وزیر نفت در دیدار با سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت:

دلـتان قــــرص باشد

مشعل    بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در میانه کرونا و تحریم و بدون حضور شرکت های خارجی برگزار شد تا به فضایی برای عرض اندام بیشتر سازندگان داخلی تبدیل شود. داخلی هایی که اگر چه بی تاثیر از سختی های تحریم ها نبودند؛ اما آن را برای خود به سازندگی، خوداتکایی و خودکفایی بدل کردند؛ به گونه ای که در همین سال ها طرح های مهمی در صنعت نفت با توان همین سازندگان آغاز به کار کرد و در این عرصه برای نخستین بار توانستند تولید محصولاتی را آغاز کنند که پیش از این انحصار آن در اختیار شرکت های خارجی بود. بدون شک این مهم بدون حمایت و پشتیبانی وزارت نفت میسر نمی شد. حالا طرح های مهمی در صنعت نفت را می توان سراغ گرفت که با توان همین سازندگان در حال انجام است که در راس آن می توان به طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک اشاره کرد. این را می توان توسعه با اتحاد نفت و توان داخل تلقی کرد. مسیری که وزارت نفت بر تداوم آن تاکید دارد. همان طور که بیژن زنگنه، وزیر نفت در روز پایانی نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی با سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت آن را مورد یادآوری قرار داد و خطاب به آنها اعلام کرد که ما قاطعانه و محکم از شما حمایت می کنیم؛ دلتان قرص باشد.

زنگنه در این دیدار تاکید کرد که ما برای ساخت تجهیزاتی مانند بعضی از ماشین های دوار، الکتروموتورهای سنگین با دور متغیر و ثابت، پمپ های درون چاهی، کمپرسورهای سنگین فرآیندی و توربواکستندرها مشکل داریم که باید برای برطرف کردن آنها اقدام کنیم.

وزیر نفت با بیان اینکه در بخش ساخت پمپ ها مشکل پیچیده و حل نشده ای وجود ندارد و پمپ ها در سه شرکت پمپ ساز داخلی ساخته می شود، افزود: موضوع توربین کمپرسورهای بزرگ هم مدنظر من نیست و در این بخش نیز مشکل خاصی وجود ندارد، اکنون بیشتر واردات ما تجهیزاتی است که در بالا عنوان شد. در بازدیدی که از نمایشگاه داشتم و صحبت های مطرح شده مشخص شد توانایی هایی در ساخت این تجهیزات وجود دارد، بنابراین ما باید تلاش کنیم این توانایی ها به فعلیت برسد. همسو با این موضوع می توانیم از قوانین و مقرراتی که داریم، برای انجام آن کمک بگیریم. منتها ریسک دوطرفه دارد؛ برای ساخت این تجهیزات بخشی را ما می پذیریم و بخشی از آن را هم سازندگان باید بپذیرند. همه تلاشمان را برای حمایت از سازندگان داخلی به منظور ساخت تجهیزات عنوان شده به کار می گیریم، نظام کنترل کیفیت هم برای این تجهیزات تعیین شده و استاندارد IPI هم می توانیم به این تجهیزات بدهیم، درهای همکاری برای شرکت هایی که می توانند همکاری کنند، باز است و ما این در را روی کسی نمی بندیم.

زنگنه گفت: البته نباید برای ساخت تجهیزات و کالاهای مورد نیاز صنعت نفت کار غیراقتصادی انجام داد و باید در نشست های متعدد به تیراژهای اقتصادی رسید.

او همچنین به موضوع خرید تضمینی کالاهای موردنیاز صنعت نفت هم اشاره و تصریح کرد: هر سازنده ای که بتواند کالای مورد نیاز صنعت نفت را بسازد و استانداردهای آن را از انجمن نفت که متولی این موضوع است دریافت کند، خرید از آن شرکت را تضمین می کنیم. این شرکت ها می توانند با اتکا به این تضمین، از بانک تسهیلات هم دریافت کنند. در صورت تحقق ساخت چنین کالاهای کیفی، هم زمان خرید خارجی آن کالاها را ممنوع خواهیم کرد و پیمانکاران موظف اند از این شرکت ها خریداری کنند. باید ریسک دوطرفه باشد. این طور نباشد که ما پول زیادی بدهیم و بعد کالای مطلوبی بیرون نیاید. باید دو طرف ریسک آن را بپذیرند، بیشتر هم بحث تجهیزات دوار است. همچنین در موضوع تعمیرات و نگهداری ماشین های دوار هم با هدف کاهش تصدی در شرکت های تابع و بهبود بهره برداری از تأسیسات، شیوه نامه ای با هدف حمایت از سازندگان داخلی ابلاغ کردیم که اجرایی شده است.

