گزارش «مشعل» از تنها سالن نمايش فيلم در سرخس دورهمي نفتي در سينما

 

 

سيد مرتضي هاشمي      در تقويم ملي کشور 21 شهريور ماه «روز سينما» نامگذاري شده است. اين مناسبت بهانه اي شد تا به جمع کارکنان پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد و شهروندان سرخس برويم و نظر آنان را درباره اهميت و نقش سينماها در جامعه امروز بدانيم. در منطقه عملياتي خانگيران سرخس، دو مجموعه شرکت نفت و گاز شرق و پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، عهده دار تامين گاز استان هاي شمال و شمال شرقي کشور هستند و کارکنان دست به دست هم داده تا اين انرژي پاک را به دست هموطنان آنان برسانند؛ کارکناني سخت کوش که همراه خانواده در اين شهر سکونت يافته اند و به طور معمول هفته اي يک بار از سينماي مجتمع مسکوني گاز شهيد مهاجر استفاده مي کنند. در جمع مراجعه کنندگان به سينما رفتم تا از نزديک با آنان گفت و گويي داشته باشم.

 

 

محمد حسين هروي، از کارکنان شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد که به همراه همسر و فرزند خود به سينما مراجعه کرده است، مي گويد: همکاران روزکار به دليل نوع ساعت کاري و استراحت، زمان بيشتري براي مشاهده فيلم ها دارند، اما نيروهاي شيفتي فقط هنگام چهار روز استراحت کاري مي توانند از چنين فضايي استفاده کنند. ما در شهرک سکونت داريم و هنگامي که فرزندانم را براي استفاده از فضاي پارک جنب سينما بيرون مي آوريم، از پوستري که در گيشه سينما نصب شده، از عناوين فيلم ها مطلع مي شويم؛ اگر آوازه فيلمي را شنيده باشيم، بليت اکران را خريداري و همراه خانواده به سينما مراجعه مي کنم.

او مي گويد: سينماي مجتمع مسکوني شهيد مهاجر، تنها سينماي شهرستان است که نوسازي شده و به لحاظ تجهيزات صدا، نورپردازي و پرده سينما و صندلي ها تغييراتي در آن انجام شده است.

در سينماهاي کلانشهرها يک فيلم 15 روز يا يک ماه روي پرده سينما اکران مي شود که اين موضوع مناسب نيست؛ در حالي که در سينماي شهرک گاز، هر هفته يک فيلم نمايش داده مي شود که اين باعث استقبال مردمي مي شود و يکي از موارد تاثيرگذار در زمينه استقبال مردمي از فيلم هاي اکران شده، همين تغيير فيلم هاست که جذابيت را بالاتر مي برد.

هروي با بيان اينکه مردم به شادي نياز دارند، تاکيد مي کند: شهرستان سرخس، با کمبود امکانات رفاهي مواجه است و از مسئولان انتظار داريم فيلم هاي شاد و جذاب اکران شود و به قول معروف، مخاطب را ميخکوب کند و براي فرزندان کارکنان از گروه هاي ئتائر کودک دعوت شود و يا آثار و فيلم هايي در حوزه کودکان به نمايش در آيد.

 

حرف دل مردم از زبان سينما

در ادامه سراغ يکي از همسران کارکنان که به سينما مراجعه کرده است، مي روم، زهرا چوئي مي گويد: به دليل شرايط کاري همسرم، در شهر سرخس سکونت داريم و براي گذران اوقات فراغت از سينما استفاده مي کنيم. از طريق شبکه هاي اجتماعي، از اکران يکي از فيلم هاي پرفروش اطلاع پيدا کرديم و به سينما آمديم؛ البته از دلايل اينکه هر هفته يک فيلم اکران مي شود، اطلاع ندارم، اما پيشنهاد مي کنم براي بهره مندي بيشتر عموم دو فيلم متفاوت در دو سانس جداگانه اکران شود. بارها به دليل کار همسرم شب ها به سينما مراجعه کرديم و اين موضوع محدوديتي براي ما خانم ها ندارد. آقايان تمايل بيشتري به انجام امور ورزشي دارند، اما بانوان به دليل شرايطي که در منزل دارند، سعي مي کنند بخشي از اوقات خود را از سينماها استفاده کنند.خيلي عوامل در فروش يک فيلم اثرگذار است، اغلب فيلم هاي پرفروش چون شادي را با فيلم نامه تلفيق کرده يا هدف را در قالب طنز بيان مي کنند. به هر حال بيان موضوع هاي روز جامعه هم در سينما تاثيرگذار است و اثر فاخر سينمايي مي تواند حرف مردم را به گوش مسئولان برساند. اقدام هاي تاثيرگذار پالايشگاه هاشمي نژاد در اجراي برنامه هاي فرهنگي، بيشتر از شرکت نفت و گاز شرق در سرخس است.

