دانش بنیان ها وتولید کنندگان داخلی تجهیزات نفت در یک قاب

بازوهای صنعت  نفت  در نمایشگاه 25

نمایشگاه نفت،گاز،پالایش و پتروشیمی، همه ساله دراردیبهشت ماه برگزار می شود؛ اما امسال شیوع ویروس کرونا در دنیا و ورود منحوس آن به کشورمان، شرایط ویژه ای را رقم زده؛ شرایطی که تقویم و تاریخ بسیاری از نمایشگاه ها از جمله این رخداد بین المللی درعرصه انرژی را تحت تاثیر قرارداده است. این رویداد مهم که امسال بیست وپنجمین دوره آن باشعار «نفت ملی، تولید کالای ایرانی» به دلیل پیش گفته والبته بارعایت شیوه نامه های بهداشتی به نیمه دوم سال موکول شده، از سوم تا ششم بهمن ماه برگزار شد. البته این دوره از نمایشگاه نفت،گاز، پالایش و پتروشیمی به دلیل شیوع گسترده این بیماری در کشور، باتفاوت ها و محدویت های قابل ملاحظه ای درمقایسه با دوره های پیشین همراه بود؛ به این معنا که تنها مهمانان آن، متخصصان حوزه نفت بودند و آن هم با لحاظ ملاحظاتی. دراین میان و باوجود همین ملاحظات کرونایی، سازندگان وتولیدکنندگان تجهیزات صنعت نفت، همچنین شرکت های دانش بنیان نیز همچون دوره های پیشین، به عنوان بازوهای اصلی در نمایشگاه 25 حضور یافتند و دستاوردهای خود را به نمایش گذاشتند. گزارش پیش رو، با در نظرگرفتن محدودیت های کرونایی حاکم برکشور، نگاهی دارد به دستاوردهای این بخش ها در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که در قالب گفت وگو از نظرتان می گذرد.

 

همکاری صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران

با شرکت های نفتی

ایمان احمدی، دبیر صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: این صندوق با سهامداری دانشگاه تهران شروع به فعالیت کرده و مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است. او با بیان اینکه صندوق پژوهش و فناوری، سه خدمت به شرکت های دانش بنیان ارائه می کند که شامل تسهیلات، ضمانت نامه و سرمایه گذاری می شود، ادامه داد: این صندوق با کارگزاری صندوق حمایت و نوآوری، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و سازمان پژوهش های علمی و صنعتی و پارک دانشگاه تهران در ارتباط است. به گفته احمدی، ضمانت نامه های این صندوق با ضمانت نامه های بانکی تفاوت دارد. بانک ها وثیقه ملکی در مقابل ارائه تسهیلات دریافت می کنند که بسیاری از شرکت ها امکان آن را ندارند و دیگری کارمزد است که بانک ها سه تا چهار درصد و صندوق پژوهش و فناوری 2 درصد کارمزد دریافت می کند. دبیر صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: کارفرماهای بسیاری از شرکت های صنعت نفت با این صندوق طرف قرارداد هستند؛ اما متاسفانه بسیاری از آنها صندوق پژوهش و فناوری را نمی شناسند و آشنایی زیادی با آن ندارند، از این رو برگزاری نمایشگاه هایی مانند نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، فرصت مناسبی برای آشنایی این مدیران است.

انتقال دانش فناوری بویلرهای کلاس اف

مدیرعامل بنیان ملی و مهندسی پارس (شرکت دانش) گفت: وزیر نفت در افتتاح بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نوید خبرهای خوب نفتی را داد و ما در جامعه فنی و مهندسی برای سال 1400 بسیار امیدوار هستیم تا اتفاقات خوبی در این صنعت رخ دهد. آرش شافعی ادامه داد: برای اولین بار بعد از برجام، با یک شرکت ایتالیایی در زمینه انتقال دانش فناوری بویلرهای کلاس اف قرارداد داشتیم که در جنوب ایران در حال ساخت است و بعد از اتمام، می توانیم بخشی از نیاز داخلی را تأمین کنیم. به گفته او، نمایشگاه ها به عنوان یک شتاب دهنده هستند و می توانند فعالیت های خود را تسریع بخشند. اگر این نمایشگاه ها تخصصی تر باشند و از قبل، هدف گذاری مشخصی داشته باشیم، بسیار کمک کننده خواهد بود.

