سيزدهمين نمايشگاه ايران پلاست برگزار شد

عبور طلایی از جهش دوم

مشعل: سيزدهمين نمايشگاه بين المللي ايران پلاست 31 شهريور و در آخرين روز تابستاني و گرم با استقبال پرشور شرکت هاي داخلي و خارجي و حضور وزير نفت و وزير صنعت، معدن و تجارت آغاز به کار کرد. در اين دوره از نمايشگاه، 570 شرکت داخلي و 35 شرکت خارجي از کشورهاي چين، هند، ايتاليا، ترکيه و روسيه حضور داشتند. همچنين 12 هيات اقتصادي از 10 کشور عراق، افغانستان، ترکيه، آذربايجان، پاکستان، ويتنام، ارمنستان، کنيا، هند و تونس از اين نمايشگاه بازديد کردند. در عين حال 14 شرکت مستقل از کشورهاي ايتاليا، اوکراين، چين، روماني، روسيه، سوريه، لبنان، افغانستان، قزاقستان، ازبکستان، ارمنستان، عراق، تاجيکستان و ترکيه براي بازديد از دستاوردهاي مشارکت کنندگان در نمايشگاه ايران پلاست حضور يافتند. بر اساس اين گزارش، در حاشيه چهار روز اين نمايشگاه، بيش از 25 همايش و نشست تخصصي با همکاري تشکل ها و انجمن ها و شرکت‎هاي داخلي و خارجي فعال در صنعت پلاستيک برگزار و مذاکرات دو جانبه و چند جانبه اي بين شرکتهاي خصوصي داخلي و خارجي و نمايندگان دولتها انجام شد.بيژن زنگنه، وزير نفت در آيين گشايش اين نمايشگاه با تاکيد بر اينکه صنعت پتروشيمي يکي از زمينه هاي اصلي جلوگيري از خام فروشي و از برنامه هاي اصلي وزارت نفت است، افزود: هنگامي که توليد يک ميليارد دلاري به بيش از 25 ميليارد دلار در سال 1400 مي رسد، اين خود يک جهش بزرگ است و اين راه ادامه خواهد داشت.  وي با اشاره به اينکه در آستانه جهش سوم صنعت پتروشيمي قرار داريم، گفت: در سال 76 ارزش محصولات پتروشيمي به قيمت آن زمان يک ميليارد دلار بود که با تلاش دولت، وزارت نفت و شرکت ملي صنايع پتروشيمي در آن دوره توانستيم مجموعه عظيمي از طرح ها را با همکاري بين المللي مطلوبي که وجود داشت، آغاز کنيم که بخشي تا سال 84 و بخشي نيز در سال هاي بعد به نتيجه رسيد. وزير نفت ارزش کنوني محصولات پتروشيمي را بيش از 16 ميليارد دلار اعلام و تصريح کرد: در اين سال ها تلاش هاي زيادي براي طرح هاي نيمه تمام و جديد در صنعت پتروشيمي شده است.

توليد 16 ميليون تن اتيلن تا سال 1400

زنگنه با بيان اينکه توليد اتان در سال 92، 4.2 ميليون تن و در سال 97، 7.3 ميليون تن بوده است، گفت: در سال 1400 اين رقم به 16 ميليون تن خواهد رسيد. وي با اشاره به اينکه طرح هاي پارس جنوبي و ان جي ال هاي 3100، 3200، خارک و پالايش گاز بيدبلند خليج فارس در تأمين خوراک مجتمع هاي پتروشيمي تعيين کننده هستند، تصريح کرد: طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس 3.4 ميليون تن، ان جي ال 3200، 8 ميليون تن، ان جي ال 3100، 900 هزار تن، خارک 2.4 ميليون تن، پالايشگاه پارسيان سپهر 3.3 ميليون تن و پتروپالايش کنگان 3.5 ميليون تن در سال توليد خواهند داشت. وزير نفت ادامه داد: طرح هاي جمع آوري گازهاي مشعل با سرمايه گذاري 1.2 ميليارد دلار توسط هلدينگ خليج فارس و پتروشيمي مارون در حال اجراست. زنگنه تأکيد کرد: با اجراي پروژه هاي ان جي ال، بيدبلند خليج فارس و طرح هاي جمع آوري گازهاي همراه، گازهاي مشعل به صفر نزديک و به ثروت تبديل مي شوند و ديگر آلودگي محيط زيستي نخواهند داشت. وي با اشاره به اينکه جهش دوم صنعت پتروشيمي از سال 92 آغاز شد و تا پايان سال 1400 پايان مي يابد، گفت: با تحقق اين جهش، توليد اين صنعت به بيش از 25 ميليارد دلار با قيمت پايه سال 92 مي رسد و ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي بيش از 100 ميليون تن خواهد شد. زنگنه تصريح کرد: 15 طرح پتروشيمي از ابتداي دولت يازدهم به ارزش 5.2 ميليارد دلار به بهره برداري رسيده است و 27 طرح جديد نيز تا پايان سال 1400 تکميل مي شود.

