رژیم غذایی تان  را آگاهانه  انتخاب کنید

بایدها و نبایدهای خام خواری

رژيم غذايي خام خواري، رژيمي ساده است که اساس آن مصرف مواد غذايي خام و طبيعي است. در اين رژيم معمولا از سبزيجات و ميوه هاي طبيعي و ارگانيک، انواع دانه ها و جوانه ها و مواد غذايي خام استفاده مي کنند. در رژيم خام خواري شايد به آنچه مدنظرتان است، برسيد، اما قبل از تصميم گيري درباره رژيم خام خواري بهتر است با فوايد و مضرات اين رژيم آشنا شويد. از آنجا که تعريفي دقيق براي خام خواري وجود ندارد، به طور کلي مي توان گفت اين رژيم شامل تمام غذاهايي مي شود که به پختن نياز ندارند، حرارت نديده و منجمد نشده اند. خام خواري، به اين دليل که درصد بسيار کمي از قند و چربي ترانس اشباع شده دارد و همچنين حاوي مقادير زيادي سديم، پتاسيم، منيزيم، اسيد فوليک، فيبر، ويتامين A و آنتي اکسيدان است، رژيمي مغذي است که فوايد زيادي براي بدن دارد.  خام خواران بهترين مواد خوراکي رژيم خود را به شرح زير تقسيم بندي کرده اند:

نشاسته: کدو تنبل، سيب زميني و چغندر

چربي ها: آجيل، نارگيل، دانه ها و آووکادو

اسيدها: گوجه فرنگي، فلفل و ميوه هاي ترش مزه

شيريني جات و قندي ها: ميوه هاي خشک و ميوه هايي که قند طبيعي دارند.

 

فواید خام خواری

خام خواري فوايد زيادي دارد که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد:

بهبود شرایط هاضمه

پختن غذا باعث از بین رفتن برخی از آنزیم های مواد غذایی می شود، دقیقا همان هایی که به عمل هضم غذا کمک می کنند. بنابراین سیستم هاضمه با خوردن غذاهای خام بهتر کار می کند و مواد مغذی بیشتری نصیب بدن می شود.

بهبود سیستم ایمنی بدن

یکی از مهم ترین فواید خام خواری بهبود سیستم ایمنی بدن است. ویتامین و مواد مغذی مواد خام بیشتر از مواد پخته شده است. مواد خام مقدار زیادی باکتری دارند که قرار گرفتن سیستم ایمنی بدن در معرض آنها، باعث تقویت این سیستم و کم شدن حساسیت های آلرژی زا می شود.

دفاع از بدن در برابر سرطان

تاثیرات خام خواری روی سلامت بدن بسیار زیاد است. گواه این ادعا هم این است که در رژیم غذایی خام خواری، مصرف غذاهای پخته شده و چربی به حداقل می رسد.

شادابی پوست

خام خواری علاوه بر حفاظت از پوست، از ایجاد چین و چروک و خطوط روی پوست جلوگیری می کند. خوردن مواد مغذی خام باعث سم زدایی طبیعی بدن می شود و همین سم زدایی روی پوست و شادابی آن تاثیر می گذارد. علاوه بر این گیاهان، میوه ها و سبزیجات مملو از آب هستند و خوردن آنها به آبرسانی به پوست کمک می کند، اتفاقی که باعث می شود پوستی زیبا و شاداب داشته باشید.

باز کردن ذهن

مواد مغذی هم برای سلامت جسم مفید است و هم سلامت ذهن را افزایش می دهد. خام خواران بر این باورند که خام خواری ذهشان را بازتر می کند، در نتیجه تصمیم گیری برای آنها آسان تر و نتیجه بخش تر است.

کاهش میل به خوراکی های مضر

یکی از تاثیرات جانبی خام خواری، کاهش گرایش به خوراکی های مضر است. به عنوان مثال، خام خواران عنوان می کنند که با خوردن مواد مغذی، برای کم کردن خواب دیگر به قهوه نیازی ندارند و اینکه هر وقت هوس خوردن شیرینی به سرشان بزند، این نیاز را با میوه های خشک شده یا تازه برطرف می کنند.

 

سلامت قلب

خام خواری باعث کاهش فشار خون، کاهش کلسترول خون و کاهش تجمع چربی در دیواره رگ ها به دلیل مصرف زیاد میوه، سبزیجات، مغز ها و خشکبار می شود و به بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند.

حمله قلبی

قلب انسان عضله اي است که براي حفظ سلامت به جريان خون کافي نياز دارد. حمله قلبي زماني رخ مي دهد که جريان خون حاوي اکسيژن در قلب متوقف شود. نرسيدن خون حاوي اکسيژن، حتي به يک بخش از قلب مي تواند خطر مرگ را افزايش دهد.

