با توجه به سلامت محور بودن
قورچیان: سياست ما، مشاركت هر چه بيشتر خانواده  صنعت نفت در امر   ورزش است
مشعل   ورزش همگانی و توسعه آن، مهم ترین هدف اصلی مدیران ارشد ورزش وزارت نفت است. ورزش در نفت، زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که این روزها بحث سلامت محور بودن آن مطرح است.
درهمین زمینه و با توجه به سیاستگذاری ها و چشم اندازی که در ورزش نفت ترسیم شده، امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در راس برنامه های خود به دنبال این است که با ارائه بهترین برنامه ها در مسیر این مهم قدم بردارد تا کارکنان و خانواده های آنها را به بهترین نحو پوشش دهد، ضمن این که با برگزاری مسابقات ورزشی، انگیزه ورزش کردن را در میان کارکنان و خانواده های آنها بیشتر کند. به همین منظور رضا قورچیان، رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران به نکات قابل توجهی در این زمینه اشاره دارد که در گفت وگو با «مشعل» آنها را بیان می کند.

 


هدف از برگزاري المپيادهاي سراسري ورزشي در وزارت نفت چيست؟
ايجاد نشاط، شادابي و سرزندگي در بين كاركنان و خانواده هاي آنها و توسعه و گسترش ورزش همگاني به منظور بالابردن سطح سلامت و به تبع آن كم شدن هزينه هاي درمان، از اساسي ترين اهداف اين المپيادهاست. پر كردن اوقات فراغت با برگزاري مسابقات محلي، داخلي، انتخابي و المپياد ها که همگي با هدف ايجاد انگيزه بيشتر در گروه هاي مختلف سني انجام می شود، فراهم آوردن بستر رفاقت و همدلي در كنار مسابقات ورزشي، آشنا شدن با فرهنگ هاي مختلف همكاران كه از سراسر ايران در اين المپيادها حضور دارند و آشنايي و بازديد از اماكن ديدني شهرهاي ميزبان المپياد نيز از دیگر اهداف برگزاري اين مسابقات است. همچنین شناسايي استعدادهاي ورزشي كه در بين فرزندان كاركنان صنعت نفت هم كم نیستند و آماده سازي بستر مناسب برای شكوفايي و پرورش هرچه بیشتر اين استعدادها كه در نهايت منجر به حضور آنها در رده هاي مختلف ملي شود.  به طوری که تعداد بسيار زيادي از فرزندان دختر و پسر كاركنان صنعت نفت در سال هاي دور و نزديك به عضويت تيم هاي ملي كشورمان درآمده اند. اين المپيادها همچنين مكان مناسبي است برای به اشتراك گذاشتن تجربيات علمي و عملي بازيكنان، مربيان و پيشكسوتان رشته هاي مختلف ورزشي تا سطح كارايي خود را به نحو شايسته ای بالا ببرند. برگزاری هر دو سال يك بار اين المپيادها، باعث بالا رفتن انگيزه ورزشكاران و رشد، پيشرفت و ارتقاي توانايي ورزشي آنها خواهد شد.
برگزاری این رقابت ها چقدر در روند رو به رشد و بازدهی کار در میان کارکنان تاثیر دارد؟
 المپيادهاي فرهنگي ورزشي وزارت نفت در اصل، بازخورد مسابقات ورزشي چهار شركت اصلي به شمار مي رود و ورزشكاراني كه در تمرين ها وكلاس هاي آموزشي برگزار شده از سوی امور ورزش چهار شركت اصلي شركت دارند، با حضور در مسابقات داخلي ضمن بالابردن سطح توانايي جسمي خود، از لحاظ روحي رواني نيز تقويت شده و از بسياري از بيماري هاي قرن اخير مانند افسردگي، پوكي استخوان و بيماري هاي حركتي رهايي مي يابند و مطمئناً وقتي فردي از لحاظ جسمي و روحي در شرايط مناسب قرار داشته باشد، راندمان كاري او نيز بالا می رود و ما نیز به هدف اصلي خود كه توليد بهينه است، دست خواهيم يافت.
