چهار پرسش و چهار پاسخ درباره پول توجیبی کودکان

از جیب کودک تا مسؤولیت

اينکه کودکان ما براي دريافت پول توجيبي چه راه هايي دارند و چه کارهايي به عنوان والدين آنها مي تواند وضعيت تربيتي شان بهبود بخشد، از مسائلي است که بسياري از خانواده ها با آن دست به گريبانند. پول توجيبي دادن به ظاهر موضوعي ساده و پيش پا افتاده به نظر مي رسد، اما در شخصيت کودک و ابعاد تربيتي او تاثير بسياري خواهد گذاشت. پس مسئله پول توجيبي کودکتان را دست کم نگيريد. در مطلب پيش رو به چهار پرسش اصلي درباره پول توجيبي کودکان پاسخ هايي داده شده است، که مي تواند براي مسير سخت تربيت کودکانمان راهگشايي کند.

آيا بچه ها مي توانند براي افزايش پول توجيبي وسايل شان را بفروشند؟

اگر وسيله اي براي زندگي ضروري است، پس نبايد فروخته شود، چون پول توجيبي بايد صرف هزينه هاي غيرضروري شود. اينجا اگر کسي بيايد و يک وسيله ضروري خود را بفروشد و آن را صرف کاري غيرضروري بکند، قرارداد به هم مي ريزد. مثل اين که شما پول قبض آب و برق خودتان را پرداخت نکرده باشيد، اما براي شام خوردن به رستوران برويد. اين هم جزء يکي از تعاليمي است که ما مي توانيم به فرزندمان بدهيم. فرزند ما کار خلاف نکرده، کار نادرستي کرده او بايد ياد بگيرد که مثلاً براي تفريح نبايد از امکانات ضروري خود چشم پوشي کند. براي مثال ممکن است واقعاً به کامپيوتر خود نياز داشته باشد، پس نبايد آن را بفروشد، اما ممکن است چندين کاپشن داشته باشد و براي چيزي که خيلي بيشتر دلخواه اوست، احتياج به پول داشته باشد و بخواهد کاپشن خود را بفروشد، اين از جمله مواردي است که به ما امکان مي دهد تا استدلال فرزندمان را بشنويم و استدلال هاي خودمان را هم مطرح کنيم و در محدوده اي که محدوده خطر هم نيست، فرزندمان را محک بزنيم.

آيا درست است از فرزندانمان توقع داشته باشيم آنچه ما مي خواهيم باشند؟

مسئله مهمي که خيلي با آن برخورد مي شود، اين است که وقتي موضوع توافق و قرارداد پيش مي آيد، خيلي از اوقات اين کودک يا نوجوان نيست که مشکل دارد، بلکه اغلب والدين هستند که مشکل دارند. اين را جدول هاي رفتاري نشان مي دهد. براي همين مي گوييم پول توجيبي مسئله اي است که خود والدين هم در آن رشد پيدا مي کنند چون بزرگ کردن فرزند فرصتي است براي رشد يافتن والدين. براي اين که ياد بگيريم با نسل بعد از خودمان چگونه حرف بزنيم و او را قانع کنيم، بايد حرف هاي او را واقعاً و صادقانه گوش کنيم و او را بفهميم، گاهي هم قانع شويم. يا مادري که خودش خيلي آدم مصرفي پرهزينه اي است اما اگر از فرزندش انتظار داشته باشد که فقط لباس ارزان قيمت بپوشد، اين جا بايد بگوييم درست است که نيازهاي اساسي کودک و نوجوان خودش را برآورده مي کند، ولي موضوعي را دارد فراموش مي کند و آن اين است که فرزند من با چه چيزي دارد همانندسازي مي کند. اصلاً سيستم ارزشي او چيست؟ در واقع خيلي از اوقات اگر والدين سر موضوع پول توجيبي با نتيجه و استدلال خودشان مواجه شوند، ممکن است استدلال خود را اصلاح کنند.

