسان اداره مهندسی راه اندازي تاسيسات گاز از معاونت تقويت فشار و تزريق گاز مديريت توليد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با «مشعل» بخوانید.