صنعت پتروشیمی در آستانه 1400 در آماده ترین شرایط است

پیشتاز سودآور و مستقل

مشعل    صنعت پتروشيمي سال هاست که به عنوان صنعتي پيشرو سهم قابل توجهي در پیشبرد اهداف صنعت نفت و کشور داشته است. این صنعت توانسته در اوج محدودیت ها و محرومیت های داخلی و تحریم های همه جانبه بین المللی تولید و توسعه همه جانبه خود را ادامه دهد و همزمان عاملی مهم برای ارزآوری دولت باشد. آنچه امروز به عنوان صنعت پتروشیمی کشورمان معرفی می شود و در رقابت با بازارهای جهانی قرار دارد و محصولاتش را به بيش از 60 کشور دنيا صادر مي کند، صنعتی است که جنگ تحمیلی، تغییرات مخرب خصوصی سازی در دهه 70، تغییرات مدیریتی بسیار و از همه مهمتر محدودیت های بیشمار مالی – سرمایه ای و علمی و تکنولوژی را پشت سر گذاشته است.

این صنعت در دهه 70 و سال های پس از جنگ تحمیلی توسعه خود را با احداث پتروشیمی های بزرگ در کنار فازهای پارس جنوبی شروع کرد؛ به نحوی که در دهه های 70 و 80 نزدیک به 40 پروژه اجرا شد که در ادامه به «جهش اول» صنعت پتروشیمی نام گذاری شد. این تحولات با وجود تغییرات در صنعت پتروشیمی و محدودیت های اقتصادی و تحریمی ادامه پیدا کرد و در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 وارد جهش دوم شد و با روزهایی سخت تر اما پرکارتر همراه شد و توانست تبدیل به صنعتی با ارزش افزوده بسیار بیشتر شود. در جريان جهش دوم صنعت پتروشيمي که تا سال 1400 ادامه می یابد، قرار است 27 طرح پتروشيمي به بهره برداری برسد و ظرفيت توليد صنايع پتروشيمي از 66 ميليون تن کنوني به 100 ميليون تن در سال 1400 ارتقا يابد. مسئله گفتنی این است که بخش قابل توجهی از این تعهدات هم تاکنون اجرایی شده و مابقی برای نیمه نخست سال 1400 آماده افتتاح و بهره برداری رسمی می شوند. نکته قابل توجه درباره افتتاح طرح های صنعت پتروشیمی در یکی دو سال اخیر این است که در این مدت تحریم های اختصاصی و جداگانه ای به قصد فلج کردن صنعت پتروشیمی ایران از سوی ایالات متحده امریکا وضع و اجرا شده و کرونا هم به آن اضافه شد، اما صنعت پتروشیمی دقیقا در همین دوران بیشترین فعالیت را داشت. بیشترین تعداد افتتاح، بیشترین میزان تولید و صادرات و بیشترین درآمد ارزی برای صنعت پتروشیمی و دولت در همین دوران نتایجی بود که بسیار قابل قبول بود.

صنعت پتروشيمي توانسته علاوه بر اجرايي کردن اهداف جهش دوم و در آستانه بهره برداری بودن طرح هاي اجرايي، زيرساخت ها و برنامه ريزي هاي لازم براي شروع جهش سوم را هم شروع کند و از 1400 و بلافاصله پس از اتمام پروژه های جهش دوم، جهش سوم را تا 1404 شروع می کند. در برنامه پیش بینی شده برای جهش سوم نیز حداقل 26 پروژه تعريف شده و قرار است ظرفيت اين صنعت ارزآور به 133 ميليون تن برسد.