توجه به امر ورزش، ضمن پر کردن اوقات فراغت كاركنان، بخصوص در مناطق عملیاتی که امکان دسترسی به سایر فعالیت های اجتماعی محدود است، می تواند بهترین سرگرمی برای آنها باشد، همچنین از لحاظ جسمی و روانی نیز تاثیر مثبتی در آنها ایجاد می کند و قدرت جسمی و آرامش روحی و روانی همکاران را ارتقای می دهد که همین امر باعث بالا رفتن روحیه کار در محیط فعالیت شان می شود.
بي شك حضور در اين قبيل اردوها و المپيادهاي ورزشي موجب مي شود ورزشكاران با انگيزه مضاعف و انرژي بيشتري به كار سازماني خود پرداخته و با تمام انرژي در مسیر بالا بردن راندمان توليد حركت کنند.
 *برگزاری این المپیاد ها چقدر می تواند زمینه ساز رشد و پیشرفت در ورزش قهرمانی نفت باشد؟
 ورزش همگاني در تمام كشورها زمينه ساز ورزش قهرماني است و بديهي است كه از پرداختن به ورزش همگاني و بها دادن به آن مي توان تيم هاي قهرماني و ملي قوي را به وجود آورد.  براساس اسناد راهبردي ورزش در صنعت نفت ابلاغي مقام عالي وزارت، در بخش همگاني بايد به گونه اي عمل شود كه پشتوانه سازي براي تيم هاي قهرماني تحت پوشش وزارت نفت انجام شود. از زمان اكتشاف نفت در ايران اين صنعت در كنار استخراج، توليد و صادرات، همواره ورزش را جزء لاينفك فعاليت هاي درون سازماني خود به حساب آورده و در سطح باشگاهي نیز فعاليت هاي فراواني را انجام داده و در طول اين سال ها تلاش كرده اعضاي تيم هاي باشگاهي و قهرماني خود را از كاركنان و خانواده هاي آنها انتخاب کند. برگزاري اين المپياد، باعث بالارفتن انگيزه فرزندان پسر و دختر، بانوان (كاركنان و همسران)، كاركنان و پيشكسوتان در پرداختن به مقوله ورزش می شود و براي رسيدن به اين مهم، تمرين های ورزشي بيشتري را در برنامه روزانه خود در نظر مي گيرند كه اين نيز ما را در رسيدن به اهداف عالي سياستگذاري ورزش در صنعت نفت كه همان مشاركت هر چه بيشتر خانواده ها در امر ورزش است، ياري خواهد کرد. نكته حائز اهميت در المپيادهاي وزارتي، انجام مسابقات داخلي در شرکت های اصلي است. در هر يك از اين رقابت ها حدود 700 ورزشكار شركت دارند كه برترين هاي شرکت های خود بوده و از بين نزديك به 8-7 هزار ورزشكار از سراسر كشور انتخاب مي شوند و حتي مي توان گفت که اهميت برگزاري مسابقات داخلي شايد به مراتب از المپيادهاي وزارتي بيشتر باشد، چرا كه مشاركت كاركنان و خانواده هاي آنها در رقابت هاي داخلي، شرکت ها را هر چه بيشتر به اهداف عاليه ورزش در صنعت نفت نزديك كرده و چشم اندازهاي تعيين شده در سند راهبردي ورزش صنعت نفت را محقق مي سازد که اين مهم جز با بها دادن به ورزش همگاني به دست نخواهد آمد و اين توجه به ورزش همگاني و توسعه آن به قدري مهم و حياتي است كه وزارت نفت در مقطعي اقدام به جذب قهرمانان ملي رشته هاي مختلف ورزشي با هدف استفاده از تجربيات آنان و به كارگيري شان در تعليم و پرورش ورزشكاران در رده هاي مختلف سني کرد. در حال حاضر حداقل 75 درصد اسكلت اصلي تيم هاي قهرماني تحت پوشش وزارت نفت را كاركنان و فرزندان شركتي تشكيل مي دهد و همين، انگيزه هاي فراواني را براي ديگر ورزشكاران به وجود آورده تا با سعي و كوشش بيشتر بتوانند به تيم هاي باشگاهي راه پيدا کنند و در صورت امكان، به تيم هاي ملي نيز دعوت شوند. همين امر نيز از طرفي باعث شده تيم هاي قهرماني همواره از پشتوانه عظيم و مناسب برخوردار بوده و دغدغه اي از نظر جايگزيني افراد و ورزشكاران نداشته باشند.