 

پيشگامي صنعت نفت در فرهنگ و هنر

محمد خميده اصغري، از کارکنان شرکت نفت و گاز شرق، يکي از مخاطبان عرصه فرهنگ و هنر است که به سينما آمده و در خصوص زندگي در شهر و امکانات آن مي گويد: شهر سرخس به دليل مرزي بودن، امکانات زيادي ندارد و کارکنان اين شرکت خارج از زمان اداري براي سپري کردن اوقات فراغت از مجموعه استخر و سالن سينماي شهرک گاز استفاده مي کنند و اگر اين شرايط مهيا نباشد، زندگي سخت تر مي شود.

وي درباره نحوه اطلاع رساني از برنامه اکران فيلم ها مي افزايد: به طور معمول دوستاني که آغاز هفته از فيلم ها استفاده مي کنند، عناوين و يا پوستر فيلم ها را در شبکه هاي اجتماعي منتشر کرده و ما از اين طريق از اکران فيلم هاي سينمايي جديد مطلع مي شويم. اين روزها هم شاهد اکران فيلم هاي کُمدي هستيم و تمايل پيدا کرديم از اين موقعيت استفاده و به سينماي شهرک گاز مجموعه پالايشگاه مراجعه کنيم. براي بنده نوع فيلمنامه خيلي مهم است و تاثيرگذاري بيشتر دارد، خوشبختانه پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد نسبت به شرکت نفت و گاز شرق در زمينه هاي فرهنگي و عرصه هنر پيشگام تر است و ما به طور معمول از برنامه هاي فرهنگي پالايشگاه در سرخس استفاده مي کنيم.

 

سينما و ماندگاري کارکنان در مناطق

مريم هدايتي به همراه همسرش در شهرک سکونت دارد و مي گويد با 2 فرزند بيشتر تمايل دارد زمان استراحت همسرش به سينما مراجعه و خانوادگي فيلم ها را مشاهده کنند. او حضور کارکنان را در چنين فضاهايي باعث انس و الفت بيشتر خانواده ها مي داند و مي گويد: يکي از دلايلي که باعث ماندگاري کارکنان در منطقه مي شود، همين امکانات رفاهي نظير سينما است. او از مسئولان مي خواهد اقدام به اکران فيلم هاي شاد کنند.

 

استقبال از فيلم هاي دفاع مقدس

سعيد بلقان آبادي، يکي ديگر از نيروهاي شاغل در شرکت نفت و گاز شرق براي سپري کردن اوقات فراغت به همراه دوستانش به مجموعه سينما آمده است، مي گويد: به دليل اينکه سرخس، فاقد سينما است و به طور کلي مي توان گفت سينماي مجتمع مسکوني پالايشگاه به عنوان تنها سينماي سرخس در حال فعاليت است، خانواده ها به جاي اينکه براي ديدن يک فيلم به مشهد عزيمت کنند، بيشتر براي گذران اوقات فراغت از اين مجموعه استفاده مي کنند. يکي ديگر از دلايل استقبال شهروندان سرخسي از سينما، بليت ارزان قيمت آن است.

وي همچنين به دلايل استقبال مردم از فيلم هاي سينمايي اشاره و مي افزايد: ذائقه مردم در حال حاضر به سمت و سوي فيلم هاي کُمدي و طنز تمايل پيدا کرده و هموطنان در کلانشهرها هم بيشتر به فيلم هاي سينماي خانگي که داراي مفاهيم طنز، شوخي و يا ريتم موسيقي خاصي باشد، اقبال بيشتري نشان مي دهند و اين موضوع روي فروش فيلم ها تاثيرگذار است. بنده بيشتر به فيلم هاي اجتماعي علاقه دارم، اما در گذشته که به سينما مراجعه کرده ام، شاهد بودم فيلم هايي در زمينه دفاع مقدس همچون«اخراجي ها»،«معراجي ها»، «شيار 143» يا مثل «چ» که اکران شده و با استقبال بيشتر مردم روبه رو بوده است.

