مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد:

اتصال بزرگترين بندر اقيانوسي ايران به شبکه گاز

اتصال چابهار بزرگترين بندر اقيانوسي ايران به شبکه گاز در دستور کار شرکت ملي گاز ايران است.

حسن منتظرتربتي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در تشريح آخرين وضعيت اجراي بزرگترين پروژه گازرساني کشور شامل ساخت خطوط لوله و توسعه شبکه گاز شهري و روستايي استان سيستان و بلوچستان، با بيان اين مطلب گفت: در حال حاضر به صورت همزمان ساخت شبکه، علمک گذاري و واگذاري انشعاب گاز به مشترکان در 8 شهر استان و سيستان و بلوچستان در حال انجام است. وي در ادامه با اشاره به پيشرفت 76 درصدي عمليات گازرساني در شهر زاهدان تصريح کرد: تاکنون حدود 15 هزار علمک گاز نصب و براي حدود 31 هزار خانوار، اشتراک پذيري انجام شده است. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه علاوه بر شهر زاهدان، عمليات ساخت و توسعه شبکه گاز شهري در 7 شهر ايرانشهر، محمدان، بمپور، زابل، خاش، بزمان و دلگان هم به صورت همزمان در حال انجام است، افزود: گازرساني به روستاهاي استان سيستان و بلوچستان نيز آغاز شده، به طوري که تاکنون 7 روستا از نعمت گاز طبيعي بهره مند و عمليات گازرساني به 16 روستاي ديگر هم آغاز شده است. اين مقام مسئول با اشاره به برنامه گازرساني به 310 واحد صنعتي استان سيستان و بلوچستان يادآور شد: تاکنون 82 واحد صنعتي گازدار، عمليات گازرساني به 185 واحد صنعتي ديگر آغاز، گازرساني به 42 واحد صنعتي در مرحله پيمان سپاري و گازرساني به 8 واحد ديگر هم در مرحله طراحي است.

تبديل سيستان و بلوچستان به کارگاه گازرساني

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران تاکيد کرد: در شرايط فعلي، ساخت و توسعه شبکه گاز به شهرها، روستاها، صنايع و نيروگاه هاي برق استان سيستان و بلوچستان بزرگترين همانند بزرگ ترين کارگاه گازرساني کشور بوده که در جبهه هاي مختلف کاري به صورت شبانه روزي در حال انجام است. تربتي در ادامه با يادآوري اينکه در کنار ساخت و توسعه شبکه گاز شهري، روستايي و صنعتي در استان سيستان و بلوچستان، هم اکنون ساخت 6 خط لوله بزرگ و اصلي انتقال گاز در سطح اين استان پهناور کليد خورده است، گفت: به منظور تسريع در روند ساخت و بهره برداري هر يک از اين 6 خط لوله اصلي هم، قطعاتي تعريف و به عبارت ديگر ساخت هر خط لوله به چند قطعه تقسيم بندي شده تا زمان ساخت و بهره برداري از آنها به حداقل کاهش يابد. وي با اشاره به آغاز عمليات اجرايي بالغ بر يکهزار و 770 کيلومتر خط لوله اصلي گاز در استان سيستان و بلوچستان تصريح کرد: علاوه بر اين، ساخت حدود 655 کيلومتر خط لوله جديد گاز هم در مرحله طراحي پايه بوده که احداث آنها هم به زودي آغاز مي شود.