المپیاد فرزندان در شیراز را به لحاظ کمی و کیفی چگونه ارزیابی کردید؟
از آنجایی که شركت ملي نفت ايران، ميزبان دهمين المپياد سراسري فرهنگي ورزشي فرزندان پسر 25 سال و كمتر وزارت نفت بوده است، ورزشكاران و ديگر شرکت ها بايد نظر بدهند، اما نکته اين است كه برگزاري يك المپياد با حضور 750 ورزشكار، مربي و سرپرست در قالب 6 تيم نفت (الف)، نفت (ب)، پالايش و پخش (الف)، پالايش و پخش (ب)، گاز و پتروشيمي و در ده رشته ورزشي فوتبال، واليبال، بسكتبال، بدمينتون، تنيس روي ميز، شطرنج، شنا، كشتي آزاد، كشتي فرنگي و دوميداني مسلماً كار بزرگي است كه به برنامه ريزي دقيق نیاز دارد و محصول ساعت ها كار شبانه روزي مديران و همكاران ما در امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران است. از لحاظ كمي نیز بايد به اين نكته اشاره کنم که براي اولين بار  رشته بدمينتون در اين رقابت ها گنجانده شد و خوشبختانه در اين رشته و در ديگر رشته هاي ورزشي نيز به دليل حضور ورزشكاران ملي پوش، مسابقات از كيفيت مناسبی برخوردار بود و در بسياري از رشته ها شاهد بهتر شدن ركوردها و انجام رقابت هاي نزديك و نفسگير در سطح ليگ هاي برتر كشور بوديم و مسلماً هر چه سطح مسابقات بالاتر باشد، خروجي اين المپياد براي شناسايي نفرات و استعدادهاي برتر و معرفي آنها به تيم هاي باشگاهي و قهرماني بهتر و بيشتر خواهد بود.

واما بحث حضور سنین مختلف در این رقابت ها و اینکه چه خروجی برای ورزش نفت دارد؟   
  مسلما هدف اصلی، بحث سلامت محور بودن این رقابت هاست و بعد به جنبه های دیگر نگاه می شود. این المپیادها باید با هدف گسترش و توسعه ورزش همگانی انجام شود که المپیادهای فرهنگی ورزشی در دوره های سنی مختلف با همین هدف برگزار می شود. به عنوان مثال در رده سنی پیشکسوتان، هدف  بها دادن به ورزش همگانی است.
البته از لحاظ دید کارشناسی و تخصصی، هر چقدر به برگزاری مسابقات و المپیادهای گروه هاي سنی پايه (زیر 18) توجه بیشتری شود، به هدف شناسایی استعدادها و پرورش آنها در بخش ورزش قهرمانی نزدیک تر خواهیم شد.

 سیاستگذاری وچشم اندازهای ورزش درشرکت ملی نفت ایران به چه شكل است؟
با توجه به اسناد راهبردی ابلاغیه مقام عالی وزارت، نگاه ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت،رئیس واعضای شورای ورزش شرکت ملی نفت، معطوف به گسترش هرچه بیشترورزش همگانی دربین کارکنان وخانواده های آنها بخصوص درمناطق عملیاتی وسکوهای نفتی است که دركنار همگانی كردن ورزش،اجراي ماده 3 (حلقه سلامت) وهمچنین تشکیل شناسنامه ورزش ازاسناد راهبردی وزیرنفت و انجام آن با همکاری کارشناسان ارشد شاغل در امور ورزش، بويژه آقاي افشارمحقق شده است.
