افتتاح طرح هاي بزرگ صنعت نفت در پايتخت انرژي ايران

افتخاری دیگر برای ملت

مشعل- صنعت نفت با عيدانه اي ارزشمند به مردم ايران، به استقبال سال جديد رفت و در روزهاي پاياني سال 97 ، پروژه هاي مهمي در پارس جنوبي افتتاح شد تا برگه هاي پاياني مرحله نخست دفتر توسعه بزرگ ترين ميدان گازي جهان از سوي ايران ورق بخورد.  پالايشگاه فازهاي 13، 22 تا 24 در حالي با حضور رييس جمهور افتتاح شد که يکي از موضوعات مهم آن، پشت سرگذاشتن کشور قطر در برداشت از گاز مخزن مشترک گازي بود. آنگونه که حسن روحاني گفت: امروز، روز خوشحال کننده و مبارکي براي ملت ايران است و ضربه بسيار محکمي براي دشمنان بويژه آمريکا بود که دست به کار تحريم غيرقانوني ايران زدند و فکر مي کردند با اين تحريم، مردم را در فشار قرار مي دهند، اما ملت بزرگ و تاريخ ساز ايران در همه مقاطع تاريخي بويژه در اين سال، ايستادگي و مقاومت خود را نشان داد.

پارس جنوبي در دولت تدبير و اميد

از 20 سال پيش تاکنون 77 ميليارد دلار در پارس جنوبي سرمايه گذاري شده است؛ يعني از سال 76 اين نقطه، زمين بايري بود که حسرت هدررفتن سرمايه اي را داشتيم که قطري ها در حال برداشت از آن بودند؛ حالا اما ورق برگشته است.

طبق اعلام وزير نفت« در سال 76 نخستين قرارداد توسعه ميدان گازي مشترک پارس جنوبي امضا و تا مرداد 84، بهره برداري از فازهاي يکم تا پنجم پارس جنوبي انجام شد. از سال 84 تا 92 نيز پنج فاز نيمه تمامي که تحويل دولت يازدهم شده بود، يعني فازهاي 6، 7 و 8 و 9 و 10 تکميل شد.

فاز 12 پارس جنوبي که معادل 3 فاز استاندارد بود، در آخر سال 93 و فازهاي 15 و 16 نيز در آخر سال 94 ازسوي رييس جمهوري افتتاح شدند.

 در فروردين 96، 6 فاز متعارف و در 26 اسفند 97 نيز چهار فاز ديگر افتتاح شدند که در مجموع از نظر پالايشگاه 15 فاز تا به امروز افتتاح شده است.»

هدف از توسعه هرکدام از فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي، توليد روزانه 56 ميليون متر مکعب گاز ترش، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد و توليد سالانه يک ميليون و 50 هزار تن گاز مايع ال پي جي (پروپان و بوتان) و يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي است. ارزش اقتصادي حاصل از بهره برداري و دستيابي به توليدات اين طرح ها حدود 5 ميليارد دلار در سال برآورد شده است.

مجموع سرمايه گذاري انجام شده در اين دو مگاپروژه، 11ميليارد دلار بوده که با توجه به ميزان توليد ناخالص داخلي (GDP) کشور در سال 96 (معادل 427 ميليارد دلار)، ارزش آفريني محصولات اين دو طرح فراتر از 2 درصد توليد ناخالص داخلي کشور است.

مسير پيشرفت را طي مي کنيم

حسن روحاني، رييس جمهوري در آيين بهره برداري رسمي از پالايشگاه فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي گفت: از اينکه من پنج نوبت به منطقه پارس جنوبي سفر کردم و هر بار در اين منطقه افتتاح بزرگي داشتيم، نشان آن است که ما مسير پيشرفت و تعالي خود را بخوبي طي مي کنيم. بايد از همه کارگران، مهندسان، مديران و تلاشگران که در ايجاد اين ثروت ملي شريک بودند و همچنين شرکت هاي مختلف نفت و گاز و وزارت نفت و قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا(ص) که بار سنگين اجرا را به عهده گرفت، سپاسگزاري کنم.

رييس جمهور با بيان اينکه افتتاح پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس و پالايشگاه بندرعباس مايه افتخار ما بود، تصريح کرد: از ابتداي دولت تا امروز، توليد بنزين ما دو برابر شده که اين مهم نشان دهنده ايثار همه ملت ايران بويژه فعالان صنعت نفت است. توليد بنزين کشور از 52 ميليون ليتر در روز به 101 ميليون ليتر افزايش يافته که به گفته وزير نفت به 105 ميليون ليتر در روز رسيده و اين افتخاري براي صنعت نفت ايران به شمار مي آيد.

