خسارت 1000 ميليارد توماني سيل به تاسيسات صنعت نفت

با وجود ارائه خدمات مختلف شرکت هاي نفتي به مردم و مناطق سيل زده، نمي توان از خسارات وارده به تاسيسات نفتي غافل بود. آنچه از سوي زنگنه اعلام شد، اين بود که بر اساس برآوردهاي اجمالي، سيل، هزار ميليارد تومان به تاسيسات صنعت نفت خسارت زده است. اينکه تاسيسات در روزهاي همراه با سيل چه وضعيتي دارد، به گفته زنگنه توليد نفت جز در برخي چاه ها که تصميم گرفتيم به دليل خطرهاي زيست محيطي بسته شود، در جريان است. در نقاط محدودي چاه ها را بسته ايم و خطوط لوله را خالي کرديم تا اگر مشکلي براي اين خطوط پيش آمد، مشکل زيست محيطي پيدا نکنيم. انتقال نفت از مناطق نفت خيزجنوب به پالايشگاه ها در جريان است و انتقال گاز نيز در جريان است. البته جريان گاز حدود 50 روستاي تخليه شده را به دليل ايمني و حفاظت از خانه هاي مردم، قطع کرديم. خط لوله اتيلن غرب تا يک ماه آينده راه اندازي مي شود.

 زنگنه درباره تأثير سيل اخير در توليد نفت ايران گفت: صرف نظر از اينکه در اين دوران مقدار توليد نفت کم شود يا نشود، مديران صنعت نفت به محض احساس خطر از طريق خط لوله يا تأسيسات نفتي، مساله زيست محيطي را در خوزستان اولويت خودشان بدانند و اصل را بر اين بگذارند که خطري متوجه محيط زيست نشود. به همين دليل ما بعضي از خطوط لوله را از نفت خالي کرديم و آب داخل آنها وارد کرديم که اگر آسيبي ديدند، لوله آسيب ببيند و به محيط زيست آسيبي وارد نشود.

فرسودگي تاسيسات نفت بارها اعلام شده و وزير نفت در اين سفر بار ديگر ضرورت نوسازي تاسيسات فرسوده صنعت نفت را موردتاکيد قرار داد و گفت: همکاران ما با چنگ و دندان اين تاسيسات را اداره مي کنند که از آنان سپاسگزارم.

او که اين موضوع را در نشست با نمايندگان استان خوزستان يادآوري کرد، افزود: بزودي نامه اي به مقامات کشور يا رئيس جمهوري درباره تجاوز به حريم خطوط لوله خواهم نوشت؛ تجاوزي که به حريم و بستر رودخانه ها شده است (هرچه در اين زمينه سروصدا شده، کسي به آن توجهي نکرده است) به طريق بيشتري در خطوط لوله هم در حال تکرار است که فاجعه است.

زنگنه گفت: اهواز پر از خط لوله است و هيچ جايي مانند اهواز در خطر نيست و از فکر کردن به اين موضوع شب ها خواب ندارم. بارها در مجلس و از تريبون هاي مختلف اعلام کردم که تاسيسات صنعت نفت فرسوده است و همکاران ما در مناطق نفت خيز با چنگ و دندان آن را اداره مي کنند. من از آنان سپاسگزارم.

 

اصرار رئيس جمهور به تسريع در پرداخت خسارت

با اين حال خدمات رساني صنعت نفت فقط به اين ايام منحصر نيست و زنگنه درباره همکاري صنعت نفت پس از سيل که از سوي يکي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مطرح شد هم پاسخ داد: به طور حتم در اين زمينه نقش خواهيم داشت و همکاري خواهيم کرد.

 او در زمينه اقدام هاي صنعت نفت پس از فروکش کردن سيل نيز اظهار کرد: قرار بر اين شد که ما نحوه بازسازي مناطق را پس از سيل بررسي کنيم، به طوري که يکي از مسؤوليت هايي که من به دوستان دادم، دنبال کردن تأمين خسارت هاي مردم با اولويت و در اسرع وقت است که نظر دولت و رئيس جمهور نيز بر همين اساس است. باز هم بر اين نکته تاکيد مي کنم که هرچه زودتر خسارت مردم سيل زده در دوران بازسازي تامين شود؛ البته امور زيربنايي مانند بازسازي جاده ها، لوله ها و ... که آسيب ديده نيز بايد انجام شود. زنگنه با اشاره به اينکه نيروهاي صنعت نفت براي کمک به دوستان براي انجام امور مردم سيل زده از تهران در اين منطقه مستقر شده اند، تصريح کرد: ما مجموعه کارهاي کمک به مهار سيل و سيل زدگان را در اين دوره و بويژه در دوران پس از فروکش کردن سيل برنامه ريزي مي کنيم.

