جلوه هاي طبيعي ايران را به تماشا بنشينيد

کویر و این همه زیبایی

شبنم اعماري      سرزمين زيبايمان ايران، يکي از خوش آب و هواترين کشورهاي دنياست که چهار فصل زيبا و رنگارنگ دارد. در ايران به هر طرف که نگاه کنيد، جز زيبايي چيز ديگري نمي بينيد. هر گوشه اين سرزمين، با آب و هواي خاص خود، چنان دلربايي مي کند که نمي توان بسادگي از کنارش گذشت. يکي از زيباترين جلوه هاي طبيعي ايران، کويرهاي منحصر به فردي است که در گوشه گوشه سرزمين پنهاورمان جا خوش کرده اند؛ مناطقي که اگرچه تلي از ماسه هاي نرم يا همان رمل هاي پوشيده از شن هستند؛ اما وجود رودهاي شور، درياچه هاي نمک، گياهان کويري، پرندگان و جانوران بياباني چنان جذابيتي به آنها داده که اگر يک بار پايتان به آنجا برسد، نه تنها سفري تکرار نشدني برايتان به دنبال خواهد داشت؛ بلکه ديگر جزئي از سفرهاي زمستاني تان خواهد بود.کوير، همان نقطه اي است که مي توانيد بدون هيچ دغدغه اي آسمان آبي پرستاره را به تماشا بنشيند و از زيبايي شگفت انگيزش سرمست شويد. همانجايي که مي توانيد سفرهاي زمستاني متفاوت را تجربه کنيد. حالا با مطالعه آنچه در ادامه برايتان مي آوريم، سفري تکرار نشدني را برنامه ريزي کنيد.

کوير مصر

بي ترديد يکي از محبوب ترين کويرهاي ايران، کوير مصر است. اين کوير که در استان اصفهان جا خوش کرده، جاذبه هاي طبيعي و گردشگري زيادي دارد که بر جذابيت هاي آن افزوده است. در کوير مصر، آنچه باعث شگفتي تان مي شود، روستاي مصر است؛ نقطه اي سرسبز و زيبا در دل کوير که قلب تپنده اين منطقه محسوب مي شود. کوير مصر با آن چشم اندازهاي نفسگير و شگفت انگيزي که دارد، به قدري جذاب و زيباست که نمي توان از ديدن آن چشم پوشي کرد.

مرنجاب

يکي ديگر از جاذبه هاي ديدني ايران، کوير مرنجاب است؛ جايي که با حضور در آن و ديدن طبيعت جذابش، محو زيبايي خارق العاده اش مي شويد. اين کوير به خاطر پوشش گياهي و جانوري، تپه هاي شني مرتفع و آسمان زيبايي که دارد، هر ساله پذيراي گردشگران زيادي است. گفته مي شود شاه عباس صفوي نام مرنجاب را براي اين کوير انتخاب کرده، آن هم به اين دليل که در کوير چاه کندن و رسيدن به آب شيرين، کار سخت و طاقت فرسايي بوده است. به همين دليل به آن «مرد رنج آب» مي گفتند که کم کم و به مرور   زمان تغيير کرد و در نهايت نام مرنجاب گرفت. در اين کوير علاوه بر لذت بردن از تماشاي تپه هاي شني بلند، جنگل هاي تاق، درياچه هاي نمک و آسمان زيبا، مي توانيد ساعت ها به نظاره جزيره سرگرداني بنشيند که دور تا دور آن را به جاي آب، نمکزار پوشانده است. نکته ديگري که در مورد کوير مرنجاب بايد بدانيد، اينکه آفرودسواران به آن علاقه زيادي دارند و وقت و بي وقت خود را به اين منطقه مي رسانند تا با آفرودسواري در مرنجاب، انرژي شان را تخليه کنند.

کوير کاراکال

اين کوير که نام خود را از گربه ساني به نام کاراکل گرفته، زيباترين کوير يزد و دست نخورده ترين و بکرترين کوير ايران به شمار مي رود. «کاراکال» با آن گوش هاي بزرگ و سه گوش خود، حيواني باهوش، زيبا و باوقار است که مي توان آن را اهلي کرد. کوير کاراکال از آن جهت معروف است که نخلستان ها و تپه هاي شني زيبايي دارد. قدم زدن در اين کوير شگفت انگيز، تجربه اي تکرار نشدني است. وجود خانه وحشي بافقي، شاعر سده دهم، با آن معماري زيبا و خاصش در نوع خود بسيار جالب توجه است. آب انبار کاکامير، يکي از بزرگترين آب انبارهاي بافق و  ازجاذبه هاي ديدني اين کوير است که پوشش آجري گنبدي گردچيني دارد که نظر هر مسافري را به خود جلب مي کند. در کاراکل مي توانيد در اقامتگاهي سنتي اقامت کنيد و در زيبايي و سکوت کوير غرق شويد و به دور از هياهو، ساعاتي را خوش بگذرانيد.

