بزرگ ترین تأسیسات جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت ایران به بهره برداری رسمی رسید

تـولد  ابر پروژه صنعت پتروشیمی در دوران  تحریم

مگاپروژه بخش انرژی جایزه جهانی در سال ۲۰۲۰ «مگا پروژه صنعت پتروشیمی»، «پروژه مشعل خاموش کن» تنها صفت و رتبه هایی برای بزرگ ترین تأسیسات جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت ایران است که دوم بهمن ماه با دستور آنلاین رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسید. طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با ظرفیت فرآورش روزانه بیش از ۵۶ میلیون مترمکعب و سرمایه گذاری ۳.۴ میلیارد دلار یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های گازی خاورمیانه است که گازهای همراه نفت در استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد را با هدف کاهش آلایندگی های زیست محیطی و تولید محصولات با ارزش به ویژه خوراک مجتمع های پتروشیمی جمع آوری می کند. سختی کار این پروژه را محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه گازی بید بلند خلیج فارس اینطور می گوید : «اجرا و به حرکت درآوردن چنین اژدهای خفته ای با این گستردگی که ۱۷ سال روی زمین کشیده شده زمان بر است و انرژی بسیاری نیاز دارد، اما الحمدالله اجرای آن در طول سه سال انجام شد». در نشست خبری بعد از افتتاح پروژه هم امین نژاد همراه با جعفر ربیعی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: «درباره این پروژه می توان از آن شعر مرحوم محمد نوری استفاده کرد و گفت «برای آنکه بید بلند گوهری تابان شود، خون دلها خورده ایم».

***

 همه مشعل ها به طور کامل جمع آوری می شوند

حسن روحانی، رئیس جمهور (پنجشنبه، دوم بهمن ماه) در آیین بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت (پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس)، با تاکید بر اینکه بخشی از قدرت ملی ما در سایه قدرت انرژی و جایگاهی است که در این عرصه داریم، افزود: مسئله گازسوزی در مشعل ها برای ما بسیار مهم بود، وقتی از این منطقه عبور می کردیم، حس می کردیم که سرمایه های ملی در حال سوختن است، اما امروز به هدفی که سالها دنبال می کردیم، رسیدیم و معتقدم چنین پروژه های مهمی، مسیر را برای دولت سیزدهم نیز هموارتر می کند. وی با تاکید بر اینکه صندوق توسعه ملی پشتیبان صنعت، به ویژه صنعت پتروشیمی است، افزود: به عنوان رئیس هیئت امنای صندوق عنوان می کنم که منابع لازم برای توسعه این صنعت (پتروشیمی) وجود دارد و هر موردی که نیاز باشد، انجام خواهیم داد. رئیس جمهوری تصریح کرد: این پروژه بزرگ در روزی افتتاح می شود که آنها که با قلدری مدعی بودند ایران را به زمین خواهند زد، با ذلت و سرافکندگی سرنگون شدند. کارهای آنهایی که علیه ملت ما توطئه و برنامه ریزی کرده بودند، در روزهای پایانی عمر منحوس شان برای همه جهان و ملت ها و خود ملت آمریکا نیز روشن شد و همگان دیدند که اینها تا چه اندازه ضد دموکراسی و پارلمان بودند. رئیس جمهوری ادامه داد: مردم امیدوار باشند ظرف دو سال آینده همه مشعل هایی که امروز گازهای ما را می سوزاند، محیط زیست را آزار می دهند و در نتیجه سرمایه را از بین می برند، به طور کامل جمع آوری می شوند. روحانی گفت: این پالایشگاه بزرگ گازی که یکی از بزرگترین پروژه ها در سطح منطقه و خاورمیانه است، امروز به دست فرزندان این مرز بوم به بهره برداری رسمی رسید، اجرای این طرح در سال ۹۴ و ۹۵ یعنی شرایطی که دست ما در سایه برجام باز شده بود و توانستیم نفت را صادر کنیم و بخش بزرگی از پول نفت به صندوق وارد شود، قوت گرفت. رئیس جمهوری تصریح کرد: هر قدر شرایط ما مناسب و درآمد ما اضافه شود، بخش بزرگ درآمدهای نفتی در اختیار صندوق توسعه ملی برای تحول در تولید و صنعت قرار می گیرد و امیدواریم سال آینده همان طور که پیش بینی کردیم، بتوانیم روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم. این سهم نفت در اختیار صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های توسعه ای کشور قرار می گیرد. وی با تاکید بر نقش مهم کمک بانک ها در به ثمر رسیدن پروژه های توسعه ای کشور، عنوان کرد: کسانی که بد زبان و شاید مطلع هم نباشند، بدانند که سیاست خارجی چه نقش مهمی می تواند در توسعه اقتصادی داشته باشد. اگر سیاست خارجی نبود، اگر برجام نبود و پول فروش نفت در سال های ۹۵ و ۹۶ وارد صندوق توسعه ملی نمی شد، این پروژه نیز با مشکلاتی روبه رو می شد.

