چه خبر از نمایشگاه؟

 قرارداد ساخت لوله های جداری و جریانی میان پیمانکاران پروژه های مرحله دوم طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت و شرکت لوله گستر اسفراین به ارزش بیش از ۲۰ میلیون یورور با شرکت‎های پتروپارس، پتروایران، شرکت گسترش انرژی پاسارگاد و شرکت صنایع نفت و انرژی قشم به منظور ساخت و تأمین ۱۵ هزار تن لوله بدون درز در پروژه های فروزان، سیاهمکان، اهواز ۱ و ۴ و منصورآباد امضا شد. پس از امضای قراردادهای مرحله دوم نگهداشت و افزایش تولید نفت، برنامه ساخت و تأمین لوله های جداری و جریانی مورد نیاز ازسوی شرکت لوله گستر اسفراین به عنوان تنها سازنده داخلی لوله های بدون درز در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

  شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف گسترش و توسعه سطح همکاری های علمی و فناوری دو توافقنامه با پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعتی شریف امضا کرد که به امضای صادق فتح الهی، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و محمدرضا موحدی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف رسید. فتح الهی گفت: خوشبختانه علاقه مندی و عزم پژوهشگاه صنعت نفت و رویکرد مناطق نفت خیز در ارائه طرح های بزرگ پژوهشی بیش از هر زمان دیگری نمود داشته و این مسئله سبب افزایش سطح همکاری های پژوهشی، علمی و فناوری بوده است. طالقانی نیز از حضور و فعالیت گسترده دانشگاه ها در ۲۸ مگاپروژه بخش بالادستی نفت خبر داد و در ادامه به نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان در توسعه و پیشرفت صنعت نفت و گاز کشور اشاره کرد.

 شرکت ملی حفاری ایران و شرکت فناوری تجهیزات سرچاهی (وتکو) در زمینه تامین نیازهای کاربردی در تکمیل عملیات حفاری چاه های نفت و گاز قرارداد همکاری امضا کردند. این قرارداد تامین نیازهای کاربردی در تکمیل عملیات حفاری چاه های نفت و گاز در سومین روز کاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در تهران به امضا سید عبداله موسوی؛ مدیرعامل ملی حفاری و امیرمهدی جواهر دشتی؛ مدیرعامل وتکو رسید. به گفته مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با توجه به ورود این شرکت به اجرای پروژه های میدان محور و انجام پروژه های سطح الارضی و تحت الارضی، لزوم همکاری با شرکت های توانمند داخلی در موضوع ساخت تجهیزات و ادوات، بسیار با اهمیت است.

 پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت تدبیر پترو انرژی اسپادانا اروند در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تفاهم نامه همکاری امضا کردند که محور آن خدمات مشاوره ای، مهندسی، آزمایشگاهی و سرچاهی درباره سیمان حفاری بود. این تفاهم نامه در زمینه مهندسی آزمایشگاهی طرح اهواز ۱ و ۴ از جمله پروژه های طرح توسعه ۲۸ مخزن امضا شد.

 پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC) با هدف همکاری در زمینه جمع آوری گازهای مشعل تفاهم نامه امضا کردند. غلامرضا منوچهری، مدیرعامل اویک هدف از امضای این تفاهم نامه را همکاری سازنده با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه جمع آوری گازهای مشعل عنوان کرد و افزود: همکاری پژوهشگاه صنعت نفت با اویک محدود به این تفاهمنامه نیست و این دو مجموعه در حوزه های مختلف همکاری داشته اند که از جمله می توان با مطالعات ازدیاد برداشت میدان مشترک آذر اشاره کرد.

 

نفت به توان توانمندی و اقتدار

مشعل     بیست و پنجمین دوره نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران همچون سال های گذشته فرصتی برای ارایه گزارش عملکرد از سوی بخش های مختلف صنعت نفت بود که مرور خلاصه تمام آنها را می توان نفت به توان توانمندی و اقتدار خلاصه کرد. بخشی از این موارد در ادامه می آید:

 

وضعیت مناسب توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی

محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس     با توجه به وضع مطلوب توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی بر اساس پیش بینی ها، نخستین ردیف عملیاتی آن اوایل سال آینده عملیاتی می شود. تمام ۱۳ پالایشگاه بخش خشکی به سرانجام رسیده اند و فقط پالایشگاه فاز ۱۴ باقی مانده است که بر اساس برنامه ریزی ها، تولید اولیه از این پالایشگاه در اوایل سال آینده انجام می شود. همه فعالیت ها و اقدام های مرحله نخست توسعه پارس جنوبی تا اواسط سال ۱۴۰۰ به جمع بندی می رسد. مطالعات مهندسی در بحث فشارافزایی فازها نیز در حال اجراست و همانطور که وزیر نفت اشاره کرد، قرار است به منظور ساخت ۲ تجهیز توربوکمپرسور ۱۶ مگاواتی قراردادی برای فشارافزایی در پارس جنوبی به امضا برسانیم و به زودی بر همین اساس همزمان با فعالیت های مهندسی در حال اجرا، مباحث تقویت فشار را پیگیری کنیم. افت فشار گاز در پارس جنوبی تا به امروز حادث نشده و پیش بینی ها حاکی از آن است که در سه یا چهار سال آینده، افت فشار گاز در میدان پارس جنوبی به مرور آغاز شود. طراحی و مهندسی تأسیسات مربوط به فشارافزایی گاز در حال انجام است و مباحث مربوط به تقویت فشار گاز را تا رسیدن به چارچوبی مشخص برای اجرا، با یکی از شرکت های داخلی دنبال می کنیم.