روحاني عنوان کرد: ممکن است اگر بگوييم اين مهم افتخاري براي دولت است، عده اي خوش شان نيايد. ما آن را افتخاري براي ملت مي دانيم، مسؤولان از طرف مردم اين بار مسؤوليت را به عهده دارند. اينکه در پارس جنوبي از 10 فاز اکنون به 25 فاز رسيده ايم، کار عظيم و بزرگي است. ما در سال 92، 10 فاز داشتيم و در اين چند سال نيز 15 فاز را اجرايي کرد و روزانه 100 ميليون مترمکعب به توليد گاز افزوده شد. اين کار بزرگي است که قدرت ملي ما را نشان مي دهد.

وي افزايش توليد گاز را نشانه قدرت بالاي ملي ايران دانست و تصريح کرد: در زمينه تامين گازوئيل و بنزين و در فصل زمستان به واردات گاز نيازمند بوديم، اما در اين چند سال در همه اين بخش ها خودکفا شده ايم و روي پاي خود ايستاده ايم. امروز کسي نمي تواند به ما زور بگويد. وقتي ما را تحريم کردند، تحريم بنزين را در صدر برنامه هاي خود قرار دادند، اما امروز تحريم بنزين معنايي ندارد و ما نيازي به واردات بنزين نداريم. وقتي مشاهده کردند که در زمستان به گاز نياز داريم، قيمت آن را 9 برابر افزايش دادند، اما امروز روي پاي خود ايستاده ايم.

 تحريم هاي آمريکا جنايت عليه بشريت است

روحاني تاکيد کرد: به نظر من تحريم هاي آمريکا عليه ملت ايران، جنايت عليه بشريت است. وي با بيان اينکه تحريم پيش از آنکه جنگ اقتصادي باشد، نوعي جنگ رواني است، گفت: در سال 92 که دولت تدبير و اميد کار خود را آغاز کرد، قيمت کالاها و نرخ ارز پايين آمد، سرمايه گذاري آغاز شد، دليل آن، اين بود که مردم به آينده اميدوار شدند.

وي با تاکيد بر اينکه ملت ايران در برابر حرف ناحق آمريکا سرفرود نمي آورد، تصريح کرد: نبايد بين خودمان فاصله بينداريم. اينکه ما مشکلي داريم، مربوط به فرد خاص، مدير خاص يا دولت خاصي نيست، از نظر زيربناهاي اقتصادي مشکلات قديمي داريم که تاثيرگذار است، اما در شرايط غيرعادي مديريت سخت تر مي شود.

روحاني عنوان کرد: اگر اين مديريت ضعيف بود، چطور مي توانست فازهاي مختلف پارس جنوبي را افتتاح کند، يا توليد بنزين را به دو برابر افزايش دهد و به حفظ محيط زيست کشور کمک کند. در گذشته اتکاي نيروگاه ها به سوخت مايع 43 درصد بود، اما امروز اين رقم به 10 درصد رسيده است.

دستور براي تشکيل کميته مقابله با مسائل زيست محيطي عسلويه

رييس جمهور با تاکيد بر اينکه مردم استان بوشهر از لحاظ زيست محيطي با مشکلاتي روبه رو هستند که بايد برطرف شود، گفت: به وزيران نفت، کشور، بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست و رئيس سازمان برنامه و بودجه دستور مي دهم پس از تعطيلات نوروزي، کميته اي را تشکيل دهند و طرح خود را براي برطرف کردن مشکلات زيست محيطي منطقه به دولت ارائه کنند. مسأله سلامت براي ما بسيار مهم است، مردم استان بوشهر بايد مثل مردم ديگر شهرها از محيط زيست سالم بهره مند باشند.

وي ادامه داد: با وجود اينکه دشمنان همه تلاش خود را کردند تا کشور در سال 97 توسعه اي نداشته باشد و دولت پروژه ها را روي زمين بگذارد، اما تاکنون 34 هزار ميليارد تومان براي پروژه هاي عمراني پرداخت کرده ايم.

روحاني با اشاره به اينکه موفقيت افزون بر سرمايه و فناوري به عوامل ديگري نيز بستگي دارد، گفت: يکي از اين عوامل اعتماد است، اينکه ما چند فاز پارس جنوبي را افتتاح کرديم و امروز نيز چهار فاز ديگر افتتاح شد، نشان دهنده اعتماد مهندسان، کارگران، مديران و... است. در دريا، خشکي، روي سکو و... قادر هستيم روي پاي خود بايستيم که اين نشانه پيشرفت ماست.

رييس جمهور به موضوع انضباط و دلسوزي در کار اشاره و عنوان کرد: از نظر ما کارگر ايراني بايد برتر از کارگران ديگر کشورها باشد. ما بايد در ساعت کار، کيفيت کار و نحوه کار بهتر از آنها باشيم. اگر اين موارد را به هم پيوند دهيم، با تلاش و ابتکار مي توانيم سال آينده سه فاز دريايي را به اين مجموعه اضافه کنيم و اين منطقه با 27 فاز به فعاليت خود ادامه دهد.

وي در پايان از شرکت ملي گاز ايران به دليل گازرساني عظيم روستايي تشکر و قدرداني کرد و گفت: مردم قدر صنعتگران نفت و گاز خود را مي دانند. اگر دولت و مردم در کنار هم باشند، پيروزي ها زودتر در دسترس خواهد بود.

بهره برداري از 3 فاز پارس جنوبي در ميانه سال 98

خبر خوب براي امسال هم اين است که در ميانه سال 98 هم بهره برداري از سه فاز دريايي در پارس جنوبي افتتاح مي شود. اين را وزير نفت در آيين بهره برداري رسمي از پالايشگاه فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي اعلام کرد.

به گفته بيژن زنگنه، تنها فاز 14 پارس جنوبي که معادل دو فاز استاندارد است، باقي مي ماند که تلاش ما اين است مشکلات اين فاز نيز برطرف شود و تا سال 99 به بهره برداري برسد؛ اما تا ميانه سال آينده انشاءالله ما سه فاز دريايي را که مربوط به فازهاي 22، 23 و 24 و 13 و 14 است، به بهره برداري مي رسانيم.

وي با اشاره به اينکه هم اکنون يک فاز دريايي فاز 14 پارس جنوبي، يعني يک ميليارد فوت مکعب در دست بهره برداري است، اظهار کرد: با تکميل طرح هاي در حال اجرا تا ميانه سال آينده، برداشت گاز ايران از ميدان گازي پارس جنوبي (به غير از فاز 11) به 750 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد.

وزير نفت، ميانگين توليد واقعي سالانه گاز در سال 91 را 622 ميليون مترمکعب و ميانگين 10 ماه امسال را 841 ميليون مترمکعب عنوان و تصريح کرد: با توجه به تقاضا، مجموع توليد گاز کشور در سال 98 به 880 ميليون مترمکعب و در سال 99 به 950 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد. توليد روزانه گاز ما بزودي به هزار ميليون مترمکعب مي رسد.

زنگنه با بيان اينکه توليد در پارس جنوبي در آخر سال 91 و ابتداي سال 92، 280 ميليون مترمکعب بوده است، گفت: هم اکنون ميانگين برداشت گاز از اين ميدان مشترک به 610 ميليون مترمکعب رسيده که داراي ظرفيت حدود 660 ميليون مترمکعب است.

وي کاهش سهم سوخت مايع نيروگاه ها را از آثار افزايش توليد گاز در پارس جنوبي دانست و افزود: سهم سوخت مايع نيروگاه ها از 43 درصد در سال 92 به 10 درصد در سال 97 رسيده است.

به گفته وزير نفت، از سال 96 تاکنون نه گاز صنايع کم شد، نه محدوديت بود و نه حتي فشار گاز افت کرد. در هيچ جايي از ايران گزارشي مبني بر افت فشار نداشتيم و بدون محدوديت علاوه بر تأمين گاز نيروگاه ها، صنايع و پتروشيمي ها، امسال رکوردي جديدي در صادرات ثبت شد.

زنگنه با بيان اينکه پوشش گازرساني کل کشور در سال 97 به 93 درصد رسيد، اظهار کرد: گازرساني روستايي ما به 79 درصد پوشش کل جمعيت رسيده است، يعني در اواسط سال 98، از 95 درصدي که تعهد پوشش ما در کشور بوده است، عبور مي کنيم.

وي با اشاره به اينکه همکاران شرکت ملي گاز ايران به رييس جمهور قول گازرساني به 10 روستا در روز را داده بودند، ادامه داد: امسال گازرساني به 3 هزار روستا انجام شد که مقداري فاصله را نيز به پاي روزهاي جمعه بگذاريد.