اگر فرزندمان توانايي کار کردن داشت، درست است پول توجيبي او را قطع کنيم؟

خيلي از اوقات وقتي ما اين مورد را در بچه هاي مان تشخيص داديم که الان فرزند ما آمادگي کار کردن را دارد، مي توانيم پول توجيبي او را قطع کنيم. البته بايد دقيقاً ببينيم که اگر او تمام انرژي خود را به کار بگيرد، چقدر مي تواند دربياورد. خيلي از بچه ها توقع دارند خودرو داشته باشند يا مثلاً هزينه هاي مختلفشان از سوي والدين شان تأمين شود، در حالي که دنبال هر کاري هم نمي روند. براي مثال آقاي 36 ساله اي که تک فرزند خانواده بود، هرجا که براي او کار پيدا مي کردند، مي گفت آنجا جنوب شهر و دور است يا نمي توانم با افراد سروکله بزنم، به اين اميد که والدينش خرج او را مي دهند و لزومي ندارد که خودش را با سختي ها مواجه کند. ما بايد بتوانيم به فرزندمان بگوييم حالا که شرايط کار براي تو فراهم است، نصف مسؤوليت هاي خودت را به عهده بگير و درآمدي براي خودت کسب کن. از سوي ديگر ممکن است اين طرز برخورد ما باعث شود فرزندمان، به خاطر رفتارش به جاي تشويق، تنبيه شود. مثلاً دانشجوي 20 ساله اي با وضع مالي بسيار خوب که مبلغ قابل توجهي(300 هزار تومان) پول توجيبي مي گرفت، وقتي در شرکت پدرش شروع به کار کرد، ماهي 200 هزار تومان از پدرش دريافت مي کرد، در حالي که پول توجيبي اش هم قطع شده بود. اين دانشجو تصميم گرفت ديگر کار نکند، زيرا با آن که وضع مالي پدر بسيار خوب بود، تصميم او در تجربه کاري فرزندش نتيجه منفي داشت.

چرا بيشتر والدين از اين که فرزندان شان استقلال بيشتري داشته باشند مي ترسند؟

يک خانواده کارآمد با والديني خوب و قوي از هر فرصتي استفاده مي کند تا به فرزندان خود مسئوليت بدهد و در حيطه همان مسؤوليت به آنها استقلال بدهد. اين به نظر من يکي از موقعيت هاي بسيار لذت بخش براي همه والدين است. اما گاهي اوقات بعضي والدين ممکن است خودشان براي مثال وسواسي باشند، يعني هر کاري که نوجوان آنها انجام بدهد، فکر کنند که مي توانستند آن را بهتر انجام دهند. مثلاً نوجوان ميوه مي خرد و والدين مي گويند اگر از جاي ديگر ميوه خريده بودي، بهتر بود! خيلي از اوقات اين والدين حق دارند، يعني مي توان با آن مقدار پول ميوه بهتري خريد، اما بايد ببينند اين مابه التفاوت قيمت ميوه در ازاي آن چيزي که فرزندشان به دست مي آورد و رشدي که مي کند، چه ارزشي دارد. آنها در بسياري از مواقع به خاطر منافع خيلي کوچک، دستاوردهاي خيلي بزرگ را از دست مي دهند. بعضي از خانواده ها هستند که براي آنها از دست دادن قدرت خيلي سخت است و به همين خاطر نمي گذارند فرزندشان در خانواده آن رشدي را که لازم است، پيدا کند! بعضي از والدين هم بسيار حمايتگرند و از فرزندان شان بيش از حد حمايت مي کنند و بدين وسيله از رشد آنها جلوگيري مي کنند. ترس از خطر و ميل به حفاظت از فرزندان از سوي اين والدين، موجب وابستگي و رشدنيافتگي فرزندان مي شود.راحتي موقتي را به وجود بياورد اما در نهايت به نفع هيچ کس نيست. نه به نفع پدر و مادر و نه به نفع بچه ها!

برگرفته از کتاب آموزش مهارت هاي زندگي روزمره به کودکان، شکوفه موسوي

 

بهترين قيمه

*هرگز در خورشتان آب ليمو نريزيد بلکه آن را با ليموعماني و رب گوجه فرنگي ترش مزه دار کنيد. يادتان باشد که برخي رب هاي گوجه فرنگي ترش مزه هستند و مي توانند به هر چه خوش طعم شدن خورش کمک کنند.

*براي آماده کردن لپه، بعد از خيساندن، آنها را چند دقيقه در آب بجوشانيد و کف سياه حاصل از جوشيدن را بگيريد تا بوي خاص آن از بين برود؛ افزودن اين لپه ها به خورش، طعم بهتري به آن خواهد داد. در غير اين صورت لپه ها را به همراه گوشت تفت دهيد و سپس آب را در خورش بريزيد تا مواد در کنار هم بپزند و لپه ها شکل خود را از دست ندهند.

* رب گوجه فرنگي و زعفران از عوامل رنگ دهنده به اين خورش هستند و افزودن کمي دارچين به غذا طعم بهتري به آن خواهد داد.

* ليمو عماني ها را 20 دقيقه قبل از سرو به خورش اضافه کنيد زيرا زود انداختن آنها باعث تلخي خورش مي شود. دير انداختن آنها باعث مي شود که غذا طعم ليموعماني پيدا نکند.

 

بوي بد ظروف پلاستيکي

نگهداري ظروف پلاستيکي روش ها و ترفندهاي مخصوص به خود را دارد که هر خانم خانه داري بايد حتما آنها را بشناسد و روزانه آنها را به کار بگيرد تا دوام ظروف بالا رود و بتواند مدت زمان طولاني تري مورد استفاده قرار بگيرد.