وزير نفت درباره پرداخت خسارت به سيل زدگان که دغدغه يکي از نمايندگان هم بود، توضيح داد: به طور حتم اين موضوع را پيگيري خواهم کرد و معتقدم بايد هرچه زودتر انجام شود و در دولت هم از اين موضوع حمايت مي کنم، رئيس جمهور هم به تسريع در پرداخت خسارت اصرار دارد.

وي با قدرداني از فعاليت هاي شرکت هاي مختلف صنعت نفت از جمله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، شرکت ملي گاز، شرکت نفت و گاز اروندان، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، شرکت ملي حفاري، شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و... تصريح کرد: واقعيت اين است که بايد طوري رفتار کنيم که مردم بدانند در غم و دردشان شريک هستيم و همين روند دنبال شده را ادامه دهيم.

 

رضایتمندی از عملکرد صنعت نفت

استاندار خوزستان نیز از نقش محوری وزارت نفت به عنوان یکی از پشتیبان ها در مقابله با ورود سیلاب نام برد و گفت: نفت تمام قد و با تمام قوا در خدمت ما بوده است. وی با بیان اینکه دوستان نفتی کارهای توسعه ای، پشتیبانی و... را تعطیل کردند و برای ایمن کردن استان در خدمت خوزستان و مردم بودند، افزود: سیلی به این عظمت را پیش بینی نمی کردیم، اما برنامه ریزی کردیم تا آمادگی داشته باشیم و همه پای کار بودند. نمایندگان استان خورستان در مجلس نیز در نشست صمیمی با بیژن زنگنه، وزیر نفت در سخنانی مجزا از زحمات شرکت های نفتی در دوران سیل قدردانی کردند.

آنان با طرح مشکلات حوزه های انتخابیه خود در این مقطع خواستار تداوم همکاری و مساعدت وزارت نفت شدند.

فریدون حسنوند، نماینده مردم اندیمشک در مجلس نیز خطاب به وزیر نفت گفت: وزارت نفت به جای حفظ تاسیسات نفتی، حفظ جان و مال مردم را در اولویت قرار داد که این موضوع برای ما ارزشمند و ستودنی است.

همه مردم و نمایندگان مجلس به این موضوع واقف هستند که تاسیسات نفتی، سرمایه استان خوزستان و کشور است و امروز در جنگ اقتصادی، بخش نفت هدف حمله هاست و بخش اعظم تاسیسات تولید نفت در استان خوزستان مستقر است. ما صمیمانه از اینکه مجموعه صنعت نفت کشور، حفظ جان مردم را در اولویت نخست خود قرار داد، سپاسگزاریم.

حضور وزیر نفت و همکاران مجموعه صنعت نفت در استان خوزستان برای پیگیری وضع این منطقه، بی شک نویدبخش امید و حمایت هرچه بیشتر برای مردم بوده است.

 

   احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب: بخشي از وظيفه ذاتي شرکت هاي مستقر در جنوب، توليد نفت است، بخشي از آن خدمات رساني به فرايند توليد و بخش ديگر، برقراري جريان سوخت و بخشي نيز جريان جاده اي ريلي را تامين مي کند. در مدت وقوع سيل افزون بر وظيفه يادشده، در حوزه مسؤوليت اجتماعي بويژه به استان خوزستان کمک شاياني شد. در همان روزهاي نخست که موضوع سيل مطرح شد، همه شرکت هاي حاضر تمام قد حضور يافتند و پابه پاي مسؤولان ستاد بحران حضور داشتند. در خدمات رساني به مردم، ماشين آلات سنگين، نيمه سنگين و نيروي انساني را به صحنه آورديم و با همکاري مطلوب، همه دستگاه ها بسيار اثربخش حاضر شدند. با توجه به شرايطي که به وجود آمد، ابتدا شرکت ها در پهنه گسترده مناطق سيل زده از سوي فرماندهي ستاد بحران استان تقسيم شدند. پس از گذشت چند روز از سيل، ما پيشنهاد داديم که شرکت ها ناحيه بندي و معين شهرستان هاي سيل زده شوند تا مديريت منابع و مديريت کار داشته باشيم؛ در کنار آن يک فرماندهي ميدان براي حفاظت و حراست از تاسيسات خود ايجاد کرديم. ستاد بحران و شرايط اضطراري نيز در کنار اين اقدام تشکيل شد که در اين ايام، اين تيم ها شبانه روز پاي کار بودند. يکي از موارد نگراني ما پلي بود که از روي رودخانه کارون مي گذشت و حدود 20 خط انواع سيالات و سازه هاي مختلف از گاز ترش، مايعات گازي و... را شامل مي شد. با توجه به گزارش هاي دريافتي، گروهي شبانه روزي در دو سمت اين پل مستقر شدند. در رامشير براي خط انتقال و صادرات نيز تيم شبانه روزي مستقر شد. براي نخستين بار و با هماهنگي نظارت بر توليد شرکت ملي نفت، عمليات انتقال نفت و مايعات گازي و گاز سيال از پل کريدوررا که از رودخانه کارون مي گذشت، به دليل بالا آمدن آب تا هفت سانتي متري عرشه پل، متوقف کرديم. خطوط را تخليه و پر از آب کرديم تا اگر خداي ناکرده شرايط اضطرار پيش آمد و دچار آب گرفتگي شدند، يک فاجعه زيست محيطي رخ ندهد. نزديک به 400 هزار بشکه نفت آسماري از شرق به غرب در اين خط لوله جريان داشت. با اين اقدام، بخشي از نفت جبراني از ديگر شرکت ها تامين و بخشي هم کاهش توليد ايجاد شد تا شرايط بحران را مديريت کنيم و خسارت زيست محيطي ايجاد نشود. ناوگان اين شرکت تا اين لحظه در تامين بالغ بر 380 دستگاه ماشين آلات مختلف سنگين، نيمه سنگين و سبک کمک کرده و اظهارنظر استانداري و ستاد بحران، حاکي از رضايت مندي از مجموعه نفت است. براي ماشين آلات سنگين، سه شيفت کاري برقرار شد که حدود 700 نفر به شکل مستقيم و غيرمستقيم درگير مسؤوليت اجتماعي و کمک به ستاد بحران در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب شدند.

 

تداوم سوخت رسانی با وجود سیلاب

نعمت اله نجفی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز: باوجود آبگرفتگی تاسیسات، سوخت رسانی در تمامی مناطق سیل زده اهواز بی وقفه و مستمر ادامه دارد و تاکنون یک میلیون و 200 هزار لیتر نفت گاز موردنیاز ادوات امدادی توزیع شده است. از ابتدای وقوع سیل تاکنون در منطقه اهواز، با هماهنگی فرمانداران و از کانال ستاد مدیریت بحران استان، یک میلیون و 200 هزار لیتر سوخت نفت گاز به ادوات و ماشین آلات امدادی و 190 هزار لیتر نفت سفید در میان فروشندگی های روستایی منطقه توزیع شده است. با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز، با احداث سیل بندها تاکنون از ورود آب به تاسیسات و جایگاه های عرضه سوخت منطقه جلوگیری شده و سوخت رسانی بی وقفه به منطقه ادامه دارد. تاکنون از ورود آب به انبار نفت نظامیه اهواز با ظرفیت ذخیره سازی 650 میلیون لیتر فراورده که بزرگترین انبار نفت و فراورده جنوب و غرب کشور به شمار می آید، جلوگیری شده و ذخیره سازی کامل در انبار نفت اندیمشک نیز به عنوان جایگزین انجام شده است. دو جایگاه عرضه سوخت سیدعباس و دشت آهو به دلیل آب گرفتگی غیرفعال شده بودند که با احداث سیل بند فعال شده و هم اکنون سوخت رسانی در 162 جایگاه استان در حال انجام است. سوخت رسانی به استان های لرستان، کرمانشاه و ایلام افزون بر منطقه اهواز در جریان وقوع سیلاب در این استان ها انجام شده، نخستین نفتکشی که وارد پلدختر شد، نفتکش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بود و به سرعت سوخت رسانی در جایگاه عرضه سوخت این شهرستان آغاز و به انبار نفت خرم آباد نیز که دو شبانه روز دچار آبگرفتگی بود، سوخت رسانی شد.

