سالمندان و استرس کرونا

مشعل   يکي از اولين اخبار درباره ويروس جديد کرونا که از روزهاي ابتدايي تا به امروز ادامه داشته، موضوع احتمال بيشتر ابتلاي افراد مسن و داراي بيماري زمينه اي بوده است. اين موضوع اگرچه در يک نگاه مي تواند به عنوان هشدار تلقي شود؛ اما در بيشتر موارد نگراني و استرسي را براي سالمندان و يا حتي براي فرزنداني که نگران والدين خود هستند، ايجاد مي کند. اخباري که در اين روزها منتشر مي شود، عموما با همين نشانه هاي استرس زا براي افراد مسن ادامه دارد و گويا نمي توان جلوي بخشي از اين فشار رواني را گرفت. به عنوان نمونه اين خبر که در برخي از کشورها به دليل نبود دستگاه هاي تنفسي، پزشکان مجبور مي شوند دستگاه ها را از بيماران مسن جدا کرده و براي افراد جوان تر که شانس زنده ماندن بيشتري دارند، استفاده کنند، موجي از فشار رواني و استرس را در ميان خانواده ها و والدين ايجاد کرد. بسياري از افراد مسن با شنيدن اين خبر اميدشان کم و با اين سوال بزرگ مواجه شده اند که اگر خداي نکرده آنها هم به کرونا مبتلا شوند، شانسشان براي زنده ماندن اينقدر کم است و حتي ممکن است سهمي از دستگاه هاي تنفسي نداشته باشند. در واقع اين اخبار به شکلي افسارگسيخته در ميان عموم مردم در حال انتشار است و اثرات نگران کننده اي را روي افراد دارد، در حالي که اصل موضوع تا اين حد نگران کننده نيست. از سوي ديگر چنين اخباري مربوط به چند کشور اروپايي آن هم در شرايط بحراني و در تعداد معدود بوده و خوشبختانه احتمال چنين شرايطي در کشور ما تاکنون وجود نداشته است.  با اين حال، اين اخبار که مي توان آن را مصداقي از سالمند آزاري قلمداد کرد، همچنان در فضاي خبري کرونايي ادامه دارد و شايد بهتر است درباره اين حجم از استرس به سالمندان تجديد نظر شود؛ چرا که همين فشار رواني و استرس مي تواند ايمني بدن آنها را کاهش دهد و به نظر مي رسد لازم است به شکلي هدفمند مراقب انتقال اين اخبار و موضوعات به سالمندان باشيم.  سالمندان در شرايط کلي با انواع آسيب ها و با توجه به شرايط سني شان با انواع بيماري هاي جسمي حرکتي و قلبي و عروقي و ... درگير هستند. برخي از بيماري ها همچون فشار خون يا ديابت به شکل خفيف يا جدي در ميان سالمندان شايع است و آنها براي گذران عمر خود نياز به مراقبت هاي بسياري دارند. علاوه بر آن برخي سالمندان ممکن است با تنهايي، افسردگي و رها شدن از سوي فرزندان مواجه باشند و همين در خانه تنها ماندن مي توان زمينه بيشتري براي فشار روحي و استرس فراهم کند. دلخوشي هاي سالمندان ممکن است ديدن فرزندان و نوه ها و همسايه ها و يا قدم زدن در پارک محل باشد که حالا با اين شرايط قرنطينه، اين دلخوشي ها از آنها گرفته شده و همين موضوع هم مي تواند عاملي بر دلتنگي و افسردگي بيشتر آنها شود، اما براي اينکه اين شرايط را براي پدرها و مادرها و يا هر کدام از سالمنداني که مي شناسيم و نگران حالشان هستيم، بهتر کنيم، به چند راهکار اشاره مي کنيم:

حالا که علاقه مندي اصلي پدرها و مادرها يعني ديدن فرزندانشان ميسر نيست، هر روز با آنها صحبت کنيد. تلفني يا تماس تصويري فرقي ندارد مهم اين است که آنها با فرزندان و نوه هايشان حرف بزنند و بدانند که حال آنها خوب است و در نتيجه حال خودشان هم خوب شود. ممکن است برخي سالمندان با تلفن هوشمند آشنايي نداشته باشند، بنابراين بهتر است با همان راهي که آنها راحت هستند، با آنها ارتباط بگيريد.

اگر با والدينتان زندگي مي کنيد، در طول روز با آنها زماني را بگذرانيد و به خاطره گويي، ديدن عکس هاي قديمي يا سرگرمي و بازي بپردازيد. اگر مي توانيد با هم آشپزي يا باغباني و گلکاري کنيد و خلاصه فضا را آرام و بدون تنش کنيد.

تر است در طول روز، يکبار اخبار را گوش بدهيد و از شنيدن اخبار به دفعات و يا وقت گذراني در فضاي مجازي بپرهيزيد. اخبار منفي و نگران کننده را براي آنها بلند نخوانيد و بگذاريد احساس کنند فضاي قرنطينه به شکلي کنترل شده ادامه دارد. در بسياري از موارد سالمندان از حساسيت هاي معمول در جامعه عقب تر هستند؛ اما اين وضعيت براي آنها بهتر است و استرس کمتري متوجه آنها خواهد بود.

بسياري از والدين با فرزندان خود، تفاوت نسلي و اختلافات اخلاقي و رفتاري دارند و حتي سليقه هايشان در مورد نوع لباس يا غذا با هم فرق دارد. در شرايط عادي ممکن است هر کدام به دنبال علائق خودشان بروند؛ اما در شرايط قرنطينه اي که محدوديت هاي زيادي وجود دارد و افراد زمان زيادي را در کنار هم هستند، بهتر است فرزندان با آرامش بيشتري برخورد کنند و آستانه تحمل خود را بالا ببرند تا تنش ها و درگيري با والدين کم شود.

