کردستان دیدنی های کمتر شناخته شده

دیار پردجاذبه

شبنم اعماري - استان سرسبز و زيباي کردستان به لحاظ تاريخي، قدمت طولاني و جغرافياي خاصي که دارد، همواره يکي از قطب هاي مهم گردشگري کشور بوده است. جنگل هاي بلوط، آبشارها و رودخانه هاي خروشان، چشمه هاي طبيعي و کوه هاي سر به فلک کشيده در کنار طبيعت زيبا و چشم نواز استان کردستان، يکي از زيباترين تابلوهاي طبيعت را بر دامنه هاي زاگرس نقاشي کرده است. اين استان به دليل آب و هواي معتدل و مطلوبي که در فصل بهار و تابستان دارد، سالانه گردشگران داخلي و خارجي زيادي را به سمت خود مي کشاند و از مهمانان زيادي پذيرايي مي کند. مطمئنا کساني که راهي کردستان مي شوند، اطلاعات زيادي از آثار تاريخي و جاذبه هاي ديدني اين استان دارند؛ اما ما در اين مطلب قصد داريم به جاذبه هاي کمتر شناخته شده آن بپردازيم؛ ديدني هايي که در نوع خود بسيار جالب توجه و شگفت انگيزند.

کوه چهل چمه

چهل چمه از کوه هاي مرتفع کردستان است و آبشارها و رودهاي بسيار زيباي آن، چشم هر بيننده اي را خيره مي کند. اين کوه به آن دليل به چهل چمه (چهل چشمه) معروف است که چهل چشمه جوشان و پر آب دارد. در هر بخش از اين منطقه، چشمه هاي فراواني ديده مي شود که معروف ترين و شناخته شده ترين آن، چشمه کاني چاو ره ش است. اين کوه پوشش گياهي متنوع و بي نظيري دارد که در آن انواع گياهان دارويي نظير سولان ياگل پامچال، کاشمه، لووشه، پسل يا کول، سموور، ريواس و... را مي توان يافت. در دامنه ها و اطراف کوه چهل چمه، ييلاق هاي زيبايي ديده مي شود که لذت سفر به اين منطقه را دوچندان مي کند.

روستای وینسار

يکي از چشمه هاي قديمي شهرستان قروه، چشمه سراب است که در روستاي وينسار واقع شده و آبي بسيار گوارا دارد. به محض ديدن چشمه با چشم اندازهاي زيبايي مواجه مي شويد که بسيار روح نوازند. در اطراف چشمه اصلي، سنگ چين هاي شگفت انگيزي به چشم مي خورد که قدمت آن دو، سه قرن برآورد شده است. جدا از اين سنگ چين هاي قديمي، در وسط آب، جزيره اي مي بينيد که شما را به ياد داستان هاي افسانه اي مي اندازد. با گذشتن از پل آهني و رسيدن به اين جزيره هيجان انگيز، آرامشي وصف ناپذير وجودتان را فرا مي گيرد. حالا شما مي توانيد در يک جزيره دورافتاده، ساعاتي بدون دغدغه به گشت و گذار بپردازيد و از اين فرصت پيش آمده نهايت استفاده را ببريد.

 روستای تنگی سر

اين روستا که در گوشه اي از شهرستان سنندج جا خوش کرده، به دليل ويژگي هاي طبيعي و تاريخ کهني که دارد، يکي از 12 روستاي ممتاز استان کردستان است. تنگي سر در قلب کوه هاي سر به فلک کشيده شاهو و در ميان شهرستان هاي کامياران و سنندج قرار گرفته و مردماني مهربان و مهمان نواز دارد. درباره قدمت اين روستا اطلاعات چنداني در دست نيست؛ اما به گفته محلي ها، سنگي سر متعلق به هزاران سال پيش است. مردم اين منطقه بر اين باورند که شکل گيري اين روستا از سکونت افراد در دل کوه ها آغاز شده و به اينجا رسيده است. چيزي که در بدو ورود به روستا از ديدنش شگفت زده مي شويد، نحوه استقرار خانه هاست. معماري پلکاني که مسافران را به ياد ماسوله استان گيلان مي اندازد. در اين معماري، خانه ها روي هم ساخته شده اند و مانند يک مجتمع به هم پيوسته ديده مي شوند. آنچه چهره اي متفاوت از اين روستا به نمايش مي گذارد، کوچه هاي سرپوشيده اي هستند که از دوراني کهن به يادگار مانده اند.