معاون وزير نفت در امور گاز اظهار کرد: ساخت خط لوله 36 اينچي گاز ايرانشهر-زاهدان- دوراهي دشتک به طول 108 کيلومتر، خط لوله 24 اينچي دوراهي دشتک به زابل به طول 110 کيلومتر، خط لوله ايرانشهر به چابهار در چهار قطعه و در اقطار 56 تا 16 اينچ به طول تقريبي 300 کيلومتر، خط لوله 20 اينچي ايرانشهر به پاليزان به طول 105 کيلومتر، خط لوله پاليزان به خاش به طول 41 کيلومتر، خط لوله خاش به ميرجاوه به طول 109 کيلومتر و خط لوله انتقال گاز به شهرهاي سوران، زابلي، سراوان، سيرکان و هيدوج به طول تقريبي 343 کيلومتر از مهم ترين خطوط لوله در دست ساخت هستند. تربتي در ادامه با بيان اين که در کنار ساخت و توسعه شبکه گاز استان سيستان و بلوچستان، اتصال چابهار به عنوان بزرگترين بندر اقيانوسي ايران، يکي ديگر از برنامه هاي در دست اجراي شرکت ملي گاز ايران است، تاکيد کرد: با ساخت خط لوله گاز ايرانشهر به چابهار، علاوه بر گازرساني به نيروگاه هاي برق چابهار و کنارک و توقف مصرف سوخت مايع در اين واحدها، زمينه گازرساني به صنايع پتروشيمي مکران هم فراهم مي شود که اين خط لوله در چهار قطعه مراحل مختلف ساخت را پشت سر مي گذارد.

حمايت بي نظير وزير نفت از توسعه گازرساني

حسن منتظرتربتي در ادامه با اعلام اينکه وزارت نفت براي توسعه شبکه گاز در استان سيستان و بلوچستان با محدوديت تامين منابع مالي روبه رو نخواهد شد، گفت: با حمايت بي نظير وزير نفت، بر اساس مصوب شوراي اقتصاد و بند «ق» بودجه سال 93، امکان سرمايه گذاري بيش از 20 هزار ميليارد تومان براي اجراي پروژه هاي گازرساني به استان سيستان و بلوچستان وجود دارد.

معاون وزير نفت با يادآوري اينکه تمامي هزينه هاي سرمايه گذاري در ساخت و توسعه شبکه گاز استان سيستان و بلوچستان از محل جايگزيني گاز طبيعي با سوخت مايع جبران خواهد شد، افزود: با توسعه شبکه گاز، مصرف سوخت مايع به ويژه گازوئيل در سبد سوخت نيروگاه ها و گازمايع در سبد سوخت مشترکان خانگي و تجاري به حداقل کاهش مي يابد. تربتي در پايان يادآور شد: افزون بر شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان، 4 شرکت گاز استاني در توسعه گازرساني استان مشارکت دارند و با اين همکاري گسترده، شاهد کاهش زمان توسعه خواهيم بود.

 

معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش:

گازسوز کردن خودروهای پرمصرف سالانه ۱.۸ میلیارد دلار عاید کشور می کند

معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش گفت: با گازسوز کردن خودروهاي پرمصرف بنزيني، سالي 1.8 ميليارد دلار عايد کشور مي شود.

عليرضا صادق آبادي روز يک شنبه (يکم دي ماه) در همايش «سي ان جي، فرصت توسعه پايدار» در محل دانشگاه صنعتي شريف گفت: شدت مصرف انرژي در ايران در همه بخش ها از جمله مصرف کننده انرژي، حمل ونقل، نيروگاهي، صنايع عمده، خانگي و تجاري بسيار بالاست و با يک محاسبه و مقايسه به راحتي به اين اجماع مي رسيم.

وي با بيان اينکه ادامه وضع موجود از لحاظ اقتصادي، زيست محيطي و اجتماعي امکانپذير نيست، افزود: سياست گذاري کار سختي نيست، مهم تر از سياست گذاري ايجاد اجماع است تا همه افرادي که تصميم گير هستند، آن سياست را بپذيرند و حاضر به اجراي آن باشند.

معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش تصريح کرد: مصرف ميانگين روزانه مجموع گاز و سوخت مايعي که فعلا از ارزش حرارتي آن استفاده مي شود، 750 تا 800 ميليون مترمکعب است که عدد بسيار بالايي است.

مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي عنوان کرد: هر احتراقي هر چقدر هم کامل و پاک ترين سوخت باشد، ايجاد آلودگي خواهد کرد. البته بايد به اين پرسش پاسخ داد که ظرفيت شهرهاي مختلف ما براي احتراق چقدر است؟

وي ادامه داد: هرچند بخشي از بنزين در سبد مصرفي به سي ان جي تبديل مي شود، اما به هر حال هر احتراقي آلودگي ايجاد مي کند. ما بايد بدانيم ظرفيت تهران در بخش صنعت، خانگي و حمل ونقل روزانه چقدر است و چه ميزان احتراق مي توانيم در اين کلانشهر داشته باشيم تا بر مبناي آن برنامه ريزي و سياست گذاري کنيم.

