چیدمان مستندات «باغ موزه نفت کرمان» بزودی آغاز می شود
هفته های آخر مهرماه، هفته های پربازدیدی برای موزه های صنعت نفت بود؛ زیرا مسئولان موزه های صنعت نفت طی بازدید از روند پیشرفت عملیات اجرایی و عمرانی تعدادی از موزه های صنعت نفت در سطح کشور و برگزاری نشست با مسئولان مناطق، مسائل و چالش های پیش رو را از نزدیک مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند.  اهم اخبار و رویدادهای مربوط به این بازدیدها را در ادامه می خوانید:
مدیر موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در نشستی با مسئولان منطقه پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان گفت: «با توجه به روند پایانی عملیات مرمت و احیای عمارت کنسولگری انگلیس، بزودی سناریوی چیدمان اشیا و اسناد در اين باغ موزه تدوين مي شود.»
به گزارش روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان، نعمت الهي در این نشست ضمن تاکید بر لزوم آگاهی رسانی به مردم درباره فعالیت های صنعت نفت تصریح کرد اين باغ موزه بايد به گونه اي باشد كه دانش آموزان، دانشجویان و عموم بازدید کنندگان بتوانند اطلاعات خود را در خصوص روند استخراج، انتقال و توزیع فرآورده های نفتی ارتقا دهند.»
مدیر موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، هدف از احداث موزه های صنعت نفت را لزوم پاسخگویی به مردم و آگاهی آنها  از آنچه که سال ها بر این صنعت گذشته، دانست و افزود: «مراقبت از داشته های صنعت نفت از وظایف خطیر تمامی کارکنان این صنعت است که باید با انتقال درست تاريخ نفت، چه مکتوب و چه شفاهی، در حفظ میراث اين صنعت سهیم باشند.»
در اين نشست همچنين جعفر سالاری نسب، مدیر پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان، ضمن ارائه گزارشی مشروح از روند فعالیت های صورت گرفته، اذعان داشت: «به منظور حفظ این سرمایه ملی، این مدیریت، وضعیت پیشرفت این پروژه را با حساسیت زياد دنبال می کند و امید می رود این موزه در سال جاری به بهره برداری برسد.»
گفتني است، ساختمان معروف به کنسولگری انگلیس که از املاک دولتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است، پس از ثبت ملی در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دستور کار وزارت نفت برای مرمت و بازسازی قرار گرفت. این عمارت که در حال حاضر عنوان باغ موزه نفت کرمان را به خود گرفته است، در گذشته باغی بود که در زمان سید ابوالحسن خان بیگلربیگی در دوران حکومت زندیه ساخته شد. این ساختمان بعدها در اختیار کنسول انگلیس و بعد از انقلاب اسلامی در تملک شرکت نفت استان کرمان قرار گرفت.

مجری و ناظر باغ موزه نفت کرمان :
رویکرد باغ موزه باید با فضای عمارت تناسب داشته باشد

مجری و ناظر باغ موزه نفت کرمان  در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» گفت: رویکرد باغ موزه باید با فضای عمارت تناسب داشته باشد.
محمدعبدالعلی پور با عنوان این مطلب افزود: هدف از ساخت موزه، فقط معرفی یک سازمان یا دستگاه نیست، بلکه معرفی گذشته و تاریخ آن مجموعه به مردم اهمیت بیشتری دارد. ما در تلاشیم با جمع آوری اطلاعات سیر تحولات تاریخی این عمارت در ادوار مختلف و مستندات مرتبط اعم شی و سند، رویکرد و سناریویی مناسب برای این موزه تدوین کنیم. ما نمی خواهیم از این موزه یک شعبه نفت بسازیم!
ناظر و مجری باغ موزه نفت کرمان  با تاکید بر توجه به نیاز مخاطب در احداث و چینش یک موزه گفت: ما هیچ وقت از مردم نخواستیم در ایجاد یک موزه نظر بدهند، در حالی که موزه ها باید متناسب با نیاز، ذوق و سلیقه آنها ایجاد شود، در غیر این صورت به بیراهه رفته ایم.
 موزه، تداعی کننده یک نهضت فکری است که باید مردم را به فکر کردن و اندیشیدن ترغیب کند و برای آنها جذاب باشد.  وی در ادامه افزود: باتوجه به کاربری این عمارت به عنوان باغ موزه درنظر داریم خدمات جانبی مناسبی را به بازدیدکنندگان ارائه دهیم، از جمله فروش محصولات فرهنگی و صنایع دستی استان، ایجاد رستوران یا سفره خانه سنتی و فضای بازی برای کودکان.

