با هدف مطالعه سردار جنگل و ٣ بلوک اکتشافی خزر
شرکت ملی نفت ایران و شرکت ORG نروژ تفاهمنامه همکاری امضا کردند


شرکت ملی نفت ایران و ORG نروژ، تفاهمنامه ای امضا کردند که بر مبنای آن مطالعه میدان سردار جنگل و بلوک های اکتشافی ٢٤، ٢٦ و ٢٩ دریای خزر در دستور کار شرکت نروژی قرار می گیرد.
این تفاهمنامه عصر سه شنبه (۹ آبان ماه) میان محسن دلاویز، مدیرعامل شرکت نفت خزر به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و جاستین کاره ژرستاد (Jostein Kare Kjerstad) امضا شد. امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در این مراسم، با یادآوری این نکته که بیشتر فعالیت های صنعت نفت ایران در جنوب کشور متمرکز است، ابراز امیدواری کرد که همکاری شرکت ملی نفت، شرکت نفت خزر و شرکت ORG نروژ به گام موثری در مسیر گسترش دامنه فعالیت های اکتشافی و توسعه ای ایران در بخش خزر بدل شود. وی امضای این تفاهم نامه را نشان دهنده اعتماد متقابل طرفین عنوان کرد و افزود: امیدوارم این همکاری به عملیاتی منسجم و اثربخش در خزر بینجامد و ایران و نروژ بتوانند همکاری های بلندمدتی در حوزه اکتشاف و توسعه نفت و گاز داشته باشند.

ضرورت بهره گیری از فناوری روزآمد در خزر
 غلامرضا منوچهری، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت هم در مراسم امضای تفاهم نامه بین این شرکت و ORG نروژ، به تجارب و سابقه فعالیت های نروژ در حوزه اکتشاف و توسعه در دریا اشاره کرد و گفت: امیدوارم این تفاهمنامه به همکاری های بلندمدت تر و موثرتر میان طرفین منجر شود. وی با اشاره به اطلاعات ایران در حوزه خزر جنوبی تاکید کرد: امیدوارم نتایج مطالعات ORG نروژ بتواند شرکت ملی نفت را در بازنگری و تکمیل اطلاعات موجود یاری دهد. منوچهری با بیان این که انجام فعالیت های توسعه ای در خزر نیازمند بهره گیری از فناوری های روزآمد است، ابراز امیدواری کرد که در ادامه همکاری ها بین ایران و نروژ، زمینه انتقال فناوری های نوین در این حوزه به کشورمان فراهم شود.

افزایش تعامل با ایران نتیجه برجام
 لارس نوردرم (Lars Nordrum) سفیر نروژ در ایران هم در این نشست به سابقه فعالیت های شرکت های نروژی در صنایع نفت و گاز اشاره کرد و گفت: بر مبنای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و ORG نروژ، نروژ فعالیت های مطالعاتی خود را در بخش هایی از خزر آغاز می کند. وی ابراز امیدواری کرد که این تفاهمنامه، شروع خوبی برای یک رویداد بزرگ باشد. سفیر نروژ در ایران، افزایش همکاری با کشورمان و امضای تفاهمنامه هایی از این دست را از دستاوردهای توافق هسته ای دانست و افزود: ساختار منطقه خزر به نروژ اجازه می دهد که همکاری های خود را با دیگر کشورهای این حوزه نیز افزایش دهد.