علاوه بر همه اينها بهتر است به عنوان فرزند يا افرادي تاثيرگذار بر سالمند، با جملاتي دلگرم کننده آنها را آرام کنيم و از گفتن جملات ناراحت کننده و آمارهاي جنجالي بپرهيزيم . شنيدن اين جملات آرام بخش از فرزندان يا افرادي که دوستشان دارند، خيالشان را راحت تر مي کند و از استرس و فشار رواني و بي خوابي دور مي شوند.

بهتر است در مورد سالمنداني که بيماري زمينه اي دارند، مراقبت هاي روزانه داشته باشيد و مصرف داروي روزانه، نوع غذا يا ورزش کردن آنها را چک کنيد. اين اقدام علاوه بر رفع نگراني بابت احتمال بيماري، آنها را دلگرم مي کند که کسي هواي آنها را دارد و تنها نيستند.

 

مهمانسرای دو دنیا

«مهمانسرای دو دنیا»، نمایشنامه اثر اریک امانوئل اشمیت نویسنده، نمایشنامه نویس و فیلسوف فرانسوی است. اشمیت در این کتاب به بخشی از دغدغه های مربوط به مرگ، در قالب یک نمایشنامه کوتاه اما پرکشش می پردازد. همان طور که از عنوان کتاب نیز مشخص است، داستان کتاب جایی بین دو دنیا در حال وقوع است. مهمانسرای دو دنیا فضایی را بین مرگ و زندگی خلق کرده است. کسانی که به هر طریقی وارد اغما می شوند، به این مهمانسرا می روند. آنها باید اینجا منتظر بمانند که یا به زمین برگردند یا بمیرند؛ اما در این فاصله مهم ترین چیزی که به دست می آورند، آگاهی است. آگاهی، آن تیغه دو لبه ای است که هم امید می آفریند هم ناامیدی. در این فضای معلق، عمیقا می شود فهمید که هیچ چیز جز «من» واقعیت ندارد. که هیچ مقوله ای، جز من و لحظه هایی که من گذرانده و ساخته ام واقعی و سرشار از قطعیت نبوده و نیست. در گذشته اتفاقاتی افتاده و آینده نیز از رد پای گذشته راه گریزی ندارد؛ اما این مابین؛ در این فاصله، من وجود داشته ام و این تمام واقعیت است. همان جرقه کوتاه میان دو نیستیِ مطلق. در این فاصله، جهان بینی شخصیت های نمایشنامه مهمانسرای دو دنیا به واسطه تعامل افکار متفاوتشان، شنیدن داستان زندگی یکدیگر و تاثیری که هرکدام بر دیگری می گذارند، دستخوش تغییر می شود. ما مرگ و حیات را با کفه های متفاوتی می سنجیم و ارزش های متغیری را کف دستمان می گذارد.

در قسمتی از متن می خوانیم:

هیچ یک نمی دانند چگونه گذارشان به مهمانسرای دو دنیا افتاد و چه زمانی از آن خارج خواهند شد و سرانجام به کجا خواهند رفت. شخصیت ها در این مکان رازآمیز گرد هم آمده اند تا درباره زندگی خود تامل کنند و به دغدغه های همیشگی بشر بیندیشند. نمایشنامه مهمانسرای دو دنیا حکایتی است پر از رمز و راز، شگفت انگیز و غافلگیرکننده در فضایی میان رویا و واقعیت، مرگ و زندگی و کمدی و تراژدی.

 

  اکران اینترنتی «خروج»

اکران اينترنتي فيلم خروج ابراهيم حاتمي کيا از يکشنبه 24 فروردين ماه در فيليمو و نماوا آغاز شد و براي حفظ قانون کپي رايت، قابليت دانلود ندارد. مخاطبان مي‏ توانند با پرداخت 12 هزار تومان به مدت 24 ساعت در سرويس هاي vod تازه ترين اثر ابراهيم حاتمي کيا را تماشا کنند. اين در حالي است که براي ديدن اين فيلم در سينما هر کدام از اعضاي خانواده بايد يک بليت 20 هزار توماني مي خريدند.اين اولين بار است که در سينماي ايران، فيلمي سينمايي بدون اکران در سينماها، در فضاي مجازي پخش مي شود. فرامرز قريبيان، پانته آ پناهي ها، کامبيز ديرباز، سام قريبيان، محمدرضا شريفي نيا و جهانگير الماسي از بازيگران فيلم «خروج» هستند که بيستمين اثر سينمايي ابراهيم حاتمي کياست.

 

شعر

گر ماه من برافکند از رخ نقاب را

برقع فرو هلد به جمال آفتاب را

گويي دو چشم جادوي عابد فريب او

بر چشم من به سحر ببستند خواب را

اول نظر ز دست برفتم عنان عقل

وان را که عقل رفت چه داند صواب را

گفتم مگر به وصل رهايي بود ز عشق

بي حاصل است خوردن مستسقي آب را

عشق آدميت است گر اين ذوق در تو نيست

هم شرکتي به خوردن و خفتن دواب را

سعدي نگفتمت که مرو در کمند عشق

تير نظر بيفکند افراسياب را

سعدي

 

دود عود

دود عود، نام آلبومي است در دستگاه نوا با صداي محمدرضا شجريان، آهنگسازي پرويز مشکاتيان، تنظيم کامبيز روشن روان و اجراي ارکستر سمفونيک تهران که در سال 1366 اجرا و سال 1368 منتشر شد. اشعار اين آلبوم از سروده هاي مولانا و عطار است. اين آلبوم محمدرضا شجريان از آلبوم هاي موفق و پرطرفدار اين خواننده قديمي و بي بديل است.