تامين 5 ميليارد دلار خوراک

وزير نفت با بيان اينکه جهش سوم پتروشيمي تا پايان سال 1404 محقق خواهد شد، گفت: در اين جهش ايجاد تنوع خوراک، محصولات، توليد پروپيلن و متنوع سازي زنجيره پايين دست بسيار مورد تأکيد وزارت نفت است و مناسب ترين خوراک استفاده از گاز طبيعي است، همچنين هدف جهش سوم صنعت پتروشيمي تا پايان سال 1404 تحقق ظرفيت توليد بيش از 130 ميليون تني به ارزش 37 ميليارد دلار است.  زنگنه با اشاره به اينکه وزارت نفت هم اکنون 5 ميليارد دلار خوراک به واحدهاي پايين دست پتروشيمي تحويل مي دهد، اظهار کرد: هيچ صنعتي در کشور مشابه اين صنعت نداريم که تا اين اندازه خوراک به واحدهاي پايين دست خود بدهد. البته عامل محدودکننده در اختصاص خوراک بيشتر واحدهاي پايين دست نيستند، بلکه بايد بازار وجود داشته باشد که اين بازار نيز پارامترهاي متغيري در کشور دارد. زنگنه با اشاره به اينکه صنعت پتروشيمي در شرايط کنوني کشور در خط مقدم جنگ اقتصادي قرار دارد، تصريح کرد: اين صنعت، بالاترين نقش را در بازگرداندن ارز حاصل از صادرات محصولات به چرخه اقتصادي کشور نسبت به واحدهاي ديگر دارد. صنعت پتروشيمي در عين حال که عمده ارز حاصل از محصولات خود را به شبکه نيما عرضه مي کند، طرح هاي خود را هم اجرا مي کند و وارد جهش سوم مي شود.وزير نفت با بيان اينکه مي توان از توانمندي استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و شرکت هاي دانش بنيان در صنعت پتروشيمي به ويژه در بهبود توليد صنايع پايين دست استفاده کرد، گفت: وزارت نفت برنامه مفصلي در اين زمينه دارد که امسال آغازگر آن هستيم. البته تنها استقرار فيزيکي اين شرکت ها مدنظر نيست و روابط بين اجزا و مجموعه زنجيره توليد خلاقانه و نوآورانه بسيار مورد توجه است که حمايت خواهند شد و بنده چند ساعت را در هفته به آنها اختصاص مي دهم.

توجه جدي به استارت آپ ها در ايران پلاست

 در ادامه مراسم بهزاد محمدي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، سرمايه گذاري انجام شده در صنعت پتروشيمي تا امروز را 53 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: اين رقم تا سال 1404 به 93 ميليارد دلار مي رسد.  او برگزاري نمايشگاه را مهم ترين رويداد صنعت پلاستيک در ايران و خاورميانه برشمرد و در ادامه گفت: 570 شرکت ايراني و 35 شرکت خارجي از ايتاليا، ترکيه، روسيه، هند، چين و ... در سيزدهمين نمايشگاه ايران پلاست حضور دارند، همچنين 24 هيات خارجي از اين نمايشگاه بازديد خواهند کرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي به لزوم حمايت و توجه به شرکت هاي دانش بنيان و شتاب دهنده در صنعت پتروشيمي اشاره کرد و افزود: در اين نمايشگاه سه شرکت شتاب دهنده، 15 شرکت استارت آپ و 36 دانش بنيان حضور دارند که به دليل فناورانه بودن صنعت پتروشيمي و ضرباهنگ قوي توسعه در اين صنعت حمايت از اين شرکت ها ضروري است. محمدي، الزام هاي توسعه در صنعت پتروشيمي را در چهار حوزه عنوان کرد و گفت: اين چهار حوزه شامل خوراک، سرمايه، فناوري و بازار مي شود که نيازمند فضاي کسب وکار مناسب است تا توسعه متناسب اتفاق بيفتد. توسعه متوازن زماني رخ مي دهد که افزون بر توليد به بازار نيز توجه شود.