 درآمد ۱.۵ میلیارد دلاری پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس

بیژن زنگنه، وزیر نفت هم در مراسم بهره برداری رسمی بید بلند خلیج فارس با دستور رئیس جمهور در گزارش خود گفت: درآمد سالانه طرح عظیم پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس ۱.۵ میلیارد دلار است و تا پایان سال ۱۴۰۱ هیچ گازی در مشعل نمی سوزد.  زنگنه با اعلام اینکه ان جی ال ۳۲۰۰ سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد و با بهره برداری آن همه گازهای غرب کارون پس از جمع آوری و فرآورش به بندر امام فرستاده می شود، افزود: ان جی ال ۳۱۰۰ که در ایلام است هم سال ۱۴۰۱ به نتیجه می رسد. همچنین یک پتروشیمی حدود یک میلیون تنی در دهلران احداث می شود اما در میان این طرح ها پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس اهمیت ویژه ای دارد. وزیر نفت با بیان اینکه پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس خوراک پتروشیمی بندر امام را تامین می کند، افزود: این پالایشگاه تامین کننده خوراک الفین و پلی اتیلن گچساران هم خواهد بود و بیش از یک میلیون تن اتان از پالایشگاه بیدبلند به گچساران انتقال داده می شود، قرار است در آنجا (گچساران) یک واحد الفین ساخته شود که حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد. پتروشیمی گچساران خوراک دو واحد ۳۰۰ هزار تنی پلی اتیلن را در گچساران و دهدشت تامین می کند و بقیه اتیلن هم به خط لوله اتلین غرب تزریق می شود. وی با بیان اینکه در ادامه طرح پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، دو طرح نیز قابل اجراست، اظهار کرد: نخست، احداث یک مینی پالایشگاه برای تولید بنزین با ظرفیت تولید روزانه ۱۵ هزار بشکه و دیگری احداث یک واحد PDH (طرح های تولید پروپیلن از مسیر پروپان) با ظرفیت تولید سالانه ۴۵۰ هزار تن خواهد بود که دنبال سرمایه گذار توانمند برای اجرای آن در این منطقه هستیم. وزیر نفت با اشاره به اینکه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در ظرفیت کامل افزون بر گاز متان که به شکل شیرین شده به خط لوله سراسری تزریق می شود، توانایی تولید ۳.۵ میلیون تن اتان، بوتان، پروپان و پنتان پلاس را داراست، گفت: ما همچنین طرح جمع آوری گازهای مشعل مناطق نفت خیز جنوب را که قرارداد آن سال ۱۳۹۷ با حضور جنابعالی (رئیس جمهوری) به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار امضا شد، به هلدینگ خلیج فارس سپردیم. وی ضمن اشاره به ساخت دو مگاپروژه پتروشیمی افزون بر طرح های جهش سوم در این دولت، گفت: هر کدام از این دو مگاپروژه از نظر اندازه و ارزش محصولات از بندر امام کنونی بزرگ تر خواهد بود، خوراک این دو مگاپروژه تأمین و سرمایه گذار و زمین های آن هم مشخص شده است، هر کدام از این طرح ها در دل خود چند کارخانه تولیدی خواهند داشت. وزیر نفت با بیان اینکه تیم ترامپ فکر می کرد ما با تحریم می میریم، اما نمردیم و آنها نابود شدند، تاکید کرد: ما زنده ایم و طرح هایمان را پیش بردیم، گرچه حجم سرمایه گذاری کم شده است، اما هیچ طرحی به دلیل فناوری و تجهیزات معطل نماند. ما زنده و سرحال هستیم و امید در دل ما بسیار بیشتر از گذشته است.

