جایگزینی 43 میلیون لیتر سوخت مایع با گاز در صنایع

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان می گوید: سال گذشته براساس مصوبه شورای اقتصاد و براساس فهرست اعلام شده از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، واحدهایی که از سوخت مایع استفاده می کردند، شناسایی کردیم. در مجموع 425 واحد در سطح کردستان مشمول این مصوبه بودند که سالانه 43 میلیون و 800 هزار لیتر سوخت مایع مصرف می کردند.

فعله گری ادامه می دهد: این مصوبه از آبان 95 ابلاغ شده بود. از آبان سال 95 تا پایان 96 حدود 150 واحد داخل فهرست را به شبکه گاز متصل کرده بودیم. این تعداد واحد حدود 23 میلیون لیتر مصرف سالانه سوخت مایع داشتند که با جایگزینی گاز این میزان از گردونه مصرف خارج شد. 270 واحد صنعتی باقی مانده که 150 واحد را برای امسال برنامه ریزی کرده ایم که این تعداد 19 میلیون لیتر در سال مصرف سوخت مایع دارند. باقیمانده این واحدها که کم مصرف و پراکنده هستند نیز، در سال 98 انجام می شود.

بهره گیری از سیستم های جدید در شیرهای کنترلی

به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان، افزون بر موارد یادشده، پروژه هایی نیز در حوزه مقاوم سازی و بازسازی تاسیسات در دستور کار قرار گرفته است. تاسیسات باید در زمان بحران و حوادث غیر مترقبه تاب آوری و تحمل داشته باشد. یکی از اقدام ها، اورهال کردن این تاسیسات در زمان هایی است که مصرف کمتری وجود دارد. مقاوم سازی برخی تجهیزات و ساختمان های داخل تاسیسات نیز در این مقطع زمانی انجام می شود.فعله گری ادامه می دهد: پارسال و امسال، مقاوم سازی ابنیه را با هدف کاهش حوادث ثانویه آغاز کرده ایم و تعمیرات قطعاتی که دچار فرسودگی شده اند یا نیاز به بازسازی دارند را نیز انجام داده ایم. روی شیرهای کنترلی که در معابر و خیابان ها قرار دارند نیز، سیستم های جدید و نوین نصب می کنیم که دسترسی بهتر و کنترل آنها بیشتر شود.

کاهش هدررفت گاز با طراحی اتصال های مفصلی

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به کاهش هدررفت گاز در شبکه می گوید: گاز سرمایه شرکت ملی گاز ایران محسوب می شود و برای رسیدن به دست مشترکان، فرآیند پیچیده ای طی کرده است. تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا با بهره گیری از سیستم های جدید مانع هدرفت گاز شویم.یکی از نقاطی که منجر به هدررفت گاز می شود، اتصالات پیچی است؛ بنابراین در قالب پروژه ای پژوهشی اقدام به طراحی و ساخت «اتصالات مفصلی» کرده ایم. تحقق این برنامه و تدوین استاندارهای آن سه سال زمان برد و توانست استاندارد IGS را دریافت کند. شرکت های گاز استانی از این اتصال می توانند در جهت کاهش هدررفت گاز استفاده کنند. به دلیل اینکه خاستگاه این اتصالات کردستان بود، نخستین استفاده کننده نیز، این شرکت بود و از سال گذشته و امسال این اتصالات نصب می شود و تمام تجهیزات متقاضیان جدید با این اتصال مفصلی انجام می شود.

کردستان، قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز در سال 97

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به تبدیل شدن این شرکت به عنوان قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز می گوید: این شرکت در سال 97 از سوی شرکت ملی گاز ایران به عنوان قطب پژوهشی کاهش هدررفت گاز معرفی شده است.

برای ارائه اطلاعات و دستاوردهای شرکت گاز استان کردستان در این زمینه به دیگر شرکت ها برنامه ریزی شده است و پس از برگزاری جلسات مشترک با آنها مواردی را به عنوان پیشنهاد به شرکت ملی گاز ایران ارائه خواهیم کرد.از سوی دیگر، تخلفات و دستکاری کنتور از سوی مشترکان را نیز پیگیری و بررسی می کنیم. بر این اساس، اکیپ هایی به عنوان بازرسان خانگی در پیمان ها تعریف کرده ایم که به صورت مستمر مصارف غیر متعارف را کنترل می کنند. در پایان هر فرکانسی که قرائت کنتور انجام می گیرد، براساس میزان متعارفی که برای هر واحد مسکونی در فصول مختلف تعریف شده است، عددی را به سیستم ارائه کرده ایم. اگر بیشتر یا کمتر از میزان نرمال باشد، سیستم آلارم می دهد و براساس آن فهرست به بازرسان تحویل و به واحد مراجعه می کنند و اگر دستکاری روی کنتور صورت گرفته شده باشد مشخص می شود.سال گذشته نیز این اتفاق افتاده و مشترکانی که کنتور و تجهیزات اندازه گیری که دستکاری کرده بودند، شناسایی کردیم.

صدور آنی قبض گاز پس از کنتورخوانی

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به دیگر طرح های جدید این شرکت می گوید: هم اکنون قبوض گاز در سطح شهرها و روستاها به صورت آنی صادر می شود. تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری تهیه شده است تا به محض قرائت کنتور، قبض در همان مکان چاپ و در اختیار مشترک قرار گیرد. با اجرای این پروژه، شاهد کاهش زمان و هزینه ها خواهیم بود.

مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در ادامه با اشاره به داخلی سازی تجهیزات و اقلام مورد نیاز این شرکت می گوید: بیش از 95 درصد تجهیزات و اقلامی که در گازرسانی مصرف می شود، تولید داخل است. بیشترین و پرمصرف ترین اقلامی که داریم، لوله ها و اتصالات پلی اتیلن است که در بخش بهره برداری کنتور و رگولاتور مصرف می شوند؛ امیدوارم با توانمندسازی شرکت ها و سازندگان داخلی، به جایگاهی برسیم که نیاز به واردات هیچ کالایی نداشته باشیم و این برنامه قطعا در شرکت گاز عملی شده است.

امضای تفاهمنامه با سازمان فنی و حرفه ای  برای توانمندسازی نیروی انسانی

فعله گری در ادامه به برنامه های این شرکت در حوزه آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی اشاره می کند و می گوید: در حوزه آموزش، فعالیت های خوب و مستمری داشته ایم به شکلی که برای هر نفر نیروی رسمی، بیش از 80 نفر- ساعت آموزش برگزار کرده ایم. از سال گذشته با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور چند دوره برای گروه های امدادی، تعمیرات و گازبان ها که از جمله نیروهای بخش پیمانکاری هستند، برگزار کرده ایم. امسال نیز این آموزش ها استمرار دارد و نفرات، گواهینامه رسمی از سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در بخش های مختلف دریافت می کنند و در آزمون ها شرکت می کنند.این برنامه ها در قالب تفاهمنامه ای که میان شرکت گاز استان و سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور امضا شده، اجرا و این برنامه ها امسال نیز به صورت عملی و تئوری در جریان است. در سال های گذشته این نیروها آموزش می دیدند، اما مدرک معتبر به آنها اعطا نمی شد، که با این اقدام از این پس گواهینامه معتبر دریافت می کنند.مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در پایان می گوید: استان کردستان علاوه بر مناطق سخت گذر، مناطقی پوشیده از جنگل نیز دارد. در نقاطی که گاز وارد شده، کمک قابل توجهی به محیط زیست شده است. در این مناطق از چوب درختان برای گرمایش استفاده می کنند. زمانی که گاز جایگزین می شود، آسایش برای آنها دارد و خسارت و آسیبی به جنگل ها وارد نمی شود. همه این خدمات به منظور کمک به محیط زیست است. خدمت رسانی و کار در کردستان عشق و علاقه می خواهد تا بتوانید به مردم زحمتکش و پرتلاش این استان خدمات مستمر و ایمن ارائه بدهید. امیدوارم هرچه زودتر بتوانیم مابقی روستاها و مناطقی را که از نعمت گاز بی بهره هستند، از شعله های پرفروغ این سوخت پاک بهره مند کنیم تا منازلشان روشن و دلشان را گرم کنیم.

اقتصادی تر شدن اجرای پروژه های گازرسانی

در ادامه، رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان درباره اجرای اقتصادی پروژه های گازرسانی با بهره گیری از فناوری های نوین و تجهیزات جدید می گوید: برای تحقق این برنامه باید در حوزه های زمان، هزینه و کیفیت کار کنیم و در این ارتباط پروژه های اساسی و فرعی داشته باشیم.

به گفته محمد خلیلی، جایگزینی لوله های پلی اتیلن با لوله های فولادی از جمله این برنامه هاست. لوله های فولادی به سیستم حفاظت از زنگ نیاز داشتند و زمان جوشکاری و اجرای آن بسیار طولانی بود. جایگزینی لوله های پلی اتیلن باعث شد در زمان، هزینه و کیفیت اجرای کار پیشرفت داشته باشیم. اقتصادی تر شدن اجرای پروژه ها دیدگاه و تفکر اصلی ماست. با این دیدگاه تفکرات و معیارهای طراحی قبلی را در بسیاری از پروژه ها تغییر دادیم، اصلاح کردیم و بهبود بخشیدیم. بر آن مبنا و براساس فشار مورد نیاز مشترکان در نقطه مصرف، مجددا سیستم های خود را بازطراحی و بازتعریف کردیم.

کاهش 19 درصدی هزینه اجرای شبکه گاز

رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: با یک ایستگاه تقلیل فشار، گاز 40 روستا را تامین می کنیم و در این بخش نسبت به قبل که در ورودی هر روستا یک ایستگاه بود، تغییر چشمگیری داشته ایم. با تحقق این فعالیت ها هزینه نگهداری و بهره برداری را کاهش می دهیم و امنیت عرضه انرژی را بالا می بریم. خلیلی ادامه می دهد: در اکثر پروژه هایمان این سیستم را داشتیم و جدیدا معیارهای طراحی را بازتعریف کردیم که فشار انتهای خطوطمان را با توجه به نیازهایی که از تجارب قبلی داشتیم، اصلاح کنیم؛ براین مبنا حدود 19 درصد در هزینه های اجرایی صرفه جویی کرده ایم.

تجزیه و تحلیل نقاط ضعف شبکه

آیتم دیگر، تجزیه و تحلیل سیستم موجود است. با توجه به نیاز مشترکان، بررسی کرده ایم که نقاط قوت و ضعف سیستم کجاست. در قالب این برنامه، تهدیدهای شبکه، نقاط و فرصت های توسعه را تجزیه و تحلیل کرده ایم. براین مبنا از همه شهرهای استان که از گاز استفاده می کنند، در دوره اخیر در فاز تجزیه تحلیل فنی و مهندسی برده ایم و تغییرات اصلاحی و بهبودی و توسعه ای را در سیستم گازرسانی به مرور ایجاد کردیم. این پروسه تداوم دارد. در بسیاری از موارد نیز، مناطق ما بیشتر کوهستانی است و روش های مرسوم کاربردی در سایر استان ها ممکن است در بعضی از این مناطق پاسخگو نباشد. به گفته خلیلی، دغدغه ما این است که سطح ایمنی را افزایش و با بهینه سازی سیستم، هزینه ها را کاهش دهیم. به مرور که عمر شبکه ها افزایش می یابد، مقاوم سازی و بهسازی نیز کلید می خورد که این برنامه براساس تجزیه و تحلیل شبکه ها دنبال می شود.

هزینه گازرسانی روستایی 7 برابر شهری

رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان در ادامه می گوید: در سطح استان به ازای هر خانوار شهری 7.5 متر شبکه کار کرده ایم و این در حالی است که این میزان در بخش روستایی به 52 متر می رسد. براین اساس، برای یک خانوار روستایی 7 برابر خانوار شهری هزینه می کنیم.به گفته خلیلی، به طور متوسط 19.2 متر شبکه گذاری در شهر و روستا به ازای هر خانوار اجرا می کنیم. با توجه به سختی کار و مشکلاتی که در سطح استان وجود دارد، می توان از این شاخص استفاده کرد.

اختصاص 70 درصد شبکه گاز به بخش روستایی

خلیلی تاکید می کند: 75 درصد مشترکان گاز استان کردستان شهری و 25 درصد روستایی هستند و بر این اساس، 70 درصد شبکه گذاری گاز در روستاها و 30 درصد نیز در شهرها انجام شده است.وی با اشاره به واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی می گوید: پکیجی برای منطقه «موچشم» آماده کرده ایم تا بتوانیم خدمات نگهداری و بهره برداری از شبکه این منطقه را برون سپاری کنیم. برون سپاری خدمات، مشکلات خاص خود را دارد، اما اگر نیروهای فنی به درستی شناخته و منابع لازم برای آن تامین شوند و آموزش لازم به نیروها داده شود، می تواند از وضع فعلی موثرتر باشد، اما اگر بدون کنترل و مدیریت هزینه کار انجام شود، پیچیدگی سیستم را به شدت افزایش می دهد.

افزایش کیفیت ارائه خدمات رسانی

رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کردستان با اشاره به افزایش کیفی خدمات می گوید: بخشی از این برنامه کلان بوده که در سطح شرکت ملی گاز ایران در حال انجام است. فارغ از بحث کالایی، کیفیت خدمات ارائه شده به مشترکان نیز باید افزایش یابد. استمرار خدمات دهی به مشترکان با تامین پایدار گاز به بخش های مختلف، افزایش ایمنی گازرسانی و... محقق می شود.