کوير ابوزيدآباد

يکي ديگر از کويرهاي ديدني ايران، ابوزيدآباد است که به دليل داشتن جاذبه هاي تاريخي هيجان انگيز، طرفداران زيادي دارد. اين کوير که بخشي از بيابان بند ريگ است، تاريخ اسرارآميزي دارد که همين وجه تمايزش با ديگر کويرهاي ايران است. نزديکي ابوزيدآباد به کاشان، ابيانه و آران و بيدگل باعث شده کويري منحصر به فرد باشد. نکته جالب توجه درباره کوير ابوزيدآباد اين است که پايتخت گويش هاي کهن ايران به حساب مي آيد و گويش بيذوي در اين منطقه، يکي از مهم ترين جاذبه هاي گردشگري آن است، ضمن اينکه ابوزيدآباد با داشتن ديدني هايي همچون قلعه کرشاهي، آب انبار صفوي، شهر زيرزميني اويي و شهر تاريخي نوش آباد، يکي از مقاصد مورد علاقه طبيعت گردان است.

کوير لوت (کلوت هاي کوير شهداد)

نخستين اثر طبيعي ايران که در فهرست ميراث جهاني يونسکو به ثبت رسيده، کوير لوت است. همانجايي که از آن به عنوان گرم ترين نقطه زمين نام مي برند. اين کوير از نظر زمين ساختي به سه بخش تقسيم شده؛ لوت شمالي، لوت مرکزي و لوت جنوبي. وسيع ترين و پست ترين قسمت چاله لوت را هم لوت مرکزي تشکيل مي دهد. كوير لوت، يکي از سخت گذرترين نقاط جهان است و در برخي از قسمت هاي آن، هيچ موجود زنده اي-  حتي باکتري- وجود ندارد. از جاذبه هاي گردشگري اين کوير سحرانگيز هم مي توان به شهر افسانه اي کلوت ها، 40 مخروط آتشفشان کواترنر، مرتفع ترين هرم هاي ماسه اي دنيا، پهنه هاي وسيع ماسه و ريگ با طيف رنگي قهوه اي روشن تا خاکستري و سياه، پهنه هاي شني مواج، بزرگترين نبکاهاي جهان، مرتفع ترين ربدوها، کوير پاشتري، هامادا، رود شور، شهر کوتوله ها و کمپ شهداد اشاره کرد. بهترين زمان سفر به اين منطقه اواخر پاييز و اوايل زمستان است.

اين کوير که مساحتي 175 هزار کيلومتري دارد، بخش هايي از استان هاي سيستان و بلوچستان، کرمان و خراسان جنوبي و 10 درصد از مساحت ايران را دربر گرفته است. کوير لوت بيست و هفتمين بيابان بزرگ دنياست.

 

 

هتل خانه بهروزي قزوين

اين هتل که بناي آن قدمتي 200 ساله دارد و به دوره قاجار برمي گردد، با حفظ معماري سنتي پس از مرمت در اختيار گردشگران قرار گرفت.

خانه بهروزي قزوين که در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده است، نخستين خانه تاريخي قزوين است که پس از بازسازي به هتلي سنتي تبديل شد. اين خانه از حياط مرکزي اصلي و حياط هاي جانبي تشکيل شده و حياط اندروني با تناسبات نيم کشکولي در دو جبهه داراي شاه نشين هاي تابستاني و زمستاني و در دو جبهه ديگر داراي ايوان هاي طاق نمايي است. شاه نشين اصلي خانه از طريق ايواني ستون دار به حياط بيروني متصل مي شود. اين خانه دو طبقه، زيرزمين و همکف دارد و تزيينات آجري لبه بازشوها و ارسي هاي آن بسيار قابل توجه است.

هتل خانه بهروزي، 12 اتاق با فضاي سنتي دارد که همه اتاق ها در يک طبقه جاي گرفته اند. اين بناي سنتي زيبا در زميني به وسعت 1300 مترمربع ساخته شده و در بخش هاي مختلف آن مي توان آثاري از تمدن و فرهنگ بوميان اين منطقه را ديد. خانه بهروزي که در کوچه زرگرها جا خوش کرده، دسترسي به نقاط مختلف شهر را به راحتي امکانپذير مي کند. اين هتل خانه از جمله هتل هايي است که حمام سنتي دارد. با انتخاب اين هتل خانه سنتي، وارد تونل زمان خواهيد شد و به گذشته سفر خواهيد کرد. اين خانه سنتي با آن حياط باصفا و حوض پرآبش، ديوارهاي آجري و گلدان هايي زيبايش، نماي دلنشيني خلق کرده، به طوري که حسي عجيب را مي توان در آن تجربه کرد. جالب اينکه يک رستوران سنتي نيز در طبقه دوم و يک چايخانه سنتي به همراه تخت هاي چوبي در محوطه تعبيه شده که مهمانان مي توانند اوقات خوشي را در اين هتل سپري کنند.با اين حال فراموش نکنيد که در اين هتل، به دليل حفظ معماري سنتي، برخي اتاق ها، حمام و سرويس بهداشتي ندارند. حالا اگر به دنبال فرصتي براي رسيدن به آرامش و سپري کردن لحظاتي شاد و متفاوت هستيد، مي توانيد با انتخاب هتـل سنتي بهـــروزي، طعـم زندگي به سبک سنتي را تـجربه کنيد و لحظات خوشــي را براي يــک روز هم که شــده، رقم بزنيد.