دیپلماسی انرژی وزارت نفت در خزر موثر واقع می شود
مدیرعامل شرکت نفت خزر با اشاره به نگاه مثبت وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نسبت به انجام فعالیت های اکتشافی و توسعه ای در خزر، گفت: دیپلماسی انرژی وزارت نفت در خزر موثر واقع می شود. محسن دلاویز روز سه شنبه (۹ آبان) در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه بین شرکت ملی نفت ایران و ORG نروژ با بیان این مطلب افزود: بر مبنای این تفاهم نامه، شرکت نروژی در میدان سردار جنگل و بلوک های اکتشافی ٢٤، ٢٦ و ٢٩ مطالعاتی انجام می دهد و نتایج این مطالعات به تکمیل اطلاعات شرکت ملی نفت در این بخش کمک می کند. وی با اشاره به امضای تفاهم نامه با لوک اویل روسیه برای مطالعه در بخش خزر جنوبی که پیشتر امضا شد، امضای این دست تفاهم نامه ها را نشان دهنده تغییر فضای کاری در خزر و حمایت های وزیر نفت و اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت از اکتشاف و توسعه در این منطقه عنوان کرد و افزود: اگرچه توسعه در خزر، پیگیری ها و ریسک های خاص خود را دارد و سرمایه گذاران بدون شک با محافظه کاری هایی به این بخش می آیند، اما با درایت متولیان و پیشبرد مذاکرات و تفاهم نامه های اخیر، روزهای خوبی در انتظار خزر خواهد بود.

توسعه در خزر برای ایران اهمیتی راهبردی دارد
معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت گفت: انجام فعالیت های توسعه ای در خزر، تثبیت موقعیت ایران در خزر، رونق منطقه و ایجاد بازار جدید کاری را به همراه خواهد داشت؛ از این رو برای ایران اهمیتی راهبردی دارد. غلامرضا منوچهری روز سه شنبه (۹ آبان) در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه بین شرکت ملی نفت ایران و ORG نروژ با بیان این مطلب افزود: اگرچه میدان های ارزان ایران در جنوب کشور واقع است و حجم فرصت های اکتشافی و توسعه ای در جنوب با حوزه خزر قابل مقایسه نیست، اما این منطقه نیز برای شرکت ملی نفت حائز اهمیت و فرصتی مغتنم برای تثبیت موقعیت ایران در این بخش است. منوچهری گفت: نتایج این مطالعات، همچنین نتایج مطالعات لوک اویل در خزر جنوبی در تصمیم گیری های آینده شرکت ملی نفت تاثیرگذار است. وی در عین حال یادآور شد: زمین شناسی خزر پیچیده، عمق آب زیاد و شرایط بازار نفت تغییر کرده است و کار در این حوزه به تاسیسات ویژه نیاز دارد؛ بنابراین طبیعی است جذب سرمایه در این بخش نیازمند مشوق هایی است، اما آنچه در درجه نخست مهم است، استعداد ذخایر منطقه است.

 

گردش اطلاعات سبب
 بهره وری بیشتر و حفظ کرامت انسانی می شود

پروژه ارتباط مستقیم با هیئت مدیره و مدیران عامل شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، فارس، اصفهان و تهران به صورت ویدئوکنفرانس و زنده، با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز، راه اندازی شد. حمیدرضا عراقی در مراسم افتتاح پروژه ارتباط مستقیم با هیئت مدیره و مدیران عامل شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، فارس، اصفهان و تهران به صورت ویدئوکنفرانس و زنده، گفت: گردش اطلاعات باعث بهره وری بالاتر و حفظ کرامت انسانی می شود، بنابراین تغییر از کمیت به کیفیت و استفاده از روش های جدید و به روز برای ارتباطات پایدار و گسترده در مجموعه شرکت گاز از مهم ترین مسائلی است که با جدیت باید پیگیری شود.  مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد: این ارتباطات گسترده موجب می شود تا شرکت ها بتوانند به صورت زنده و ویدئوکنفرانس به ارایه گزارش پروژه های خود پرداخته و بسیاری از جلسات بین شرکت ها با استفاده از این سیستم برگزار شود که هم منجر به کاهش هزینه ها و هم باعث هم افزایی دانش و مهارت بین شرکت ها خواهد شد. عراقی این اقدام را بسیار مهم و ارزشمند برشمرد و اظهار امیدواری کرد گردش اطلاعات باعث ایجاد بهره وری بالاتر و حفظ کرامت انسانی در ستاد و شرکت های تابعه گاز شود. وی افزود: مدیران شرکت های گاز باید حفظ و نگهداری از کارکنان و تأسیسات، جذب منابع مالی، ایجاد اعتماد، افزایش و بهبود ارتباط شرکت با مردم و پیمانکاران را به صورت ویژه مدنظر قرار دهند. معاون وزیر نفت تصریح کرد: برای نیل به این مقصود، باید از روش های به روز و استاندارد استفاده شود، هرچند که بالابردن کیفیت در فرآیندها نیز نکته بسیار مهمی است که باید در طول زمان به صورت دائمی، پایش، پیگیری و اصلاح شود.