بلقان آبادي درباره فضاسازي سينما و کيفيت صدا نيز مي گويد: وقتي يک سالن از تجهيزات مناسب برخوردار باشد و فضاي آرام و زيبايي را در اختيار بيننده قرار دهد، استقبال تماشاگر از فيلم بيشتر مي شود و مخاطب از اکران فيلم لذت مي برد. تغييراتي که سال هاي گذشته در مجموعه سينماي شهرک گاز اتفاق افتاده و سالن سينما بازسازي شده و امکانات صوت و نور بهتري پيدا کرده است، از تحولاث مثبت در اين زمينه بوده است.

 

سينما مرهمي بر درد مشکلات مردم

اکران فيلم و آثار فاخر، باعث ايجاد انگيزه در مخاطبان مي شود. البته با مهدي حميدي پور از فرزندان کارکنان پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد که در شغل و کسوت معلمي خدمت مي کند و دانش آموخته رشته فيلم سازي از انجمن سينماي جوانان مشهد است، همکلام شدم. مي گويد: تا چند سال گذشته که فضاي مجازي در کار نبود، به همراه دوستان در مسجد به صورت کلامي يا پوستر فيلم ها از اکران يک فيلم اطلاع پيدا مي کرديم و نگاه جدي به سينما نمي شد، اما امروز به لطف شبکه هاي اجتماعي، اطلاع رساني يک فيلم در سريعترين زمان انجام مي شود. سينما يکي از رشته هاي انساني است و هر کشوري که بخواهد در قرون آينده و نسل هاي آينده موفق باشد، بايد به رشته هاي انساني توجه کند که سينما هم از اين قاعده مستثني نيست. متاسفانه شرايط حاکم بر جامعه به سمتي حرکت مي کند که مردم فقط دو ساعت به سينما مي روند و سينما زمينه علاج مردم براي اوقات فراغت شده است يعني سينما بيشتر مرهمي بر درد مشکلات است تا اينکه افراد بخواهند هنري را آن بياموزند.

عمل به مسئوليت هاي اجتماعي

سيد حميد حسين پور که 23 سال سابقه خدمت در اين شرکت را دارد و متصدي سينما است، مي گويد: قبل از استخدام در زمينه تئاتر با گروه هاي هنري شهرستان فعاليت داشتم و از هنگام استخدام هم به لحاظ تجربه و فعاليت در عرصه هنر، فعاليتم را ادامه دادم و در سمت متصدي سينما مشغول به کار شدم. در زمينه خوشنويسي نيز فعال و مسئول انجمن خوشنويسان سرخس هستم. حسين پور درباره نمايش فيلم در اين سينما از گذشته تا امروز نيز مي گويد: در ساليان گذشته چون فيلم ها به صورت نگاتيو بود و مراکز استان ها در اولويت بودند، نگاتيو فيلم ها به وسيله تهيه کننده آماده سازي و بعد از توزيع در سينماهاي کشور و پايتخت اکران مي شد، سپس با تاخير يک ماهه به دست ما مي رسيد و براي همکاران و عموم شهروندان اکران مي کرديم، اما از زماني که دستگاه هاي پخش فيلم از نگاتيو به ديجيتال ارتقاي پيدا کرده، همزمان با تهران و مشهد اکران فيلم داريم. متصدي سينماي مجتمع مسکوني شهرک گاز شهيد مهاجر اضافه مي کند: چون در مجموعه شرکت همکاران به سيستم اينترانت داخلي ارتباط دارند، در آنجا اطلاع رساني صورت مي گيرد و در محل گيشه سينما پوستر فيلم نصب مي شود که همکاران و خانواده هاي آنان از موضوع فيلم هاي در حال اکران هر هفته مطلع مي شوند، البته در هر خانواده اي يک يا دو نفر نيروي پيمانکاري و قرارداد مستقيم وجود دارد که در پالايشگاه شاغل هستند؛ بنابراين همکاراني که در شهرستان زندگي مي کنند، به همين واسطه از زمان و موضوع فيلم هاي اکران شده اطلاع پيدا مي کنند.