 


محدوده قطعی موزه نفت مشهد مشخص شد
به گزارش روابط عمومی شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی، در جلسه ای که با حضور مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت و هیات همراه، مدیر پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی و رئیس روابط عمومی پخش مشهد برگزار شد، تصمیمات نهایی درخصوص واگذاری بخشی از انبار نفت قدیمی مشهد و تعیین محدوده قطعی آن اتخاذ شد. این محدوده شامل مخازن پرچی قدیمی، بازوهای بارگیری و محل تخلیه مخزن دار است.
ضمنا به منظور تکمیل و تجهیز این مجموعه با المان های موزه ای مرتبط و نظر به نقش این انبار در ذخیره و توزیع سوخت مورد نیاز این استان در گذشته و باتوجه به در دسترس بودن ریل های قطار، مقرر شد طی مکاتبه و رایزنی با مسئولان شرکت راه آهن تعدادی از تانکرهای قدیمی نفتکش به این مجموعه انتقال یابد.
انبار شماره (یک) مشهد در سال 1320 در محل چهارراه مقدم طبرسی با عنوان شرکت نفت انگلیس و ایران ساخته شد و پس از ملی شدن صنعت نفت، با عنوان شرکت نفت ایران، ناحیه خراسان شروع به فعالیت کرد. این انبار با مساحت 59 هزار متر واقع در 40 کیلومتری مشهد در جاده فریمان، دارای مخازن پرچی است که زمانی از طریق راه آهن، نفت کوره مورد نیاز استان را توزیع می کرد.  شهر مشهد، به عنوان یکی از محورهای مواصلاتی منطقه شرق کشور از سابقه فراوانی در زمینه توزیع و پخش فرآورده های نفتی برخوردار است و به عنوان قطب زیارتی کشور و به دلیل حضور خیل کثیر زائران، موقعیت مناسبی برای ایجاد موزه به شماره می رود.

 

موزه پمپ بنزین سبزوار غنی می شود
مدیرموزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در گفت وگو با خبرنگار صدا و سیمای استان خراسان رضوی  گفت: موزه پمپ بنزین با انتقال و یا خریداری تجهیزات مورد نیاز غنی می شود.
به گزارش روابط عمومی پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار، اکبر نعمت الهی با اعلام این خبر افزود: موزه، مکانی زنده است و باید به طور مرتب به آن رسیدگی شود.
 موزه پمپ بنزین سبزوار نیز باید به استانداردهای تعریف شده نزدیک شود، بنابراین ضروری است که پس از شناسایی کمبودها و نیازهای این مجموعه، تجهیزات مورد نیاز اعم از شی، سند و ویترین فراهم شده و نسبت به چیدمان مجدد این موزه اقدام شود.
 وی با تقدیر از تلاش و پیگیری مسئولان دست درکار موزه نفت سبزوار گفت: حرکت خودجوش و اشتیاق مسئولان این مجموعه در راه اندازی و تجهیز این مجموعه آن هم با وجود کمبود امکانات و نیروی انسانی ستودنی است.
امیدواریم در آینده نزدیک، با اختصاص بودجه از محل اعتبارات موزه های نفت، فضای موزه توسعه یافته و نواقص و کمبودهای موجود برطرف شود تا این موزه بتواند همه روزه پذیرای بازدیدکنندگان و علاقه مندان، به ویژه دانش آموزان و دانشجویان باشد.
موزه پمپ بنزین سبزوار، اولین موزه غیر رسمی است که قبل از راه اندازی طرح موزه های صنعت نفت به صورت خودجوش و خودخواسته با همت مسئولان پخش فرآورده های نفتی منطقه سبزوار در سال 1382 به بهره برداری رسید. ساختمان این پمپ بنزین، یکی از قدیمی ترین ساختمان های توزیع سوخت درکشور با قدمتی بالغ بر 70 سال است.
در حال حاضر 200 شی موزه اعم از دستگاه های پمپ بنزین، پمپ های روغن، ولو، موتورهای دیزلی، پیمانه، لوازم آزمایشگاهی و آتشنشانی، ابزار دقیق و... در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

 