با پاک کردن بلافاصله مواد غذايي درون اينگونه ظروف باعث مي شويد که ظرف بوي بد نگيرد و لکه ها هر چه سريعتر از بين بروند . در حالت ايده ال ظروف بايد با آب و مايع شسته شوند ولي حتي اگر به اين چيز ها هم دسترسي نداشتيد، در لحظه سعي کنيد ظروف را با يک دستمال پاک کنيد. همچنين با استفاده از جوش شيرين مي توانيد بوي بد را از ظروف پلاستيکي دور کنيد. کافي است مقداري جوش شيرين روي يک اسفنج بپاشيد و اسفنج را درون اين ظروف بماليد و کنار بگذاريد و قبل از استفاده ظرف را بشوييد. ظرف را با روزنامه خرد شده پر کنيد سپس در آن را بگذاريد. بگذاريد ظرف براي مدت 1 تا 2 روز در اين حالت بماند تا روزنامه ها بوي بد را به خود بگيرد. بعد از اينکه کاغذ ها را در آورديد، ظرف را با آب گرم و مايع ظرفشويي به خوبي شست وشو دهيد.

 

تميز کردن گاز با سرکه و جوش شرين

سرکه: سطح اجاق گاز شيشه اي خود را با استفاده از سرکه سفيد اسپري کرده و با يک دستمال مرطوب آن را تميز کنيد تا باقيمانده غذاها حذف شود. هر نوع اسپري پاک کننده سطوح مي تواند اين کار را انجام دهد، ولي سرکه ارزانتر بوده و هميشه در دسترس است.

جوش شيرين: َدر اين روش تميز كردن اجاق گاز شيشه اي ، جوش شيرين را روي تمام سطح اجاق گاز بپاشيد. جوش شيرين، يک تميزکننده طبيعي بسيار عالي است به دليل اينکه اين ماده قليايي ملايم، جرم و لکه ها را راحت تر مي شکند و به دليل حالت سايندگي خفيف و اسکراب مانند بدون اينکه سطح اجاق گاز را خط و خش بيندازد، تاثير بهتر و بيشتري دارد.

 

راه هاي نگهداري از قهوه آسياب شده

* قهوه آسياب شده به دليل پودر شدن سطح تماس بيشتري با هوا پيدا مي کند، به همين دليل زود تر طعم و عطر خود را از دست مي دهد، پس پودر قهوه خود را در ظروف شيشه اي تيره رنگ با در هاي وکيوم نگه داري کنيد .

*به دليل ذکر شده در بالا خريد و نگهداري مقدار زياد پودر قهوه کار درستي نيست ، زيرا جز اينکه نگه داري آن مشکل مي شود ، خيلي دير مصرف مي شود، پس هنگام خريد به اندازه مصرف يک هفته يا حداکثر دو هفته خود پودر قهوه خريداري کنيد.

  *قهوه آسياب شده جذب رطوبت بسيار بالايي دارد، پس از قرار دادن ظرف شيشه اي خود در مکان هاي مرطوب و نمناک به ويژه يخچال خودداري کنيد .

  *رطوبت زياد و آب مي تواند کل پودر قهوه موجود در ظرفتان را تحت تاثير قرار دهد و خراب کند، پس هنگام برداشتن پودر قهوه دقت کنيد که قاشق يا وسيله اي که از آن براي برداشتن قهوه استفاده مي کنيد، به هيچ عنوان خيس نباشد.

* قهوه بو هاي مختلف و چربي هاي بسيار کم و سطحي را به خود جذب مي کند، پس براي جلوگيري از بو گرفتن قهوه تان و از دست دادن بوي اصلي خود سعي کنيد در ظرف را براي مدت زمان طولاني باز نگذاريد و براي جلوگيري از جذب چربي سعي کنيد با دست تان قهوه ها را لمس نکنيد.

 

خداحافظي درست با لباس هاي زمستاني

کت هاي چرم را پس از شست وشو با واکس هاي مخصوص لباس هاي چرم، خوب چرب و براق کنيد و بعد آنها را در کاورهاي پارچه اي قرار دهيد.

 بهتر است هرطور شده، جايي براي آويزان کردن کت هاي چرم در کمد لباس هايتان باز کنيد. در غير اين صورت و با قرار دادن آنها در چمدان يا لابه لاي رختخواب ها حتما در سرماي سال آينده کتي شق ورق و زيبا نخواهيد داشت.کفش هاي زمستاني، يعني بوت ها و نيم بوت ها را پيش از کنار گذاشتن، حتما بشوييد. هم داخل و هم خارجشان را. بعد آنها را براي خشک شدن در هواي آزاد قرار دهيد و رويه شان را با واکسي چرب، کاملا بپوشانيد. اين کار از ترک خوردن چرم اين کفش ها پيشگيري مي کند. براي جلوگيري از خم شدن ساق کفش ها، مي توانيد داخلشان را با روزنامه يا مقوا پر کنيد.