قطار احیای تقاضای سوخت باز هم  متوقف  شد

ازسرگیری قرنطینه ها و اعمال قوانین منع رفت و آمد در بسیاری از بخش های جهان برای مقابله با شیوع ویروس همه گیری جهانی کووید-19 (کرونا) روند احیای تقاضا برای سوخت را با تاخیر روبه رو کرده است.

محدودیت های شدید کرونایی در سراسر جهان برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، فروش سوخت را بسیار تحت تاثیر قرار می دهد و احتمال بهبود تقاضای انرژی در نیمه نخست سال 2021 میلادی را تضعیف می کند.

طبق شاخص کسادی آکسفورد که شاخص هایی مانند ممنوعیت سفر و تعطیلی مدارس و محل کار را ارزیابی می کند، اکنون بخش عمده قاره اروپا با شدیدترین محدودیت های رفت وآمد و قرنطینه ها روبه روست.

انتظار می رود دور تازه قرنطینه همگانی در انگلیس حداقل تا اواسط ماه فوریه ادامه یابد. در همین حال، دولت آلمان قرنطینه و محدودیت های سختگیرانه رفت وآمد را تا پایان ژانویه امسال و ایتالیا ممنوعیت حرکت میان 20 منطقه را تا 15 ژانویه تمدید کرده است.

داده های جمع آوری شده از سوی شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) برای رویترز حکایت از این دارد که در پی محدودیت های اعمال شده ترافیک در شهرهای لندن، رم و برلین در اواخر دسامبر و اوایل ژانویه سال جاری میلادی به شدت با کاهش همراه بوده است.

محدودیت های شدید اجتماعی و بازرگانی در ایالت کالیفرنیا، پرجمعیت ترین ایالت ایالات متحده آمریکا و یکی از بزرگترین مناطق رفت وآمد اتومبیل ها در جهان ادامه داشته است.

آمارهای اپلیکیشن Apple Mobility نشان می‎دهد رانندگی در کل ایالت متحده آمریکا در روز هشتم ژانویه سال جاری میلادی نسبت به رقم پایه در 13 ژانویه سال گذشته میلادی با 15 درصد کاهش همراه بود و این در حالی است که استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی هم بیش از 60 درصد کاهش یافته است.

داده های شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) حکایت از این دارد که ترافیک جاده ای در سانفرانسیسکو روان است و پس از وجود نشانه هایی از روند احیا در اواخر سال گذشته میلادی، تردد اتومبیل ها در شهر نیویورک به شدت کاهش یافته است. موسسه تحقیقاتی بی سی ای ریسرچBCA Research  اعلام کرد که این روند در هفته های آینده تغییر قابل توجه ای نمی کند و انتظار نمی رود شاهد برگشتی سریع باشیم و شیوع ویروس کرونا هنوز برای روند احیای تقاضای سوخت در اواخر سال 2021 چالشی اساسی خواهد بود، البته این مقدار کمتر از بهار سال گذشته میلادی خواهد بود. اعمال قرنطینه های سختگیرانه بر مقدار فروش سوخت سنگینی می کند، داده های دولت انگلیس در روز هفتم ژانویه امسال نشان می دهد میانگین فروش هر جایگاه عرضه سوخت در انگلیس 21 درصد کمتر از هفته پیش است، به طوری که این گزارش به رقم پایین فروش در دوران تعطیلات کریسمس و محدودیت های ویژه مقابله با ویروس کرونا مربوط می شود. داده های آژانس بین المللی انرژی (IEA) نشان می دهد که تقاضای جهانی روزانه نفت خام در سه ماه پایانی سال 2020 میلادی 94 میلیون و 700هزار بشکه بود که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن حکایت از حدود 6 درصد افت دارد. آژانس بین المللی انرژی در ماه دسامبر سال گذشته میلادی پیش بینی کرد تقاضا در سه ماه نخست سال 2021 میلادی در همین سطح باقی بماند. داده های رسمی و صنعتی حکایت از این دارد که در پی محدودیت های جدید رفت وآمد، سهام بنزین ایالات متحده آمریکا و اروپا در هفته گذشته با افزایش روبه رو شده است.

داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نشان داد، مقدار کل عرضه فرآورده های نفتی به بازار داخلی طی هفته گذشته در آمریکا به عنوان نشانه ای برای مصرف سالانه حدود 12 درصد کاهش یافته است. عرضه بنزین نسبت به هر دو بازه زمانی سال گذشته میلادی و هفته پیش با 8 درصد افت همراه بوده است. برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می دهد که مصرف بنزین ایالات متحده در سال 2020 میلادی به 8 میلیون و 90 هزار بشکه در روز رسیده، درحالی که این رقم سال پیش از آن (2019) 9 میلیون  و 310 هزار بشکه در روز بود.

این نهاد پیش بینی کرده است که تقاضا برای بنزین در سال 2021 میلادی با اندکی افزایش به هشت میلیون و 760 هزار  بشکه در روز می رسد.

چشم انداز ضعیف

بانک آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد که به دلیل ازسرگیری دور تازه قرنطینه ها و اعمال محدودیت ها، چشم انداز روزآمد شده این موسسه درباره تعادل بازار در سه ماه نخست امسال تضعیف شده است.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)  نیز در تازه ترین برآورد خود آورده است که ظهور گونه جدید ویروس کرونا و به دنبال آن اعمال محدودیت های تازه در زمینه فعالیت های اجتماعی، فشار کاهشی بیشتری را در نیمه نخست سال 2021 برای بازارهای جهانی نفت در پیش خواهد داشت، درحالی که با وجود تصمیم کشورهای حاضر در ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس مبنی بر ثابت نگه داشتن مقدار عرضه نفت پس از مذاکرات دو روزه در قالب سیزدهمین نشست وزارتی اوپک پلاس، عربستان سعودی از کاهش داوطلبانه و قابل توجه سخن به میان می آورد. تحلیلگران موسسه یو بی اس (UBS) معتقدند گام پیشگیرانه عربستان سعودی نشان از تمایل سعودی ها به حمایت از قیمت ها و بازارهای جهانی نفت خام در بحبوحه نگرانی های درباره شرایط تقاضا به دلیل ازسرگیری و افزایش محدودیت های رفت وآمد و تردد اتومبیل ها در اروپا دارد.

دولت چین نیز محدودیت های بیشتری را در نزدیکی شهر پکن اعمال کرده است.  شیجیازژوانگ، مرکز استان هبی چین، خروج همه ساکنان از شهر را به عنوان بخشی از تلاش ها برای مقابله با شیوع ویروس کرونا ممنوع کرده است.

داده های شرکت فناوری جهت یابی تام تام (TomTom) نشان می دهد، دور تازه محدودیت ها سبب ایجاد ترافیک در شیجیازژوانگ شده است.

با این حال، تقاضا در بسیاری از کشورها همچنان روندی مطلوب دارد، آمارهای اپلیکیشن Apple Mobility نشان می دهد حجم حرکت اتومبیل ها در برزیل، عربستان سعودی، هند و استرالیا از سطح پیش از شیوع ویروس کرونا فراتر رفته است. داده ها حاکی از آن است که روند بهبود تقاضا برای سوخت در امارات متحده عربی بسیار قابل توجه بوده است. در دبی، رانندگی در ماه های مارس و آوریل سال گذشته میلادی کاهش یافت اما در هفته اخیر بالاتر از خط پایه بود و برآوردها نشان می دهد که بهبود آمارها مربوط به افزایش شمار گردشگران بوده است.

 منبع: خبرگزاری رویترز

مترجم : امیر دشتی