وزیر نفت نمایندگان مجلس را قانع کرد

مشعل-  پاسخ هاي وزير نفت در صحن علني مجلس شوراي اسلامي، دو نماينده را قانع کرد. به گزارش شانا، هدايت الله خادمي به گزارش خانه ملت، هدايت الله خادمي، نماينده ايذه و باغملک در نشست علني نوبت عصر سه شنبه (سوم ارديبهشت ) مجلس شوراي اسلامي در جريان پرسش از بيژن زنگنه، وزير نفت، درباره دليل اينکه چرا سياست هاي گاز کشور چه در بخش خدمات گازرساني به روستاها و بخش هاي مختلف کشور و چه در گرفتن سهم بازار گاز دنيا غيرعادلانه و ضدمنافع ملي بوده است، پس از استماع توضيحات وزير قانع نشد. بنابراين سوال به راي گذاشته شد که سرانجام از مجموع 195 نماينده حاضر در جلسه، نمايندگان با 112 راي موافق، 54 راي مخالف و 3 راي ممتنع قانع شدند.  در همين حال علي ساري، نماينده مردم اهواز، کارون، باوي و حميديه در نشست علني نوبت عصر سه شنبه (سوم ارديبهشت ) مجلس شوراي اسلامي، از پاسخ وزير نفت به سوال خود مبني بر اينکه دليل اتخاذ نکردن تمهيدات لازم براي جلوگيري از بحران مازوت در آينده چيست، قانع شد.

 

عملکرد درخشان بخش گاز در سال هاي اخير

وزير نفت در پاسخ به پرسش هدايت الله خادمي، نماينده ايذه و باغملک در مجلس شوراي اسلامي درباره سياست هاي گازي کشور و سهم ايران در تجارت جهاني گاز، با اين مقدمه که فکر مي کنم درخشان ترين عملکرد صنعت نفت را در اين سال ها در بخش گاز داشتيم، اظهار کرد: ميانگين توليد گاز در سال 91، 620 ميليون مترمکعب بوده که در سال 97 به روزانه 850 ميليون مترمکعب رسيد و اين نشان از افزايش 30 درصدي دارد.وي با اشاره به اينکه بيشترين برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در سال 91، 280 ميليون مترمکعب بود که اين رقم در سال 97 به 610 ميليون مترمکعب رسيد، تصريح کرد: ميانگين برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي در سال 91، 241 ميليون مترمکعب بوده که اين رقم در سال 97 به 532 رسيد و ايران براي نخستين بار سهمش را از اين ميدان گرفت و توانستيم بخشي از عقب ماندگي ها را جبران کنيم.زنگنه به گازرساني روستايي اشاره کرد و با بيان اينکه پوشش گازرساني روستايي از 54 درصد در سال 92 به 79 درصد در سال 97 رسيد، گفت: اکنون نزديک به 94 درصد کل جمعيت کشور از گاز استفاده مي کنند.

 

مگر مي شود در گازرساني رفيق بازي کرد؟!

وزير نفت در تشريح اولويت هاي تخصيص گاز با بيان اينکه بازار ايران بخشي از بازار جهاني است، با طرح اين پرسش که اگر من گاز را به صورت خام صادر کنم آيا به من نمي گوييد چرا خام فروشي کرديد؟! افزود: نخستين سياست در بخش گاز، جايگزيني فرآورده هاي نفتي با آن است. هم اکنون 20 ميليون مترمکعب گاز در حمل ونقل به جاي بنزين مصرف مي شود.وي با بيان اينکه با گازرساني روستايي توانسته ايم بخش مهمي از گاز مايع و گازوئيل و نفت سفيد را صرفه جويي کنيم، يادآور شد: براي ما کم شدن آلودگي محيط زيست هم داراي اولويت است.وزير نفت دومين اولويت بخش گاز را تزريق به ميدان هاي نفتي عنوان کرد و گفت: تأمين گاز به عنوان خوراک و مصرف در واحدهاي پتروشيمي، فولاد و ديگر صنايع اولويت سوم و صادرات گاز با خط لوله و گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) و  گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) نيز اولويت هاي بعدي بخش گاز هستند. زنگنه با يادآوري اينکه در سبد انرژي ايران بيش از 70 درصد مصرف انرژي گاز طبيعي است که کمتر کشوري در دنيا اينگونه است، افزود: ايران سومين توليدکننده گاز دنيا پس از آمريکا و روسيه است، ما در اين سال ها بالاترين برداشت گاز را از ميدان هاي مشترک داشتيم.وي با تاکيد بر اينکه به هيچ نيروگاهي در سال 97 محدوديت نداديم که نتيجه آن را در زمستان ديديد، تصريح کرد: گفته شده که بنده در عرصه گازرساني رفيق بازي مي کنم. مگر اين اتفاق شدني است؟! اگر باشد بنده با 280 نماينده رفيق بازي کرده ام. وضع گازرساني در همه جاي کشور به جز چند استان از جمله کرمان و کرمانشاه بيش از 85 درصد است.