صادق آبادي با اشاره به اينکه زمينه همکاري ميان ما و دانشگاه وجود دارد، تصريح کرد: دانشگاهيان بايد به پرسش هايي نظير مدل سازي کلانشهرها و اينکه بدانيم در اين شهرها چه ميزان سوخت بايد مصرف شود پاسخ دهند و همفکري کنند.

معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش گفت: اين مقدار سوختي که مصرف مي کنيم و اين شدت بالاي مصرف انرژي به طور طبيعي هم به محيط زيست لطمه مي زند و هم منابع قابل توجهي از انرژي را از دست مي دهيم و به طور طبيعي اين دو با مسائل اجتماعي نيز گره خواهند خورد.

وي ادامه داد: ممکن است در شهري که چهار يا پنج روز باران مي بارد، استفاده از سوخت يورو 5 اجباري نباشد، اما علم اقتصاد به معناي منابع محدود است که بايد مديريت شود و از ظرفيت ها به نحو احسن استفاده کرد، بنابراين بايد براي شهرهاي مختلف ظرفيت احتراق داشته باشيم و بعد سياست گذاري انجام دهيم، يعني براساس منابعي که در حوزه هيدروکربوري داريم اقتصادي ترين تخصيص را انجام دهيم و پس از سياست گذاري اجماع در داخل کشور صورت گيرد که آيا اين سياست اجرايي شدني هست يا خير؟

 

اجراي 26 پروژه با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي

وزارت نفت ظرفیت های علمی کشور را به کار گرفته است

معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت با اشاره به اينکه هم اکنون 26 پروژه صنعت نفت با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي در حال پيگيري است، گفت: وزارت نفت، ظرفيت هاي علمي کشور را به کار گرفته است.

سعيد محمدزاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، به دو مقطع اصلي حمايت وزارت نفت از دانشگاه ها اشاره کرد و افزود: حمايت نفت از دانشگاه ها محدود به چند سال اخير نيست؛ زيرساخت هاي آموزشي حوزه نفت و گاز در دوره نخست وزارت آقاي زنگنه با حمايت وزارت نفت شکل گرفت و به ميزان قابل توجهي تقويت شد. امروز هم شاهديد که 26 پروژه صنعت نفت با همکاري 16 دانشگاه و مرکز پژوهشي منتخب کشور در دست اقدام است و با توجه به اينکه اين دانشگاه ها براي اجراي پروژه هاي ياد شده از مشارکت شبکه اي از دانشگاه ها نيز استفاده مي کنند، بنابراين اقدام هاي پژوهشي وزارت نفت، سبب به کارگيري حجم گسترده اي از ظرفيت دانشگاه هاي کشور شده است.

وي نتيجه اين همکاري را اثربخشي دانشگاه ها در مسير توسعه صنعت نفت و همراهي صنعت نفت در توسعه دانشگاه ها خواند و گفت: از اين حيث، کار بسيار ارزشمندي از سوي وزارت نفت انجام شده است.

محمدزاده در عين حال يادآور شد: تعامل صنعت با دانشگاه ها که با اقدام هايي از جمله اجراي قراردادهاي کلان و مشترک پژوهشي ميان شرکت هاي تابع وزارت نفت با اين مجموعه ها دنبال مي شود، رويکرد جديد و بي سابقه اي است و از اين حيث طبيعي است که فراز و نشيب هاي زيادي را در اين مسير شاهد باشيم، اما نکته مهم تر از توليد محصول يا به دست آمدن نتيجه مطالعات حاصل از اين پروژه ها، توسعه فضايي جديد، شکل گيري پارادايمي نو و حرکت به سمت توسعه زيست بوم فناوري و نوآوري در صنعت نفت است.

وي با اشاره به ايجاد انستيتو که در برخي قراردادهاي اين پروژه هاي پژوهشي تعريف شده است، ادامه داد: فعاليت انستيتوهاي تحقيقاتي در دانشگاه ها در حکم ماشين حل مسئله اي مبتني بر کسب وکار براي رفع چالش هاي پيش روي صنعت است. 