 

شعربافي

يکي از هنرهاي سنتي ايران، شعربافي يا به قول بعضي از قديمي ها شربافي است که پيشينه اش به قرون ابتدايي ورود اسلام به ايران برمي گردد.

از نظر لغوي شَعر يعني موي انسان و حيوان و در نساجي هم به پارچه اي مي گويند که با پشم يا موي حيوان ريسندگي مي شود. دستگاه ريسندگي اين پارچه هم «دستگاه بافندگي چهاروردي» نام دارد؛ بيشتر دستگاه هاي شعربافي چوبي بودند و اندازه هاي متفاوتي داشتند که از قسمت هاي مختلفي مانند پدال، نورد (غلتک پارچه پيچ)، ميخ طويله پهلوکش، موم مال، شانه، ورد، ماسوره، ميل ميلک، ساز، ماکو، ميتيز، دفه يا دفتين، گرت، چرخ سوره پيچي، کيسه شن و دستگاه چله دواني تشکيل مي شدند. البته در گذشته کار با اين دستگاه ها بسيار سخت بود تا اينکه حدود 50 سال پيش، جواني به نام حبيب الله خاتم تغييراتي در آن ايجاد و با افزودن قطعه اي به نام چَک، کار با دستگاه چهاروردي را آسان کرد.

شعر، پارچه اي ساده است که معمولا يا بدون نقش و نگاره است يا فقط طرح هاي راه راه دارد.

پارچه شعر در ابعاد 2 متر در 5/1 سانتي متر و اسم بافنده هم در سر و ته اين پارچه بافته مي شود تا اصالت پارچه را نشان دهد.

شعربافي در گذشته حرفه اي کاملا مردانه بوده و در کارگاه هاي شعربافي روزي يک تا 2 متر پارچه توليد مي شده است.

اين هنر بيشتر در شهرهاي مرکزي ايران رواج داشته و امروزه کارگاه هاي سنتي معدودي از اين هنر زيبا را مي توان در شهرهاي يزد و کاشان يافت. پارچه هاي شعربافت هنوز نقش و نگارهاي جذاب و زيبايي دارند.

 

سوغات ایران

يکي از استان هاي غربي ايران و مرکز آن شهر خرم آباد است. در اين استان مي توانيد سوغاتي هاي زيادي بخريد و به ديگران هديه بدهيد.

کلوچه بروجردي: اين کلوچه که به آن کلوچه قندي هم مي گويند، يکي از شيريني هاي لذيذ و پرطرفدار لرستان است.

شيريني آردي: يکي ديگر از شيريني هاي لرستان است که ماندگاري بالايي دارد.

سمنوي بروجرد: ساکنان بروجرد در طبخ اين خوردني خوشمزه که يکي از عناصر اصلي سفره هفت سين است، تبحر خاصي دارند.

نان ساجي: اين نان روي يک صفحه فلزي دايره اي شکل به نام ساج درست مي شود و طعم دلچسبي دارد.

انواع حلوا و ارده: حلواهاي متفاوتي در لرستان وجود دارد که در تهيه آنها از مواد مختلفي همچون شيره انگور استفاده مي شود.

ترخينه: از ترکيب بلغور گندم و جو در دوغ ترخينه حاصل مي شود و از ترکيب تکه هاي خشک ترخينه با حبوبات و سبزي هاي معطر ، آش بسيار لذيذي به نام آش ترخينه مي پزند.

برساق: نوعي شيريني خشک است که در لرستان طرفداران خاص خود را دارد.

ورشوسازي: اين صنعت که بيش از دو قرن قدمت دارد، شاخص ترين صنايع دستي لرستان در داخل و خارج کشور است.

ماشته بافي: ماشه، دست بافته اي پشمي و منقوش است که در بيشتر مناطق ايران به نام جاجيم شناخته مي شود؛ اما در خرم آباد و كرمانشاه به نام ماشته يا موج آن را مي شناسند.

حرمي بافي: حرمي يا ارامي، نام يكي ديگر از  دست بافته هاي استان لرستان است که بافت آن در شهرستان بروجرد رواج دارد.

علاوه بر مواردي که گفتيم، از لرستان مي توان وسايل خراطي شده، عسل مرغوب، قالي، گليم، جاجيم، نمدهاي زيبا، حصير، گيوه، کاک و... به عنوان سوغات خريد.