 

تشريح قراردادهاي صادراتي گاز ايران

وزير نفت درباره وضع قراردادهاي صادرات گاز با ترکيه، عراق، ترکمنستان و عمان که سوال آقاي خادمي بود هم توضيح داد: قرارداد صادرات گاز با ترکيه با همه ظرفيت در حال اجرا شدن است؛ دو قرارداد صادرات گاز با عراق که ظرفيت روزانه آن 60 ميليون مترمکعب است نيز به ميزان مورد نياز عراق صادر مي کنيم.وي حجم قرارداد گاز با ارمنستان و جمهوري آذربايجان را محدود عنوان و درباره قرارداد گازي با پاکستان هم اظهار کرد: پاکستان قرارداد گاز با ايران را اجرا نکرده و تخلف کرده است، اين موضوع به نخست وزير اين کشور هم بازتاب داده شده است، آنان مي گويند ما تحت فشار سياسي آمريکا، عربستان و امارات هستيم؛ ايران تعهدهايش را انجام داده است پاکستاني ها کوتاهي مي کنند.زنگنه با بيان اينکه درباره قرارداد با عمان هم توافقنامه جدي وجود دارد، اظهار کرد: لوله گذاري در عمق هزار متري دريا از سوي دو شرکت در دنيا انجام مي شود که به دليل تحريم نمي آيند و بايد موضوع آن حل شود.وي به قرارداد ترکمنستان که مورد اشاره آقاي خادمي بود هم اشاره کرد و گفت: در موضوع ترکمنستان، فکر کنم بايد مورد تشويق نمايندگان قرار بگيرم، زيرا يک شرکت مي خواست تحت فشار از ايران امتياز بگيرد که زير بار فشار غيرعادي آن نرفتم و باعث سربلندي کشور شدم. يک بار ديگر چنين فشاري آوردند و قيمت گاز را 9 برابر کردند، البته به قرارداد احترام مي گذارم.وزير نفت درباره پرونده کرسنت اظهار کرد: اين پرونده در مرحله داوري چند مرتبه به صدور حکم رسيد، اما به ترتيب خارج شد و اجازه صدور حکم را ندادند. وي در پايان پاسخ به پرسش خادمي با بيان اينکه گازرساني روستايي ابتکاري بود که با همکاري مجلس شوراي اسلامي انجام داديم و افتخاري براي مجلس شوراي اسلامي شد، افزود: نزديک 17هزار ميليارد تومان در پروژه گازرساني روستايي هزينه شده، بدون اينکه يک ريال از خزانه عمومي گرفته باشيم، همه اين مبلغ از محل صرفه جويي فرآورده هاي نفتي تامين شده است.زنگنه گفت: 88 درصد خانوار روستايي باغملک و 62 درصد خانوار ايذه که جناب آقاي خادمي نماينده آن هستند، زيرپوشش گازرساني قرار دارند و ان شاء الله جمعيت روستايي زير پوشش گازرساني ايذه نيز به 88 درصد مي رسد.

نفت کوره معضل جهاني است

وزير نفت همچنين در ادامه جلسه عصر امروز مجلس شوراي اسلامي به سوال علي ساري، نماينده مردم اهواز، باوي و حميديه درباره اتخاذ نشدن تمهيدات لازم براي جلوگيري از بحران مازوت در آينده هم پاسخ گفت.وي با مهم برشمردن پرسش آقاي ساري با اشاره به اينکه اين موضوع نه تنها به ايران، بلکه به بسياري از توليدکنندگان نفت جهان برمي گردد، يادآور شد: ميانگين توليد نفت کوره جهان در سال 2017 روزانه يک ميليون تن بوده که بنا بر آمار منابع رسمي کمتر از 2 درصد آن حاوي گوگرد کمتر از نيم درصد است. زنگنه با بيان اينکه سازمان جهاني دريانوردي (IMO) مقرراتي گذاشته است که بر اساس آن از اول سال 2020 کشتي ها اجازه ندارند از مازوت يا نفت کوره با گوگرد بيش از نيم درصد استفاده کنند، تصريح کرد: اين ميزان گوگرد کمتر از 2 درصد است و 33 درصد از نفت کوره اي که توليد مي شود بالاي 3 درصد گوگرد دارد. وزير نفت با اشاره به اينکه نيمي از توليد روزانه يک ميليون تن نفت کوره جهان به عنوان سوخت کشتي ها و نيمي ديگر در بخش نيروگاهي مصرف مي شود، تصريح کرد: اين مهم يک معضل جهاني است. اينکه چگونه مي خواهند تا اول سال 2020 ميلادي، 500 هزار تن نفت کوره زير نيم درصد داشته باشند؟

