فرزند کتابخوان اما چگونه؟

يکي از اتفاقاتي که در عصر فناوري رخ داده و به چالشي نگران کننده براي والدين تبديل شده، عدم علاقه مندي فرزندان به کتاب و کتابخواني است. بچه هاي امروز نسبت به بچه هاي ديروز علاقه زيادي به کتاب و کتابخواني ندارند و ترجيح مي دهند پاي برنامه هاي تلويزيون بنشينند يا بازي هاي رايانه اي انجام دهند و درمواردي هم وقتشان را در شبکه هاي اجتماعي بگذرانند.  براساس تحقيقات انجام شده، بيشتر کساني که به کتاب و کتابخواني علاقه مند هستند، والدين کتابخواني داشته اند. پدر و مادرهايي که از همان کودکي براي فرزندان خود کتاب مي خواندند، از فوايد کتابخواني صحبت مي کردند و خود نيز از مطالعه کتاب غافل نمي شدند. علاقه مند کردن فرزندان به کتاب و کتابخواني اصولي دارد که اگر پدر و مادرها آن را رعايت نکنند، فرزندانشان هيچ گاه ترغيب به مطالعه نمي شوند. براي علاقه مند کردن فرزندان به کتاب و کتابخواني راه هايي وجود دارد که مي توانيد از آنها کمک بگيريد، راه هايي که به برخي از آنها در ادامه اشاره کرده ايم.

داستان ها را اول تجسم کنيد بعد بخوانيد

داستاني را که قصد خواندن آن را براي بچه ها داريد، در ذهن خود تجسم کنيد. اين کار باعث مي شود داستان را خيلي زيبا و البته واضح تعريف کنيد، به طوري که فرزندان با تغيير لحن شما هيجان زده شوند و آنها هم داستان را در ذهنشان تجسم کنند و از اين کار لذت ببرند.

به کتابخانه برويد

زماني را براي رفتن به کتابخانه با فرزندان در نظر بگيريد. هر هفته با هم به کتابخانه برويد و کتابي به امانت بگيريد. از اين طريق مي توانيد فرزندان را به خواندن کتاب و رفتن به کتابخانه تشويق کنيد.

هنگام خواندن از تنوع استفاده کنيد

 تن صداي خود را هنگام خواندن کتاب متناسب با داستان بالا و پايين ببريد و با دستان و اعضاي صورت اشاره هاي گوناگوني داشته باشيد. اين رفتارها به جذاب تر کردن داستان کمک مي کند و بچه ها را پاي داستان تا آخرين کلمه مي نشاند.

فرزندانتان را تشويق کنيد

خواندن مهارتي است که با تمرين بهتر مي شود. تحقيقات نشان داده کساني که حداقل روزي 30 دقيقه کتاب يا مجله مي خوانند، احتمال کتابخوان شدنشان بسيار زياد است.

خواندن را   آسان کنيد

در خانه اي که تلويزيون مدام روشن است و خبري از کتاب و کتابخواني نيست، مطمئن باشيد که بچه ها دنبال راه ديگري براي پر کردن وقتشان مي گردند. اگر مي خواهيد  فرزندانتان کتابخوان شوند، بهتر است تعدادي کتاب تهيه کنيد، کتاب هايي که هم جالب باشند و هم خواندني. کتاب هايي که فرزندانتان با ديدن آنها ترغيب به مطالعه شوند. کتاب هايي انتخاب کنيد که متناسب با سطح علايق فرزندان و داراي ظاهري زيبا و تصاوير جذابي باشد.

همه جا کتاب بخوانيد

تکراري بودن مکان کتاب خواندن بعد از مدتي ممکن است براي بچه ها خسته کننده باشد. براي جلوگيري از اين اتفاق مي توانيد جاهاي مختلفي را براي کتاب خواندن با بچه ها انتخاب کنيد. مثلا يک روز روي کاناپه، روز ديگر در پارک نزديک خانه ، روزي در اتاقي که در آن کتابخانه داريد و... . همچنين مي توانيد در سفرهاي طولاني يا در طول ترافيک ها، کتابي همراه خود داشته باشيد و از اين فرصت براي خواندن آن در کنار خانواده استفاده کنيد.

مهمان کتابخوان دعوت کنيد

بهتر است شما تنها کسي نباشيد که براي فرزندان کتاب مي خواند. بچه ها را تشويق کنيد تا براي هم کتاب بخوانند. از دوستان و آشنايان هم مي توانيد کمک بگيريد. دعوت از کساني که اهل کتاب و کتابخواني هستند هم راهکار خوبي است. اين افراد مي توانند به عنوان مهمان براي بچه ها داستان بگويند و کتاب بخوانند. از بچه هاي بزرگ تر هم کمک بگيريد، آنها عاشق اين هستند که مهارت هاي خواندنشان را به کوچک تر نشان دهند. از اين قابليت استفاده کنيد تا نتيجه آن را ببينيد.

