مصرف ویتامین های مورد نیاز بدن 

به جنگ ویروس ها بروید

با ورود به فصل سرما، یکی از مهم ترین دغدغه هایمان ابتلا به سرماخوردگی است. بیماری که یکی از شایع ترین عفونت های مجاری تنفسی محسوب می شود. اینکه بیشتر مردم تصور می کنند با گرم نگه داشتن خود در فصول سرد سال و قرار نگرفتن در معرض هوای سرد می توانند از خود در برابر ویروس سرماخوردگی حفاظت کنند، شاید در ظاهر درست به نظر برسد، اما واقعیت این است که عامل اصلی سرماخوردگی ، یکی از ۲۰۰ نوع ویروسی است که در جهان وجود دارد.سرماخوردگی با تنفس ذرات ویروسی که از طریق عطسه، سرفه، صحبت کردن شخص مبتلا و... در هوا پخش می شود، می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. همچنین ویروس سرماخوردگی با لمس سطوح آلوده ای که شخص مبتلا آنها را آلوده کرده نیز قابل انتقال است.علاوه بر این، هوا زمانی که رو به خشکی می رود، خشکی مجاری بینی را به همراه دارد که این مسئله نیز خطر ابتلا به عفونت و سرماخوردگی را چند برابر می کند. به این شکل که رطوبت در هوای سرد کاهش می یابد و شرایط آب و هوایی خشک با رطوبت پایین، زمینه را برای حیات طولانی ویروس سرماخوردگی فراهم می کند.تمام مواردی که آوردیم باعث می شود که در فصول سرد سال سرماخوردگی تهدیدی برای سلامتمان باشد. بنابراین در این روزهای کرونایی که بیش از هر زمان دیگری باید مراقبت سلامت خود باشیم، رعایت برخی نکات برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های فصلی از جمله سرماخوردگی امری مهم و ضروری است.

 از این رو برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماری باید مواد مغذی حیاتی را به طور منظم به بدن برسانیم که این مواد عبارتند از:

ویتامینc

برای کاهش خطر ابتلا به سرماخوردگی، ماده ای که بیشترین تاثیر آن در جلوگیری از ابتلا به ویروس اثبات شده، مصرف ویتامین C است. این ویتامین را می توان در میوه هایی مثل لیموشیرین، لیمو ترش، پرتغال، گریپ فروت و فلفل یافت.

ویتامینA

اولین ویتامین شناخته شده در دنیاست که در بسیاری از میوه ها و غذاها می توان آن را یافت. کمبود این ویتامین می تواند در ابتلا به عفونت ها، به ویژه در گلو، سینه و شکم نقش داشته باشد. از این رو مصرف ویتامین A به میزان لازم (از خوردن بیش از حد آن بپرهیزید) نباید فراموش شود. جگر، انواع ماهی، کره، تخم مرغ و همچنین هویج، انبه، سیب زمینی، زردآلو، کدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز منبع غنی این ویتامین و تامین کننده بتا کاروتن هستند که در بدن فرد به ویتامین A تبدیل می شود.

 

روی:

افرادی که بیش از حد معمول سرما می خورند، بهتر است از مکمل های روی که باعث بالا رفتن سطح ایمنی بدن می شود، استفاده کنند. روی، یکی از مواد معدنی مورد نیاز سیستم ایمنی است. از مواد غذایی که حاوی مقادیر زیاد روی هستند می توان از انواع صدف، گوشت های قرمز بدون چربی، مرغ، غلات سبوس دار و... نام برد.

اومگا 3

اسیدهای چرب از اجزای تشکیل دهنده چربی ها هستند که بدن قادر به تولید انواع ضروری آن نیست، از این رو باید از طریق مواد غذایی تامین شوند. مصرف امگا 3، نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، بلکه برای سلامت و تندرستی بدن نیز بسیار ضروری است. اسیدهای چرب امگا 3 به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیت های فیزیولوژیک بدن نقشی حیاتی ایفا می کنند و در تنظیم تمامی عملکردهای زیست شناختی، دستگاه قلبی و عروقی، ایمنی و عصبی نیز تاثیر بسزایی دارند. انواع ماهی ها مثل قباد، قزل آلا، ساردین و دانه کنجد، تخمه کدو و حلوایی حاوی مقادیر زیادی امگا 3 هستند که می توانند در مبارزه علیه عفونت های سرماخوردگی به سلول های دستگاه تنفسی کمک کنند.

ویتامینB

حبوبات، گوشت و شیر تامین کننده ویتامین B6 و پانتوتنیک اسید هستند و نقش تاثیرگذاری در سیستم ایمنی بدن و تقویت آن دارند.

اسید فولیک:

غلات صبحانه (بر شتوک)، عصاره مخمر و نان، اسید فولیک مورد نیاز بدن را تامین می کنند و برای سلامتی بدن مفید هستند. با توجه به آنچه آوردیم، خوردن مواد مغذی و تامین ویتامین های مورد نیاز بدن در این روزهای پرچالش کرونایی که وارد فصول سرد سال شده ایم، می تواند از ابتلا به بیماری های ویروسی دیگری از جمله سرماخوردگی و آنفلوانزا پیشگیری کند.

پروتئین

کمبود پروتیین در بدن خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد، از این رو مصرف این ماده غذایی را حتما باید در برنامه روزانه گنجاند. از موادی که حاوی مقدار زیادی پروتیین هستند می توان از مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات، مغزها، دانه و غلات سبوس دار و... نام برد. 

ویتامینD

این ویتامین همانطور که می دانید یک ویتامین محلول در چربی است که معمولا از طریق تماس پوست با نور خورشید در بدن تولید می شود و برای جذب مواد معدنی ضروری از جمله کلسیم و فسفر مفید است. با این حال تامین آن در فصل پاییز و زمستان به دلیل کوتاهی روزها کمی مشکل ساز می شود. از علائم کمبود ویتامینD می توان به سرفه های مداوم، سرماخوردگی، خستگی، سستی و... اشاره کرد. بنابراین برای جبران ویتامین Dدر فصل پاییز و زمستان مصرف منابع اصلی این ویتامین D را که شامل ماهی، غلات کامل، آب پرتقال، گوشت قرمز، پنیر، زرده تخم مرغ و... می شود نباید فراموش کرد.

همچنین براساس تحقیقات انجام شده مصرف ویتامین D در شرایطی که ویروس مرگبار کرونا روزانه جان هزاران نفر در جهان را می گیرد، می تواند نقش زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با این بیماری داشته باشد.