 

تحقق برنامه تولیدی در شرکت نفت مرکزی

رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران    این شرکت در ۱۰ ماه نخست امسال با توجه به محدودیت های موجود و شیوع ویروس کرونا موفق شده در بخش نفت و گاز به تعهدات خود عمل کند. افزون بر عمل به تعهدات تکلیفی، موفق شده که تولید نفت از میدان های مشترک را نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۷ درصد افزایش دهد. در بخش گاز نیز ضمن تحقق ۹۷ درصدی برنامه تکلیفی، زمستان امسال حدود ۲۴۹ میلیون متر مکعب گاز به شبکه سراسری تحویل داده که کمک شایانی توجهی به تامین گاز مصرفی کشور و هموطنان بوده است. در بخش ذخیره سازی گاز نیز امسال با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در میدان سراجه شاهد افزایش ۱۶ درصدی و در مخزن شوریجه B، شاهد افزایش ۲۸ درصدی گاز بودیم. امسال در مجموع در پیک تولید از محل پروژه های ذخیره سازی، حدود ۲۵ میلیون متر مکعب گاز تولید و تحویل شبکه سراسری شد. در بخش توسعه نفتی، سه قرارداد نگهداشت و افزایش تولید نفت به روش EPC و EPD در میدان های سعادت آباد، دانان و نفت شهر امضا شد که پیشرفت این پروژه ها در میدان سعادت آباد ۷۵ درصد، در میدان دانان ۵۱ درصد و در میدان نفت شهر ۴۰ درصد برآورد می شود. تا پایان سال، حفاری و بخش تحت الارض میدان سعادت آباد و نفت شهر به اتمام می رسد. در میدان دانان نیز با حضور سه دکل، عملیات حفاری در حال انجام است. ۹۵ درصد کالاها در بخش پروژه های EPD ساخت داخل هستند. با توجه به فعالیت های توسعه ای نفت مرکزی در حوزه گاز، برنامه جامعی جهت تامین پایدار گاز پالایشگاه ها در حوزه میادین خشکی تعریف شده است.

 

گوره جاسک نماد توانمندی داخل

تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت     توانمندی های ایران در صنعت نفت با سرعت در حال پیشرفت است، به نحوی که به طور مثال از نمایشگاه بیست وچهارم تاکنون، نوآوری های بسیار زیادی در عرصه ساخت داخل صورت گرفته است که مصادیق آن را می توان در نمایشگاه بیست وپنجم مشاهده کرد. با توجه به ظرفیت های ایجادشده، در صورت رفع تحریم ها شرکت های ایرانی می توانند بدون واهمه با جهان همکاری کنند و از این فرصت برای هم افزایی بیشتر استفاده کنند. درباره طرح راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک باید بگویم که این طرح نمادی کامل از بروز و ظهور توانمندی های ایرانی است که پیمانکاران این طرح 100 درصد ایرانی هستند و سهم ساخت داخل این طرح ۹۵ درصد است و لوله های سرویس گاز ترش نیس به واسطه اجرای این طرح، برای نخستین بار در کشور تولید شده اند. پیشرفت این طرح هم اکنون به بیش از ۷۰ درصد رسیده است، سرعت پیشرفت احداث خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک در نوع خود و با در نظر گرفتن حجم فعالیت ها کم نظیر است. بخش قابل توجهی از پیشرفت طرح امسال حاصل شده است. فاز اول میدان نفتی آذر نیز نهایی شده است و در حال حاضر تولید مستمر بالای ۶۰ هزار بشکه ای از این میدان در حال انجام است و در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.

 

بومی سازی نزدیک به 3 هزار کالای نفت

حمید کاویان، مدیرعامل شرکت نفت و گاز مارون    امسال حدود ۲ هزار و ۷۰۰ قطعه کالاهای صنعت نفت در این شرکت بومی سازی شده است که این اقدام با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و توان داخلی شرکت محقق شده است. سال گذشته نیز ۵ هزار و ۴۰۰ قطعه کالا در این شرکت بومی سازی شد و این مسیر با جدیت ادامه دارد. صنعت نفت باید از همه ظرفیت های موجود برای حمایت از سازندگان و پیمانکاران ایرانی استفاده کند و شرکت نفت و گاز مارون که هفت مخزن کلیدی نفت کشور را راهبری می کند، این رویکرد حمایتی را در همه جنبه های کاری خود مدنظر دارد. توجه به مسئولیت اجتماعی همواره سرلوحه تمام فعالیت های شرکت نفت و گاز مارون قرار دارد و افزون بر هزینه کرد در بخش هایی مانند احداث مدارس، آبرسانی و...، نفت و گاز مارون پروژه های مختلفی را برای جمع آوری گازهای همراه نفت با همکاری شرکت های بخش خصوصی در حال اجرا دارد.

