به مناسبت 9 مرداد، روز اهدای خون

این امداد سرخ را فراموش نکنید

مشعل -  در مرداد سال 1353 شمسي، سازمان انتقال خون ايران با هدف سامان بخشيدن به وضع آشفته خون رساني و به منظور ترويج فرهنگ اهدا، تهيه و تامين خون و فراورده هاي سالم، مطمئن و رايگان براي رفع نياز بيماران نيازمند، بخصوص مبتلايان به تالاسمي، هموفيلي و لوسمي تاسيس شد. از آن تاريخ به بعد، سالروز تأسيس اين سازمان در نهم مرداد ماه، به عنوان روز اهداي خون نامگذاري شده است؛ اما براي اين موضوع مهم يک روز جهاني هم اختصاص يافته و روز اهداکنندگان خون که مصادف با 14 ژوئن است، به عنوان روز جهاني انتقال خون معرفي شده تا درباره اين موضوع مهم و ضرورت هاي آن گفته شود. انتقال خون در پزشکي جنبه حياتي دارد و در موارد خاص از سوي پزشک معالج تجويز مي شود؛ گاه خون را به شکل کامل آن نياز دارند، گاه گلبول هاي قرمز آن را براي کم خوني يا خونريزي ها، پلاکت ها را براي بيماري هاي خونريزي دهنده و پلاسما را براي تأمين پروتئين هاي خون درخواست مي کنند.

بيشتر بيماران تالاسمي، انواع هموفيلي و دياليزي، بيماران نيازمند به جراحي هاي بزرگ (قلب، کليه، مغز استخوان و زنان)، مبتلايان به بيماري هاي خونريزي دهنده، موارد مختلف پيوند اعضا، سوختگي هاي شديد يا موارد کم خوني هاي مزمن و... جزو بيشترين مصرف کنندگان اصلي خون و فراورده هاي آن در ايران هستند. در بسياري از کشورها اهداي خون يا دريافت آن رايگان نيست و بيماران بايد مدتي در نوبت هاي طولاني باقي بمانند؛ اما در کشور ما اين روند داراي هزينه نيست و شبکه اي امن و مطمئن براي اهداکنندگان و دريافت کنندگان خون وجود دارد. مردم ايران در مناسبت هاي مختلف براي اهداي خون به مراکز درماني و انتقال خون مراجعه و حتي اهداي خون را به عنوان امري واجب تلقي مي کنند که جدا از مزيت سلامت جسمي، جاني دوباره به بيماران مي دهند. در بسياري از موارد حضور مسؤولان، ورزشکاران يا هنرمندان در مراکز انتقال خون، نشانه هايي از اين ضرورت را به شهروندان يادآوري مي کند و جريان انتقال خون در جامعه را در همه روزهاي سال زنده نگه مي دارد؛ چراکه اين نياز تنها براي زماني مشخص نيست و طي سال، بايد انتقال خون ادامه داشته باشد. به همين دليل شايد لازم است بگوييم که براي اهداي خون يک روز بخصوص وجود ندارد و بهتر است که در همه ايام سال افرادي که توانايي و سلامت جسمي دارند، براي اهداي خون اقدام کنند.

* مراحل اهداي خون در هر يک از مراکز

- ثبت نام: شامل ثبت مشخصات فردي نظير نام، سن، مليت، آدرس و... و پر کردن يک پرسشنامه مربوط به تاريخچه پزشکي از سوي فرد اهداکننده.

- خودحذفي: در اين مرحله فرد اهداکننده از طريق مطالعه جزوه هاي ويژه خودحذفي، از مواردي که سلامت خون و فراورده هاي خوني را به خطر مي اندازد، مطلع مي شود تا در صورت وجود هرگونه مورد مشکوک، از اهداي خون انصراف دهد.

- غربالگري پزشکي: شامل مصاحبه پزشک و انجام معاينه هاي ساده (اندازه گيري وزن، فشار خون، نبض و درجه حرارت بدن) با هدف تاييد صلاحيت پزشکي براي اهداي خون.

- در اينجا پرسش هايي از سوي پزشک، در مورد تاريخچه سلامت و بيماري هاي قبلي مطرح مي شود که پاسخگويي دقيق و صحيح به اين سوالات، به ارتقاي سلامت خون هاي اهدايي و حفظ سلامت فرد اهداکننده، حين اهداي خون منجر مي شود.