آبشار بل

در منطقه اورامان و مرز استان کرمانشاه، روستايي به نام «بل» ديده مي شود. در کنار اين روستا و در جاده اي که به «کوسه هجيج» منتهي مي شود، آبشاري زيبا خودنمايي مي کند که آب آن از شکاف کوهي با فشار و حجم زياد بيرون مي ريزد. چشمه بل (به زبان محلي کاني بل)، يکي از جاذبه هاي حيرت انگيز ايران به شمار مي رود. اين آبشار و چشمه آب معدني که قدمتي 60 ميليون ساله دارد، علاوه بر آب خنک و گوارا، جلوه اي بي نظير از جوشش آب را خلق کرده است.  آب اين آبشار و چشمه از جمله آب هاي معدني عالي جهان است که در نقاط معدودي از جهان مي توان آن را يافت. آبشار بل در سال 1388 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.

چشمه کواز

آب اين چشمه که در شمال غربي روستاي پلنگان در دامنه كوه جا خوش کرده، طعم گوگردي دارد و در محل جوشش آن از زمين، رنگ آب شيري است. چشمه کواز که قدمت تاريخي زيادي دارد و مردمان روستا به شفابخش بودن آب آن اعتقاد دارند، با توجه به نوع آب هاي گوگردي «سولفوره» قابل نوشيدن است. آب اين چشمه در استخر كوچكي جمع و از آن براي نوشيدن و همچنين درمان بيماري هاي مجاري تنفسي، روماتيسم و بيماري هاي جلدي استفاده مي شود. در اطراف چشمه کواز منظره هاي زيبايي ديده مي شود که چشم هر مسافري را مي نوازد و مي تواند سفري به يادماندني برايش رقم بزند.

قلعه قمچقای

اين قلعه که در 45 کيلومتري شمال بيجار واقع شده، در نزديکي روستاي قلعه قمچقاي، روي يکي از کوه هاي بلند منطقه قرار گرفته است. مردم اين روستاي تاريخي و روستاهاي اطراف آن، به زبان ترکي آذربايجاني صحبت مي کنند. قلعه قمچقاي از يک طرف به دره اي راه دارد که در قديم به دره شاهان معروف بود و از طرف ديگر به يک پرتگاه مشرف است. تيغه هاي بلند کوهي که قلعه در آن خودنمايي مي کند، بالا رفتن از آن و رسيدن به قلعه را بسيار دشوار کرده است. اين قلعه از سمت شمال ارتفاع کمي دارد که بقايايي از ديواري عريض و محکم در آن ديده مي شود. بناي اين قلعه به سده هاي هشتم و نهم قبل از ميلاد برمي گردد. در قلعه قمچقاي، سفال هايي وجود دارد که مربوط به قرن ششم و هفتم هجري قمري است. آب انباري که در کوه ساخته اند، در کنار تونلي که با 42 پله راهرويي در دل کوه حفر کرده اند، نشان مي دهد که اين قلعه از اهميت زيادي برخوردار بوده است.

جاده هجیج اورامانات

گردشگران زيادي براي ديدن روستاي زيباي هجيج، از جاده پاوه به هجيج عبور کرده اند. با اين حال کمتر کسي است که تا انتهاي اين جاده رفته باشد و از ديدن مناظر بکر و بديع آن همچون رودخانه هاي پرآب، آبشارها و چشمه هاي دل انگيزش لذت برده باشد؛ البته عرض کم اين جاده، ريزش گاه و بيگاه کوه، شيب تند و طرح هندسي عجيبش هيجان آن را دوچندان مي کند، اما بايد جوانب احتياط را رعايت کرد. آنچه در طول جاده، هوش از سرتان مي برد باغ هاي سرسبز و ديدني است که پيش رويتان قرار مي گيرد. معروف ترين انارها و گردوها هم به اين منطقه تعلق دارد.