 

قطار توسعه صنعت نفت توقف ناپذیر است

مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران   با توجه به حمایت همه جانبه مجموعه نفت از شرکت های داخلی با همکاری و توانمندی سازندگان و تولیدکنندگان داخلی، قطار توسعه صنعت نفت هرگز متوقف نمی شود. راه اندازی صندوق نوآوری و فناوری، اجرای طرح مربوط به پارک های فناوری، انعقاد قراردادهای نوآوری و تفاهمنامه های همکاری با شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها، قراردادهای تضمین خرید محصولات و ... همگی نشان می دهد که نفت حمایت کاملی از مجموعه شرکت های داخلی دارد. خدا را شاکریم که هم اکنون به درجه ای از توان رسیده ایم که می توانیم تجهیزات داخلی را مطابق استاندارد و در سطح بین المللی و بدون اتکا به شرکت های خارجی تولید کنیم. نفت به طور کامل در کنار تولیدکنندگان هست و نمی گذارد که قطار توسعه صنعت نفت متوقف شود. راه اندازی پروژه ملی و استراتژیک انتقال نفت از گوره به جاسک، افتخاری است که در کارنامه مجموعه نفت به ثبت می رسد. بخش قابل توجهی از لوله های طرح آماده شده است، پمپ ها در حال تولید است و همه برنامه ریزی ها معطوف به آن است که بتوانیم این طرح ملی را به سرانجام برسانیم. کار عظیمی در این طرح ملی در حال انجام است.

 

تامین 3 هزار میلیاردی از توان سازندگان داخل

 سید عبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران    باید به کارگیری ۱۵ دستگاه حفاری در پروژه های میدان محور طرح نگهداشت و افزایش تولید در گستره عملیاتی شرکت های نفت مناطق مرکزی و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را اعلام کنم. پروژه حفاری ۶+۸ چاه های اکتشافی نیز حفر و تکمیل ۶ حلقه چاه خاتمه و ۳ حلقه در مراحل اجرایی قرار دارد و هم اکنون دستگاه های حفاری سنگین خشکی ۳۱، ۳۲ و ۴۰ فتح در حال حفاری چاه ها هستند و تمرکز حفاری چاه های مورد نظر در مناطق نفت خیز استان های خوزستان، فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد بوده است. از ابتدای سال جاری تا کنون ۹۸ حلقه چاه های نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور تکمیل شده است. در نتیجه هم افزایی و همکاری میان متخصصان ملی حفاری و شرکت های کارفرما، عملیات حفاری و تکمیل ۱۵ حلقه چاه، ۲۵۷ روز زودتر از برنامه پیش بینی شده به اتمام رسیده که ارزش اقتصادی قابل توجهی دارد. رویکرد ما حمایت از ساخت داخل است و در این راستا تا کنون بیش از سه هزار میلیارد ریال در چهارچوب حداکثر استفاده از توان تولیدی سازندگان داخلی تامین شده است.

 

پژوهش در راس امور نفت خزر

علی اصولی،مدیرعامل شرکت نفت خزر  فعالیت های پژوهشی در راس فهرست اولویت های این شرکت قرار دارد، به طوری که در این زمینه به پیشرفت های مطلوبی دست یافته ایم. باور اکتشاف، توسعه و تولید در آب های عمیق دریای خزر را در دید مسئولان بالادستی، آن هم با حفاری موفقیت آمیز ۲ حلقه چاه قرار دادیم. در سال های اخیر برای فعالیت های گسترده توسعه ای و تولیدی در دریای خزر با شرایطی خاص روبرو بوده ایم، توسعه فعالیت های علمی پژوهشی در دستور کار قرار دارد و بیش از پیش به عملکردهای پژوهشی خصوصا در حوزه اکتشاف هم در بخش خشکی و هم دریا پرداختیم. درصدد گردآوری اطلسی از فعالیت های اکتشافی، توسعه ای و تولیدی از گذشته، حال و آینده هستیم و لازمه تحقق این امر آن است که اطلاعات و داده هایی را از کشورهای همسایه و همچنین از فعالیت های اکتشافی خود که می تواند بستر مناسبی برای سایر فعالیت های تخصصی باشد، جمع آوری کنیم. با توجه به آماده بودن دکل و شناورهای این شرکت در حال مذاکرات با پیمانکاران ایرانی در زمینه های تعمیرات و خدمات هستیم.