چگونه سلامتمان را در ماه رمضان حفظ کنیم؟

تندرستی مهمان خدا

  ماه مبارک رمضان، ماه مهماني خداست. ماه برکت، رحمت و مغفرت است. ماه تقوا و طهارت است. ماهي است که روزهايش برترين روزها و شب هايش بهترين شب هاست.  روزه داري در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار معنوي، فوايد جسماني زيادي دارد. براي اينکه در اين ماه سلامتمان را حفظ و به بهبود بيماري ها و مقاومت بدنمان در زمان روزه داري کمک کنيم، بايد اصولي را بدانيم که پيروي از آنها به اندازه سلامت روح، اهميت زيادي دارد. در ادامه به اصولي اشاره مي کنيم که رعايت آنها سلامتتان را تضمين مي کند.

ورزش کنيد

ورزش نه تنها با روزه منافاتي ندارد، بلکه اگر به صورت صحيح و اصولي انجام شود، باعث آرامش و کاهش استرس مي شود. ورزش در ماه رمضان از تجمع چربي در بدن جلوگيري مي کند و سوخت و ساز بدن را بالا مي برد. اگر روزه داران در ماه رمضان اصول تغذيه اي صحيح را رعايت کنند، مي توانند در کناره روزه داري به ورزش نيز بپردازند.

بعد از افطار ورزش کنيد: با توجه به گرماي هوا و تشنه شدن روزه داران توصيه مي کنيم بعد از افطار ورزش کنند. دو ساعت بعد از افطار زمان مناسبي براي ورزش کردن است.

خوردن نوشابه، ادویه جات و مواد ترش را کم کنید

از مواد ترش، ادویه جات و نوشابه کمتر استفاده کنید. نوشابه به خاطر گاز و قندی که دارد، باعث سردرد می شود. به این خاطر که بدن مدت طولانی گرسنه و تشنه است، مصرف ادویه جات و غذاهای تند باعث سوزش معده می شود. همچنین غذاهای ادویه دار باعث تحریک مری می شوند و ترشح اسید معده را زیاد می کنند؛ بنابراین بهتر است از خوردن غذاهای تند و مصرف ادویه جات خودداری کنید.

 روزه را چگونه باز کنيم؟

براي اينکه معده پس از چند ساعت گرسنگي و تشنگي آمادگي پذيرش غذا را داشته باشد، در وعده افطار روزه تان را با يک نوشيدني ولرم، نمک، خرما و يا آب جوش باز کنيد. شروع افطار بسيار مهم است. اگر در طول روز احساس سوزش معده داشتيد بهتر است روزه خود را با آبجوش باز کنيد. اين کار باعث پاک شدن معده از مواد صفرايي مي شود و آن را گرم و نرم مي کند تا آماده دريافت مواد غذايي شود. اگر در زمان افطار احساس کرديد که فشارتان پايين است، کمي نمک يا خرما بخوريد. خرما داراي مواد مغذي و باارزشي چون آهن، منيزيم و قند است، از اين رو منبع فوري انرژي محسوب مي شود.  همچنين يک ليوان شير گرم را با خرما، عسل يا کشمش بنوشيد، زيرا شير منبع خوبي براي جذب کلسيم است و مصرف آن به شما نيرو مي بخشد.

نوشیدنی هایی که آب بدن را تامین می کنند

آبمیوه های طبیعی قند از دست رفته بدن در طول روز را باز می گردانند و به تعادل مواد معدنی و جبران آب بدن کمک می کنند. در طول ماه مبارک رمضان از افطار تا سحر زیاد مایعات مصرف کنید و از شربت هایی که ذات خنک دارند، غافل نشوید. از جمله این شربت ها می توانید از شربت آبلیمو، شربت خاکشیر، دم کرده نعناع یا شربت لیمو نعنا، دم کرده گل گاوزبان با لیمو یا شربت گل گاوزبان، شربت سکنجبین، آب با لیمو ، عرق کاسنی، تخم شربتی و... استفاده کنید.