 

آبگیری حداکثری در هورالعظیم

 تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت: این شرکت در مواجهه با سیلاب اخیر، حدود ۵۰ دریچه در جاده های بین حوضچه های هورالعظیم ایجاد کرده است تا آب آزادانه در این تالاب گردش کند.شرکت مهندسی و توسعه نفت، به عنوان معین شهرهای رفیع و هویزه ایفای نقش می کند و در این زمینه از هیچ تلاشی برای امدادرسانی دریغ نشده است.آب در هورالعظیم آزادانه در گردش است، هورالعظیم به دلیل جاده هایی که اغلب در زمان جنگ تحمیلی احداث شده اند، به پنج حوزه تقسیم می شود و حدود ۳۰۰ حلقه چاه نفتی در این محدوده قرار دارد. دلیل مشاهده برخی نقاط کم آب در این تالاب نیز آن است که ارتفاع حوضچه ها یکسان و همگن نیست. برای نمونه آب در مخزن ۵ به دلیل ارتفاع بیشتر آن به طور طبیعی عمق کمتری دارد. شرکت مهندسی و توسعه نفت، افزون بر صیانت از تجهیزات و تاسیسات خود و حفظ تولید، در امدادرسانی به مناطق سیل زده نیز حضوری فعال داشته و ایجاد بیش از ۷ کیلومتر سیل بند در شهر رفیع از جمله اقدام های این شرکت است.رئیس کل بازرسی استان خوزستان نیز در بازدید از تاسیسات نفتی غرب کارون، واقع در هورالعظیم، آب گیری حداکثری این تالاب را تایید کرد.

 

تداوم عملیات انتقال و پمپاژ نفت

حمیدرضا کیهان پور، مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان: با وجود حجم سیلاب و خرابی ها، انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در منطقه خوزستان بدون هیچ مشکلی استمرار دارد. خوشبختانه با تلاش های شبانه روزی کارکنان منطقه و با وجود آب گرفتگی برخی تاسیسات و مراکز انتقال نفت منطقه، تاکنون عملیات انتقال نفت و فراورده متوقف نشده است.حدود یک هزار و 250 کیلومتر خط لوله 6 تا 30 اینچ در منطقه خوزستان وجود دارد که عمده آنها زیر زمین هستند. به محض وقوع سیلاب، اقدام های اولیه برای محافظت از تاسیسات و ترمیم خطوط لوله که در چند نقطه دچار شکستگی شده بود، انجام شد. مرکز انتقال نفت ما در جاده اندیمشک - اهواز به دلیل آب گرفتگی بسته شده بود که مرکز دیگری در یک کیلومتری جایگزین شد. خوشبختانه هم اکنون خطوط لوله انتقال فراورده در منطقه به طور کامل و حتی ایستگاه های بین المللی نیز فعال هستند و مقدار مصرف سوخت، با سوخت رسانی مستمر با خطوط لوله از حالت عادی دراستان نیز بیشتر است.با احداث سیل بندی به ارتفاع 3 متر در اطراف این مرکز، از ورود آب که از 70 تا یک و نیم متر ارتفاع دارد، جلوگیری شده و عملیات انتقال و پمپاژ نفت از این مرکز با امنیت کامل ادامه دارد.

 

از هیچ کمکی دریغ نشد

سید عبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران: شرکت ملی حفاری در همه موقعیت هایی که نیاز به تجهیزات بود، حضور فعال داشته است. هیچ کدام از دکل های شرکت ملی حفاری آسیب ندیده است.

این سطح از هماهنگی با دیگر دستگا ه های ستاد مدیریت بحران تاکنون سابقه نداشته است. نزدیک به ۳ کیلومتر روشنایی برای فعالیت ماشین آلات ایجاد کردیم.