با صداي بلند کتاب بخوانيد

تحقيقات نشان داده که بلند کتاب خواندن، مهم ترين کاري است که والدين بايد براي کتابخوان شدن فرزندانشان انجام دهند. پدر و مادرها بهتر است هر روز زماني را براي کتابخواني تعيين، داستان هاي جذاب را انتخاب و هر بار با موضوعات متفاوت، بچه ها را غافلگير کنند. کتاب خواندن با صداي بلند، فرزندان را کنجکاو و آنها را به حدس زدن ادامه داستان هايي تشويق مي کند که شما در حال خواندن آنها هستيد.

از فوايد کتابخواني بگوييد

قبل از خواندن کتاب، از فوايد آن براي بچه ها بگوييد و براي خواندن دليل عملي بياوريد. بچه ها به سختي مي توانند بين خواندن و فعاليت هاي روزمره خود ارتباط برقرار کنند، به خصوص اگر خواندن را صرفا فعاليتي درسي بدانند. حتي يک خريد ساده هم به خواندن نياز دارد و با دستورعملي ساده، فرزندتان متوجه آن خواهدشد.

يک کتابخانه کوچک راه اندازي کنيد

با کتاب هايي که در دسترس داريد يا قبلا آنها را تهيه کرده ايد، مي توانيد يک کتابخانه زيبا و جذاب راه بيندازيد و فرزندانتان را به مبادله کتاب با دوستانشان تشويق کنيد يا هر روز يکي از کتاب هاي کتابخانه را انتخاب و آن را براي بچه ها بخوانيد. به فرزندانتان اين اجازه را بدهيد که از کتابخانه هر کتابي را که دوست دارند، بردارند. اين کار آنها را به خواندن کتاب تشويق مي کند.

کتابخواني را از خودتان شروع کنيد

 اگر اهل مطالعه نباشيد، نمي توانيد از فرزندانتان انتظار داشته باشيد که افرادي کتابخوان بار بيايند. مطالعه را فراموش نکنيد و بگذاريد فرزندانتان ببيند که شما هم کتاب مي خوانيد. براي اينکه بچه ها در خانه اهل مطالعه شوند، بايد الگوي رفتاري مناسبي داشته باشند. چيزي که بچه ها را تشويق مي کند، اين است که ببينند شما براي خواندن کتاب به طور مرتب، وقت مي گذاريد. نکاتي که به آنها اشاره کرده ايم تنها موارد اندکي از هزاران روشي است که مي تواند به کتابخوان شدن و علاقه مندي بچه ها به مطالعه کمک کند. با استفاده از روش هاي مختلف مي توانيد فرزنداني کتابخوان داشته باشيد، به شرط آنکه خودتان هم اهل مطالعه باشيد و از هر فرصتي براي خواندن کتاب استفاده کنيد.

 

از شیشه های خالی عطر  تا کفش های نو

دانستن مهارت های زندگی نه تنها بسیاری از مشکلات را حل می کند، بلکه احساس رضایت را برایتان به همراه خواهد داشت. پس از یادگیری مهارت های زندگی غافل نشوید.

   سالی دو بار لباس هایی را که نیاز ندارید، از کمدتان خارج کنید (یک بار لباس های زمستانی و یک بار هم لباس های تابستانی).

   شیشه های خالی عطر و ادکلن تان را به حالت باز در کمد و کشوهای لباس قرار دهید تا لباس ها بوی خوش بگیرند.

   برای جلوگیری از گیر کردن لباس به خرده های چوب، دیواره و طبقات کمد و درایور را با کاغذ بپوشانید.

    برای اینکه کفش ها عمر طولانی تری داشته باشند، آنها را هر روز جا به جا کنید، یعنی اگر دو یا چند جفت کفش دارید، به تناوب هر روز یکی از آنها را بپوشید.

   کیف هایی را که از آنها استفاده نمی کنید، در رو بالشتی هایی که به شکل کیسه است، قرار دهید.

    برای تمیز کردن کیف چرمی با مواد مخصوص، مواد را به پارچه بمالید و مستقیم روی کیف نزنید.

   کفش نو را چند روز با جوراب ضخیم در خانه بپوشید تا هم خشکی آن را کم شود و هم جا باز کند.

    پاشنه های چوبی را با واکس مخصوص اثاثیه چوبی برق بیندازید.

   برای از بین بردن لکه های روغن از روی چرم، کمی مایع ظرفشویی به آن بمالید و بگذارید خشک شود، سپس روی آن را واکس بزنید.

    مواد آرایشی و کرم دست باعث لکه شدن و کهنگی دسته کیف می شود. بنابراین قبل از برداشتن کیف، دست خود را از مواد آرایشی و کرم پاک کنید.

   جواهرات را از صابون، لوسیون، عطر و اسپری مو دور نگه دارید، چون این مواد به آنها آسیب  می رساند.