اتصال بدون واسطه عرضه و تقاضا

فرازنه هراتی، کارشناس پارک علم و فناوری نفت و گاز گفت: این پارک به همت و تلاش وزیر نفت پایه گذاری شده و هدف از ایجاد آن، اتصال بدون واسطه عرضه و تقاضاست تا به این وسیله از خروج ارز جلوگیری شود. او افزود: تا کنون دو رویداد در مسیر پارک علم و فناوری نفت و گاز برگزار شده است؛ یکی از آنها شناسایی 100 استارت آپ و دیگری حضور در نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی است تا بتوانیم شرکت ها را شناسایی و انتظارات آنها را بررسی کنیم. به گفته هراتی، اسفند امسال بررسی ها انجام می شود و 10 اردیبهشت سال آینده عملیات عمرانی پارک به اتمام می رسد و تعدادی از شرکت ها را در آن مستقر می شوند. او تاکید کرد: با توجه به بازدیدهایی که از پارک های مختلف علم و فناوری در سطح کشور داشتیم، تلاش های بی نظیری انجام و کالاهایی تولید شده که وارد کننده آن بودیم و برای رفع آن، می توان از ظرفیت شرکت های تولید کننده داخلی کمک گرفت. هراتی خاطر نشان کرد: پارک علم و فناوری نفت و گاز، بستری وسیع برای شرکت ها فراهم کرده است، به گونه ای که داده های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را در اختیار شرکت ها قرار می دهیم، ضمن آنکه می توانند از فضای آزمایشگاهی و کارگاهی صنعت نفت نیز بهره مند شوند و شرکت های بزرگ نیز در کنار آنها قرار گیرند تا چالش دستیابی به اطلاعات نداشته باشند.

 

گوره –جاسک، نتیجه یک اعتماد است

خط لوله انتقال نفت ومیعات گازی گوره به جاسک، نتیجه اعتماد وزارت نفت به شرکت های داخلی است.  مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز در حاشیه برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با رویکرد «نفت ملی، کالا وخدمات ایرانی» گفت: گوره–جاسک، ازجمله طرح های راهبردی وزارت نفت است که شرکت لوله سازی اهواز با تامین 70 درصدی لوله در آن توانست نقش آفرین ظاهر شود.  علی نخعی با اشاره به این که لوله سازی اهواز یکی از بازوهای توانمند وزارت نفت است، نقش آفرینی در طرح احداث خط انتقال گوره به جاسک را حاصل خودباوری شرکت های ایرانی واعتماد وزارت نفت به آنها عنوان کرد. وی تصریح کرد: لوله سازی اهواز در طرح گوره به جاسک که در مسیری به طول هزارکیلومتر اجرا شده، 700کیلومتر لوله مورد نیاز این طرح را تامین کرده است. به گفته نخعی، بقیه لوله مورد نیازطرح گوره – جاسک به وسیله دو شرکت لوله ساز دیگر (ماشهر و صفا) تامین شده است. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز گفت: لوله های استفاده شده درطرح گوره به جاسک، افزون بر دارا بودن گواهینامه های کیفی از آزمایشگاه های داخلی، تاییدیه کیفی آزمایشگاه های معتبرخارجی راهم دارا هستند. وی با بیان این که مجموع لوله مورد نیازطرح احداث خط انتقال گوره – جاسک، 360 هزارتن است، اظهارکرد: 22 هزارتن لوله این طرح پیش ازاعمال تحریم های ظالمانه وبقیه آن با تلاش وخود باوری شرکت های لوله ساز داخلی تامین شده است. نخعی گفت: یکی از مهم ترین دستاوردهای طرح خط انتقال نفت ومیعانات گازی گوره به جاسک، افزون برایجاد وتقویت خود باوری درشرکت های لوله ساز داخلی را تکمیل زنجیره تولید این کالا(لوله)ی راهبردی در داخل کشور عنوان کرد.  به گفته نخعی، در زنجیره بومی سازی تولید لوله های مربوط به طرح گوره-جاسک، افزون برلوله سازی اهواز شرکت های فولاد مبارکه در تولید اسلپ (تختال) واکسین خوزستان درتولید ورق نیزنقش آفرین ظاهر شده اند و همه این رخدادها نتیجه اعتماد بوده است. وی گفت: با تولید لوله مورد نیاز این طرح افزون برجلوگیری ازخروج 300 میلیون یورو از کشور، شرکت های لوله ساز و بسیاری صنایع وابسته به آن نیز فعال شدند. نخعی همچنین اظهار کرد: طرح گوره –جاسک، موجب شد شرکت های دانش بنیان نیز پوشش مقاوم «اف بی ئی» راکه درمقابل خوردگی سیالات نفتی مقاومت بالایی دارد، تولید کنند.  مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز با اشاره به این که خط لوله گوره – جاسک، چندین مزیت رابرای کشور ایجاد خواهد کرد، اظهار کرد: هم اکنون، خارک تنها پایانه صاداتی نفتی کشور است و احداث خط لوله گوره به جاسک، ظرفیت تازه را برای ایجاد یک پایانه نفتی جدید فراهم خواهد کرد. نخعی تاکید کرد: زمانی که گفته «تحریم، استفاده از فرصت هاست» شاید آن را یک شعار می دانستم، اما امروز آن را   لمس کرده ام واعتقاد دارم که تحریم می تواند فرصت های متعددی را برای کاهش و حتی قطع وابستگی به شرکت های خارجی ایجاد کند. مدیرعامل شرکت لوله سازی اهواز گفت: ایجاد خودباوری واعتماد کردن به نیروهای ایرانی درطرح گوره –جاسک، به این دلیل که چنین طرح مهمی را نیروهای ایرانی انجام داده اند، بزرگترین افتخاربرای کشور است.