 در شهرستان مارون که معین هستیم، در صورت شدت بیشتر بحران، این توانایی وجود دارد که ۴ هزار خانوار را اسکان دهیم. 300 نفر از کارکنان ما به صورت مستقیم و ۲۰۰ نفر غیر مستقیم درگیر کار بودند.

 

 

صنعت نفت تمام قد  در خدمت مردم

مشعل- با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت در اهواز، شرکت هاي نفتي حاضر در اين استان در نشست ستاد هماهنگي و پشتيباني مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران، به ارائه گزارشي از عملکرد در کمک رساني به مناطق سيل زده و در معرض سيل پرداختند که بخشي از آن در ادامه مي آيد:

هیچ کجا گاز قطع نشد

عبدالله ابول پور، مدیرعامل شرکت گاز استان خوزستان: با وجود سیلاب و آب گرفتگی معابر، پایداری شبکه گاز استان خوزستان حفظ شده است و تنها گاز منازل خالی از سکنه را قطع کردیم. پس از آغاز بارش ها، وقوع سیلاب و سرریز شدن سدها، مهم ترین کار شرکت گاز استان، حفظ پایداری گازرسانی بود. در هیچ کجای استان مشکل قطع گاز مشترکان را نداشتیم و تنها گاز روستاهایی را که از سکنه خالی شده بودند، به لحاظ ایمنی قطع کردیم و شیرهای گاز آن روستاها را بستیم. شبکه را در فشار حدود ۳۰ پی اس آی (پوند بر اینچ مربع) قرار دادیم تا ایمنی شبکه های گاز حفظ شود. اکنون ۵۵ روستای خالی از سکنه داریم که گاز آنها قطع شده است، همچنین حدود ۳ هزار و ۴۰۰ خانوار دچار قطعی گاز شده اند که همه آنها در اردوگاه ها ساکن هستند و از گاز منازل خود استفاده نمی کنند. هنگام وقوع سیلاب لرستان، به دلیل بسته شدن مسیر خرم آباد به لرستان، ایستگاه ۲۰ هزاری به پلدختر منتقل شده است. گروه تعمیرات گاز نیز به آنجا انتقال داده شد و شرکت گاز استان خوزستان، آن ایستگاه را راه اندازی کرد. با توجه به اینکه در برخی نقاط استان، آبگرفتگی تا سقف خانه ها پیش رفته و مسیرهای عبور و مرور نیز مسدود شد، پست های امدادی شرکت گاز از قایق موتوری برای امدادرسانی به مردم و حفظ شبکه گاز استفاده کردند. ماشین آلات ما در دزفول، اندیمشک، رفیع، سوسنگرد و سایر بخش ها در حدود ۲۷ دستگاه به کار گرفته شد که سه بیل مکانیکی متعلق به پیمانکاران در آب غرق شد که این، یکی از مشکلات است و باید به آن پرداخته و رسیدگی شود. ماشین آلات از استان های معین مانند استان فارس، اصفهان و بوشهر به اینجا منتقل شده است؛ زیرا ما در بخش شهرداری اهواز نیز دچار مشکلات فراوانی هستیم. افزون بر این، ایستگاه های چهار منطقه اهواز اکنون در محاصره آب قرارگرفته اند و با ریسک بسیار بالایی، پایداری شبکه گاز را حفظ می کنیم.

 

اروندان با تمام قوا در خدمت مردم

جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان: این شرکت با تمام بضاعت در خدمت سیل زدگان بویژه هموطنان شهرستان های معین، یعنی شادگان و خرمشهر بوده است. تمام قد و با تمام قوا در خدمت مردم بودیم و حضور و فعالیت شبانه روزی ما، مردم را دلگرم می کرد. شهرستان های معین شرکت نفت و گاز اروندان، خرمشهر و شادگان بودند. از هیچ تلاشی دریغ نکردیم و در این مدت، اقدام های زیادی از جمله ایجاد سیل بند، سوخت رسانی به ماشین آلات و ... انجام شد. با توجه به اینکه بخشی از عملیات تولیدی ما در میدان آزادگان جنوبی در داخل تالاب است، مشکلات و خساراتی را در برخی از موارد شاهد بودیم. با تمام قوا و بضاعت در خدمت مردم خواهیم بود.