از فرصت ايجاد شده استفاده کنيد

ماه رمضانی متفاوت

شبنم اعماری - امسال در حالي در آستانه ماه مبارک رمضان قرار گرفته ايم و خود را براي روزه داري آماده مي کنيم که کشور شرايط خاصي دارد و با مهماني ناخوانده و کشنده دست به گريبان است، مهماني که بي توجهي به آن  مي تواند عواقب ناگواري را به دنبال داشته باشد. در روزهاي سخت کرونايي به ماه مبارک رمضان نزديک مي شويم، ماهي که هر سال مردم با شروع آن در مساجد، تکايا و حسينيه ها حضور مي يافتند و محافل مذهبي و ديني برگزار مي کردند، اما با توجه به شيوع ويروس کرونا امسال ماه مهماني خدا نسبت به سال هاي گذشته کمي متفاوت خواهد بود.  از اين رو موضوعات خاصي در مورد سلامت انسان در زمان روزه داري در ماه رمضان مطرح شده که پرداختن به آن امري ضروري به نظر مي رسد.

مهمانی های افطار ممنوع

در این روزهای کرونایی که در خانه ماندن و پرهیز از حضور در تجمعات بهترین راه حل قطع زنجیره انتقال و انتشار ویروس است، برگزاری مهمانی و مجالس افطاری که هر سال در ماه مبارک رمضان برگزار می شود، یکی از نگرانی های اصلی کادر درمانی و مسوولان به شمار می رود. به همین دلیل مردم باید با توجه به توصیه ها و رعایت آنها از برپایی مهمانی و دورهمی های خانوادگی به بهانه افطاری بپرهیزند و سلامت خود و دیگران را به خطر نیندازند.

برنامه های جایگزین

همانطور که همه می دانند در این روزهای حساس، اولویت اصلی حفظ سلامت جامعه است و این اولویت با انجام فعالیت های مذهبی در منازل و به صورت خانوادگی در تضاد نخواهد بود. در حال حاضر شرایط به گونه ای است که نمی توان مانند سال های گذشته برنامه های ویژه ماه رمضان برگزار کرد. به همین دلیل مسوولان مربوطه به فکر برنامه های جایگزین هستند تا خلا ایجاد شده در این ماه مبارک را پر کنند. علاوه بر این، خانواده ها هم می توانند در خانه و در خلوت خودشان و با اطمینان از حفظ سلامت اعضای خانواده، روزه بگیرند و اعمال ماه مبارک رمضان را بجا آورند. تماشای برنامه های تدارک دیده در تلویزیون هم راه دیگری است که در این شرایط می توان از آن استفاده کرد.

مهارت معنوی

امسال و در ماه مبارک رمضان موضوعی را که باید به آن بپردازیم، این است که یاد بگیریم در خلوت و به تنهایی اتصال معنوی ایجاد کنیم. این همان چیزی است که در سیره علمای ما وجود داشته است. در شرایطی که برگزاری تجمعات ممنوع شده، ما می توانیم در خلوت خود و دور از همه با خدایمان ارتباط برقرار کنیم، مهارت معنوی که امسال فرصت کسب آن را به دست آورده ایم و نباید این موقعیت را از دست بدهیم. درست است که اسلام گوشه نشینی و رهبانیت را توصیه نمی کند، اما در حالت خاص و اضطرار و در شرایطی که زمینه حضور جمعی برای اتصال به خدا وجود ندارد و سلامت جامعه در خطر است، چاره ای جز این نداریم.

فرهنگ سازی اجتماعی

همانطور که اشاره کردیم، امسال شرایط برگزاری مراسم مذهبی و دینی مختلف و دادن افطاری های مرسوم این ماه مبارک فراهم نیست. از این رو افرادی که هر سال در ماه مهمانی خدا، نذری و افطاری می دادند، می توانند هزینه های این کار خیر را به نیازمندان و اقشار کم درآمد و آسیب دیده از کرونا اختصاص دهند که در این شرایط سخت، اوضاع اقتصادی مناسبی ندارند.  اما آنچه تاکنون باعث شده دشواری ها و تلخی های کرونا را تحمل کنیم، فرصت های ایجاد شده ای است که در این روزهای سخت می توان از آنها به خوبی استفاده کرد، فرصتی که شاید آغازی باشد بر فرهنگ سازی اجتماعی برای نهادینه شدن برخی رفتارهای درست و از بین رفتن رفتارهای نادرست، پس بیایید و از این فرصت ایجاده نهایت استفاده را ببریم و گامی بلند برای فرهنگ سازی اجتماعی برداریم.

توصیه ها را رعایت کنید و روزه بگیرید

روزه گرفتن در روزهای کرونایی مشکلی برای افراد سالم ایجاد نمی کند. به گفته پزشکان روزه برای افراد سالم مشکلی ایجاد نخواهد کرد، ضمن اینکه روزه باعث تقویت ایمنی بدن می شود، به کاهش پاسخ های التهابی زیانبار کمک می کند و به بهبود واکنش بدن در موارد استرس می انجامد.

بنابراین ترس از روزه گرفتن در روزهایی که با ویروس کرونا می جنگیم، بی دلیل است و تمام افراد سالم می توانند با رعایت مواردی که در ادامه می آوریم، بدون هیچ مشکلی روزه بگیرند.

1- رعایت تمام توصیه های بهداشتی برای پیشگیری و جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا (رعایت فاصله اجتماعی، شست وشوی مکرر دست ها و...)

2- نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در فاصله افطار تا سحر

3- جوشاندن آب در ظروف روباز برای مرطوب نگهداشتن محیط خانه

4- کاهش مصرف چای، قهوه و شیرینی جات

5- افزایش مصرف سبزیجات و میوه جات در فاصله افطار تا سحر

6- پرهیز از محیط های گرم و خشک (سالمندان و افراد بالای 65 سال و بیشتر)

از طرف دیگر آنچه تاکنون از ویروس کرونا به دست آمده، نشان داده که افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مثل فشارخون، بیماری قلبی، سرطان، دیابت و... بیش از دیگران در معرض ابتلا  به این ویروس قرار دارند. از این رو توصیه شده افراد مسن که ابتلای آنها به این ویروس ممکن است برایشان خطرآفرین باشد، پس از مشورت با پزشک خود این فریضه را بجا آورند. آن دسته از افرادی هم که به پزشک دسترسی ندارند و مطمئن هم نیستند که روزه برای آنها بی ضرر است، بهتر است با رعایت توصیه های بهداشتی و به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا احتیاطا از روزه گرفتن پرهیز کنند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص از بی ضرر بودن روزه مطمئن شوند.توجه داشته باشید روزه داری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سال های دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص می توان این فریضه الهی را بجا آورد.

نکته مهم و پایانی هم در خصوص بیمارانی است که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافته اند؛ توصیه شده این افراد حداقل تا شش هفته اقدام به روزه داری نکنند.

با رعایت مواردی که توصیه شده است، می توانیم روزه بگیریم و ماه رمضان را بدون هیچ مشکلی با سلامتی پشت سر بگذاریم.