نكته ديگر، برگزاری و نظارت بر تمرین  و کلاس های آموزشی درسطح شرکت ملی نفت وآماده سازی نفرات وتیم ها برای اعزام به مسابقات سراسری انتخابی شرکت ملی نفت است که با این روند، ضمن شناسایی استعدادها وپرورش آنها، زمینه معرفی این عزیزان به تیم های قهرمانی شرکت ملی نفت میسرخواهدشد و تمام سعی وتلاش خودرا برای به کارگیری فرزندان شرکتی وهمچنين افراد بومی، به جهت مسئولیت اجتماعی، در تیم های قهرمانی خواهیم کرد که درهمین زمینه کارگروهی نيزباحضورمدیران عامل باشگاه فرهنگي ورزشي مناطق نفت خیزجنوب وپارس جنوبی و همچنين کارشناسان ارشد امور ورزش تشکیل شده است.
لازم به ذکراست، براساس تاکید شورای ورزش شرکت ملی نفت، این امورازسال گذشته با هدف توسعه ورزش همگانی اقدام به برگزاری جشنواره هاي فرهنگي ورزشي خانوادگی نيزکرده است.

توصیه شما برای حضور بیشتر کارکنان در امر ورزش و ایجاد انگیزه چیست؟
   برای ایجاد انگیزه و اینکه کارکنان و خانواده های آنها بیشتر به ورزش بپردازند، تمهیداتی اندیشیده شده تا نفرات برتر المپیادهای وزارت نفت با موافقت شورای عالی ورزش و با برنامه ريزي هاي دقيق و منسجم به مسابقات خارج از وزارت نفت (مسابقات بین وزارتخانه ها) یا رقابت هایی در سطح کشورهای عضو اوپک اعزام شوند.
ضمنا از آنجا که لازم است اعزام نفرات برتر تیم های ورزشی شرکت های اصلی به المپیادهای وزارت نفت، منوط به برنامه ریزی دقیق و برگزاری مسابقات سراسری در شرکت های اصلی تابعه و فرعی باشد، از این رو باید اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسئوليت اجتماعي اهمیت ویژه ای برای این مسابقات قائل باشد تا در تأييديه برگزاري مسابقات و تسهيل در امور، مشكلاتي پيش نيايد.
شایان ذکر است، برای حضور تقریبی700 نفر در المپیاد وزارت نفت، بیش از 7 هزار نفر در مسابقات سراسری انتخابی شرکت های اصلی با یکدیگر به رقابت می پردازند که اين خود گواه اهمیت این رقابت هاست.
برگزاری همه ساله مسابقات سراسری یا المپیادها به جای هر دو سال یک بار، حداقل در گروه های سنی فرزندان پسر و دختر نیز یکی دیگر از راهکارهای روی آوردن به ورزش است.  نكته ديگر رعایت فاصله زمانی بین مسابقات داخلی و المپیادهاست که باعث جلوگیری از صدمات و آسیب دیدگی های جسمی برای ورزشکاران خواهد شد. در پایان برخود لازم می دانم ازرهنمودهای مقام عالی وزارت وحمایت های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، رئیس و اعضای شورای عالی ورزش وزارت نفت، رئیس و شورای ورزش شرکت ملی نفت، معاون مدير عامل در امور عمليات غير صنعتي و مشاور ايشان، مدیران عامل، مدیران ارشد و رؤسای امور ورزش شرکت های تابعه و فرعی شرکت ملی نفت ایران، روابط عمومی های وزارت نفت (مشعل و...) و شرکت ملی نفت و همچنین تلاش های بی دریغ همکاران امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت و مساعدت های فدراسیون های ورزشی کشور کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم.