احیای کارت سوخت درجاده مصرف بنزین

سعید محمد بگی   انرژی ومصرف بهینه آن، نکته ای است که همواره سیاست گذاران و دولتمردان را به تفکر وتعمق درباره آن واداشته است تا برنامه های راهبردی وکلانی را تدوین کنند و دردستور کار قرار دهند.

روزانه مقادیرمتنابهی بنزین درکشورتولید و توزیع و بدون اغراق شاید بتوان گفت که همه آن مصرف می شود. نگاه به آمارهای مصرف با وجود اطمینان ازتولید این کالای راهبردی و تلاش برای افزایش آن، نگران کننده است.

به گواه آمارهای رسمی وغیر رسمی، تولید و توزیع بنزین درکشورهیچ همخوانی باهم ندارند و این ناهمگونی نه ازباب تولید که ازباب مصرف است. به دیگر سخن، پیشی گرفتن مصرف ازتولید.

امروزمصرف بنزین درکشوربه قدری افزایش یافته است که احساس می شود باید لگام دوباره ای بردهنه اسب سرکش آن زده شود؛ به ویژه در شرایط حساس کنونی که تحریم های بین المللی ظالمانه، اقتصاد کشوررا نشانه گرفته است.

سرانجام پس ازنشست های متعدد درسطوح مختلف مدیریتی کشوردر خصوص احیای کارت سوخت، مجلس شورای اسلامی، شهریورماه امسال بر الزام به استفاده از آن باچند هدف مهم ازجمله مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق آن مهر تایید زد وبا تایید نمایندگان خانه ملت این مهم وارد فازاجرایی وشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ماموراجرای آن شد.  وزارت نفت که تا قبل از آزاد سازی قیمت بنزین و چند سال بلااستفاده شدن کارت سوخت، این مهم را به خوبی تجربه کرده بود، باردیگر با تکیه برآموخته های پیشین خود با کمک شبکه مخابراتی و بانکی کشور، بستر فعال سازی دوباره کارت های هوشمند سوخت را فراهم کرد تا مصرف سوخت و چرخه توزیع آن سامانی دوباره یابد.

این گزارش نگاه اجمالی دارد به این رویداد مهم وعملیاتی شدن دوباره کارت سوخت.

میلیون ها خودروی سواری درسراسرکشور تردد می کنند که شماری از آنها به دلایل مختلف مثل مفقود شدن، کارت سوخت ندارند. این نداشتن شاید تا قبل از الزام به استفاده از آن مشکلی برای دارنده خودرو ایجاد نمی کرد، اما اکنون که سوخت گیری وابسته به آن شده، داشتن کارت سوخت نیز، جنبه «بایدی» پیدا کرده است.

برای حل مشکل آن دسته از دارندگان خودرو که کارت سوخت خود را به هر دلیلی (مفقود شدن، صادر نشدن و. . . ) در اختیار ندارند، سازکارها یی تعریف و در نظر گرفته شده است تا این مشکل برطرف شود.

 اطلاع رسانی، نخستین گام عملی

شرکت ملی پخش با راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نخستین گام عملی برای آن دسته ازمالکان (خودرو و موتورسیکلت) که کارت سوختی در اختیار ندارند، اطلاع رسانی گسترده ای را برای جامعه هدف(دارندگان خودرو بدون کارت سوخت) در دستور کار قرار دارد و با هماهنگی رسانه ملی واصحاب رسانه، به انتشار اطلاعیه هایی مرتبط با موضوع کارت سوخت، به منظور آماده سازی آگاه سازی افکار عمومی اقدام کرد.

 اعلام عمومی دریافت کارت سوخت برای بی کارت ها

طرح الزام سوخت گیری باکارت سوخت و به عبارتی فعال سازی دوباره کارت سوخت منوط به این است که همه دارندگان وسایل نقلیه (موتورسیکلت و خودرو) آن را در اختیار داشته باشند، اما ازآنجا که در میان دارندگان خودرو وموتورسیکلت، هنوز افرادی هستند که وسیله نقلیه آنها فاقد کارت سوخت است، شرکت ملی پخش درقالب یک اطلاعیه فراخوان داد تا آن دسته ازدارندگان وسایل نقلیه نیزصاحب کارت سوخت ازنوع المثنی شوند؛ اطلاعیه ای که درآن ازمالکان خودرو و موتور سیکلت خواسته شد تا برای دریافت کارت سوخت جدید(المثنی) اقدام کنند.

دراین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام کرد: به منظورجلوگیری از قاچاق بنزین به ویژه با تشدید قاچاق از مرزها، تصمیم بر این شده که تحویل بنزین به خودروها و موتورسیکلت ها، از تاریخی که متعاقباً اعلام خواهد شد، تنها با استفاده از کارت سوخت انجام شود.

براساس این اطلاعیه به مالکان خودروها و موتورسیکلت هایی که کارت سوخت خود را گم کرده اند، اعلام شد که ازسوم آذرماه تا 24 آذرماه امسال به ترتیبی که در رسانه ها توضیح داده خواهد شد برای دریافت کارت سوخت جدید ثبت نام کنند.

شرکت ملی پخش فرآورده های ایران با انتشار این اطلاعیه دراصل فضای افکار عمومی را به این سمت سوق داد که قراراست اتفاق مهمی درحوزه مدیریت مصرف انرژی اتفاق بیفتد؛ موضوعی که چندین سال از آن دورشده ایم و مصرف سوخت درکشور را نجومی کرده است.

دراین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به این نکته هم اشاره و تاکید کرده است که این شرکت هیچ وجهی از ثبت نام کنندگان دریافت نمی کند.

با طرح عمومی موضوع الزامی بودن سوخت گیری با کارت سوخت نزد افکار عمومی با انتشاراطلاعیه نخست شرکت ملی پخش، پرسش های زیادی در اذهان مردم شکل گرفت که نیازمند پاسخ گویی بود، پرسش هایی که به طورحتم در ذهن مجریان طرح نیزایجاد و تلاش شد پاسخ مقتضی به آن داده شود تا احیای کارت سوخت ابترنماند وبه بهترین شکل درجهت مصالح و منافع عموم جامعه اجرا شود.

سهمیه بندی بنزین یا افزایش قیمت آن، نخستین سوالی بود که ذهن را به سمت و سوی خود سوق داد، پرسشی که پاسخ آن بی توجهی به شایعات در این زمینه بود.

 نحوه ثبت نام کارت سوخت المثنی

نحوه ثبت نام برای دریافت کارت سوخت جدید یا همان المثنی، نکته دیگری بود که باید اطلاع رسانی می شد و مردم رادرجریان جزییات این چرخه قرار می داد. به همین منظورشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی پس از اطلاع رسانی اولیه وفراخوان ثبت نام، اطلاعیه شماره 2 خود را با عنوان «جزییات نحوه ثبت نام کارت سوخت المثتی» منتشر کرد.

دراین اطلاعیه ازکسانی که کارت سوخت شان مفقود شده، خواسته شده است که برای ثبت نام دریافت کارت سوخت المثنی خود به یکی از روش های اعلامی از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی عمل کنند.

 دراین اطلاعیه همچنین آمده است: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به اطلاع می رساند هموطنان عزیزی که کارت سوخت خودرو یا موتورسیکلت آنها مفقود شده است، می توانند به یکی از روش های زیر و برابر جدول زمان بندی، درخواست خود را ثبت کنند:

درادامه این اطلاعیه همچنین براین نکته تاکید شده است که مالکان خودرو یا موتورسیکلت که کارت سوخت فعال در سامانه هوشمند دارند، در صورت ثبت تقاضای صدورکارت المثنی، کارت اولیه آنها ابطال خواهد شد، بنابراین توصیه می شود تنها افراد فاقد کارت سوخت برای ثبت نام مراجعه کنند.

 روش های ثبت نام

روش نخست: ثبت نام مالکان خودرو یا موتورسیکلت فاقد کارت سوخت با مراجعه حضوری به دفاتر پلیس10+ از روزشنبه (سوم آذرماه) با ارائه مدارک لازم طبق ضوابط جاری انجام پذیر است.

الف: مالکان خودروهای عمومی دولتی اعم از سواری، وانت و موتورسیکلت و مالکان خودروهای قولنامه ای برای ثبت نام کارت سوخت المثنی می توانند همانند گذشته تنها با مراجعه به دفاتر پلیس10+ نسبت به ثبت تقاضای خود اقدام کنند. ب: خودروهای نو شماره، دارای کارت سوخت بوده و کافی است مالکان آنها برای دریافت کارت سوخت خود به دفاتر پست مراجعه کنند. روش دوم: مراجعه به سامانه خدمات دولت همراه به نشانی www. mob. gov. ir و ورود به گزینه درخواست کارت سوخت المثنی و ثبت اطلاعات. این سامانه از پنجم آذرماه در دسترس عموم قرار می گیرد و ثبت اطلاعات دراین سامانه رایگان است.

نصب اپلیکیشن دولت همراه

روش سوم: دریافت و نصب رایگان اپلیکیشن خدمات دولت همراه و ورود به گزینه درخواست کارت سوخت المثنی از پنجم آذرماه به شرح زیر است:

نسخه های Android و IOS این اپلیکیشن از چهار منبع قابل دریافت است:

  سامانه خدمات همراه دولت (mob. gov. ir)

  ایران اپس (iranapps. ir)

  کافه بازار (cafebazaar. ir)

  اپ استور (appstore. ir)

دراطلاعیه شماره 2شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران علاوه بر روش های ثبت نام، به اطلاعات موردنیازبرای ثبت نام الکترونیکی نیزاشاره شده است تا ثبت نام کننده بداند این ثبت نام براساس چه اطلاعاتی انجام می شود.

اطلاعات مورد نیاز ثبت نام الکترونیک کارت سوخت المثنی:

1- شماره تلفن همراه به نام مالک وسیله نقلیه

2- کد ملی و تاریخ تولد مالک که با ثبت آن دیگر اطلاعات شناسنامه ای به صورت خودکار نمایش داده می شود.

3- اطلاعات شناسایی وسیله نقلیه(شماره سریال هشت رقمی مندرج در بارکد پشت کارت یا شماره «وی پی ان»

انتخاب شماره 16 رقمی یکی ازکارت های بانکی عضو شتاب که به صورت خودکار درپنجره ثبت اطلاعات این بخش به نمایش در می آید. تنها 6 رقم اول وچهار رقم آخر کارت(به عنوان مثال 2213******603799) نمایش داده می شود.

5- پس از ورود اطلاعات، پیامی مبنی بر تایید عملیات ثبت نام به اطلاع متقاضی خواهد رسید که به منزله پایان مراحل ثبت نام خواهد بود.

درآخرین بند ازاین بخش از اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هم به ایننکته اشاره شده است که نحوه فعال سازی کارت سوخت و استفاده از آن درجایگاه های سوخت در اطلاعیه های بعدی اعلام خواهد شد. دربخش دیگری از این اطلاعیه جدول زمان بندی نیز طراحی شده است که مراجعه کنندگان به سامانه دولت همراه می توانند براساس رقم سمت راست تلفن همراه خود زمان ثبت نام خود را رویت کنند.

 نکات قابل توجه:

در آخرین بخش از اطلاعیه شماره 2 شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به نکات قابل توجه دیگری نیز اشاره شده که به این شرح است:

1-مالکان بیش از یک دستگاه خودرو یا موتورسیکلت فاقد کارت سوخت باید مراحل ثبت نام را به ازای هر دستگاه خودرو یا موتورسیکلت با یک کارت بانکی دیگر تکرار کنند.

2- در صورت هرگونه مشکل یا نیاز به دریافت اطلاعات تکمیلی، با شماره 09627 تماس گرفته شود.

3- مالکان خودرو یا موتورسیکلت دارای کارت سوخت که رمز آن را فراموش کرده اند، امکان بازیابی رمز برای آنها فراهم شده است و نیاز به ثبت نام ندارند.

در فاصله کوتاهی از انتشار دومین اطلاعیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، این شرکت اطلاعیه سوم خود را  با عنوان «آغاز ثبت نام الکترونیکی از 5 آذرماه» منتشر کرد.

دراین اطلاعیه آمده است که ثبت نام الکترونیکی مالکان خودرو و موتور سیکلت های فاقد کارت سوخت ازساعت هشت صبح پنجم آذرماه در سامانه دولت همراه آغازمی شود واپلیکیشن خدمات دولت همراه با نصب آن درگوشی های هوشمند تلفن همراه در دسترس عموم قرار می گیرد.

دراطلاعیه منتشرشده ازسوی این شرکت به این نکته نیز اشاره شده است که ورود به سامانه های اینترنتی براساس آخرین رقم شماره سمت راست تلفن همراه مالکان خودرو انجام می شود.

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران دراین اطلاعیه براین نکته که درهیچ یک از مراحل ثبت نام چه به صورت حضوری دردفاتر پلیس 10+ وچه به صورت اینترنتی، نیازی به ارائه رمزهای کارت های بانکی نیست و به ثبت نام کنندگان دراین باره هشدار داده شده است.

 اعلام کد دستوری 4#

همانطور که انتظارمی رفت، باگذشت هر روز از اجرای طرح ثبت نام دریافت کارت سوخت المثنی، راهکارهای جدیدتری برای سهولت درانجام این مهم ازسوی مسئولان اجرایی ارائه شد که اعلام کد دستوری 4#* از آن جمله است.

بر این اساس شرکت ملی پخش برای تنویر افکار عمومی واطلاع رسانی شفاف به آنها، اطلاعیه دیگری را به این مضموم منتشر کرد: «امکان ثبت درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت از طریق کد دستوری #۴* فراهم شده است.»

دراین اطلاعیه آمده است: به منظور رفاه حال هموطنان عزیز وتسریع درخواست کارت سوخت مالکان خودرو و موتورسیکلت فاقد کارت سوخت، امکان ثبت درخواست ازطریق همه گوشی های تلفن همراه (هوشمند ومعمولی) با استفاده ازشماره گیری کد دستوری 4#* (ستاره 4 مربع) نیز فراهم شده است. مالکان خودرو وموتورسیکلت برای استفاده از این سرویس می‎توانند برابر برنامه زمان بندی ثبت درخواست، بر اساس آخرین رقم شماره تلفن همراه مالکان از 7 آذر1397 تا پایان مهلت ثبت نام (24 آذرماه) با شماره‎گیری این کد دستوری برای ثبت درخواست کارت سوخت المثنی اقدام کنند.

 هنوزتا 24 آذرماه، یک هفته زمان باقی است و تا آن موقع در صورت لزوم، جزییات بیشتری ازسوی دستگاه متولی، به اطلاع مردم خواهد رسید تاهیچ خودرو یا موتورسیکلتی بدون کارت سوخت نماند وهمه چیز برای یک همدلی جهادی با هدف مدیریت مصرف سوخت وجلوگیری از هرگونه سوء استفاده از آن آماده باشد.

قدر مسلم، سوخت، سرمایه ای ملی است که همه ما درحفظ وصیانت آن نقش آفرین هستیم. باید لگام مصرف بی رویه آن گرفته و راه های خروج آن ازمجاری غیرمجاز آن مسدود شود تا همه ازاین سرمایه ملی بهره مند باشیم و نسل آینده از آن بی بهره نماند.