نام هايي بر دفتر تاريخ نفت
اكبر نعمت الهي   تاريخ نفت را كساني ساخته اند كه شايد اكنون به غیر از خانواده ها و عزيزانشان، خاطره اي از آنها برای کسی نمانده باشد. دست زدن به كتاب تاريخ، نام آنها را زنده نمي كند؛ زيرا تنها نام بزرگان هر صنعت در تاريخ ثبت و ماندگار مي شود.
اين رسم ناخوشايند شايد خيلي پذيرفتني نباشد؛ اما به هر حال هست؛ ولی برای ما كه مي دانيم كارگران و متخصصان پالايش و پخش، خطوط لوله و بين الملل و جاهاي ديگر در سخت ترين شرایط جنگ، آن هنگام كه هنوز خيلي راه ها تجربه نشده بودند و بايد براي خيلي امور راه حلي پيدا مي شد، حتي براي يك لحظه نگذاشتند جريان نفت از شريان حيات ملت بيرون رود و قطع شود، آنها كه در صعب ترين و پيچيده ترين راه هاي روستايي از گردنه ها بالا كشيدند تا گاز را به خانه دامدار و كشاورز  روستايي برسانند تا هم خانه اش گرم شود و هم درختان از خطر قطع شدن براي سوخت نجات يابند؛ قهرمانان واقعي تاريخ صنعت نفت هستند.
آنها وظيفه ملي را بر وظایف اداري و...رجحان دادند و سرآخر ملت به روزي رسيد كه آرزويش را مي كشيد.
 حالا وزارت نفت مي خواهد موزه هاي نفت را شكل دهد. گام هاي نخست برداشته شده است. موزه هايي پر از خاطره مردان دلاوري كه پالايشگاه آبادان را زير آتش سنگين دشمنان حفظ كردند، خط لوله خارك را زير آتش بمب و موشك داير نگه داشتند و...
اينك همه فراموش شدگان صنعت نفت مي توانند اطمينان یابند كه اسناد زندگي و تلاش مجاهدانه شان در دفتر تاريخ نفت ثبت مي شود. كتابي گشوده شده كه تا ابد مي توان آن را ورق زد. تلاش همه مديران صنعت نفت در همه رده ها بر اين قرار گرفته كه نام زحمتكشان عرصه نفت، در موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت جاودان بماند.
همين مي تواند آغازي بر پايان گمنامي ها در صنعت نفت باشد.
پيرمرد خميده اي كه سال ها حضور او در صنعت نفت به اين صنعت رونق داده است، ديگر نيازي نيست با دلشكستگي و حس فراموش شدگي ميدان را ترك كند و در آستانه آينه، چشم انتظار زمستان مرگ بماند! او مي تواند اطمينان داشته باشد كه حضور ماندگار او بر برگ برگ دفتر تاريخ صنعت نفت ثبت شده است. همراهي و همكاري با اين حركت فرهنگي، وظيفه اي بزرگ براي همه دست دركاران صنعت نفت است.

 


مجموعه فرهنگي- تاريخي سعد آباد
عكس هاي تاريخي خود را به موزه نفت اهدا کرد
تعداد هشت قطعه عكس تاريخي با موضوع صنعت نفت از سوي مجموعه تاريخي- فرهنگي سعد آباد، به موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت اهدا شد. به گزارش روابط عمومی موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران، عكس هاي اهدايي  تصاوير نادر و منحصر به فردي است كه تاريخ آنها به زمان پهلوي اول بازمي گردد. برخي از اين عكس ها داراي توضيح بوده و موضوع و محل برخي ديگر نيز نامشخص است. در حال حاضر اين تصاوير به مركز اسناد موزه نفت انتقال يافته تا اطلاعات بيشتری در مورد آنها گردآوري شود.

 

 

مجري و ناظر باغ موزه نفت کرمان  منصوب شد
محمد عبدالعلي پور، در حکمی از سوی مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت ايران به عنوان مجري و ناظر باغ موزه نفت کرمان  منصوب شد.
در حکم اكبر نعمت الهی، خطاب به عبدالعلي پور چنين آمده است: «نظر به تجارب و سوابق ارزشمند جنابعالي در حوزه هاي اجرايي و ميراث فرهنگي، به موجب اين حكم به عنوان مجري و ناظر باغ موزه نفت كرمان، منصوب مي شويد.»
 مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت در حكم خود اظهار اميدواري كرده كه مجري و ناظر باغ موزه نفت کرمان  ، با اتكال به خداوند متعال و بهره گيري از تمام ظرفيت هاي علمي، تجربي و فرهنگي موجود در منطقه، در انجام امور محوله موفق و پيروز باشد.