محمدزاده گفت: با نگاهي به موفقيت هاي صنعت نفت در بخش هاي مختلف و توجه به خيل عظيم تجهيزات کاربردي اين صنعت که در داخل کشور بومي سازي شده و تعامل با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي، مي توان به عزم و اراده و حمايت وزارت نفت از ظرفيت هاي داخلي پي برد. کافي است عملکرد صنعت نفت را در بخش هاي مختلف کنار هم بگذاريم و نتيجه گيري کنيم.

وي اظهار کرد: سلايق گوناگون مي تواند عاملي جهت پيشبرد بهتر اهداف کشور باشد، به شرط آنکه همدل باشيم و گفتار و رفتارمان سبب ناهموار شدن مسير توسعه نشود. ما تجربه ايستادگي در جنگ را در دفاع مقدس داشته ايم و خوب مي دانيم راهکار مبارزه با دشمني که صريحا اعلام کرده به دنبال نابود کردن اقتصاد ايران است، جز از مسير همدلي نمي گذرد. جوانان و ايده هاي نوآورانه آنان مي تواند در اين زمينه بسيار راهگشا باشد.

 

فناوری های نو مسیر توسعه صنعت پتروشیمی را متحول می کند

مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: استفاده از فناوری های نو و دانش روزآمد جهان می تواند در مسیر ساخت طرح های جدید پتروشیمی تحول ایجاد کند.

علی محمد بساق زاده اظهار کرد: استفاده از فناوری های نو و دانش روزآمد جهان می تواند در مسیر ساخت طرح های جدید پتروشیمی تحول ایجاد کند و برنامه ریزی های انجام شده برای تحقق جهش دوم و سوم صنعت را به ثمر برساند. وی با اشاره به اینکه یکی از موضوع های مهم صنعت پتروشیمی بهره مندی از فناوری های نوظهور و نوین در تولید محصولات پتروشیمی است، افزود: تبدیل متانول به پروپیلن و به کارگیری کاتالیست های به روز در تولید محصولات پتروشیمی از جمله زمینه های استفاده از فناوری های نوین در این صنعت است.

مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه تولید و استفاده از کاتالیست های نسل جدید همواره در صنعت پتروشیمی مورد توجه قرار گرفته و هم اکنون تولید آنها در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در دست اقدام است، ادامه داد: کاتالیست فرآیندهای متانول، HDPE و LLDPE که به امضای قرارداد با واحدهای تولیدی منجر شده از جمله این موارد است. بساق زاده با اشاره به اینکه پتروشیمی ها به دلیل تولید محصولات نهایی و تکمیل زنجیره ارزش، اهمیت فراوانی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور دارند، گفت: استفاده از فناوری های نوین و دانش روز جهان سبب ایجاد ارزش افزوده بالایی در این صنعت خواهد شد. پژوهش و فناوری، شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری را در استفاده بهینه از ظرفیت های موجود در کشور به عهده دارند. وی با بیان اینکه از طریق توانمندسازی بخش خصوصی می توان به برنامه های پیش بینی شده در صنعت پتروشیمی دست یافت، تصریح کرد: انتقال دانش فنی، بومی سازی فناوری، ساخت داخل تجهیزات و مواد، مورد حمایت کامل وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. بساق زاده حمایت از عوامل تولید، تولید داخل، اصلاح الگوی مصرف، نوآوری و شکوفایی و تلاش و فعالیت با مصداق کار جهادگونه را از رویکردهای اقتصاد مقاومتی در صنعت پتروشیمی برشمرد و گفت: برنامه‎های صنعت پتروشیمی بر محور استفاده از توان داخلی به منظور پاسخگویی به نیاز داخل و بازارهای بین المللی تاکید دارد و این شرایط زمینه توسعه این صنعت را فراهم می کند. وی افزود: صنعت پتروشیمی در سراسر جهان با شتاب در حال تحول و پیشرفت است و اگر شرکت های ایرانی فعال در صنعت پتروشیمی می خواهند قدرت رقابت پذیری خود را در بازارهای بین المللی حفظ کنند، باید از دانش و فناوری روز جهان بهره مند شوند.