آلرژی بهاری و راه های مقابله با آن

بهار با تمام زيبايي هاي دل انگيزش، مشکلاتي هم به همراه دارد که مي تواند آزاردهنده باشد. يکي از اين مشکلات، آلرژي هاي بهاري است که برخي افراد در اين فصل به آن مبتلا مي شوند.  تقريبا تمام افراد روي زمين آلرژي را تجربه کرده اند، اما يک چهارم جمعيت جهان از عوارض ناشي از آلرژي رنج مي برند.

آلرژی چیست؟

واكنش افراطی سیستم ایمنی بدن به عوامل مختلف را آلرژی می گویند. از جمله این عوامل می توان به تغییر فصل اشاره کرد، به عبارت بهتر آلرژی، واکنش طبیعی سیستم ایمنی بدن به موادی است که به ظاهر مضر نیستند، اما بدن نسبت به آنها واکنش شدیدی نشان می دهد.

علت اصلی حساسیت های فصلی، به ویژه در فصل بهار، گرده افشانی گیاهان است که معمولا با پایان گرده افشانی گل ها، درختان و... این حساسیت خود به خود از بین می رود.

شایع ترین علامت آلرژی فصلی، عطسه های مکرر و طولانی مدت و خارش بینی و سوزش چشم است. حساسیت فصلی در چشم باعث قرمزی، تورم، اشک و حساسیت به نور می شود. در دستگاه تنفسی فوقانی گرفتگی، خارش و آب ریزش بینی را به دنبال دارد و در دستگاه تحتانی تنفسی موجب سرفه، احساس کمبود هوا ، خس خس و تنگی نفس می شود. خارش بینی، گلو، سقف دهان، گوش ها و کاهش تمرکز، از دیگر علائم آلرژی فصلی است. در برخی مواقع هم علائم حساسیت عمومی با ناخوشى، خستگی و عصبی شدن بروز می کند.

آلرژی فصلی در موارد حادتر می تواند باعث تحریک پوست شود. در این حالت روی پوست حساسیت به صورت کهیر و جوش بیرون می زند. شاید خاراندن پوست آسیب دیده در چنین شرایطی تسکین دهنده باشد، اما همین خاراندن می تواند باعث زخمی شدن پوست و در نهایت آلوده شدن آن به انواع عفونت های میکروبی و باکتریایی شود که این خود خطرناک تر از آلرژی است.

توصیه های مراقبتی

با رعایت برخی نکات می توان از شر آلرژی های فصل بهار در امان ماند که از جمله این نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  زمانی که میزان گرده گیاهان در هوا زیاد است، از منزل خارج نشوید. میزان این گرده ها در هوای سرد و مرطوب (بعد از باران) به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

 اگر قصد دارید روی چمنزار و برگ های ریخته شده درختان راه بروید، حتما از ماسک استفاده کنید. در این مکان ها، گرده گیاهان در هوا پراکنده است.

 هنگام رانندگی، تهویه ماشین را روشن کنید تا از ورود هوای بیرون به داخل ماشین که مملو از مواد آلرژی زاست، جلوگیری شود. همچنین مواقعی که در اطراف شهر هستید، پنجره های ماشین را ببندید.

  اگر نسبت به گردوغبار حساسیت دارید، کف اتاق ها را جاروبرقی بکشید و با دستمال مرطوب، گرد و خاک وسایل را پاک کنید.

 پوشال   کولرهای آبی را حتما سالی یک بار تعویض کنید، زیرا رشد قارچ در پوشال ها و تنفس آن، باعث تشدید آلرژی می شود.

   شست وشوی بینی با سرم نمكی به باز ماندن راه های هوایی كمك می كند.

  از فیلترها و تهویه کننده های هوا استفاده کنید و در فصل آلرژی پنجره ها را ببندید و دستگاه تهویه را روشن بگذارید. در فضای خیلی مرطوب با استفاده از دستگاه رطوبت زدا هوا را خشک نگه دارید، چون رطوبت زیاد باعث رشد هاگ ها و قارچ ها می شود و آلرژی را تشدید می کند.

   با استفاده از کفپوش به جای فرش و قالی عوامل آلرژی زا را از خود دور کنید.

   فعالیت هایی چون باغداری و گلکاری را به بعد از گرده افشانی موکول کنید.

  در صورت آگاهی از گرده گیاهانی که به آن حساسیت دارید، سعى کنید در فصل گرده افشانى تا جایی که می توانید از حضور در محل رویش آنها خوددارى کنید.