 

ناکامی تحریم ها در طرح گوره – جاسک

زنجیره تولید ازمرحله سنگ تا تولید لوله به وسیله شرکت های ایرانی، تحریم را درطرح احداث خط انتقال نفت خام و میعانات گازی گوره به جاسک ناکام گذاشت. امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان درحاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: اکسین خوزستان به عنوان بزرگترین شرکت تولید کننده ورق باعرض 4.6 مترتاگرید ایکس 80 در خاورمیانه ومنطقه است که بامشارکت شرکت های فولادمبارکه اصفهان ولوله سازی اهوازتوانسته اند لوله های مورد نیازطرح گوره– جاسک را تامین و بیش از 70 درصد آن را تحویل دهند. ابراهیمی بابیان این که گوره– جاسک، یکی از راهبردی ترین پروژه های صنعت نفت کشوراست، لوله مورد نیاز مربوط به آن را 366هزارتن اعلام و اظهارکرد: بر اساس آخرین اطلاعات، هم اکنون بیش از70 درصد لوله مربوط به این طرح تامین و تحویل کارفرما شده است و بقیه نیز به زودی تحویل خواهد شد. مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان با اشاره به این که قراربود یک شرکت خارجی، لوله مورد نیاز این مسیریک هزارکیلومتری راتامین کند، اظهارکرد: با اعمال دورجدید تحریم ها وانصراف شرکت مزبور، زنجیره سه جانبه ای متشکل از لوله سازی اهواز، فولاد مبارکه اصفهان اکسین خوزستان برای تولید لوله طرح گوره-جاسک شکل گرفت وخوشبختانه با اعتماد وحمایت وزارت نفت، این پروژه هم اینک درآستانه افتتاح قرارگرفته است.   وی گفت: به واسطه ایجاد شرایط ناشی تحریم های اخیر، این مهم فرصتی را مهیا کرد تا بومی سازی لوله ازمرحله سنگ تا لول شدن وپوشش دادن آن برای انتقال به سایت، به وسیله نیروی کار ایرانی انجام شود. به گفته مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان، ورق استفاده شده در خط لوله گوره - جاسک با توجه به خوردگی بالای سیال(میعانات گازی)درون آن، ازنوع «نیس 65» است. وی تصریح کرد: نیس 65، ورقی است که مقاومت بالایی دربرابرخوردگی دارد و بسیارکیفی است. ابراهیمی اظهارکرد: باتوجه به الزام و تاکید برکیفی بودن خط لوله گوره به جاسک، شرکت اکسین بزرگترین آزمایشگاه کیفی را برای این مهم ایجاد کرده است که می توان آن را دستاورد مهمی برای این شرکت عنوان کرد. وی با بیان این که ظرفیت تولید ورق لوله درشرکت فولاد اکسین خوزستان یک میلیون و50 هزارتن است، تصریح کرد: برای رسیدن به این ظرفیت باید اسلب با عرض 2.2 متر وضخامت 300میلی مترتولید شود؛ درحالی که هم اکنون بیشترین عرض اسلب تولیدی دو متر وضخامت آن 250 میلی متراست. مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان گفت: باتوجه به فعالیت هایی که درحوزه تولید اسلب(تختال) دردست انجام است، انتظار می رود درآینده نه چندان دور، این ماده اولیه باعرض 2.2 متر وضخامت 300 میلی مترتولید شود. ابراهیمی با اشاره به این که فولاد اکسین که بزرگترین شرکت تولیدکننده ورق در خاورمیانه و منطقه است، اظهارکرد: این شرکت می تواند رقیبی برای رقبای خارجی فعال در این بخش باشد. وی با بیان این که پاسخ گویی به موقع به نیازکارفرما دراجرای یک طرح ملی مانند گوره –جاسک، یکی از مهم ترین ویژگی های این شرکت به شمار می رود، تاکید کرد: اکسین با انجام به موقع تعهدات خود درپروژه گوره–جاسک، جایگاه خوبی کسب کرده است که می تواند برای این شرکت یک اعتبار(برند) محسوب شود.