 با این پروژه قدم به بالادست صنعت نفت گذاشتیم

جعفر ربیعی، مدیر عامل هلدینگ خلیج فارس هم در این مراسم رسمی با حضور ویدئو کنفرانسی رئیس جمهور، راه اندازی پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس را حاصل گشایش اعتبار پس از برجام و تحریم های پس از آن برشمرد و گفت: در سال ۹۵ و ۹۶ درست زمانی که گشایشی از قبال برجام حاصل شد ما این پروژه را با قوت آغاز کردیم که به جرات می توان گفت که گشایش اعتبار برای اجرای این پروژه حاصل برجام و راه اندازی آن حاصل تحریم است، به این معنا که ما بعد برجام هم گشایش داشتیم و هم سال های سخت تحریم را پشت سرگذاشتیم. امروز آنهایی که صنعت پتروشیمی و هلدینگ خلیج فارس را تحریم کردند با ذلت دفتر کار خود را ترک کردند اما همچنان ملت ما، جوانان و مدیران محکم و استوار و سربلند ایستادند. وی با بیان اینکه با محاسبه پروژه های افتتاح شده رقم سرمایه گذاری های هلدینگ خلج فارس در سال ۹۹ از مرز ۵ میلیارد دلار عبور کرد، گفت: زمانی که این پروژه از بخش دولتی در اواخر سال ۹۴ به هلدینگ خلیج فارس واگذار شد، تنها ۱۸ درصد پیشرفت داشت اما امروز آن را افتتاح می کنیم.  ربیعی تصریح کرد: صنعت پتروشیمی ثابت کرده است می تواند برای تامین زنجیره ارزش خود وارد بخش بالادست شود و در اینجا لازم است از اعتماد وزارت نفت که امکان سرمایه گذاری و حضور فعال صنعت پتروشیمی در بخش بالادست را فراهم کرد،، قدردانی کنم. وی در ادامه به ضرورت استفاده بهینه از منابع صندوق توسعه ملی اشاره کرد و یادآور شد: هلدینگ خلیج فارس در این پروژه ۳.۴ میلیارد دلار هزینه کرده است که از این مبلغ، رقم ۲.۲ میلیارد دلار آن از صندوق توسعه ملی و سندیکای بانک ها تامین شده است که خوشبختانه صندوق توسعه ملی بی شک واقف و مطمئن است که صنعت پتروشیمی جزو صنایع بسیار موفق و درآمدزا به شمار می آید و هزینه کرد پروژه پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس بازمی گردد. مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس اظهار کرد: هم اکنون همکاران ما در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس مشغول اجرای جمع آوری گازهای فلر هستند که حجم سرمایه گذاری انجام شده برای اجرای این طرح، رقمی بالغ بر ۱.۲ میلیارد دلار بوده است که امیدواریم همچنان پشتیبانی صندوق توسعه ملی و سندیکای بانک ها از جمله بانک های سپه، تجارت، ملت، پارسیان و صنعت ومعدن را در کنار خود داشته باشیم البته نوید پرداخت تسهیلات لازم برای اجرای این پروژه ازسوی صندوق توسعه ملی به ما داده شده است که امیدواریم این تسهیلات هرچه سریعتر به دست ما برسد.

 رویای ۱۱۰ ساله صنعت نفت محقق شد

محمود امین نژاد، مدیرعامل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس جریان بهره برداری از این پروژه ها هدف و خاستگاه این طرح بزرگ را عینیت بخشیدن به رویای تاریخ ۱۱۰ ساله صنعت نفت در جمع آوری و فرآورش گازهای همراه نفت، گازهای مشعل و منابع عظیم گازهای غنی در استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد. او با بیان اینکه این پروژه با ظرفیت ۴۰ درصدی از خوراک های قابل دسترس از شهریورماه در مرحله تولید آزمایشی قرار گرفته و اکنون یکی از شریان های انرژی و تامین خوراک صنایع پتروشیمی کشور است که ان شاءالله با تامین خوراک ۱۰۰ درصدی، درآمد حاصل از صادرات محصولات تولیدی این پالایشگاه ۷۱۰ میلیون دلار و درآمد کل آن با لحاظ فروش داخلی سالانه ۱.۵ میلیارد دلار خواهد بود. وی افزود: از ویژگی های مهم این پروژه ثبت رکورد ۶۳ میلیون نفر/ساعت کار بدون حادثه منجر به فوت در تاریخ صنعت نفت ایران، ابرپروژه سال ۹۹ کشور و فینالیست و نامزد دریافت جایزه بین المللی مدیریت پروژه در بخش انرژی در سال ۲۰۲۰ میلادی و دستیابی به جایگاه سوم پروژه برتر دنیا بوده است. امین نژاد با اعلام سهم 65 درصدی سازندگان داخلی در اجرای این پروژه، گفت: همه بخش های اجرایی این پروژه از جمله طراحی و اجرای هزار کیلومتر خط لوله جمع آوری و ارسال گازهای یادشده به پالایشگاه و ارسال محصولات تولیدی آن به مقاصد مصرف و بنادر صادراتی در عرصه جغرافیایی سه استان، ساخت پالایشگاه به عنوان قلب این مگاپروژه با ظرفیت شیرین سازی و فرآورش بیش از ۲ میلیارد فوت مکعب گاز در روز و ظرفیت تولید سالانه بیش از ۱۴ میلیون تن گاز اتان، متان، بوتان، پروپان و پنتان پلاس، ساخت تاسیسات ذخیره سازی و اسکله صادراتی در ماهشهر همگی با وجود تحریم های ظالمانه و انصراف شرکت های مطرح خارجی برای ساخت این مگاپروژه ازسوی شرکت های مهندسی و پیمانکاران توانمند داخلی طراحی و اجرا شده است.  وی تصریح کرد: در بخش تامین منابع مالی ۲.۲ میلیارد دلار از بودجه ۳.۴ میلیارد دلاری این پروژه از منابع صندوق توسعه ملی و تشکیل یکی از بزرگترین کنسرسیوم های بانک های داخلی شامل بانک تجارت پارسیان صنعت و معدن و ملت با عاملیت بانک سپه تامین شد.