این نشست یک طرفه نبود و سازندگان داخلی هم دیدگاه ها و موضوعات خود را مطرح کردند که وزیر نفت پس از استماع سخنان سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت با حمایت از تصمیم هایی مانند ورود شرکت های خارجی به ایران با همکاری شرکت ایرانی، یادآور شد: یکی از دلایلی که در سال های اخیر در انتقال گاز مشکل نداشتیم، استفاده از ۱۵۰ توربین داخلی در شبکه گاز بوده است. بدانید ظرفیت های سازندگان ایرانی جزو ثروت های ملی است و مهم تر از ثروت نفت و گاز، ثروت ظرفیت های انسانی است که به وجود آمدند. ثروت های انسانی ما را قادر کردند در سخت ترین شرایط سرپا بایستیم و زندگی کنیم.

وزیر نفت بر همکاری بین المللی شرکت های ایرانی با شرکت های خارجی تأکید کرد و با بیان اینکه اگر همکاری بین المللی به درستی شکل بگیرد، سبب رشد می شود، گفت: شما (سازندگان داخلی) به هیچ وجه قانع نباشید که بازار هدفتان تنها ایران باشد، به طور حتم باید وارد بازارهای دیگر شوید. این موضوع در ذهنم وجود دارد که اگر می خواهیم با شرکت های خارجی همکاری کنیم، باید از آنها بازار هم مطالبه کنیم، حضور در بازار اکنون یک فناوری است.

 

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبرداد:

ایجاد  دفتر توسعه کسب وکارهای دانش بنیان در صنعت پتروشیمی 

بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در حاشیه بازدید از بیست وپنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از ایجاد دفتر توسعه کسب وکارهای دانش بنیان در شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد و گفت: ارتباط با شرکت های دانش بنیان به منظور توسعه صنعت پتروشیمی تقویت می شود.  او با بیان اینکه ظرفیت های بسیار مطلوبی در این شرکت ها وجود دارد و فعالیت های بسیار بزرگی در شرکت های کوچک انجام شده است که می تواند برای صنعت نفت کشور بسیار مفید باشد، گفت: متأسفانه در گذشته امکان ارتباط این شرکت ها با صنعت فراهم نشده و مسیری برای اتصال به صنعت و استفاده از توانایی آنها ایجاد نشده است. معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه این بزرگ ترین موضوعی است که باید به آن پرداخته شود و مسیری هموار برای اتصال شرکت های دانش بنیان به کارفرمایان نفتی آماده کنیم، اظهار کرد: به این منظور، دفتر توسعه کسب وکارهای دانش بنیان در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در چندماه گذشته راه اندازی شده است. وی با اشاره به اینکه این هدف گذاری هفته های آینده نیز دنبال می شود تا این شرکت ها بتوانند با ارتباط به این دفتر، به صنعت پتروشیمی و نیازهای آن متصل شوند، افزود: دانش بنیان ها و استارت آپ ها شرکت های قدرتمندی از نظر مالی نیستند و صنعت نفت با راه اندازی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در ری و صندوق پژوهش و فناوری نفت از این شرکت ها حمایت می کند. وی از امضای قرارداد با چهار دانشگاه کشور در سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: این قراردادها نیز به منظور توسعه دانش فنی فرآیندهای پتروشیمی انجام شد که هم اکنون این همکاری و تقویت و هدف گذاری مشخصی برای آنها انجام شده است و امیدواریم خروجی بسیار مطلوبی محقق شود.

 تاکید بر حمایت از سازندگان داخلی

محمدی همچنین با اشاره به توانمندی های شرکت های ایرانی در زمینه ساخت داخل، بر ایجاد رابطه دوسویه خلق نوآوری و وافزایش کیفیت همراه با اعتماد سازی توسط سازندگان داخلی تاکید کرد و گفت: شعار امسال نمایشگاه «نفت ملی، کالا و خدمات ایرانی» بود و با توجه به قرار داشتن در سال جهش تولید امسال نسبت به سال های قبل وقت بیشتری برای بازدید از نمایشگاه را اختصاص دادیم .

وی بیان کرد: در روزهای گذشته بازدیدهای بسیار خوبی از سالن های مختلف نمایشگاه انجام شد و باید به این نکته اشاره کرد که در بخش توسعه و طرح های پتروشیمی شرکت های متعددی فعال هستند و دستاوردهای خود را در زمینه های مختلف ارائه کردند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: همواره بر حمایت از ساخت داخل تاکید داریم و سازندگان ایرانی باید به 2 اصل مهم ساخت تجهیزات و ساخت داخل اعتماد توجه ویژه داشته باشند. تولید کنندگان باید تلاش کنند تا با فعالیت بیشتر و کیفیت بالاتر اعتمادسازی کنند و به دنبال ایجاد نوآوری همگام با ایجاد اعتماد باشند و این یک حرکت دو سویه است.

محمدی با بیان این که استفاده از ظرفیت های موجود با بهره گیری از دانش و فناوری های روز جهان می تواند مسیر توسعه صنعت پتروشیمی ایران را هموار کند، گفت: استفاده حداکثری از توان تولیدکنندگان و سازندگان داخلی برای انتقال دانش فنی، بومی سازی و توسعه فناوری های نوین می تواند منجر به تحقق برنامه ریزی های انجام شده برای توسعه صنعت پتروشیمی شود.