نشانه هاي حمله قلبي

* ناراحتي در قفسه سينه: ممکن است فرد فشار، گرفتگي، کشيدگي يا درد را در قفسه سينه خود احساس کند.

* تنگي نفس: اين مشکل در بيشتر مواقع همراه با درد سينه يا بدون آن ايجاد مي شود.

* افزايش اضطراب و نگراني: فرد بدون هيچ اتفاق خاصي دچار اضطراب و نگراني ناگهاني شود.

* درد در نواحي مختلف بدن: ممکن است در گردن، شکم، کمر، فک يا بازوهاي خود، به ويژه در سمت چپ بدن درد احساس شود.

* سرفه کردن: از آنجا که قلب نمي تواند نيازهاي ضروري بدن را تامين کند، خون درون ريه ها نشت مي کند و باعث ايجاد سرفه مي شود.

بنابراين به محض مشاهده هر يک از اين نشانه ها بايد فورا با اورژانس تماس گرفت.

 

معایب خام خواری

متخصصان تغذيه معتقدند به همان اندازه که خام خواري براي سلامت بدن مفيد است، عدم تعادل در مصرف مواد غذايي حيواني و گياهي، بدن را از دريافت مواد مغذي اصلي و حياتي محروم مي کند؛ بنابراين بايد رژيم خام خواري را طوري تنظيم کرد که تمام ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز بدن تامين شود. به طور مثال ويتامين B12 در مواد غذايي که خام خواران مورد استفاده قرار مي دهند، کم است. کمبود ويتامين B12 باعث کم خوني، آسيب به سيستم عصبي، نازايي، بيماري هاي قلبي و آسيب هاي استخواني مي شود.

کمبود کلسيم و ويتامين D ، عدم استفاده از نمک يددار، مقدار زياد کربوهيدرات، پوسيدگي و ساييدگي دندان، ازدياد مس بدن، کمبود پروتئين و ... که خام خواري به بدن منتقل مي کند، از ديگر معايب اين رژيم غذايي است که در طولاني مدت نه تنها نمي تواند براي بدن مفيد باشد، بلکه مشکلاتي را هم براي سلامت ايجاد مي کند.

طب سنتي يا همان طب جايگزين، مجموعه اي از دانسته ها، مهارت ها و اعمالي است که بر پايه نظريه ها، باورها و تجربه هاي بومي فرهنگ هاي مختلف شکل گرفته است.

در ديدگاه طب سنتي، حفظ سلامت مقدم بر درمان است. توجه به روش زندگي، تغذيه درست و سالم، فعاليت و البته استراحت کافي و ايجاد تعادل حالات روحي ـ رواني شعار طب سنتي ايران است.

اصطلاحات تغذيه در طب سنتي ايران

براي آشنايي با طب جايگزين قبل از هر چيز بايد اصطلاحات تخصصي تغذيه را بشناسيم.

غذاي لطيف

 غذايي است که به سرعت هضم مي شود و مورد استفاده اندام ها قرار مي گيرد و قواي تدبيرکننده بدن مي توانند به سرعت آن را آماده مصرف کنند. به عبارت ديگر مي توان گفت، از اين دسته از غذاها خون رقيقي توليد و به سهولت جزء بدن مي شود. اين غذاها براي افرادي که به تازگي از بيماري بهبود يافته اند يا افرادي که اهل کارهاي فکري هستند و فعاليت سنگين بدني ندارند، مناسب است، مثل زرده تخم مرغ.

 غذاي کثيف (متکاثف)

غذاي کثيف يا درهم فشرده، غذايي است که از يک طرف قواي طبيعت براي هضم و استفاده از آن بايد تلاش بيشتري کند تا آن را براي مصرف اندام ها آماده کند و از سوي ديگر مواد زايد آن بسيار زياد است. به عبارت ديگر، از اين دسته از غذاها خون غليظي توليد مي شود که به سهولت تحت تاثير قوا قرار نمي گيرد و جزء بدن نمي شود.

 از نظر طب سنتي اين دسته از غذاها براي افرادي که فعاليت زياد يا کارهاي سنگين بدني دارند، مثل کشاورزان و ورزشکاران مناسب است که از جمله آن مي توان به گوشت گوساله اشاره کرد.

 غذاي معتدل

اين غذا براي افرادي که فعاليت هاي متوسط دارند، مناسب است. افرادي که علاوه بر فعاليت نه چندان سنگين، داراي مزاج معتدلي هم هستند.

انواع مزاج در طب سنتي

شناخت مزاج در طب جايگزين يا همان طب سنتي بسيار مهم است. آگاهي از مزاج افراد در اين طب کمک زيادي به بهبودي بيماري مي کند. انواع مزاج ها در طب سنتي به شرح زير است:

1)  مزاج گرم و خشک (صفرا)

2)  مزاج گرم و تر (دم)

3)  مزاج سرد و تر (بلغم)

4)  مزاج سرد و خشک (سودا)