 اجراي طرح هاي بهسازي پالايشگاه ها

وزير نفت با بيان اينکه اغلب پالايشگاه ها از سوي بخش هاي غيردولتي اداره مي شوند و ما به جز سياستگذاري ابزار اجرايي ديگري نداريم، افزود: نخستين کار براي حل اين معضل (مازوت) اين است که خوراک پالايشگاه ها را کاهش دهيم. کاهش خوراک پالايشگاه ها به ميزان طراحي آنها سبب مي شود 17 ميليون ليتر در روز (17 هزار تن) کاهش توليد نفت کوره داشته باشيم. در اين صورت روزانه حدودا 40 هزار تن نفت کوره توليدي داريم که 4 درصد نفت کوره جهان با گوگرد بالاي 3 درصد است.زنگنه با بيان اينکه از اين ميزان (40 هزار تن) يک سوم نفت کوره ايران مربوط به پالايشگاه آبادان است، افزود: طرح توسعه اي بهبود کيفيت فرآورده هاي پالايشگاه آبادان که هم اکنون در حال اجراست بخش مهمي از اين مشکل را حل مي کند، اما نفت کوره آبادان به دليل خصوصيتي که دارد به مصرف سوخت کشتي نمي رسد، بلکه دوباره تصفيه مي شود و به عنوان خوراک پالايشگاه ها مورد استفاده قرار مي گيرد، بنابراين مشکل 13 هزار تن از 40 هزار تن نفت کوره توليدي حل مي شود.وي، مصرف داخلي نفت کوره را با وجود گسترش گازرساني در روزهاي سرد سال 7 الي 8 ميليون تن در کارخانه هاي سيمان که در نقاط دورافتاده است، عنوان کرد و گفت: توسعه فازهاي جديد پارس جنوبي سبب شده ميزان مصرف نفت کوره به شدت کاهش يابد و به رقم حدود 10 درصد در کل سال برسد. زنگنه يکي ديگر از راهکارهاي حل معضل مازوت را اجراي طرح هاي بهسازي پالايشگاه ها دانست و ادامه داد: در مورد پالايشگاه آبادان اين طرح در حال اجراست و خوشبختانه قرارداد بهينه سازي نفت کوره پالايشگاه اصفهان هم با مبلغ 650 ميليون دلار امضا شده که ان شاءالله اجرايي خواهد شد.

ضرورت توسعه متوازن توليد قير با هدف صادرات

زنگنه همچنين بر ضرورت توسعه متوازن توليد قير با هدف صادرات به عنوان ديگر راهکار اشاره کرد و گفت: گوگرد در قير يک مزيت است و تا آنجا که مي توانيم بايد اجازه دهيم مواد اوليه نفت کوره که قابل تبديل به قير است به قير تبديل و صادر شود.وي از نصب پاک کننده روي کشتي ها که خروجي دود موتورها را تنظيم و آلودگي هوا را کاهش مي دهد، به عنوان ديگر راهکار جهاني نام برد و با اشاره به اينکه تاکنون 1100 کشتي به اين پاک کننده مجهز شده اند، اظهار کرد: پيش بيني مي شود تا سال 2020 تعداد کشتي هايي که به دستگاه پاک کننده (scruber) مجهز مي شوند به 3 هزار کشتي برسد که هر کشتي با توجه به سيستم و ظرفيتش 2 تا 7 ميليون دلار هزينه دارد.به گفته زنگنه، نصب دستگاه پاک کننده روي کشتي ها از بهبود وضعيت پالايشگاه ها باصرفه تر است.وزير نفت با بيان اينکه مخلوط کردن نفت کوره (محصول گوگرد بالا با محصول گوگرد پايين مخلوط و به حد استاندارد مورد استفاده کشتي برسد) نيز يکي ديگر از راهکارهاست، افزود: اساسا هيدروکربور روي دست کسي در دنيا نمي ماند. اساس اين مقررات در قيمت است.

بهسازي پالايشگاه 10 ميليارد سرمايه مي خواهد

وي به مصوبه هيئت دولت در سال 93 در اين زمينه اشاره کرد و گفت: بر اساس اين مصوبه مقرر شد اگر پالايشگاه ها 30 درصد سود سالانه خود را صرف کيفي سازي محصولات خود کنند علاوه بر اينکه محصولات شان را گران تر خريداري مي کنيم، خوراک ارزان تر در اختيار آنها قرار مي دهيم که از اين طريق درآمد عظيمي براي پالايشگاه ها ايجاد کرديم. به عنوان سياستگذار اين کاري بود که انجام داديم و کار مهمي است.زنگنه درباره اقدامات اين وزارتخانه براي استانداردسازي سوخت مصرفي نيز با بيان اينکه در محدوده زماني که دولت تعيين کرده در حال انجام آن هستيم، ادامه داد: اما دوستان متوجه هستند بهسازي پالايشگاه کشور به 10 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد که بايد از طريق فاينانس تامين شود و در شرايط فعلي کشور تقريبا براي ما نشدني است.وزير نفت با تاکيد بر اينکه حذف سوخت هاي مايع از سطح شهر به جز بخش حمل ونقل خدمت بزرگي بوده است، افزود: هم اکنون در شهرهاي بزرگ، بنزين با استاندارد يورو 4 و يورو 5 و گازوئيل با گوگرد ناچيز توزيع مي شود که اين مهم در جهت بهبود وضعيت محيط زيست اجرا شده است.