- آزمايش هاي کم خوني و غلظت خون، با نظر پزشک مستقر در واحد اهداي خون، آزمايش هاي ساده اي براي اندازه گيري هموگلوبين خون فرد اهداکننده و همچنين غلظت آن انجام مي شود.

- خونگيري: شامل استريل کردن ناحيه چين آرنج خونگيري است. کل مرحله خونگيري از زمان دراز کشيدن روي تخت تا خارج کردن سوزن خونگيري، حدود 10 تا 20 دقيقه طول مي کشد.

- نيرو بخشي: شامل دقايقي استراحت همراه با مراقبت کادر پزشکي و پذيرايي مختصر با آبميوه وشيريني.

*چه کساني خون نمي دهند!

گروه هايي از افراد هستند که يا نمي توانند اهداي خون داشته باشند يا با داشتن برخي از موارد زير بايد اين مراتب را به پزشک اطلاع دهند و سپس براي اهداي خون اقدام کنند:

- قبل از سن 18 سال تمام و بيشتر از 60 سال

- وزن کمتر از 50 كيلوگرم

-کساني که سابقه آلرژي هاي خاص دارند، مثل تب يونجه.

- سابقه مصرف داروي خاص

- سابقه بيماران قلبي و عروقي، ريوي، كليوي و كبدي

- سابقه تزريق خون و فراورده هاي آن

- سابقه غش، صرع، تشنج

- سابقه اعتياد به موادمخدر تزريقي

- سابقه اعمال جراحي

- سابقه رفتارهاي پرخطر (تماس جنسي خارج از چارچوب خانواده)

- سابقه خالكوبي، حجامت، تاتو

- سابقه زردي يا يرقان در خود و خانواده

-- مسافرت به مناطق اندميك مالاريا

 

اپلیکیشن های کاربردی

Accupedo Pedometer

با اين نرم افزار شما قادر خواهيد بود تعداد قدم هاي برداشته شده و همچنين ميزان کالري استفاده شده را مشخص کنيد. اين نرم افزار براي ورزشکاران بسيار مناسب است. نرم افزار Accupedo Pedometer با استفاده از سخت افزار گوشي که همان ژيروسکوپ است و همچنين الگوريتم نرم افزاري، مي تواند شما را در انجام ورزش ياري کند. نحوه عملکرد Accupedo Pedometer بسيار ساده است. پس از اجراي نرم افزار کافي است گوشي را در جيب خود بگذاريد و بدون هيچ تخصص يا عمل خاصي، پياده روي خود را آغاز کنيد. اين اپليکيشن در پس زمينه گوشي، تمام جزييات مربوط به سنسور حرکتي گوشي را تحت نظر خواهد گرفت و تعداد قدم هاي شما را در طول مدت پياده روي شمارش خواهد کرد.

Pedometer

اين برنامه به منظور بهبود سلامت عمومي و تناسب اندام شما و يا به عنوان بخشي از يک رژيم غذايي خاص و معمول از کاهش وزن، تعداد قدم هايتان را در هنگام راه رفتن، پياده روي يا قدم زدن تفريحي مي شمارد و در هر مرحله به شما کمک مي کند تا بتوانيد به اهداف خود در اين زمينه برسيد. اين نسخه ها در دست يا متصل به بازو يا در جيب شلوار يا ژاکت و در کيسه هاي ورزشي يا کيف پول فعال مي شوند و امکان محاسبه سرعت، فاصله (مايل يا کيلومتر)، شمارش و محاسبه فرکانس گام و امکان مشاهده 5 فعاليت آخري را که در هنگام راه رفتن انجام داده ايد، دارد. کاربران همچنين مي توانند داده هاي بدن را ذخيره کنند.

 

داستان عکس

بيست و پنجمين نمايشگاه «الکامپ»، بزرگ ترين نمايشگاه فناورانه کشور، با حضور وزيران ارتباطات ايران، روسيه، جمهوري آذربايجان و ترکيه با شعار «آينده بهتر» در نمايشگاه بين المللي تهران برگزار شد.

 عکس:  حميد وکيلي - مهر