 


غیبت شرکت های آمریکایی
 در ایران فرصتی طلایی برای اروپا

مدیر یک شرکت اروپایی گفت این که شرکت های آمریکایی اجازه حضور در طرح های نفت و گاز و نیز بازار ایران را ندارند، فرصت خوبی برای حضور اروپاییان در بازار این کشور بزرگ تولید کننده نفت ایجاد کرده است. ورنر ویسندر، مدیرعامل شرکت اتریشی سونک اینجینیرینگ (SONNEK Engineering) در حاشیه نخستین سمپوزیوم انتقال فناوری اتریشی افزایش ضریب بازیافت نفت با استفاده از آب تصفیه که در محل اتاق بازرگانی سفارت اتریش در تهران برگزار شد، گفت: نبود رقبای آمریکایی در ایران، فرصتی مناسب برای شرکت های اروپایی برای کار در ایران است. وی گفت: البته این موضوع از جنبه دیگر هم قابل تأمل است و آن این که به هر حال سیاست های ضد ایرانی ممکن است دردسرهایی برای شرکت های اروپایی برای کار در ایران به وجود آورد. مدیرعامل سونک گفت: البته طی سال ها رویارویی با این مشکلات توانسته ایم راه هایی برای غلبه بر آنها پیدا کنیم و از پس آنها برآییم. وی گفت: این اولین باری نیست که در ایران حضور دارم و شرایط کار در این کشور را بسیار مناسب می بینم. مدیر عامل این شرکت اتریشی افزود: موضوع کار کردن در ایران این نیست که آیا در اینجا کار خواهیم کرد یا خیر، بلکه این است که این اتفاق چه زمانی خواهد افتاد و هر چه زودتر بهتر.  وی گفت: بسیاری از میدان های قدیمی نفت و گاز ایران برای بهبود تولید به فناوری های نوین نیاز دارند و شرکت ما قادر است در بخش هایی، این فناوری ها را برای شرکای ایرانی فراهم سازد. ویسندر گفت: مشکلاتی که امروز چاه های نفتی ایران با آن مواجه هستند، مسائلی است که ما سال ها قبل در اروپا با آنها روبه رو بوده ایم و آنها را حل کرده ایم و اکنون صاحب فناوری هایی هستیم که بتوانیم این مسائل را پشت سر بگذاریم.

 