 اينجا يک شهرستان کوچک و از مرکز استان دور است؛ بنابراين فيلم هايي که روي پرده سينما اکران مي شود، باعث انس و الفت خانواده ها با يکديگر مي شود. او مي گويد: اينجا يک مکان فرهنگي است که ما در آن ميزبان همکاران ساکن شهرک و شهروندان سرخسي هستيم، هزينه اي بابت فيلم پرداخت شده بنابراين در سينما به روي همگان باز است و هيچ فرقي نمي کند، پس چه بهتر که سالن در زمان اکران فيلم ها خالي نباشد.  

نقش پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد در بهسازي سالن سينما

در ادامه پاي صحبت ناصر آجري، رئيس خدمات رفاهي، اداري و اجتماعي پالايشگاه مي نشينيم که از سال 63 کارش را در پالايشگاه آغاز کرده و تا يک ماه ديگر بازنشسته مي شود. وي در خصوص علت بهسازي مجدد سينماي شهرک گاز اينطور روايت مي کند: از زمان بهره برداري سينما 30 سال مي گذرد و با توجه به برند پالايشگاه، سالن سينماي قبلي در شان اين مجتمع گازي نبود؛ بنابراين با مساعدت مديرعامل و موافقت امور مالي، کار بهسازي سينما و تجهيزات آن در دستور کار قرار گرفت.

در همه سينماهاي کشور به لحاظ استفاده مردم و مخاطبان، بيشترين خسارت متوجه صندلي هاي سينما ها است؛ بنابراين در طرح بهسازي کليه امورات سالن سينما اعم از ديواره ها، کفپوش، صندلي ها و سيستم صوتي تعويض شد و در حال حاضر تعداد صندلي ها از 250عدد به 300 صندلي افزايش يافته است.

براي بهسازي سالن سينما و تغيير دکوراسيون آن از محل بودجه هاي سرمايه اي با مساعدت مديرعامل و موافقت امور مالي بودجه اي افزون بر 500 ميليون تومان هزينه شده است.

آجري در زمينه تهيه آثار سينمايي و اکران آنها مي افزايد: فرآيند تهيه فيلم در گذشته از سوي بنگاه هاي توليد کنندگان فيلم صورت مي گرفت که با توجه به وجود مشکلاتي اين دفاتر تعطيل و از سوي اداره ارشاد اسلامي مجمع توليد کنندگان فيلم به صورت متمرکز فعاليت خود را آغاز کرد. اين مجمع موظف به تامين فيلم ها و در اختيار قراردادن آنها به متقاضيان، شرکت هايي دولتي و شهرک هايي است که داراي سينما هستند. طبق قراردادي که با اين مجمع داريم، فيلم ها را دريافت و همزمان با پايتخت در تهران و مشهد فيلم ها در سالن سينماي شهرک اکران مي شود و تعامل خوبي بين پالايشگاه و مجمع توليد کنندگان فيلم هاي سينمايي برقرار است.

او مي گويد: در ساليان گذشته چون فناوري جديد وارد عرصه هاي سينمايي شد، دريافت فيلم با مشکلاتي روبه رو شد، اما با خريد و استقرار تجهيزات در تمامي سينماهاي کشور اين مشکل برطرف شد و در حال حاضر 90 درصد فيلم هايي که در سينماهاي تهران به روز اکران مي شود، اينجا هم نمايش داده مي شود. ما براي 14 نوبت اکران، مبلغ يک ميليون تومان را طبق قراردادي که داريم، پرداخت مي کنيم. با توجه به اينکه ناظر فيلم هاي سينمايي وزارت ارشاد است، به فيلمي برخورد نکرده ايم که از نظر اکران منعي داشته باشد.

با توجه به اينکه صندلي هاي سينما افزايش پيدا کرده، اما به طور معمول در هر اکران، پذيراي تعداد يکصد نفر از همکاران و خانواده هاي آنان و عموم شهروندان سرخسي هستيم. زمان اکران هر روز دو سانس و از ساعت 17 تا 21، همچنين 21 تا 22 و 30 صورت مي گيرد و آخر هفته ها به واسطه تعطيلي همکاران، شاهد استقبال بيشتري از فيلم هاي در حال اکران هستيم و براي تنوع در پخش، هر هفته يک فيلم جديد اکران مي شود.

آجري گفت: به لحاظ اينکه شهر سرخس فاقد سينما است و اينجا به عنوان تنها سينماي شهرستان فعال است؛ به منظور عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، پذيراي عموم همکاران در پالايشگاه، شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق و شهروندان هستيم.