پتروشيمي نماد عبور از خام فروشي

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه هم اکنون صنعت پتروشيمي 33 ميليون تن، معادل روزانه 650 هزار بشکه نفت خام خوراک را از پالايشگاه هاي نفت، گاز و واحدهاي ان جي ال دريافت مي کند، افزود: با افزايش تعداد مجتمع ها به 83 مجتمع تا سال 1400، ظرفيت دريافت خوراک به 62 ميليون تن معادل روزانه يک ميليون بشکه نفت خام مي رسد و در سال 1404 ظرفيت خوراک به 74 ميليون تن معادل 1.7 ميليون بشکه نفت خام خواهد رسيد که اين نماد واقعي عبور از خام فروشي است. محمدي با اشاره به اينکه نسبت مصرف خوراک گازي به مايع در واحدهاي پتروشيمي هم اکنون 77 درصد در مقابل 23 درصد است، گفت: اين رقم در سال 1404، 86 درصد خوراک گاز و 14 درصد خوراک مايع خواهد بود. وي با بيان اينکه تنوع خوراک در پتروشيمي شامل هشت نوع خوراک است که گاز طبيعي 27 درصد، اتان 14 درصد، گاز غني 17 درصد، ميعانات گازي 23 درصد، نفت سفيد يک درصد، ان جي ال 10 درصد، نفتا 7 درصد و پلتفرميت يک درصد آن را تشکيل مي دهد، تأکيد کرد: هم اکنون امکان افزايش صادرات گاز طبيعي وجود ندارد و مي توان با رونق صنعت پتروشيمي، گاز طبيعي را به محصولات تکميلي تبديل و ايجاد ارزش افزوده کرد. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينکه مجتمع هايي که از خوراک مايع استفاده مي کنند، با وجود تنوع در توليد محصولات، اقتصاد ضعيف تري دارند، گفت: استفاده از خوراک ترکيبي با تاکيد وزير نفت راه حلي است تا علاوه بر توليد محصولات متنوع، اقتصاد اين مجتمع ها شکوفا شود.محمدي حجم سرمايه گذاري صنعت پتروشيمي را تاکنون 53 ميليارد دلار در 56 مجتمع عنوان و اظهار کرد: اين رقم در سال 1400 با افزايش 83 مجتمع به 70 ميليارد دلار و در سال 1404 به 93 ميليارد دلار خواهد رسيد. وي با بيان اينکه در سال 83 بيشترين سرمايه گذاري را در صنعت پتروشيمي داشته ايم، گفت: به ازاي هر يک ميليون تن توليد در صنعت پتروشيمي 800 ميليون دلار سرمايه گذاري انجام شده است.معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به اينکه در بحث فناوري ارکان اصلي به چهار بخش فرآيند، کاتاليست، فناوري و بازار تقسيم مي شوند، تصريح کرد: بخش خصوصي در بحث فرآيند به دليل هزينه بالا، پيچيده و زمان بر بودن ورود جدي نکرده است، با اين حال به هفت دانش فني رسيده ايم که تا آخر سال توليد پروپيلن از متانول کليد مي خورد. همچنين در اين نمايشگاه قرارداد HDPE نيز امضا خواهد شد. محمدي کاتاليست ها را يکي از ارکان اصلي توليد در صنعت پتروشيمي دانست که نقشي حياتي در اين صنعت دارند، گفت: نياز سالانه کشور به کاتاليست 450 ميليون دلار است که 40 درصد از کاتاليست کشور در صنعت پتروشيمي مصرف مي شود.معاون وزير نفت با اشاره به 40 گروه کاتاليست در کشور ادامه داد: 16 گروه از کاتاليست ها داخلي سازي و توليد صنعتي شده است و 9 گروه نيز تا سال 1400 ساخته مي شود، 15 گروه نيز در مرحله تحقيق و توسعه قرار دارد. وي به هشت محصول اصلي در صنعت پتروشيمي اشاره کرد و افزود: توليد متانول، اوره و الفين ها در سال 1400 افزايش خواهد داشت و در سال 1404 در پليمرها سالانه 14.2 ميليون تن توليد خواهيم داشت. همچنين اکنون 90 نوع محصول در قالب 300 گريد پليمري توليد مي شود که در سال 1404 به 105 محصول مي رسد.

به گفته معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، 56 مجتمع پتروشيمي کشور هم اکنون 108 هزار نفر اشتغال ايجاد کرده که به ازاي هر يک ميليون تن يک هزار فرصت شغلي ايجاد شده است. اکنون 4.9 ميليون تن خوراک به صنايع پايين دستي به 15 هزار بنگاه فعال داده مي شود که 880 هزار شغل ايجاد کرده است، ضمن آنکه به ازاي هر يک ميليون تن 170 هزار نفر شغل در صنايع پايين دست ايجاد شده است.