انتصاب نخستین قائم مقام زن در   وزارت نفت

تیتر «یک زن نفر دوم صنعت نفت ایران شد» و عناوینی مشابه آن در صدر اخبار هفته قبل رسانه ها قرار گرفت. بیژن زنگنه، مرضیه شاهدایی را به عنوان قائم مقام خود منصوب کرد؛ سمتی که تا پیش از این اگر هم بود، زنان سهمی از آن نداشتند؛ مثل خیلی از نداشته های دیگر.
رویکرد وزیر نفت در رفع تبعیض جنسیتی که از دولت قبل آغاز شده بود، در این دوره هم تداوم دارد، آن گونه که مهندس زنگنه در دوره جدید فعالیت خود از همان ابتدا در حکمی، موارد رفع تبعیض در جذب و به کارگیری بانوان در مشاغل و سمت های متناسب با توانمندی های آنها را ابلاغ کرد تا بار دیگر این وزارتخانه پیشگام در شعارهای انتخاباتی دولت باشد.
شاهدایی که حالا در قامت نخستین قائم مقام زن وزارت نفت ایران است، پیش از این در سخنانی گفته بود که «زنان شاغل، برنامه ریزان بهتری هستند.» سخنی که برخی با وجود پذیرش آن، در عملیاتی کردنش   مقاومت می کنند.
مرضیه شاهدایی از سال 1366 کار خود را با کارآموزی در پتروشیمی آغاز کرده و بیش از 20 سال طول کشید تا او به مدیریت ارشد در سطح معاون وزیر برسد. راهی که عده ای در تمام سال ها بدون طی این مسیر به آن رسیده و می رسند. اینچنین بود که نخستین پست مدیریت ارشد زن در تاریخ وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران به او اختصاص یافت و حالا هم نخستین عنوان قائم مقامی زن در وزارت نفت. مدیریت وی بر تخصصی ترین حوزه وزارت نفت به دلیل سابقه ای بود که از گذشته داشت، دانش آموخته مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی شریف با سابقه فعالیت در مدیریت طرح های پتروشیمی و عضو هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی که اعتماد وزارت نفت را برای مجموعه ای که دومین تولیدکننده فرآورده های پتروشیمی در خاورمیانه است، جلب کرد. حضور یک زن در مراسم کلنگ زنی، افتتاح پتروشیمی ها و بازدیدها که خروجی آن با عملکردی مناسب از صنعت پتروشیمی ایران همراه شد، گواهی بر راه مثبتی بود که با مدیریت یک زن طی شد. حتی در این مسیر هم مقاومت های مردان دور و نزدیک در این صنعت، در نجواهای مختلف آقایان شنیده می شد. با این همه در دوره او شاهد رشد و شکوفایی صنعت پتروشیمی کشور بودیم. آمار تولید و صادرات این صنعت در آمار اعلامی از سوی رئیس جمهور، معاونان او و وزیر نفت شنیده می شد؛ آن گونه که پارسال بیژن زنگنه در مهر تایید خود بر عملکرد این صنعت، از آن به عنوان سال استثنایی صنعت پتروشیمی نام برد و مرضیه شاهدایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی هم با توجه به راه اندازی طرح های جدید پتروشیمی، سال های ٩٥، ٩٦ و ٩٧ را سال های طلایي صنعت پتروشیمی دانست.  در حکم وزیر نفت برای مرضیه شاهدایی آمده است:
«با توجه به تجارب و اشراف سرکار عالی بر امور صنعت نفت، بدین وسیله به عنوان قائم مقام وزیر نفت منصوب می شوید.
امید است با استعانت از پروردگار یکتا در انجام وظایف محوله و تداوم خدمتگزاری به ملت شریف ایران، نظام جمهوری اسلامی و اعتلای صنعت نفت موفق باشید.»

 

با حکم زنگنه
معاون جدید وزیر نفت در امور پتروشیمی منصوب شد

از این پس سکان پتروشیمی کشور را سید رضا نوروززاده عهده دار شده است.
در متن بیژن زنگنه، وزیر نفت به سیدرضا نوروززاده آمده است:
«بنا به پیشنهاد اعضای هیئت مدیره محترم شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به استناد ماده ۵ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی، بدین وسیله به عنوان معاون وزیر در امور پتروشیمی و رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل این شرکت منصوب می شوید. امید است با اتکال به خداوند متعال، در اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، با تلاش بی وقفه برای تحقق جهش دوم در صنعت پتروشیمی از طریق مدیریت جذب و ارتقای فناوری، جلب سرمایه های خارجی، دستیابی به بازارها و افزایش صادرات و نیز تأکید بر تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت با حمایت از توسعه موزون صنایع میان دستی و پایین دستی پتروشیمی، در تعامل با کارکنان صدیق و وظیفه شناس آن شرکت در تحقق اهداف ترسیم شده برای این صنعت در برنامه ششم توسعه موفق باشید.» وزیر نفت همچنین در حکمی، سیدرضا نوروززاده را برای مدت سه سال به عنوان «عضو اصلی هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی» منصوب کرد.