 با استفاده از عینک هاى آفتابى از ورود گرده ها به چشم ها جلوگیری کنید.

 اگر در محل زندگی تان گرده گیاهان در فضا پراکنده مى شود، درها و پنجره ها را در اوج گرده افشانی(صبح ها حدود ساعت ۱۰ و ابتداى غروب حدود ساعت ۷) بسته نگه دارید.

  براى درمان علائم آلرژی می توانید از قرص هاى ضدحساسیت و اسپری هاى ضدالتهاب  بینى استفاده کنید.

  با نوشیدن مایعات فراوان که میزان ترشحات تنفسی را رقیق می کند، عوارض حساسیت های تنفسی فصلی را کاهش دهید.

  مهمترین راه برای درمان یا کنترل حساسیت های فصلی، از بین بردن عامل ایجادکننده حساسیت است. شناسایی این عوامل کمک زیادی به شما می کند.

  مصرف میوه ها و سبزی های تازه و آب می تواند عوارض حساسیت فصلی را کمی کاهش دهد.

اوقات آلرژی زا

نکته جالب توجه در خصوص آلرژی های فصلی، این است که آنها در برخی اوقات بیشتر از دیگر زمان ها افراد را آزار می دهند.

ابتدای صبح تا نزدیک ظهر معمولا میزان تراکم گرده ها و مواد حساسیت زا بالاست؛ بنابراین کسانی که آلرژی فصلی دارند، بهتر است در این وقت از روز، فعالیت در هوای آزاد را از برنامه هایشان حذف و بعدازظهر یا غروب را برای انجام کارهایشان انتخاب کنند. البته بعد از باران هم زمان خوبی برای گردش و لذت بردن از هوای دل انگیز بهاری است.

 

نکته های سلامت

رعايت برخي نکات مهم در طول زندگي، انسان را سالم نگه مي دارد و سلامت  او را تضمين مي کند. در ادامه به برخي از اين نکات اشاره مي کنيم که مي تواند به کارتان بيايد:

    صبح خود را با  خوردن آب شروع کنيد

صبح زود که از خواب بيدار مي شويد، يک ليوان آب بنوشيد تا سوخت و ساز بدنتان زياد شود. شايد ندانيد که بدن پس از هشت ساعت خواب مفيد، خشک و کم آب مي شود.

    پروتئين کافي مصرف کنيد

مصرف پروتئين باعث کاهش وزن مي شود و سوخت و ساز بدن را افزايش مي دهد. تحقيقات نشان داده خوردن مقادير زياد پروتئين، قند خون و فشار خون را کاهش مي دهد.

    چاي سبز بنوشيد

محققان ثابت کرده اند، ال تيانين (اسيد آمينه در چاي سبز) باعث کاهش استرس و ايجاد آرامش مي شود.

   مغز بادام بخوريد

دانه هاي بادام سرشار از ويتامين E و آنتي اکسيدان هستند که باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي شود. همچنين بادام حاوي ويتامين B است که بدن را هنگام استرس، بسيار آرام مي کند.

    از تک رنگ ها براي تزيين ميز استفاده کنيد

تحقيقات نشان مي دهد، ميزهايي که با يک رنگ واحد چيده شده اند؛ يعني بشقاب، پياله، روميزي و... همرنگ هستند، اشتهاي انسان را تا 5 درصد کم مي کنند.

   از  چربي هاي ترانس مصنوعي استفاده نکنيد

چربي هاي ترانس مصنوعي که چربي هاي ساخت دست انسان هستند، بشدت مضرند و با التهاب و بيماري هاي قلبي مرتبط هستند، پس تا جايي که مي توانيد از آنها استفاده نکنيد.

    پيش از چرت زدن قهوه بنوشيد

قبل از چرت 20 دقيقه اي  بعد از ظهر، يک فنجان قهوه بنوشيد. تحقيقات نشان داده، حدود 20 دقيقه زمان مي برد تا قهوه روي بدن تاثير بگذارد. بنابراين، با نوشيدن قهوه، زماني که از خواب بيدار مي شويد، بسيار سرحال تر از ديگر اوقات هستيد.

    رژيم گرفتن را فراموش کنيد

 محدوديت و محروميت حس خوبي ايجاد نمي کند و نتيجه طولاني مدتي براي شما به دنبال نخواهد داشت. به جاي رژيم، بهتر است رابطه اي خوب بين احساسات خود و غذا خوردن ايجاد کنيد. با استفاده از راه هاي ديگر که به غذا خوردن وابسته نيستند، به دنبال رسيدن به وزن متعادل و سلامت تان باشيد.