زنگنه با بيان اينکه پارس جنوبي نبايد تنها در گاز ديده شود، گفت: در اين سال ها 3 هزار کيلومتر به خطوط اصلي انتقال گاز کشور افزوده شده و ما با کمک اين خطوط و ايستگاه ها توانستيم يک شبکه پايدار و مستحکم براي کشور تأمين کنيم.

وي ادامه داد: از اتفاق هاي مهم اين است که به اتکاي پارس جنوبي، ما مجموعه اي از صنايع تعيين کننده را در پايين دست آن ايجاد کرديم که مهم ترين آنها پتروشيمي ها هستند.

بهره برداري از 18 طرح پتروشيمي تا پايان سال 99

وزير نفت با اشاره به اينکه 15 طرح پتروشيمي با سرمايه گذاري 5.6 ميليارد دلار و ارزش توليدات 5.2 ميليارد دلار براساس پايه سال 90 از سال 92 تا 97 به بهره برداري رسيد، افزود: 18 طرح ديگر پتروشيمي نيز تا پايان دولت دوازدهم به بهره برداري مي رسد.

به گفته زنگنه، پتروشيمي هاي ايلام، لرستان، اروميه، مهاباد، شيراز، تخت جمشيد پارس، ايزوسيانات هاي پتروشيمي کارون، کاويان، مرواريد، انتخاب، کردستان، فاز سوم آمونياک و اوره پرديس و متانول مرجان و سرويس هاي جانبي دماوند از جمله طرح هاي صنعت پتروشيمي است که در دولت تدبير و اميد افتتاح شده اند.

وي با اشاره به اينکه طرح هاي متانول کاوه، فاز يک پتروشيمي بوشهر و فاز 2 پتروشيمي ايلام تا سال آينده به بهره برداري مي رسند، افزود: با تکميل طرح هاي پتروشيمي مياندوآب، کيمياي متانول خاورميانه، کود شيميايي لردگان، مسجدسليمان، پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، پتروکيمياي ابن سينا، آرتا انرژي و گچساران در اين دولت، تحولي عظيم در صنعت پتروشيمي ايران ايجاد مي شود.

وزير نفت با بيان اينکه محصولات نهايي صنعت پتروشيمي ايران در سال 92، 27 ميليون تن بوده که هم اکنون به 31 ميليون تن رسيده است، گفت: با اجراي طرح هاي پتروشيمي يادشده، محصولات پتروشيمي کشور به 52 ميليون تن مي رسد، يعني ميزان آن نسبت به سال 92 دو برابر مي شود که 93 درصد افزايش خواهيم داشت و جهش بزرگي روي مي دهد.

زنگنه اظهار کرد: ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي درسال 92، 56 ميليون تن بوده که در سال 96 به 64 ميليون تن رسيده ايم و در سال 1400 به 94 ميليون تن خواهيم رسيد.

وي با اشاره به اينکه در سال 92 به قيمت پايه 90، 18 ميليارد دلار ارزش توليدات محصولات پتروشيمي بوده است، گفت: ارزش اين محصولات در سال 96 به 25 ميليارد دلار رسيده و در سال 1400 به 36 ميليارد دلار مي رسد.

وزير نفت تصريح کرد: با توجه به افزايش توليد اتان از سال 98 تا 1403 نسبت به مصرف آن، بايد برنامه ريزي براي صادرات آن انجام دهيم؛ البته در سال هاي آينده واحدهاي اتان کراکر وارد مدار مي شوند و اتيلن توليد مي کنند که مي تواند در داخل مصرف شود.

 افزايش دو برابري توليد بنزين در کشور

زنگنه با اشاره به پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان صنايع پايين دستي پارس جنوبي اظهار کرد: توليد بنزين در سال 91، 52 ميليون ليتر بوده که امسال به 101 ميليون ليتر رسيده و به راحتي به 105 ميليون ليتر هم مي رسد که اين نشان از دو برابر شدن توليد بنزين در کشور دارد.

وي با بيان اينکه در سال 91، بنزين يورو در کشور توليد نمي شد، اما در سال گذشته 76 ميليون ليتر توليد بنزين يورو داريم، ادامه داد: توليد نفت گاز در کشور نيز 12 درصد افزايش يافته است، به طوري که از 94 ميليون ليتر در سال 91 به 105 ميليون ليتر در سال 97 رسيد. همچنين توليد نفت گاز با کيفيت يورو از 6 ميليون ليتر در سال 91 به 44 ميليون ليتر در روز رسيده است.