 چه بخوريم که تشنه  نشويم؟

در ماه رمضان براي تامين آب مورد نياز بدن توصيه مي شود حدود يک ساعت بعد از افطار تا نيم ساعت قبل از سحر حداقل شش ليوان آب بنوشيد. بهتر است از خوردن چاي پررنگ، قهوه، کاکائو و موادي که باعث دفع آب بدن مي شود، بپرهيزيد. در وعده سحر از مواد غذايي که فيبر زيادي دارند مثل سبزيجات و ميوه ها استفاده کنيد. ميوه ها سرشار از منبع فيبر هستند و قند موجود در آنها در حالت خاص و بدون فيبر هم ديرتر از قندهاي ساده جذب مي شود. تا حد امکان در سحر از مايعات استفاده کنيد و ميوه هايي که آب فراوان دارند مثل هندوانه را در برنامه غذايي تان جاي دهيد. خوردن سبزيجات و سالادها را هم فراموش نکنيد، چراکه اين مواد غذايي تشنگي در طول روز را کاهش مي دهند.

مراقبت هاي عمومي

رعايت نکردن اصول تغذيه مناسب در ماه مبارک رمضان ممکن است براي روزه داران مشکلاتي را ايجاد کند، بنابراين بهتر است به بايدها و نبايدهاي تغذيه اي خود توجه داشته باشند.

  يبوست: يکي از مشکلاتي که براي روزه داران ممکن است در طول ماه رمضان ايجاد شود، يبوست است. علت به وجود آمدن اين مشکل؛ مصرف کربوهيدرات هاي تصفيه شده، کم مصرف کردن آب و فيبر غذايي است.

 براي برطرف شدن اين مشکل، مي توان مصرف کربوهيدرات هاي تصفيه شده  را کم کرد. نوشيدن آب را افزايش داد و از غذاهايي که داراي فيبر هستند، استفاده کرد.

  سوء هاضمه و نفخ: مشکل ديگري که ممکن است براي روزه داران پيش آيد، سوءهاضمه و نفخ است.

از عوامل به وجود آمدن اين مشکل مي توان به پرخوري، مصرف زياد غذاهاي چرب و سرخ شده، غذاهاي تند و ادويه دار، غذاهايي که ايجاد نفخ مي کنند مثل تخم مرغ ، کلم، لوبيا، عدس و نوشابه هاي گازدار اشاره کرد.

براي حل اين مشکل آب زياد بنوشيد و مصرف آبميوه را فراموش نکنيد. از خوردن غذاهاي سرخ شده اجتناب کنيد و از پرخوري بپرهيزيد.

  ضعف: ضعف با علائمي چون افزايش تعريق، خستگي، کم شدن انرژي، سرگيجه به خصوص هنگام برخاستن، ظاهر رنگ پريده و احساس افتادن و ... بروز مي کند که علت آن کاهش مصرف نمک و مايعات است.

براي جلوگيري از بروز اين مشکل بهتر است به مکان هاي گرم نرويد و مصرف نمک(به ميزان کافي) و مايعات را افزايش دهيد.

  سردرد: انجام کار زياد در طول روز، کم خوابي و... باعث ايجاد سردرد مي شود که گاهي اوقات با افت فشار خون همراه مي شود.

توصيه مي شود در طول روز زياد از خودتان کار نکشيد که منجر به خستگي مفرط شود. همچنين برنامه خود را در طول ماه رمضان طوري تنظيم کنيد که خواب کافي داشته باشيد.

  کاهش قند خون: اين مشکل هم با ضعف، سرگيجه، خستگي، کاهش تمرکز، تپش قلب و... خود را نشان مي دهد.

افزايش مصرف نوشيدني ها و غذاهاي حاوي قند مي تواند از بروز اين مشکل جلوگيري کند.

  انقباض هاي عضلاني: مصرف کم غذاهاي حاوي کلسيم، پتاسيم و منيزيم باعث ايجاد انقباضات عضلاني مي شود.

براي رفع اين مشکل، خوردن غذاهايي حاوي املاح مثل سبزيجات، ميوه ها، شير و لبنيات، گوشت و خرما توصيه مي شود.